BB או מי שיודעת: האם אפשר להקפיא עוגת פלודן ?

סמדרה11

New member
תודה מישי. כיף לראות אותך כאן


 

חנהפ

Active member
בטח, בלי בעיה, רק כדאי לחתוך לקוביות לפני

כך את מוציאה כל פעם כמה שאת צריכה..
 

סמדרה11

New member
תודה, חנה. נצטרך את הכל....


חשבתי להכין לסעודת פורים של בר המצווה או לשבת הסמוכה.
כך שנצטרך את כל המגש.
אבל באמת יעזור לי להכין מראש , לחתוך ולהקפיא.
כך שרק נצטרך לסדר במנג'טים ולהגיש.
 

אמרלדה

Active member
ויש לנו את המתכון של הפלודן? נדמה לי שכן, אבל אם את רוצה

להוסיף אותו, יהיה ממש נחמד מצדך.
&nbsp
ללא ספק אחת העוגות הטעימות שאכלתי בכל חיי.
 

סמדרה11

New member
מתכון עוגת פלודן - כפי שהביאה לפורום BB

מתאים לתבנית תנור גדולה ושטוחה.

את המליות כדאי להכין יום או כמה שעות מראש ולצנן. המליות צריכות להיות במרקם של פלסטלינה רכה. די מוצקות אבל ניתנות למריחה או לפיזור.

בצק :
5.5 כוסות קמח (שמתי קמח מלא)
300 גר' חמאה או מרגרינה חתוכה לקוביות
3 כפות סוכר (שמתי ממתיק סוכרלייט)
1/3 כף שמרים יבשים או 1/4 שקית שמרית
3 חלמונים
1 כוס מים מהברז
תמצית וניל איכותית

לשים את הקמח עם החמאה (או המרגרינה) עד לקבלת מרקם פירורי. מוסיפים סוכר ושמרים, מערבבים בקלילות, מוסיפים חלמונים, תמצית ומים ולשים עד לקבלת בצק אחיד ולא דביק.
מחלקים ל 4 חלקים ונותנים לבצק לנוח 10 דקות.

למריחה - צנצנת ריבת משמש מחוממת במחבת עד לריכוך. כדאי לחמם בכל פעם רק את הכמות המספיקה למריחה על עלה אחד.

מלית פרג :
1 כוס מים
1.25 כוס סוכר (השתמשתי בממתיק סוכרלייט)
3 כפות מיץ לימון
1 כף גרידת לימון
3 כפות פירורי לחם
250 גר' פרג טחון
25 גר' חמאה (או מרגרינה)
בסיר קטן מרתיחים מים, סוכר, מיץ וגרידת לימון. לאחר כמה דקות מוסיפים פירורים. לאחר כ- 7 דקות מוסיפים את הפרג והחמאה ומכבים את האש.

מלית אגוזים :
1/2 כוס מים
1.25 כוס סוכר (השתמשתי בממתיק סוכרלייט)
3 כפות מיץ לימון
1 כף גרידת לימון
3 כפות פירורי לחם
250 גר' אגוזים טחונים
מכינים כמו מלית הפרג.

מלית תפוחים :
1.25 ק"ג תפוחי גרנד , קלופים וחתוכים לקוביות (סמדר: יש מתכונים שראיתי שמגררים גס)
1/2 כוס סוכר
2 כפות מיץ לימון (סמדר: יש מתכונים שראיתי שמוסיפים כף קינמון)
מבשלים הכל כ 10 דקות, עד שרך מאד. שמים במסננת לניקוז הנוזלים.

