מתכונים מבית אבא

ריקי5

New member
גם אצלנו הכינה "העלזעלה"

בטאו את זה עם "ה" בהתחלה. אבל כבר שנים שאמא שלי לא מכינה את זה. ואני גם זוכרת שבילדותי היו מכינים את הרגל קרושה עם רגלי תרנגולות שאבא שלי הביא מהשוק. אמא שלי היתה משאירה כמה מבושלים שלא היתה מכניסה לרגל קרושה ואני כל כך אהבתי את החלק מהאמצע . לא יכולה להסביר בדיוק אבל זה מעלה לי זכרונות ממזמן.
 

ediana

New member
נכון נדמה שלרגל הקרושה מתרנגולות קראו

"פיצ'יאה" ואמא היתה עושה את הרוטב על בסיס חלמונים, אני זוכרת טעם חמצמץ וגם היתה שמה בפנים חתיכות קטנות של עוף. אצלנו לא רבו על הרגל של התרנגולת אלא על "הטוסיק" שלה.
 

batiarr3

New member
חרגתן אותי,עליתי חמישה קילו רק מלהזכר במטעמים

אתן צודקות- הלזעלה - גרון עוף תפור וממולא בקמח שמאלץ תפוחי אדמה מרוסקים ותבלינים - חבל"ז איזה טעם בטשולנט רגלי עוף - מה שכיום קשה להשיג - זו הרגל קרושה הכי טעימה בשל העדינות של רגלי העוף לעומת רגל פרה , בכלל אין מה להשוות אידית - נכון קראו לזה פוצ'אי או פצ'אה (תלוי מאיזה מקום הגיעו מאירופה) איך אהבתי רגלי עוף וכן, עד היום אני מכינה את המילוי של ההלזעלה כ קוגלה בחמין ועוד שימוש - מכינה כדורים בגדל של קצת פחות מכדור טניס ומבשלת בצימס , אין אין על זה כל הטעמים נפגשים בכדור תפוחי האדמה(קוגלה) כך שבסיר אחד יש הכל מנה עיקרית ותוספת - שווה לנסות
 
נזכרתי גם אני. אהבתי רגלי עוף במרק וחלמונים

היום אברר עם אחותי הגדולה ממני מה היו המאכלים בביתנו.
 
אני גם היום שמה במרק לפעמים חלמונים

יש לקנות אותם קטנים כאלה וזה טעים חבל"ז. ובתיה הזכירה לי את השמעלץ שסבתא שלי היתה מכינה וממלאת בזה את הקניידעלך בפסח
 

הדסהש1

New member
מאכלים שונים

בבוקר כתבתי והמסר "הוסר"אנני יודעת מדוע אבל כל המאכלים שהוזכרו היו בבית שלי שהיה בית מעורב.אכלנו מאכלים של יוצאי אשכנז ומאכליים של יוצאי מצריים,יוון וירושלמיים. נחמד להזכר בבית אבא.
 

משתפרת

New member
נורא בא לי לספר על מאכליה של אמי

היום בדיוק בקרנו את הקבר שלה. לא אספר על הגעפילטע פיש שכל אוהביו נשבעים בו עד היום, אני מתעבת את המאכל הזה. לא אכתוב על הרגל הקרושה שהאיש שלי מתגעגע אליה מאד, אני לא סובלת. גם לא על מרק העוף שאני מכינה אחרת. בא לי לספר על עוגות השמרים שכל יום שישי אפתה, ומלאה בקקאו וסוכר וקינמון וצימוקים, ואיכשהו תמיד היו נשארים כמה צימוקים עודפים כדי לכבד אותי. כך היה תמיד גם עם הקצף מהחלבונים ועם הקצפת, איכשהו תמיד היה נשאר קצת כדי לתת לי ללקק. ועוד עוגות, שכל אחת מהן קרויה על שם מי שנתן לה את המתכון. חלק מהן גם אני אופה, והכי משמחות אותי הן אלה שגם בתי מכינה בעצמה. מדור לדור לדור... בא לי לספר על הקישואים, החצילים, השעועית שהיו מתבשלים (כל אחד לחוד) במיץ עגבניות עם מיץ לימון חמוץ-מתקתק-חריף. גם אני וגם בתי מכינות אותם. "הקישואים של סבתא הכי טעימים בעולם" אומרת "שמש" נכדתי. כשאגמור להקליד אלך להכין סיר כזה. ותבשיל של תפ"א מרוסקים גס עם בצל, מעט שמן וקמח. עושים מזה כדורים ומבשלים ברוטב הצלי, או בחמין- במקום הקישקע הקנוי. אפשר גם למלא איתו עוף או יונים. מתה על זה, וכל בני משפחתי מאושרים עם המאכל הזה. וחמיצת הסלק האדומה כהה, הבורשט מהכרוב עם עגבניות, מרק קרם הקישואים (לזרים אנחנו אומרים שזה מרק ירקות, תתפלאו איך אנשים שלא נוגעים בקישואים זוללים את המרק הזה כשהוא מוסווה כמרק ירקות)... ולפתן החבושים של ראש השנה, אוי הלפתן הזה שאין בעולם איש שמצליח לבשל כמותו. איך הם היו יוצאים לה בצבע בורדו עמוק כהה, לא ורוד ולא כתום? הייתי בשמחה מספרת עוד, רק שהידיים שלי בוערות מהסחוג שגמרתי להכין. משהו שלא למדתי מאמי (אשכנזים, מה לעשות...), ונכנס לתפריט שלנו כי החייל (שכבר שתי שבתות לא הגיע וכנראה גם בשבת הבאה ישמור עלינו בגבול) מת על זה... שבת שלום
 

