האנטיפסטי של שישי בערב - עוד רעיונות?

אמרלדה

Active member
האנטיפסטי של שישי בערב - עוד רעיונות?

אנחנו מכינים כמעט תמיד ירקות "אנטיפסטי" (במובן הישראלי, כמובן, בתנור) ליום שישי בערב כשמארחים את הילדים שכולם שומרים על בריאות.
הפעם הכנו שתי תבניות. לא נודע כי באו אל קרבם. באמת. היה המון אוכל, אבל הם תמיד מחסלים את זה לפני הכל.
הנה מה שכתבתי לכם בחמישי האחרון לגבי ההרכב:

"תבנית אנטיפסטי. כיוון שהפלפלים והבצלים, אהובינו, יככבו בממולאים, אז הפעם כרובית רתוחה, ברוקולי כנ"ל, גזר ופטריות".
לזה הוספנו גם בטטה אחת שהיתה בבית ותפוחי אדמה קטנים עגולים. ובכל זאת נמחקו.
בדרך כלל אנחנו מכינים פלפלים, בצלים ועגבניות בשום.
אשמח לרעיונות נוספים לירקות פעמים הבאות. נראה לי שנתחיל להכין ארבע תבניות, כי הן מצטמקות ואנחנו תמיד שמחים שנשאר לנו קצת... יש בכלל עוד ירקות שאפשר להכין כך? או שפשוט נכפיל כמויות? תודה.
 

tzivi1

New member
אפשר פשוט לשדרג את הירקות, ואז הם יותר משביעים

וחלק מהארוחה, אבל כן - צריך להגדיל כמויות. שתי תבניות ירקות זה ענין שמתכווץ בתנור.... כשמגיעים לאכול כבר לא הרבה.
&nbsp
חצילים - אני מכינה "סביח מגולגל" (בלי פיתה). להיט.
&nbsp
חותכים חצילים בצורה מוארכת,
מברישים בשמ"ז משני הצדדים,
בתנור על 250 עד שמשחים.
מורחת עליהם טחינה ביתית (חשוב שלא תהיה נוזלית),
בחלק הרחב של החציל שמה רבע-חצי ביצה (תלוי כמה אפשר להכניס),
מוסיפה זיתים או רצועות מלפפון חמוץ.
מגלגלת את החציל.
מעולה. שוס רציני לאנטיפסטי.
&nbsp
גמבות - לגלגל עם סלט קינואה ועשבי תיבול.
&nbsp
כרובית - לשפוך טחינה כשיוצאת מהתנור.
&nbsp
שדרוג חלבי - פרמז'ן על קישוא (חותכים לחצי מוארך).
&nbsp
 

אמרלדה

Active member
רק עם שמן זית ומלח? אני לא אוהבת שומר אפוי, ולא ניסיתי את

האחרים.
סלק אני ממלאה כשמכינה ממולאים, ושמה אחד באמצע. טעים וצובע את כל הסיר...
 

חנהפ

Active member
אני שמה קישואים\זוקיני\חצילים\שיני שום\בצלים סגולים\סלק\

קולורבי/פרוסות כרוב
לעיתים תיבול פשוט של מלח שום ושמן
לעיתים סויה שמן זית ועשבי תיבול
'סתכלי בקישור
 

אמרלדה

Active member
ואוו, חנה, איזו יצירתיות במנה שחשבתי שהיא כל כך בנאלית

מקסים.
תודה על הניעור העיצובי. למדתי משהו.
 

yela

New member
לפני הכל, למה לרצוח את הכרובית/ברוקולי ?? תגישי כמאודה

עם עשבי תיבול או שמן זית מתובל. גם הבישול וגם אפיה
- הורגים את הירק וחבל להשקיע בו.
בעיקר הברוקולי שהוא מאוד חשוב לבריאות, בעיקר למבוגרים עם בעיות אורטופדיות, דם, ראומטיזם וכו.
 

אמרלדה

Active member
רצחתי? אוקי. איך מאדים? ואם כבר - איך מאדים אספרגוס? לפעמים

מכינה כרובית טריה בתנור בלי חליטה במים. אבל זה פשוט לוקח כל כך הרבה יותר זמן...
 

yela

New member
הנה את הולכת לקבל תשובות על כל השאלות... כרובית וירקות :

יש בשווקים שושנת אידוי. בטוחה שבמחנה יהודה יש בכמה חנויות. אצלנו יש גפ בסופרים.
זה חפץ קטן, שאפשר לפתוח אותו כמו פרח והוא ממתכת מחוררת כמו מסננת.
לוקחים סיר בקוטר של השושנה כשהיא פתוחה.
מניחים השושנה, יוצקים בסיר כוס מים או יותר, חשוב שהמים לא יהיו גבוהיים יותר מהמכשיר.
עליהם מניחים את הירקות. לשים ירק קשה למטה ורך יותר למעלה. אפשר לשים רק שכבה אחת ואז זה יתרכך מהיר. אני ממלאה עד למעלה ומכסה במכסה של אותו סיר.
מביאה את המים לרתיחה וא מורידה האש לבינונית. לבדוק מדי פעם אם בתרכך לטעמך.
 

