[כמובן שכל מה שנכתב פה זה רק מחשבות שלי על הנושא]
לגבי הנושא הראשון:
הלימודים שאנחנו לומדים לקראת מבחני הבגרות לא מתיימרים להכין אותנו להתמודדות עם החיים עצמם. אם פעם דיברו על שיעורי כלכלת בית או לימדו את הבנות לתפור ולבשל [מה שהיה רלוונטי לחיים אז..] היום לא לומדים, לא מכינים ולא נבחנים על יכולות שצריך אדם צעיר במדינת ישראל על מנת להתחיל את דרכו בחיים. לימודי המתמטיקה, האנגלית, ספרות והאחרים, אינם פרקטיים לחיים.
אז מה כן טוב בבגרות? על מה הם כן מעידים?
למעשה יש להם שתי פונקציות, לדעתי.
1. הם מעידים על יכולת של אדם לעמוד במערכת מסוימת של לחצים במסגרת מסוימת של זמן ותנאים, ומהווים השוואה בין אנשים שונים, בזמנים שונים, במקומות שונים.
העובדה שאדם שהצליח לעשות כך וכך יחידות בגרות בהצלחה, מעידה שהוא יכול להתמודד בהצלחה עם משימה מורכבת וארוכת טווח. לדעתי, חלק ממה שמחפש מעסיק/מקום לימודים גבוה, הוא הידיעה, שלאדם יש יכולת התמודדות מסוימת ויכולת להתחיל ולסיים משימה גדולה וארוכה עד סופה.
2. בניגוד לתלמידים שאומרים "אני לא באמת מחשב דיפרנציאלים במכולת", אני כן חושבת שלימודים מסודרים מקנים הרגלים, מפתחים את החשיבה ומעצבים את יכולת הניתוח שלנו, את יכולת הסקת מסקנות, הפרדת העיקר מהתפל, יכולת לאסוף חומר ולהפיק ממנו מידע, יכולת לחשוב בצורה לוגית וכד'. אמנם אנחנו מיישמים את היכולות הללו בתרגול של דברים שאינם רלוונטים לחיי היומיום כמו שירת ביאליק או משוואות דיפרנציאליות, אבל, בשורה התחתונה, את הכלי, הגישה, צורת החשיבה, אנחנו רוכשים ע"י אימון בתחומים הללו.
3. יתרון נוסף של לימודים, הוא יצירת מאגר מידע בסיסי והתנסות בנושאים שונים. כך שהתלמיד נחשף לעולמות תוכן שונים, ובהמשך יוכל לבחור אם להעמיק בהם, ואם כן, יהיה לו בסיס ידע בהם ובתחומים שנושקים בהם [וכך אנחנו כמבוגרים יכולים להינות מקריאת ספרים, מטיולים בעולם והבנת ההקשרים ההיסטוריים והגיאוגרפים שלהם וכד'.
אז הצלחה בבחינות הבגרות משקפת יכולת? ידע?
לדעתי התשובה היא... לא ו-כן.
לא משקפת ידע...
כן משקפת יכולת...
כי כדי לעבור את מבחני הבגרות לא חייבים לחרוש וללמוד את כל החומר. בואו לא נהיה תמימים. אנשים מעתיקים, אנשים מקמבנים, אנשים מצליחים להגיע להישגים שלא משקפים את ידיעותיהם האמיתיות.
אבל הצלחה שכזו, כן משקפת, את היכולת להגיע לתוצאה.. אולי לא בדרך שלה פיללנו.. אבל בהחלט, גם לדעת לקמבן היא יכולת טובה שמקדמת אנשים בחיים...
ועם זאת, אם אין קשר בין תעודת בגרות והתמקצעות, הצלחה. איך זה יתכן?
א. נשאלת השאלה איך מודדים הצלחה. אבל בהנחה שהצלחה נמדדת בכסף, הלא הצלחה כלכלית לא מגיעה בהכרח ע"י לימודים. אדם יכול להיות יזם, איש שיווק מעולה, להקים עסק, בלי שיהיה לו תעודות, בהרבה מאד תחומים. לעיתים, הוא יכול לנהל את המקום שבו יעסיק את בעלי התעודות ההכרחיות כדי לתפעל את העסק שלו [למשל פנינה רוזנבלום.. לא צריכה תעודה כדי להקים ולהפעיל את המקום שלה, לכימאיים שמייצרים את המוצרים שלה היא משלמת... היא לא נכנסת למעבדה בעצמה להפיק את המוצר].
יש הרבה מאד תחומים, שזה המצב בהם, שניתן להתקדם בהם ללא לימודים רישמיים, או שהלימודים עבורם לא דורשים תעודת בגרות [להיות בעלי חנויות, אפילו רשת חנויות, כל מה שקשור לכוח אדם כמו אינסטלציה, קבלנות, חשמלאות, תחומים טיפוליים שונים כמו אימון ועוד']
יש הרבה בעלי תעודה בתחום מקצועי כלשהו או בעלי תואר אקדמאי, שלא עובדים בתחום אותו למדו.
ועם זאת, תעודת הבגרות פותחת דלתות ללימודים אקדמאיים שבפני עצמם נחשבים בתרבות שלנו הישג ופתח להזדמנויות כלכליות, לכן להרבה הורים חשוב שילדיהם יעברו את מבחני הבגרות בהצלחה. אבל, בהחלט יש ילדים שרואים את הורים מצליחים מאד בחיים, ללא תעודת בגרות.
ב. לימודים אקדמאיים לא בהכרח מביאים הצלחה כלכלית. הרבה אנשים עם תארים, ואפילו תארים מתקדמים, לא מוצאים עבודה רק כי יש להם תואר. הרבה תארים הם לא בתחום שאפשר לעבוד בו אח"כ, ולכן, לדעתי, חשוב יותר היכולת האישית של האדם מאשר עצם זה שיש לו תעודה. אדם עם כריזמה, או יכולת שיווקית טובה, או שהתגלגל בעבר בצבא או במקום העבודה הסטודנטיאלי שלו להתנסות חשובה, יש סיכוי סביר שיתקבל יותר בקלות למקום עבודה מאשר אדם שיש ברקורד שלו רק לימודים אקדמאיים ללא ניסיון או יכולת טובה למכור את עצמו בראיון עבודה.
ובכל זאת הסיבה שאנחנו משקיעים ומעודדים את ילדנו ועצמנו להשקיע בלימודים ובמבחני הבגרות, זה שלא לכולנו יהיה המזל והכריזמה להצליח בחיים, תעודה הבגרות היא הדרך הסלולה והידועה, מי שיש לו תעודת בגרות טובה, יוכל להתקבל ללימודים אקדמאיים מקצועיים [כמו משפטים, כלכלה, מחשבים] ועם תואר ראשון בתחום הזה, סביר שיתקבלו למקומות עבודה שמשכורתם מלכתחילה גבוה יותר בהשוואה לקבלה לעבודה ללא מקצוע אקדמאי, ויש סיכוי סביר שתעודות נוספות ירשימו את המעסיק ויאפשרו להתקדם בסולם, גם למי שאין מספיק מרפקים לעשות זאת בדרך היחודית לו.
עושים שוק >>