קודם כל, אני רוצה לציין שבאמת האופציות מצומצמות מדי.
כמו כן, אני חושב שהאופציה שרבים הצביעו בעבורה (שוק הקומיקס וקהל היעד אינם מפותחים מספיק) היא לא תשובה אלא תאור מצב שלא עונה לשאלה בכלל.
אז מה כן?
קודם כל, זה עניין של כסף!
כסף לפרסום, כסף להפקה,כסף לעיצוב והדפסה, כסף להפצה, כסף לשכירת אנשי מקצוע טובים יותר. בקיצור, כסף..כסף...כסף...
איך אפשר לפתור את זה?
אז קודם כל, אם המדינה תחליט שחשובה לה יצירה תרבותית והיא מוכנה לממן אותה, אם וקומיקס יקבל אפילו רק 1% מתוך התקציב שמושקע ביצירה מקומית ישראלית זה יתן זריקת עידוד אדירה ליצירה (ע"ע פרוייקים כמו XERIX AWARD האמריקאי, מלגות ויקטור הוגו בצרפת ועוד).
גם יצירת במות למפגש עם המדיום כמו המוזיאון, פסטיבלים וכנסים, תוכניות טלוויזיה (אפילו בערוצים הציבוריים), תוכניות לימודים שמשלבות את המדיום ועוד.
כמו בן שכל זה תלוי בכסף ובממסד הציבורי שישנה סדרי עדיפויות.
אולם, מכיוון שאין בחלונות הגבוהים מי שקומיקס קרוב לליבו,
ומכיוון שהדימוי הכללי של הקומיקס הוא שלילי,
זה לא קורה.
אז מה כן?
אני חושב שהקומיקס הוא מדיום מתפתח בחברה הישראלית.
לפני עשור - לא ידעו כמעט בכלל מה זה.
לפני חמש שנים, כמות הדיווחים בתקשורת הייתה אפסית.
לפני שלוש שנים, אלפים בודדים קראו קומיקס (מכל סוג שהוא לאו דווקא מקורי, אנגלי או מתורגם) באופן סדיר.
לפני שנתיים התחילה הפריחה הגדולה בהפקת קומיקס עצמאי בפסטיבלים (אני לא אומר שלא היו גם לפני שלוש שנים, אבל לפני שנתיים זה פתאום גדל באופן מאסיבי).
בקיצור, הזמן עושה את שלו.
החשיפה והעניין הולכים וגוברים,
איתם גם מגיע גידול בשוק הקריאה ובעניין הציבורי.
בסופו של דבר הקומיקס ימריא.
אני לא אומר שעלינו "לנוח על זרי הדפנה של החלוציות", אלא שעלינו להמשיך ולפתח ולטפח כל אחד בדרכו ובתחומו.
יהיו אלו צרכני הקומיקס, יוצרי הקומיקס או אלו שמייצרים הזדמנויות לשיווקו והפצתו ברבים.
אם העניינים ימשיכו כפי שהם כעת, אני מניח שבתוך שלוש עד חמש שנים נתחיל לראות תוצאות משמעותיות בשטח,
בין אם בהיקפי הקוראים והמכירות ובהיקפי היצירה.
אולי (ואני ארשה לעצמי להיות אופטימי בניגוד מוחלט לאופי הרגיל שלי) יהיה אפילו תקצוב!
וזהו.
אה, וגם תרגמו את "הפרוטוקולים של זקני ציון" של אייזנר ולפי הדיווחים הוא מכר מעט יותר מ-1000 עותקים רק בחודש הראשון לצאתו!
ייתכן ומאז המגמה נרגעה אבל אני מניח שהוא כבר כמעט שנה בשוק ובטח הצליח להתקרב ל-2000.
קומיקס >>