אמרלדה

Active member
יעלה, יש לי שושנת אידוי כבר עשר שנים. יושבת למעלה בארון...

&nbsp
לא זוכרת למה השתמשתי בה בפעם האחרונה ומתי...

&nbsp
אפילו אידיתי בדים סאם לפני שנתיים שלוש כמה דברים ולא בה.
&nbsp
טוב, טוב. אוריד אותה למען ירקות החורף החביבים...סוף סוף תצא
לאוויר העולם.
תודה רבה.
 

yela

New member
את יכולה ליצור קבוצת תמיכה עם המתהוללת ואימה...

גם אצלן מתחבאים כלים שימושיים ביותר בכל מיני מקומות מסתור.

מעניין אם המתהוללת כבר השתמשה בתבנית הנפלאה של שיקאגו-מטליק...
 

yela

New member
וכמה מילים על אספרגוס

לא אספר לך את כל השתלשלות העניין, אבל לפני כ-25 שנים ביקרנו אצל בת-דודה של סבתי ע"ה. אישה קשישה מדהימה, שאותה גילינו אז לראשונה בזכות הרשת.
בילינו אצלה סופ"ש בביתה המדהים ובארוחה הראשונה שם, הגישה אספרגוס יפהפה מאודה נפלא.
גילינו עניין משותף בבישול ולקחה אותי למטבח להראות איך מאדה אספרגוס.
ראיתי סיר מעניין ומיוחד וסיפרה שהביאה אותו איתה מאירופה ממש דקה לפני מלה"ע השניה.
כחמש שנים אחרי, הייתי בביקור בפריז וסיפרתי את האנקדוטה הזו בארוחה משפחתית. כעבור יומיים קיבלתי סיר כזה מנירוסטה איכותית.
אפשר להכין בו 2 חבילות אספרגוס בעמידה, הגבעולים מקבלים חום גבוה מאוד למטה ופחות בחלקים העליונים שרכים יותר.
מתקבל אספרגוס מדהים.

אבל מי שאין לו סיר כזה, יכול להכין אותם בשכיבה עם שושנת האידוי.

https://www.everythingkitchens.com/all-clad-stainless-steel-asparagus-pot-59905.html
קיים במחירים שונים לפי האיכות והעיצוב של הרשת הפנימית. אח"כ ניתן להשתמש ברשת גם לירקות אחרים. אצלי למשל אפשר גם לאדות שעועית ירוקה כי הרשת צפופה יחסית.

https://www.mathon.fr/cat-cuisson/faitouts-marmites/Cuit-asperges-16-5-cm-PID27325.aspx
הנה הסיר וניתן לראות איך הגבעולים עומדים בתוכו בסדר מופתי.

שושנת אידוי:
http://www.kitchenmarket.co.il/product/כלי-לאידוי-ירקות-מאודים-מנירוסטה-שושנת-אידוי-נירוסטה
 

yela

New member
זמן האידוי של אספרגוס נגזר מהעובי שלהם וגם מהזן ועונת השנה

חשוב גם לזכור לשבור מהם את החלק התחתון, או לגלח חלק ממנו מקליפה.

גם לגבי ירקות אחרים חשוב לזכור שהאידוי משתנה לפי כמות וגודל.
כרובית/ברוקלי למשל: לשים את התפרחות הגדולות למטה כשה"רגל" נמצאת על הרשת והתפרחת עצמה למעלה. אם יש פרחים קטנים - לשים למעלה.
 

אמרלדה

Active member
תודה רבה, יעלה. מניחה שלא אקנה את הסיר, כי כמויות האספרגוס

שעוברות פה לא מצדיקות את זה.
תודה על כל הטיפים.
 

yela

New member
אצלנו גם 10 תבניות לא מספיקות כי בדרך מכינה מתכונים אחרים

גיליתי שהאנטיפסטי מקצר לי מאוד תהליכים בבישול והכנת סלטים ונותן המון טעם.

למשל:
משתמשת בחלק מהירקות להשביח מרק כתום או עגבניות
כרישה צלויה בשיטת חיים כהן (מדהים!),
כרובית חיה אפויה (מכינה ערימה למנה עם טחינה ועשבים),
חצילים / קישואים - לסלט קלוי לבנוני/טוניסאי
גזר (שקית שלמה עם רוזמרין/תימין),
סלק (להגשה עם גבינה כחולה או לסלט),

קולרבי, בצל , בצל ירוק ספרדי, פלפלים, עגבניות תמר חצויות,
קישוא רגיל, זוקיני, שומר ולפעמים אפילו צנוניות

מתחילה להכין ברביעי את: פרוסות דלורית ואת הכרובית- שמה כל סוג בקופסא.
בחמישי: מה שזמין בבית כמו חצילים קישואים בצלים
בשישי את כל מה שיש להשלים: בעיקר פלפלים עגבניות ובטטות אם יש ביקוש.

יש תמיד 5-6 סוגים לפחות.
 

אמרלדה

Active member
חחחה. אם אני אתחיל ברביעי, אצטרך להכין הכל שוב בשישי

&nbsp
ומה זה סלט לבנוני/טוניסאי? סלט קלויים? .
ובעיקר מה זה כרישה של חיים כהן?
תודה.
 
למעלה