סיפור אוכל מעט משעשע ושאלה

yaelag

New member
סיפור אוכל מעט משעשע ושאלה

יש לי שכנים מקסימים! הוא אוסף כל מיני דברים מעניינים והיא מבשלת משהו!!! אתמול נכנסתי לבקור קצר ומצאתי אותה עומדת במטבח ועושה משהו שהייתי יכולה להשבע שהוא מאכל הונגרי. רק מה? היא ממוצא פולני והוא רוסי, שניהם בארץ מימים ימימה. לדעתי זה ממש משעשע. הפולניה מבשלת אוכל הונגרי שאמא של בעלה הרוסי למדה לבשל באיזו עבודה שהיתה לה עם בואה לארץ. בטח בשלה להונגרים! אולי באיזה קבוץ??? בכל אופן המאכל הוא מעין כופתאות בצק ממולאות בפרי מגולגלות בסוכר. אני זוכרת את המאכל הזה מסבתא שלי אבל עם שינוי קל. סבתא שלי היתה שמה בפנים ריבת פובידל ומגלגלת בפרורי לחם. אני מניחה שהמתכון עבר מכין ישראליות מרוב ידיים. אתם יודעים את שם המאכל?
 

sabajakov

New member
המתכון נכון. עם שזיפים זה יקרא:

Szilvasgomboc. ההכנה משהו על גבול עבודת פרך. המבשלות שלנו הכינו מעדנים כאלה פעעעעעם לכל הקיבוץ.
 

yaelag

New member
נשמע כמו יציאת מצריים ../images/Emo6.gif

פעם, כשהאמהות בישלו הכל לבד, נדמה לי שהן עמדו לבשל כל היום. היום אפשר לקנות בצק מוכן ואפילו אפוי, ממרח או מילוי מוכן, ולהרכיב לבד, או אפילו מוכן מתוצרת "בית". בטח, ה"בית" חרושת של מישהו. אין כמו אוכל אמיתי מושקע של סבתא/אמא/אבא/וכו'. אבל למי יש זמן? זו עוד סיבה שבגללה אני מעריכה את השכנה הבשלנית, היא גם עובדת במשרה מלאה.
 

דיא

New member
כן, אבל לא בצק של Szilvasgomboc

אמא שלי אשפית בזה, ומה שמדהים הוא שאין טעם להכין אם לא עושים כמות. אז כשיש אצלנו גומבוצים זה לשבוע שלם. למעשה הבצק הוא מאין ניוקי הונגרי
. אבל לגלען את השזיפים, ולהכין את פירורי הלחם עם חמאה...
 

ronnymp

New member
המבשלות שלכם עשו לכל הקיבוץ ../images/Emo35.gif

מעניין ........ בוינ'ה - אם אני תופס את המבשלת הזו ........
סתאאאאם - אני לא מת על ה- Szilvasgomboc ..... (מעדיף את המבשלת
) רוני - שחייתכן שמאאאאו מכיר את המבשלת ההיא .....
 

