מכתב על שמן זית של יד מורדכי שקיבלתי

  • פותח הנושא ayb1
  • פורסם בתאריך

ayb1

Well-known member
מכתב על שמן זית של יד מורדכי שקיבלתי

שלום

בשבוע שעבר רכשתי במיטב כספי "שמן כתית מעולה" של קיבוץ יד מרדכי.
התעלמתי במופגן משמן ספרדי שבמבצע (ציוני או לא). כמנהגנו בקודש הנחנו את השמן במקרר ל-48 שעות.
זאת למה? מין המפורסמות ששמן זית אמיתי מעכיר לאחר יומיים במקרר ואילו שמן אחר נשאר צלול. עברו להם יומיים שלושה, לקחה זוגתי את השמן מהמקרר העמידה אותו מול האור, הפלא ופלא השמן נשאר צלול כמו שמן חיריה או שמן מכונות רחמנא לצילן.

בזעם רב התקשרה רעיתי לקיבוץ יד מרדכי. חזר אליה בחור בעל קול ערב שהסבריו הרתיחו אותה. בזעמה הפנתה את הבחור אלי.
התברר שהברנש הוא נציג חברת שטראוס שהיא הבעלים (כמו שנהוג אצלנו לאחרונה). הבחור משטראוס ניסה לשכנע אותי שהתקלה במקרר שאינו מקרר מספיק
השבתי, למען הסר ספק. "היות והמקרר בביתי יוצר במאה הנוכחית ובין שאר תכונותיו כפתור לויסות הקור. אני מוכן להוריד את הטפרטורה במספר מעלות וננסה שוב, ואולי בכלל נערוך בדיקה נוספת, במקרר אחר שבמשרדי ונדבר שוב בעוד יומיים".

העלה הבחור סברה נוספת "היות והבקבוקים ממולאים במכונה. מין הסתם נשארו במכונה שאריות של שמן אחר". בזעמי הטחתי בבחור "מיד אני יוצא לסופר הקרוב רוכש מספר בקבוקי שמן יד מרדכי ועורך בהם את הבדיקה".
נציג שטראוס ביקש להעביר את השיחה לתזונאי החברה לקבלת תירוצים נוספים. סירבתי! הסכמתי להמתין לשיחה עם בר- סמכא.

לאחר יומיים התקשרה בחורה לזוגתי והבטיחה לשלוח שובר לרכישת בקבוק שמן אחר. שאלה זוגתי "השמן יעמוד במבחן הקירור?" נציגת שטראוס סירבה להתחייב. כך סוכם שבמקום שמן ישלחו אלינו תווי קניה לרכישת מוצרי שטראוס.

אני יושב לי פה וזועם. שמן זית זה לא סתם מוצר שאפשר למהול אותו כמו דלק בתחנה באום אל פחם. שמן זית מופק משבעת המינים. בנוסף לסגולות הבריאותיות, לשמן זית אצלי בתודעה יש חשיבות.
בעיני רוחי אני רואה את הנביא, מושך את שאול, עלם החמודות למלך. בחוץ עומדות האתונות שנמצאו. עלי הזית מפארים את מנורת שבעת הקנים בסמל המדינה. תארו לעצמכם והיה ויונת השלום הנכספת בוא תגיע. בפיה עלי זית ואנו נאלץ לפנות לתזונאי של שטראוס ולקבל הסבר על העלים.

אני רכשתי שמן זית, לא סתם שמן, שמן שלנו, לא ספרדי,יווני או איטלקי. שמן מתוצרת יד מרדכי. בשבילי קיבוץ יד מרדכי זה סמל ונס. קיבוץ על שם מרדכי אנילביץ מגטו ורשה. קיבוץ של חלוצים שיצא לכבוש את השממה, אנשים שהפכו את הישימון לגן פורח.

אני חניך תנועת נוער, חונכתי על מורשת היהודי הגאה החוזר לאדמתו ולמורשת אבותיו. המטייל בארץ ורואה גת שמנים מתקופת המקרא, ומבין שאבותינו סחטו את הזיתים, השמן נאגר למכלים ואין שום תזונאי בשטח. השמן לא מהול ולא מהונדס.


נכנסתי לאתר יד מרדכי באינטרנט. באתר נראה קיבוצניק המפעיל טרקטור המעבד את שדות המשק. לא מוזכר באתר שמאחורי הנוף הפסטורלי של הקיבוץ עומד טייקון.
אני שואל את עצמי כצרכן של דבש מכוורת יד מורדכי. האם הדבש הוא באמת דבש? כמו שהשמן הוא באמת שמן?


