הנבטת ערמוני הורס צ'סטנט

הנבטת ערמוני הורס צ'סטנט

הי, הבאתי מצ'כיה ערמוני הורס צ'סטנט ואני מעוניינת להנביט אותם. לפני שנה הבאתי מגרמניה גם ערמון כזה אבל לא הצלחתי להנביטו והוא הרקיב.
שמתי אותם במקרר על מצע צמר גפן לח מאוד, אבל אני לא יודעת על איזה צד להניחם, או שאלי זה לא משנה?
הנחתי שניים כשהעיגול הבהיר פונה כלפי מטה ואחד כשהעיגול הבהיר פונה כלפי מעלה.
התוכלו ליעץ? תודה :)
 

א ב י ב ן

New member
ברוכה הבאה לעולם העבריינים. חל איסור להביא זרעים מחו"ל,

והחוק מתייחס בעיקר להבאה שהיא תולדה של איסוף לא מבוקר.
לגבי הזמנת אריזות של זרעים מחו"ל, ישנה רשימה ארוכה מה כן ומה לא ניתן להביא,
והיריעה רחבה.
רבות נכתב על הנושא בפורום זה, ומיותר שארחיב.

בעיקרון, נדמה לי שהזרע הזה אמור להיזרע כשהוא "שוכב" ולא עומד בניצב. בכל מקרה,
זרעים גם נוטים לנבוט בכל מצב.
ולקינוח, כפי שכבר כתבו לך, העץ הזה אינו מתאקלם טוב בארץ, למרות שעל פניו זה קצת
תמוה, כי ראיתי כאלה בברצלונה, ושם האקלים נראה לי דומה לזה שבחלק מאזורי הארץ.
 
וואו! שכחתי זאת לגמרי!

אוקי אז מה שאוכל לעשות זה לנסות לגדלו בעציץ בבית, ולא להוציאו לחצר. אם ממילא הוא לא מתאקלם פה (למרות שאני יודעת שערמונים גדלים בצפון הרחוק, אבל אלה ערמונים לאכילה), אז נראה שמימלא הסיכון לא גדול להתפשטות על חשבון צמחיה מקומית. והעצים מהם נשרו הערמונים נראו בריאים, לא נושאי מחלות. ובכל זאת אנסה לגדלו בעציץ בבית ליתר ביטחון.
תודה על התזכורת החשובה.
 

א ב י ב ן

New member
רק לפני כמה ימים פרסם שמוליק שמואלי תמונה של זן שונה של

ערמון, שצולם ברמת הגולן.
ערמון הסוסים הוא עץ גדול ושונה, וכפי שהבנתי פריו דווקא אכיל.
איני מתכונן "לשפוט" אותך חלילה, ומצידי, תנביטי אותו בעציץ עם מצע מתאים לעציצים.
זה שינבט, זה די בטוח, השאלה היא מה יהיה כשתרצי להעתיקו לאדמה.
ואגב, החשש הוא לא (רק) מפני התפשטות ע"ח צמיחה מקומית. החשש הוא באמת ממחלות,
שאולי העץ עמיד בפניהם בארץ בה הוא גדל, אבל צמחיית הארץ אינה מחוסנת מפניהן.
 
מעניין מאוד, הרבה תודה לך.

אחפש את הצילום של שמוליק.
לי ידוע שהפרי אכיל רק לבע"ח (ביניהם סוסים, על כן שמו) ולא לבני אדם, אבל כמובן איני יודעת בוודאות.
גם חידשת לי שהעץ עמיד בחו"ל ואולי יפתח פה מחלות שיועברו לצמחי הסביבה.
כפי שאמרתי לא אעבירו החוצה ובעציץ הוא אמור להשאר קטן.. :)
תודה לך!
 

א ב י ב ן

New member
כשהייתי בטיול בברצלונה, מצאתי עץ שהיו עליו כמה פירות.

קטפתי אחדים, ואז אישה מחבר העמים בקשה ממני שאתן לה חלק מהיבול...
אמרה ש'זה מזכיר לה את הטעמים של ארץ מולדתה'.
הפרי היה ירוק עם קוצים קיפודיים מסביב. לקחתי הביתה פרי אחד ושמתי על השולחן.
אחרי כמה ימים הקליפה הירוקה התבקעה ומצאתי על השולחן ערמון.
זרעתי אותו בעציץ, והוא נבט.
אבל לאחר שהוציא מספר עלים, הוא הפך לכלורוטי (העלים נהיו חיוורים) ובסוף הוא מת.
עד כאן סיפור הפשע שלי...
בכל מקרה, צילמתי את הפרי והכנסתי לאתר של צמחי הבר. שם השיבו לי שזהו ערמון הסוסים,
כך שאני מניח שאנחנו מדברים על אותו פרי.
והנה כתבה על הפרי, שאכן אינו שייך למשפחת הערמונים והוא גם לא אכיל אבל משמש
להכנת תרופות...
http://www.baraherbs.co.il/index.php/aesculus-hippocastanum.html
ההודעה של שמוליק (עם הצילום) היא בעמ' 5 בדפדוף לאחור. אני מניח שתמצאי אותה.
 
קצת סדר - ערמון מאכל וערמון הסוסים

שני סוגים ממשפחות שונות - ערמון המאכל 'בן-דוד' של האלונים ואילו ערמון הסוסים שייך למשפחת הסבונניים - ליצ'י, לונגן וכו. לשני הסוגים מספר מינים בעולם - בערמון המאכל כולם אכילים, ובערמון הסוסים עושים שימוש לעתים במאכלים - למשל בסוג מסוים של עוגיות יפניות. בניגוד לשמו רעיל לסוסים.
ערמון המאכל רגיש לגיר ולמים בסיסיים, ולא יצליח בארץ למעט במקומות שאפשר להבטיח לו סביבה נייטרלית-חומצית (למשל בגולן). לעומתו, ערמון הסוסים דווקא מסתדר ואפשר למצוא פרטים בגן הבוטני בירושלים (ולפני מספר שנים נטעו ייחורים בגליל שהובאו מערמון הסוסים של אנה פרנק).
את שניהם מנביטים באותו אופן - מכניסים למקרר בכלי/שקית מלאה בחול/פרלייט/אדמה לעציצים לחה (יש לוודא שהיא טרייה וסטרילית) למשך כחודשיים. בודקים כל שבוע שהאדמה לחה ושאין התפתחות של עובש, וכשהערמון מתחיל לנבוט מעבירים לכלי בחוץ.
 
*תיקון חשוב: ערמון הסוסים רעיל גם לאדם

לא יודע איך היפנים גורמים לו להיות אכיל, אבל לא מומלץ לנסות לאכלו
 

א ב י ב ן

New member
בבוקר הכנסתי קישור על השימוש התרופתי בפרי ערמון הסוסים.

שם כתוב בעבור מה הוא טוב, ותוכל לקרוא את הכתוב שם. לא זכור לי שכתוב שם שהוא רעיל
או שהוא רעיל לסוסים, אבל אני מוכן לקבל את דבריך, בתנאי כמבן שאתה נסמך על מידע מוסמך.
 
למעלה