Szasinko

New member
אימי ז"ל היתה מכינה גם עם משמשים

ואז זה כמובן Barackgomboc
 

Szasinko

New member
מתכון ל-Barackgomboc ../images/Emo13.gif

כופתאות משמש / Barackgomboc / מארילנקנודל (בגרמנית) מקור המתכון: אנה ווגנר 200 גרם משמשים מיובשים (או משמשים טריים ללא הגלעינים, כמספר הכופתאות) 1/2 ליטר מים רותחים 1 ק"ג תפוחי אדמה יפהפיים 300 גרם קמח. בבקשה, ובניגוד להרגל–תשקלו. הכמות כאן קריטית, כי אם תשתמשו ביותר, תקבלו כדור טניס! כף מים קרים גרד קליפת לימון 100 גרם חמאה 200 גרם פירורי לחם מאיכות טובה 2 כפות סוכר חום 1/2 כפית קינמון כפית מלח ראשית חוכמה, נקרצף אך לא נקלף את תפוחי האדמה, ונבשל אותם במים עד שיתרככו מאד. או-אז נניח להם להתקרר קמעא. בינתיים, נאשפז את המשמשים במים רותחים, וניתן להם להתכווצ'ץ ולתפוח מעט עד שיתרככו. התקררו התפודים? בקערה עמוקה, נעבד אותם למחית חלקה מאד, נוסיף קמח ומים קרים וניצור בצק. ממנו נקרוץ פיסות קטנות, לא יותר מסנטימטר מרובע. התקררו המשמשים? נחצה אותם בעדינות, נפזר מעט מאד גרד לימון באמצע המשמש, נדביק את שני החלקים זה לזה באהבה, נטמיע אותם בתוך כופתת בצק ונהדק היטב. הכופתאות צריכות להיות עגלגלות ופחוסות אך מעט. וכעת נרתיח המון מים בסיר. 4 ליטרים בערך, וכשיבעבעו יחד עם מעט מלח, נחליק לתוכם את הכופתאות בעדינות, ונבשל 10 דקות בדיוק. לא שניה אחת מעבר לזה. בינתיים, במחבת כבדה ורחבה, נמיס את החמאה ונזרה מעליה את פרורי הלחם. מייד ננמיך את הלהבה למינימום, כי פרורים נוטים להיחרך לפני ששמנו לב. כשהכופתאות מוכנות, הן צפות בעליזות על פני המים. מוציאים אותן במרית מחוררת, מניחים במסננת שיתייבשו מעט. אל המחבת עם פרורי הלחם מוסיפים סוכר וקינמון. מגלגלים כל כופתה חמה בתערובת ומגישים מיד.
 
Szasinko השידרוג שלי ...

אני מכינה דומה לאנה ווגנר, אבל לתוך המשמשים המיובשים, מגניבה כדור קטן של מרציפן. (גומבוץ בתוך גומבוץ כזה...
כמובן מרציפן תוצרת בית!
 

Szasinko

New member
אם החיטה, נזכרתי שאבי תמיד "קיטר"

שה-Gomboc חמצמץ מידי! ואז אמא היתה מטמינה בכל משמש (לפני הכנסת המשמש ל- Gomboc), קוביית סוכר, לשביעות רצונו של אבי
 

דיא

New member
גם אני, גם אני

כשהכרתי את האיש שלי ואת משפחתו שמעתי את הסיפורים על האמא של החברה של גיסי, ההונגרייה עם הבישולים הנפלאים. ובעיקר, "חלב הציפורים" המדהים שלה. אז אני פוצחת במבצע להרשים את המשפוחה, מתקשרת לאמא ומתחילה להכין חלב ציפורים. מי שהכין יודע שאסור לזוז מהגז במשך שעה וחצי אפילו לא לשנייה. אחרי שעה ועשרים גיסתי באה, הסתובבתי להגיד לה שלום, ואופס
הכל נקרש. בלחץ אטומי, הסופר כבר סגור, רצים לרפת (הם מושבניקים, איזה מזל) והנה חלב ציפורים מושלם. אמא הייתה גאה בי. בערב אני מגישה את זה לשולחן, הגיס טועם ואומר "טעים, אבל שלה היה כמו איזה קוטג' כזה..."
 

grafo

New member
תשובה2

השם הוא סילבאש גומבוץ SILVASH GOMBOZ היה דבר נוסף שאכלו ביחד עם זה NUDKH חתיחות בצק מגולגלות לקוטר של 1ס"מ באורך של כ 2-3 ס"מ מבושלות במים ומגולגלות בפירורי לחם מטוגנים עם פרורי אגוזים וסוכר. היו קוראים לזה גם ZIGANY PUZA דרך אגב יש בהונגריה איזה הצגה השם קשור ל PDLASH ושם יש שיר על סילבאש גומבוץ
 
למעלה