להכנת העוגה
מרדדים עלה אחד, מעבירים לתבנית. מורחים ריבת משמש ומעל את מלית הפרג.
מרדדים עלה שני, מניחים על הפרג. מורחים ריבת משמש, ומעל את מלית האגוזים.
מרדדים עלה שלישי, מניחים על האגוזים, מורחים ריבת משמש, מפזרים פירורי לחם, ומעל את מלית התפוחים.
מרדדים עלה רביעי ומכסים את העוגה. (סמדר: במתכון אחר ראיתי שעל השכבה העליונה מורחים/ מברישים 2 כפות ריבת משמש מומסת בכף מים רותחים)ריבת משמש איכותית מומסת בכף מים רותחיםאופים במרכז התנור, ללא טורבו, בתנור שחומם מראש ל- 170 מעלות, עד שמזהיב. מצננים וחותכים לריבועים קטנים (לא מקמצנות אלא כי העוגה די כבדה)
בעל השולחן: "העוגה תישמר עד 4 ימים בקופסה אטומה בטמפ’ החדר."

אין צורך לרדד בין ניירות או על תבנית תנור הפוכה. לאפות על תבנית תנור הפוכה זה מעולה כשרוצים לאפות רק עלים של בצק, כי אז קל בעזרת פלטה להוריד אותם, אבל כאן כל דפי הבצק נכנסים לעוגה בשכבות. הבצק כ"כ נח וגמיש שאין כל בעיה לרדד אותו על השיש ולהעביר בעזרת המערוך.

מאז שהבאתי את העוגה לבית הכנסת לקידוש, האשה שמכינה תמיד את הקידושים עושה את העוגה בכל חודש, אבל רק עם 2 שכבות תפוחים. כנראה יותר קל לה כך.


התבנית שלי (סמדר ) 30X40.
ביבי כתבה לי בפורום: התבנית שלי 35X40 , אבל זה לא קריטי
קחי בחשבון שהעוגה יוצאת כמעט 4 קילו, כמות גדולה בהחלט.
הכנתי בשבוע שעבר ולא נתתי למילויים להיות צמיגיים אלא קצת רכים כדי שיהיה יותר קל למרוח. לאחר שמורידים את הפרג ואת האגוזים מהאש הם עוד מתקשים קצת.
הכנתי לפורים תשע"ח (2018) עם קמח לבן וסוכר לבן.
יצא טעים מאד!!!!
 

אמרלדה

Active member
נשמע נפלא לפורים. תודה רבה רבה. הפלודן שאני הכרתי היה

&nbsp
עם אגוזים בלבד. התפוחים זה רעיון נחמד, כי אני אוהבת חמצמץ וזה גם
מקליל את העוגה הכבדה הזאת. אבל פרג - אולי אפנק את הזוגי בעוגה
קטנה נפרדת. אני לא סובלת פרג. :)
&nbsp
וכמובן, בשבילי אמיר את זה לדל פחמימה. קמח שקדים. נתחיל בקטן ונראה.
ושוב תודה.
 

yela

New member
"הזדעזעתי קשות" מעצם השאלה על ההקפאה. קחו ספור אמיתי...

מחצית ממני משתייכת לתפוצה של פלודן, אבל וינאי ולא הונגרי כמו במתכונים רבים בארץ. בשנותי הראשונות ברשת, עוד בשנות התשעים, ניסיתי לאתר בכל מקום, גם בחו"ל מתכון לגירסא שלנו - אבל לא מצאתי.

אז נחזור ל"הקפאה" רחמנא ליצלן...

אחרי השואה, אמי עלתה לארץ עם סבתא ע"ה, אבל מעט קרובים אחרים נותרו באירופה והגיעו רק שנים אח"כ. אפשר לומר שעד שנות ה-70, אגוזי מלך היו יקרים מאוד ולא ניתן היה לקנות בשפע ודובדבנים - לא היו פה בכלל. אז לא יכלו להכין את הפלודן , גם אם סבתי רצתה.
היה לי זכרון של טעם כי בהמשך, סבתי ע"ה הספיקה להכין לנו פעמיים פלודן, אחרי שבני המשפחה עלו לארץ. כך זכיתי לטעום מהפלא הזה ולפני עשור בערך, אילתרתי משהו לפי הטעם שחלק מהמשפחה זכרו. אבל זה לא היה הדבר האמיתי. שילוב המלית כלל: אגוזי מלך בשפע, דובדבנים חמוצים/מתוקים ועוד תיבול.