פנתה רעיתי למשרד הבריאות. אמת! בדיקת השמן בקירור נכונה!
לשאלתה כיצד לנהוג? יש לשלוח למשרד הבריאות תלונה ואולי יוטל על שטראוס קנס כבד.
חשבתי בליבי לפנות לאחת מתוכניות הצרכנות בטלוויזיה. ראיתי בעיני רוחי את אלוף הקלורופורמים בחומוס. בוחן את תלונתי, הוא וצוות התחקירנים מתעדים רכישה של שמן יד מרדכי. מאמתים את דברי, הפלא ופלא אין עכירות בשמן. אז מגיע טלפון מהפרסומאי, המזכיר על איזה צד של הפרוסה מרוחה החמאה (חמאה של שטראוס כמובן).
וכך אני כמו בכל יום. אוכל אותה מתנובה, שטראוס, בזק, יס, כבלים, סלקום, פלאפון, אורנג', מירס, בנקים ואחרים.
לפחות נשארתי עם תווי קניה בערך של בקבוק שמן פיגולים.

שמוליק. ש
 

שקדי

New member
מין המפורסמות הוא.........

שקפיאת שמן אין בה כל עדות לשמן לא טוב
הדרך היחידה לוודא הוא לתת דגימה למעבדה מוסמכת
 

ayb1

Well-known member
קפיאת השמן מעידה:זה שמן זית טהור לא איכותו

מצרף עבורך תגובה של מומחה בתחום

מאת דר' אליעזר רמון:
כאשר מתמקדים במילה "כתית" – הדעת מוסחת מן העיקר – "שמן זית ".

ומכיוון ש"שמן זית" רובו הוא חומצה אוליאית , אשר נקודת ההתנזלות/התמצקות שלה היא
כ: 15-13 מעלות צלזיוס , אכן אמור שמן זית , ללא קשר לאיכותו להעכיר בטמפ' מתחת ל-13.

הטמפרטורה המוממלצת לקרור במקרר-מזון היא 3-8 מעלות צלזיוס.

אם הטמפרטורה במקרר גבוהה מ-8 מעלות – מוצרי החלב במקרר יתקלקלו במהירות.

אי לכך – במקרר תקני תקין יעכיר שמן זית , בין אם הוא פשוט ובין אם הוא כתית בזה או אחר.

ודרך אגב: בכתבה באנגלית ההתייחסות היא אכן לשמן "כתית" – v i r g i n
 

שקדי

New member
אין כל צורך לקרר שמן זית.......

אני מחזיק אותו בטמפ. החדר והוא מחזיק שנה לפחות במצב מעולה
וכאמור הדרך היחידה לבדוק איכות היא מעבדה מוסמכת...................
 

ayb1

Well-known member
אתה מפספס,אני רוצה לדעת אם בבקבוק יש שמן זית

בלבד או שמן זית מעורבב עם שמן אחר - בשלב ראשון לא מתענין באיכותו השמן אלא בסוג שלו

הבדיקה הפשוטה היא להניח במקרר ולאחר יומיים (48 שעות)אם יש עכירות זה שמן זית בלבד,
אם אין עכירות בשמן והוא נשאר בהיר ויפה אזי הבקבוק מכיל גם שמן שאינו מזיתים - השמן מסוג אחר דילל את החומר בשמן הזית שגורם לעכירות.

רק אחרי שבדקתי עכירות ויש לי בודאות רק שמן זית, יש מקום ליבדוק את איכות שמן הזית.
גם בשמן הזית עצמו יש דרגות איכוות שונות ובדיקה זאת כדבריך ניתן לעשות רק במעבדה.
 

שקדי

New member
אין מצב בעולם שיד מרדכי יזייפו שמן זית

השם שלהם ושל שטראוס שווה הרבה יותר מהטפשות הזאת
 

ayb1

Well-known member
יד מורדכי כבר לא הבעלים ומעשי מנהלי שטראוס מי

ידע,אותם הרי מענינת שורת הרווח והבונוסים.
מעבר לכך בבדיקה פשוטה של 48 שעות במקרר אפשר לדעת אם אתה צודק או טועה .
 

שקדי

New member
חברה גדולה כשטראוס לא תסתכן בזיוף שימוטטה כלכ

לית........ורק במעבדה אפשר לבדוק האמת
בדיקה במקרר שווה בדיוק כמו הליכה לידעונים ומכשפות
ועכשיו כל אחד יעשה מה שמתאים לו..........................
 
תתפלא שקדי... אבל בשביל

הכסף,הצמיחה, ובעלי המניות...
כולם עושים הכול כולל שמיניות...

ועל כך כבר אמר לנו הנביא:...

..."אֵיכָה הָיְתָה לְזוֹנָה, קִרְיָה נֶאֱמָנָה; מְלֵאֲתִי מִשְׁפָּט, צֶדֶק יָלִין בָּהּ--וְעַתָּה מְרַצְּחִים.
כב כַּסְפֵּךְ, הָיָה לְסִיגִים; סָבְאֵךְ, מָהוּל בַּמָּיִם.
כג שָׂרַיִךְ סוֹרְרִים, וְחַבְרֵי גַּנָּבִים--כֻּלּוֹ אֹהֵב שֹׁחַד, וְרֹדֵף שַׁלְמֹנִים; יָתוֹם לֹא יִשְׁפֹּטוּ, וְרִיב אַלְמָנָה לֹא-יָבוֹא אֲלֵיהֶם."...

