מכונות זולות: גאג'יה, אסקאסו, ROK - עזרו לי לסדר קצת את הראש

Tal Orbach

New member
מכונות זולות: גאג'יה, אסקאסו, ROK - עזרו לי לסדר קצת את הראש

אהלן חברים
בזמן האחרון אני מתחיל לחשוב לקנות מכונת קפה. התחלתי לקרוא על זה, ונהיה לי בלאגן במוח. אשמח אם תוכלו לעזור קצת.
קודם כל אני אגיד שאני מחפש מכונה שתעשה בעיקר אספרסו, לשימוש ביתי. יכולות הקצפה זה אחלה, אבל רק אם זו הקצפה טובה באמת (ועוד יותר מזה - אני אשתמש רק בתחליפי חלב מן הצומח, אז זה אפילו יותר מאתגר).
אני לא צריך קפה ברמה הכי גבוהה, אבל כן צריך שהוא יהיה טוב ומלא טעם. לצורך העניין - משהו ברמה של בר נורמלי באיטליה ממש מספיק לי, אבל משהו ברמה של בית קפה ממוצע בארץ - ממש לא.
ואני אוסיף ואגיד שיש לי נסיון מסויים כבריסטה. נכון להיום אני עושה קפה בבית במוקה.

האפשרויות שחשבתי עליהן הן המכונה הידנית לגמרי של ROK - כשהעניין הידני נראה לי מושך למדי, והעובדה שאין צנרת ודוודים אומרת לי שכנראה שצריך להשקיע הרבה פחות בתחזוקה, ושאבנית היא לא אישיו.
מן הקצה השני של הספקטרום, ה-Dedica של DeLonghi - מכונה ידנית, אבל גם טיפה אוטומטית: כמו נספרסו, אבל עם קפה טחון. מבוססת תרמובלוק, עם חליטה מקדימה, ומגביר קרמה.
על הדרך, יושבות גאג'ה פיור, קולור וקלאסיק ואסקאסו בייסיק, בייסיק+ וסטיל.
אני לא ממש מבין מה ההבדל בין כל אלה שעל הדרך, ומאוד אשמח אם מישהו יוכל להסביר לי מה ההבדלים ביניהן.
כמו כן, אם אני מבין נכון, מגביר קרמה בעצם אומר שאין כזה הרבה חשיבות לטחינה, כמות, דחיסה וכו', נכון? כלומר - אותו קפה כל פעם? אבל - האם זה אותו קפה והוא טוב, או שזה אותו קפה והוא מעאפן?
ומה לגבי חליטה מקדימה? זה טוב? זה רע?

ולגבי מטחנה: מה המטחנה הזולה ביותר שאני יכול להשיג, שלא תבייש את המכונות הללו?
 

dimab

Member
אמ;לק: גאג'יה קלאסיק טרום 15' או אסקסו סטיל. ההסבר בפנים.

הסבר:
לגבי הרוק אני יכול להגיד שיש לה עיצוב מנצח, אך המכונה היא יותר גימיק ממכונת קפה רצינית. אני חייב להגיד שלא טעמתי את תוצריה, אך יכול לנחש שהמכונה מייצרת קפה "שטוח" מאוד במקרה הטוב. למה? יציבות טרמית: היציבות הזאת לאורך מזיגת השוט חשובה מאוד לתוצאה הסופית. במכונה שהינה גוש ברזל גדול ללא חימום עצמאי, ושכל החימום מבוסס על 30-60 סמ"ק מים רותחים ששמים בה, אין מה לדון ביציבות בכלל, ויתרה מזאת, כל החום מהמים יעבור במהרה לברזל של המכונה, וכך מיצוי הקפה יבוצע בטמפרטורה מתחת לאופטימלית.
מאותה הסיבה של יציבות טרמית הייתי מוותר על כל מכונות הטרמובלוק למיניהן, שמחממים את המים אך לא את הידית ואת כל חלקי המכונה מסביב.
עכשיו לעניין מגבירי הקרמה: זאת תרמית שתפקידה לכסות (ויזואלית בלבד) על מחסורי המכונה בתחום מיצוי הקפה. מה זה קרמה אתה יכול לקרוא למשל כאן: http://www.chemistryviews.org/details/ezine/6372721/Espresso_Crema.html
כשתהליך המיצוי אינו מספק את הסחורה (מסיבה כזאת או אחרת), יצרני המכונות נקטו בתחבולה הבאה: להכניס דיסקה עם חריר קטנטן ביציאת הקפה מהפורטפילטר. דחיסת הקפה דרך החריר בכח מקציפה אותו (מרווה אותו באוויר) - מה שיוצר דימוי חיצוני לקרמה האמיתית. הבעיה היא שהדימוי הוא חיצוני בלבד ונועד להסתיר את חוסר אמולסית השמן שאמורה להרכיב את הקרמה האמיתית. ההבדל בטעם לא נראה לעין, אך קיים ומורגש היטב בפה, כך שאם זה מה שחשוב לך - אל תשתמש במגבירי קרמה.
כעת לשתי ההמלצות שהמלצתי. קלאסיק הייתה לי שנים רבות, ואני יכול להמליץ עליה מנסיוני האישי. ההקצפה שלה קצת חלשה, אך זה חסרונה היחיד, ואם אתה שותה בעיקר אספרסו - לך עליה. אני מדגיש: הדגם הישן, טרום 2015, שכן בשנה שעברה פיליפס (שקנו את החתיבה הזאת של גאג'יה) עשו בה שדרוק רציני מבחינת מבנה, בניה ותפעול, ועל הדגם החדש אני לא ממליץ בכלל. לך על יד שניה, או אם תמצע מישהו עם סטוק ישן, אולי תוכל אפילו לבקש הנחה על זה שהדגם ישן (-; את אסקסו סטיל אני מכיר רק על הנייר, אך הדגם נראה לי מאוד דומה לקלאסיק הישנה, ולכן אני ממליץ גם עליו.
לגבי המטחנה, לא צריך להגזים, אבל אסור להתפשר לגמרי. לדעתי, לליט PL53, איבריטל או אסקסו מיני בהחלט יתאימו.
מקווה שלא בלבלתי אותך בכל ההסברים הארוכים. בהצלחה.
 