בני המשפחה מחו"ל שחיו אחרי המלחמה מעבר ל"מסך הברזל", נהגו לשלוח מדי שנה, לפני פורים, קופסת פח עגולה או מלבנית (כמו של עוגיות דניות, אבל ללא צבעים). הם היו מכינים את הפלודן בחנוכה בערך, עם ריבה שבישלו בקיץ אחרי קטיף הדובדבנים. היו אורזים בחומרי אריזה פשוטים, קושרים עם חבל ושולחים בדואר רגיל (אניה).
מספרים שהחבילה תמיד הגיעה במועד, כמשלוח מנות לפורים וגרמה לשמחה גדולה בגלל הריח והטעם "של הבית".
מעוייני הפלודן חולקו בכמויות קטנות ושרדו עד לפני פסח, כשנאלצו לסיים ולנקות הקופסא. ניקו היטב את הקופסא במטלית לחה, אבל אח"כ השתמשו בה לשמירת כלי תפירה או לאחסון חומרים יבשים. היה מפתיע שהריח נשמר בהן שנים אח"כ למרות שנוקו, אבל לא נשטפו במים מחשש לחלודה.
אז, אצלנו מתכון אמיתי של פלודן היה מבוסס על "בצק מפה" בלבד, בצק דקיק שדומה לפילו, אבל רך יותר - יכול לשרוד חודשים. מוסיפים לו רק שמן בין השכבות ומשתמשים רק בחומרי מליות כמו אגוזים וריבה, כך זה יכול לשרוד חודשים ולא מתקלקל.
לכן צחקתי על שאלת ההקפאה; כי הסיפור הזה עובר אצלנו שנים מדור לדור אבל אף אחד לא מעז להתמודד עם הפלודן. אולי יגיע יומו ונוכל לבדוק כמה זמן ישרוד בקופסא, ללא הקפאה.
שבוע טוב !!

נ.ב. נכתב אמש מאוחר וגיליתי הבוקר שלא לחצתי על השיגור. טוב שלא נמחק
 

סמדרה11

New member
תודה, יעלה. אהבתי את הסיפור. מדמיינת את הריחות בקופסת הפח

אצלנו המנהג שסבתא ז"ל היתה מכינה פלודן לחג פורים.
והיינו שומרים דוגמיות כדי לאכול בשבת הגדול לפני פסח.
בפעם הראשונה הכנתי את העוגה בשנה שעברה.
אמי ואחיה התמוגגו על הטעמים שהזכירו את טעם העוגה של סבתא ז"ל.
 

mיטלמן

Well-known member
תודה ליעלה על הסיפור והריח.

או על הריח והסיפור,
כמעט רואה את הקופסה, אבל הריח - תענוג,
וזוכרת טוב את התקופה של אגוזים יקרים ואין דובדבנים טריים.
נדמה לי, לפחות לטעמי, הסיפורים והתאורים הם החלק החשוב של קיום הפורום,
או לפחות מתחרה בהצלחה מרובה במתכונים,
איך להגיד בלי להסתבך - לא פחות חשוב.
בקר טוב.
 

tzivi1

New member
כל כך סיקרנת אותי שהלכתי לבדוק מהי עוגת פלודן, והיא נראית

לא פחות ממעולה.
 

חנהפ

Active member
מעניין הפלודן שלכם

אגוזים וריבת דובדבנים... אצלנו כמובן זה ממש אחר, גם בלי שכבת התפוחים שראיתי פה. שכבת אגוזים קליפת לימון מגוררת וריבת מישמש- השילוש המקודש ושכבת פרג מתובלת היטב גם היא בקליפת לימון. יאמי, עשית לי חשק...
 
למעלה