ונראה עדיין ש..." מַה-שֶּׁהָיָה, הוּא שֶׁיִּהְיֶה, וּמַה-שֶּׁנַּעֲשָׂה, הוּא שֶׁיֵּעָשֶׂה; וְאֵין כָּל-חָדָשׁ, תַּחַת הַשָּׁמֶשׁ."...

ולפי הנביא הותיק
נראה שמדובר בטריק עתיק...
 

אבנר ג2

New member
האם יש על בקבוק שמן הזית

תוית איכות של מועצת הזיתים?...

וזאת לדעת:
מועצת הזיתים מעניקה תו איכות ליצרני השמן המעונינים בכך רק כאשר השמן שיוצר
עומד בדרישות התקן. לשם כך עורכת מועצת הזיתים בדיקות איכות אקראיות לשמן הזית,
חלקן בדיקות מעבדה כימיות ואחרות אורגנוליפטיות (חושיות). השמנים עוברים
בדיקת טעימה קפדנית ע"י מומחים שהוכשרו לכך בקורס מיוחד שמועבר ע"י מומחים בינלאומיים.
צוות טועמי השמן הישראלי עובד תחת השגחה קפדנית של מועצת הזיתים וזכה להכרה של
ארגון השמן העולמי.

רק שמן איכותי שעומד בתקן יכול להימכר עם תווית האיכות.

אם יש תוית כזאת כדאי שתתלונן אצל המועצה
ואם אין כדאי שתתלונן אצל עצמך....
 

שקדי

New member
תווית איכות זאת גם בעיה........

כי ישנם מקרים רבים של זיוף טיקטות כך שזה לא בהכרח מעיד על משהו
לכן עצתי הפשוטה היא לקנות בסופרים גדולים כי הם קונים מהמקור ולא מחאפרים
גם בסופרים צריך לקרוא את האותיות הקטנות
בקבוק שלא כתוב עליו היכן יוצר השמן אלא רק היכן מולא זה כמעט תמיד זיוף
גם המחיר הוא בד''כ עדות מסוימת....אין ארוחות חינם ומחיר זול בצורה קיצונית זה בד''כ זיוף
 

עמיקם10

New member
בשמן זית מה שחשוב זה אם יש תאריך

על הבקבוק.אחרי שנה וחצי השמן קצת מתקלקל-והרבה מתחמצן. היינו ביד מרדכי..לראות איך הדבורים עושות את הדבש..שגוזלים להם.
בעצם. כי זה המזון שלהם ושל המלכה..
לגבי השמן-המחיר שם אותו דבר..
 

HenryiF

New member
תו איכות?

האם פרושו של תו איכות שזה שמן זית בלבד?
האם לא ניתן להשיג איכויות טובות, אולי טובות יותר, מעירבוב של סוגי שמנים אחרים, בינהם, ובעיקר, גם שמן זית? (כמו יינות).

אני מבין שהכותב מתמרמר שזה לא שמן זית נקי 100%, זה לא אומר שזה לא שמן זית מעולה, זו בעייה פסיכולוגית של לקוח, לא בעייה קולינרית.
 

שקדי

New member
בשמן זית ישנם מרכיבי מזון ייחודיים הטובים לגו

ף ואינם קיימים בשמנים אחרים
זה לא אומר ששמן סויה מעורבב עם שמן זית זה לא בריא
זה רק אומר שאין בו את אותם מרכיבים שיש בשמן זית טהור
מי שרוצה לערבב זאת זכותו אבל שינהג ביושר ויכתוב על הבקבוק מה יש בתוכו
שמן זה אמור להיות הרבה יותר זול כי שמן סויה הרבה יותר זול משמן זית
אני כבר לא מדבר על מפעלי מילוי שקונים בפרוטות שמן שטיגנו בו ביסלי נגיד מערבבים וכותבים שזה שמן זית כתית מעולה
 

HenryiF

New member
השאלה שלי היא אינפורמטיבית

אם למשל מוצאים, שתוספת 10% שמן אחר, ל- 90% שמן זית, מוסיף לתערובת הרבה איכות, הן בריאותית והן קולינארית.
זה מאד הגיוני לעשות זאת, לא כן?
ונידמה לי שלמוצר מותר לקרוא "שמן זית", כי הרוב הוא שמן זית. אולי אסור לקרוא לו "שמן זית נקי".
(גם למיץ תפוזים מותר לקרוא "מיץ תפוזים", על אף שיש בו יותר מ- 50% תוספת מים).

ברור שבמרכיבים צריך לכתוב את כל המרכיבים מהם מורכב המוצר.
 
למעלה