Tal Orbach

New member
קודם כל - תודה!

שנית - לא. לא בילבלת. אבל יש לי בכ"ז כמה שאלות והערה אחת.
נפתח עם ההערה: לגבי הרוק - שווה לציין שהמים לא נמזגים לחלק מתכתי, אלא לכוסית פלסטיק. אי לכך ובהתאם לזאת, אבדן החום פחות היסטרי. בכ"ז, יש מצב טוב שאבדן החום בכ"ז משמעותי.
עכשיו לשאלות:
מה לגבי העניין של חליטה מקדימה?
&nbsp
לגבי המכונות: ברור שבין אלה שציינתי, אלה שהמלצת עליהן הן הטובות יותר - וזה מתבטא גם במחיר.
עם זאת, הייתי שמח להבין במה הן יותר טובות מאחיותיהן הזולות (הפיור והבייסיק), כי בכ"ז - ההפרש במחיר משמעותי (בעיקר כשמדברים על משומשות).
 

dimab

Member
ברוק עדיין יש לחמם את הראש בעת המזיגה, ומכאן איבוד החום.

פרה-אינפיוז'ן אכן קיים ברוק, ולמיטב ידיעתי לא תקבל במכונות האחרות במחיר דומה, אך חוסר היציבות הטרמית כאן לצערי מנצח ופוסל בעיני את הרוק. חבל, כי אני די אוהב את העיצוב, והייתי קונה אחת לעבודה.
לגבי השאלה השניה, צפה בזה: https://www.youtube.com/watch?v=MsdQIAjIODc
שים לב: רוב היתרונות של קלאסיק שהם מדברים עליהם הוסרו בדגם החדש - לכן אני ממליץ דווקא על הישן - טרום 2015.
 

dimab

Member
הסבתא מסיאטל עושה סקירות חביבות, אך בהיבט הטכני היא לא תמיד

יודעת על מה היא מדברת. במכונה הזאת אין דוד, אלא טרמובלוק, ולכן - עם פרה אינפיוז'ן או בלעדיו - היא לא תיתן תוצאה טובה (בעיניי). על כך מעידה גם העובדה שהחברה לא ככלה איתה אף סלסלה רגילה - רק עם מגביר קרמה. דהיינו גם היצרן עצמו לא ממש מאמין ביכולתה של המכונה להפיק קפה סביר...
 

Tal Orbach

New member
אני חושב שהיא ציינה את התרמובלוק בסקירה

לגבי הבחירה של החברה בסלסלות: אתה בטוח שזה אומר שהחברה לא סומכת על המכונה? אפשר גם לפרש את זה כחוסר אמון בצרכן - כלומר, מי שקונה כזו מכונה זולה כנראה לא יהיה מקצועי מספיק בשביל להכין קפה טוב באמת, אז נדאג להם למשהו שיגרום לקפה שלהם להיראות טוב.
אגב, גם ההקצפה שהסבתא מסיאטל הדגימה שם נראית מרשימה למכונה כזו, לא?
 

dimab

Member
היא קוראת לה single boiler machine ישר בהתחלה (0:48)

