שימור רוטב עגבניות?

CapitanMorgan

New member
שימור רוטב עגבניות?

כל כמה זמן אני מכין כמות של רוטב עגבניות לפסטה\שקשוקה.
את כל הצנצנות אני מקפיא.
נוצר מצב שאין לי מקום במקפיא.
האם יש דרך לשמר את הצנצנות עם הרוטב בארון? בדומה לשימורים שאנחנו קונים בסופר?
 

TCHM

New member
יש דרך אבל היא לא פשוטה ...

מצריכה שימוש בצנצנות עמידות בחום גבוה עם מכסים תואמים
מיוחדים
ואביזרי עזר לטיפול בכלים חמים.
אם יש לך את כל אלו וזמן אדריך אותך איך להכין.
זה לא שווה את המאמץ אם מדובר בהכנת צנצנות בודדות. אני מכין
כ-30 צנצנות בפעם אחת כשיש עגבניות מתאימות.
להכנת מספר קטן של צנצנות כדאי להקפיא אבל לא בצנצנות זכוכית
אלא בכלי פלסטיק שמיועדים להקפאה.
להקפיא במנות לפי השימוש.

 

CapitanMorgan

New member
מגיב

האמת הצנצנות שלי לא יתאימו לזה, בעיקר בגלל המכסים השחוקים.

30 צנצנות אני לא אעשה, אין לי איפה לאחסן.
אבל 20~ במידה וזה מחזיק שנה שלמה אני כן אעשה.
אני אשמח אם תוכל להסביר לי מה התהליך.

לפני הכל אני רק רוצה לציין כמה דברים שראיתי ברשת בנושא:
1. רוטב עגבניות שהכינו פשוט שמו בצנצנות מעוקרות היטב מילאו עד הסוף. ואמרו שככה זה תקין.
2. רוטב אג'יקה קווקזי https://goo.gl/H8bEuZ
דרכי הכנה שראיתי 1. לבשל כמו רוטב עגבניות.
דרך שנייה לטחון הכל במטחנת בשר ולהוסיף חומצה אצטית, או כמו יותר גדולה של חומץ 9 אחוז. וזה מה שמשמר את הרוטב.
 

TCHM

New member
ראה ואזהרה...

"פשוט שמו בצנצנות מעוקרות..ואמרו שככה זה תקין..." זה לא הולך כך,
הוראות שיטחיות יכולות לגרום לצריכת מזון נגוע בבוטוליזם שגורם למוות,
זה לא סלמונלה או ליסטריה, זה הגרוע מכל ולכן יש להחליט או שעושים
זאת כמו שצריך או לא עושים כלל, זה לא משחק!
את חיידק הבוטוליזם או הרעלן שלו לא רואים בעין, זה חיידק אנאירובי
(חי בתנאי חוסר אויר, רדום כשהוא חשוף לאויר) ואת תוצאות קיומו או
פעולתו רואים בפליטת גז פחמן דו חמצני כמו שנראה בקופסאות שימורים
נפוחות.

ישנם כמה עקרונת שיש להקפיד עליהם ולכן כתבתי שגם צריך כלים מיוחדים:
1. כלים מתאימים - צנצנות שימור עם מכסה תואם שעמידות בחום גבוה,
משפך, מלקחיים מיחודים.
2. עיקור כל הכלים וציוד העבודה.
3. בישול בלחץ ל-120 מעלות או לחילופים בישול בהרתחה 45 דקות.
4. אפשרות למדוד רמות P.H (חומציות) אם במכשיר או נייר לקמוס.
התהליך:
1. הסרת הקליפה (בחליטה) והעוקץ מהעגבניות.
2. ריסוק גס, להעביר לסיר גדול.
3. בישול לדרגת סמיכות הרצויה, יש לאדות את מרבית המים ולהכין רוטב בסיסי
עם/בלי שימוש בתבלינים יבשים (מעוקרים*) בלבד.
4. בדיקת חומציות - יש לוודא דרגת חומציות שאינה גבוהה מ- 4.5, חשיבות
עליונה!
יש להוסיף מלח לימון/מיץ לימון טבעי/חומץ עד להגעה לרמה שציינתי.
5. מילוי הצנצנות המעוקרות וסגירה במכסים מעוקרים תואמים.
6. הנחת הצנצנות בסיר גדול עם מים עד כיסוי או ועדיף בסיר לחץ ומים עד
למחצית הגובה והבאה לרתיחה, המשך בישול בסיר מכוסה עוד 45 דקות
מרתיחה או בסיר לחץ סגור 15 דקות מהגעה ללחץ.
7. צינון הצנצנות - הוצאת הצנצנות עם מלקחיים למשטח צינון לא קר.
8. אחסנה - עכשיו אפשר לאחסן במזווה עד שנה.