לגבי ההקצפה, אי אפשר להגיד - כי היא לא בפוקוס. מה שכן, גם בגאג'יה קלאסיק שלי היה את הצינור העבה שמתלבש על צינור ההקצפה. תפקידו לשאוב אוויר אוטומטית ולהכניס אותו לקפה - ללא שום תלות במיומנות המפעיל. היה נותן הקצפה סבירה, אבל אף פעם לא את מרקם בועיות המיקרו שאתה מקבל כשאתה יודע איך להקציף באמת. בקיצור, כשאחרי חודשיים של שימוש למדתי איך להקציף בלעדיו, העפתי אותו לכל הרוחות ומעולם לא השתמשתי בו יותר. בקיצור, יתכן והיא מקציפה טוב, יתכן ולא - מהסרטון אי אפשר לשפוט.
בכל מקרה, אם אספרסו זה מה שחשוב לך, אני לא ממליץ על שום מכונת טרמובלוק, ועל שום מגבירי קרמה. זאת כמובן רק דעתי האישית.
 

Tal Orbach

New member
הצינור העבה הזה

אני ממש מסכים שעדיף להעיף אותו, אבל יש מכונות שבהן בלעדיו נשאר רק מן צינור סיליקון קצר שאין באמת איך להקציף איתו.
 

dimab

Member
לא יודע אם זה המקרה כאן, אך אם כן, אז גם הקצפה טובה -

- מעבר ל"בסדר" - לא תקבל. בקיצור, צר לי לאכזבך אך יש מחיר מינימלי למכונה שתיתן לך אספרסו יותר מסביר מינוס, וכל מי שמציע קסם כלשהו בד"כ מוכר לך לוקש כלשהו.
אגב, לי אישית אין שוב דבר גם נגד מוקה או טורקי (אמיתי, לא בוץ). שתי השיטות (ועוד כמה אחרות) הן זולות ויכולות לתת לך קפה משובח שתענוג לשתות אותו, אך אם חשקה נפשך דוקא באספרסו, יש כאן רף מחיר שלדעתי האישית עומד בערך על קלאסיק יד שניה מלפני 2015
ועוד מטחנה. אחרת, עדיף לשתות בבית קפה, מה שבטווח הלא מאוד ארוך יעפיל על כל הוצאה על ציוד ביתי טוב.
שוב, הנ"ל היא דעתי בלבד. You mileage may vary
 
דימה אתה טועה ......שלא באשמתך....

אם יש משהו שלמדתי במסע שלי בעולם הקפה, זה שמאכילים אותנו עם כפית, לא תמיד בצורה הנכונה...
נתחיל מהטרמובלוק.... הקביעה אינה נכונה לחלוטין, יש טרמובלוקים שמסוגלים לשמור על יציבות טרמית, לפעמים אפילו להניע תהליך טרמוסיפוני בצורה יעילה מאוד. יש מכונות קפה סופר מקצועיות וסופר טובות אפילו עם ראשי E61, במיוחד בתקופה האחרונה שיצאו תקינות חדשות בתחום החיסכון באנרגיה ונצילות אנרגתית. טרמובלוק הוא לא דבר רע ודווקא במכשיר שזרימת המים הופכת מבוקרת מאוד, כמו מכונת קפה ,ף אפשר להשיג יציבות טרמית טובה למדי.
פרה אינפיוז'ן אלקטרוני , למרות חסרונותיו, נמצא במכונות רבות היום, החל ממכונות מקצועיות, וכלה במכונות ביתיות פשוטות , הרטבה קלה של הקפה, גם אם לא נעשית בלחץ נמוך רציף,ולפני הפעלת לחץ חליטה, תורמת למסיסת סוכרים ומוצקים בקפה ומשפרת מאוד את איכות מנת הקפה ולכן כך או כך יש למכונה פשוטה עם טרמובלוק כמו הדהלונגי שגם ככה מופעלת עם כרטיס אלקטרוני וקל ליישם פרה אינפיוז'ן, תוצאות יפות.