* תבלינים קנויים מעוקרים או מעקרים דקה במיקרוגל.

הכנת מזון היא כימיה ופיסיקה לכל דבר, לא תמיד יש להקפיד על תהליכים
ואבל כשמדובר בשימור מזון יש להקפיד בחומרה.
 

CapitanMorgan

New member
מגיב

עשיתי קצת ש.ב בנושא.
אני אעבור שלב שלב למען הסדר הטוב.
1. אין שום בעיה לרכוש הכל לא מדובר בסכום גבוה.
2. אין בעיה לעקר.
3. בישול בלחץ - ממה שאני ראיתי עושים את הבישול בסיר "אוטוקלב" האם אפשר להשתמש בסיר לחץ? במקרה כזה איך אני אדע כמה מעלות יש בפנים?
או לבשל בהרתחה 45 דק' - לקחת את הצנצנות ופשוט לבשל אותם על אש הכי גבוה בעבוע לאורך 45 דק'?
הצנצנות לא יתפוצצו שם מרוב הלחץ?
4. בשביל מה אני צריך להוסיף בנוסף לעיקור הטוטלי גם חומצה? אפשר לוותר על זה?
 

TCHM

New member
תשובות...

3. ניתן לבשל בסיר לחץ רגיל, אתה לא יכול לדעת את החום המדויק אבל לאחר
רתיחה והגעה ללחץ מלא זה בסביבות 120 מעלות וזה מה שאתה צריך.
אתה יכול לבשל בסיר רגיל כ-45 דקות לאחר רתיחה, לכסות את הסיר בזמן
הבישול.
כתבתי והדגשתי "ציוד מיוחד" צינצנות שמיועדות לשימורים והן עמידות בחום
גבוה, לא סתם צנצנות ולא סתם מיכסים. והן לא זולות.
4. דרגת החומציות חשובה לחיסול הבוטוליזם, זה כלל חשוב בהכנה. אם אתה
מוצא שזה יהיה חמוץ לך בשימוש לאחר מכן אתה יכול להוריד את החומציות
בעזרת מעט סודה לשתיה.
 

TCHM

New member
לא, אלו סתם צנצנות...

רק של BALLS. או דומה כולל המיכסים המיוחדים.
דסר נוסף ששכחתי לציין והוא חשוב - את הצנצנות מניחים על הגבהה
ממתכת גם בסיר רגיל וגם בסיר לחץ, לא על תחתית הסיר.
 

CapitanMorgan

New member
מגיב

לפי גוגל הצנצנות האלה לא נמכרות בארץ.
ידוע לך אם יש סוג שכן נמכר בארץ?
&nbsp
יש איזשהו שם ספציפי לצנצנות האלה שאני אשאל יבואנים בארץ?
 

TCHM

New member
אני מאמים שיש גם בארץ...

בטח בחנויות הטובות של כלים למטבח.
צלצל להוברמן ושאל אם הצנצנות עמידות בחום גבוה ועברו הָרְפָּיָה.
צנצנות זכוכית מייצרים בחום גבוה אבל ההרפיה חשובה שלא יתפוצצו.
ושיהיו מכסים תואמים עם גומיה צמודה למכסה.
 
למעלה