לגבי מגביר הקרמה אתה רחוק מהנכון בערך כמו המרחק שבין אילת לבית הערבה..(192 ק"מ?) הסיבה האמיתית למגביר קרמה, אינה האמונה באיכות המכונה של היצרן! היא קשורה יותר לדרישה צרכנית ועצם זה שחינכנו דורות על גבי דורות, שמה שעושה קפה טוב זה הקרמה ולא מה שמתחת לקרמה. משמע הקצף החום ענברי הזה שטעמו כטעם סבון כלים , מריר וחמוץ עם טנני עץ וריח של שרוף, זה מה שהופך את המשקה החום המתוק ועתיר הסוכר שמתחתיו לזניח.. מי שקונה מכונת קפה רוצה לראות קרמה ויהי מה. מי שקונה מכונה פשוטה ב900 ש"ח רוצה גם לא לבזבז עוד סכום דומה על מטחנה, אלא לקנות קפה טחון מראש..... באריזות וואקום...... בסופרמרקט..... אתה זוכר שכל הקפה אספרסו שמוכרים בסופר הוא למעשה טחון למקינטה? יופי ... אז הוא לא טחון דק מספיק בשביל לייצר התנגדות למים,] כמו שצריך, נכון?! איך תיצור התנגדות מלאכותית למים?סלסלה עם המון חורים בצד של הקפה, שכבה כפולה כלשהו וחריר קטן שקשה למים לעבור דרכו! ע"י זה להשיג את זמן החשיפה למים שהקפה צריך בשביל למוסס את השמנים האיתריים והמוצקים האחרים שדרושים ליצירת הקרמה. אין זה קשור לאמונה של היצרן במוצר שלו, האמן לי שדהלונגי מאוד מאמינים במוצרים שלהם, לראייה רוב המוצרים שלהם טובים עד טובים מאוד. הם פשוט מנוסים יותר בהבנה של הצורך של הצרכן שלהםן לקפה יחסי טוב, פשטות שימוש, שימוש בפודים וקפה שטחון גס מידי ומיועד בכלל למקינטה..
 

dimab

Member
לגבי חוסר האמון בלקוחות, ולא במוצר עצמו - אתה כנראה צודק,

וכמובן כל מה שכתבת על הצרכן המצוי הוא נכון. אבל בסופו של דבר - זה אותו הדרעק: בגלל מגביר הקרמה במקום שהמים יידחסו בכח דרך הקפה המהודק, מה שעוצר אותם זה החריר שבתחתית, והקפה סתם מרחף לו בתוך ההמים שבפורטפילטר - מין שעטנז של מוקה ואיירופרס. בקיצור - לא אספרסו טוב בשום צורה.
לגבי הטרמובלוק - אין, לא תשכנע אותי: זה שאפשר להתקין אותו במכונה מקצועית לא אומר שצריך. אפשר להתקין אותו גם במטוס סילון, אבל כנראה הוא לא ימריא ככה P-: ובכל אשמות אותן התקנות שהזכרת: זה גם מה שגרם לפיליפס להרוס את גאג'יה קלאסיק הישנה והטובה. חוקי שימור האנרגיה לא כפופים לתקנונים. אם אתה צריך לחמם ולהחזיק חם גוש חשוף של 5 ק"ג של פליז (E61), זה לא משנה איך תחמם אותו - בסליל מים חמים או בסליל חשמלי - בסוף זה או שתשרוף בערך את אותה כמות האנרגיה, או שלא תחמם כמו שצריך. לכן, אם יתקינו דבר שכזה במכונה מקצועית, אזי יצטרכו להפעיל את הטרמובלוק ללא הפסקה בשביל לתחזק את חום המכונה (ולא רק של המים שנמזגים באותו רגע), וז"א שלא חסכת שום דבר, ולא ברור למה ויתרת על הדוד הרגיל (אולי זה קומפקטי יותר). במכונות הזולות שאנו דנים בהן הרגע, הטרמובלוק לא עובד כל הזמן, ואף יש בהן פונקציית סטנד-ביי נלוזה, וזה אומר שהאיזון הטרמי לא אפשרי בכלל. בקיצור, אני לא ראיתי מכונה זולה עם טרמובלוק שמשיגה ייצוב טרמי טוב. אתה מתעסק עם מכונות כאלה כל הזמן, אז יש מצב שראית הרבה יותר ממני. אם יש כזאת - תמליץ כאן לחבר'ה, ותסביר איך הם עשו את הפלא

לגבי הפרה אינפיוז'ן האלקטרוני אתה בהחלט צודק: פשוט לעשותו והוא בהחלט טוב לאספרסו. עם יש מכונה עם דוד נורמלי ופונקציה כזאת - עדיף.
&nbsp
 
לא חוסר אמון ... שוב, הבנה ומענה נכון לצרכיו וצפיותיו של ...

... הלקוח שרוצה לקנות מכונת קפה שהיא יותר זולה, שאינה כובלת אותו לקפסולות, מפיקה קפה טוב ביחס לקפסולות ואינה גוררת אותך להרפתקה כלכלית. או ה"פעצ'קריי" שמסביב. כל העניין הזה של כללי הטקס שאתה אוהב לעשות עם הקפה שלך, לא מתאים לרוב רוכשי מכונות הקפה, שעדיין רוצים לחוש אותה, לפחות בריסטה סלב.
 
למעלה