שויי

New member
../images/Emo124.gif משתפרת

הביאי חיש את התרחיש, איך מכינים קישואים של סבתא הכנת סחוג דורשת כפפות מנתחים, בפעם הבאה תגני על הידיים, קרה לי פעם שלא ישנתי כל הלילה מהבערה.
 

משתפרת

New member
יש לי כפפות מנתחים בשפע. שכחתי להשתמש.

למרבה המזל לא שפשפתי את העין...
 

kikale

New member
משתפרת , את יודעת איך החבושים מקבלים את

הצבע המיוחד שלהם , את זה למדתי מחמותי , חותכים את החבושים לפרוסות קטנטנות לא קולפים את הקליפה מבשלים אותם עם סוכר בלי מים אסור להכניס מים בשלב הזה , מה שקורה החבוש מקבל צבע של סוכר מקורמל משהו בין בורדו עמוק לכתום ורק אז אפשר להוסיף מים . אני מוסיפה לחבושים רק פירות יבשים, תפוחים צימוקים ומישמישים עוד סוכר אם צריך וכמה פרוסות לימון . ומבשלת כחצי שעה בערך. זהו הליפתן שלנו לארוחת ליל הסדר כל שנה .
 

משתפרת

New member
אמי היתה מבשלת את החבושים לא כמו חמותך

קלופים, פרוסים לפרוסות דקות, עם מים, לימון וסוכר. לי הם יוצאים בצבע אדום אבל אצלה- היה בורדו עמוק. כשחוסכים בסוכר או כשמציפים בהרבה מים מתקבל צבע כתום. אני חושבת שחלק מהשוני בין הלפתן שלי ושל אמי נובע מסוג החבושים. אמי השתמשה בחבושים של פעם שגדלו על העץ בחצר שלנו, כאלה עם המון כיסוי פרוותי, קמטים וקפלים רבים, כאלה שהקילוף שלהם היה קשה, החיתוך היה סיוט אמיתי והוצאת הלב האבני היתה מבצע למומחית. החבושים של היום שונים. זה היה הלפתן לראש השנה ולחגים הסמוכים. בפסח אכלו אצלנו לפתן מפירות יבשים. משמשים, תפוחים, צימוקים ושזיפים, מבושלים עם סוכר ומיץ מלימון טרי. לפעמים אני מכינה לליל הסדר לפתן כזה, אבל אחרי הסעודה הדשנה ולפני העוגות המובחרות יש לזה מעט ביקוש... בשנים האחרונות הפסקתי.
 
אוכל מבית אבא , זכרונות מתקופה קצרה../images/Emo10.gif

לא זכיתי להרבה ימי עדנה כך שרק מעט טמון בזכרוני. הייתי אכלנית גרועה אז כל בוקר וערב קיבלתי צלחת עמוקה מלאה בפודינג וניל או תות המורכב מחלב, חמאה וחלמון ומעט לימון. בעברית תרכיז ויטמינים. אהבתי את הקציצות המטוגנות עם פירה . שנאתי את הארוחה החד שבועית שהיתה עשויה מצלחת חלב חם עם אטריות ומנה עיקרית דג פרוס מבושל. (כנראה קרפיון). מעבר לכך כל זכרונותי כבר גולשים לחמותי שהיתה מכינה צלי מעולה ובתוכו קציצות העשויות מחלה ישנה עם בצל מטוגן. ניסיתי לחקות אותה אך נכשלתי.
 
איך שכחתי ../images/Emo9.gif

אצלינו בבית של סבתא שלי היה מנהג קבוע , יום אחד בשבוע סבתא היתה מכינה איטריות רחבות ועליהם היתה שמה לנו בנדיבות גבינה לבנה ( היתה בחבילה עם ציור של פרה) אחד היה מוסיף סוכר וקינמון והשני מלח ,,,, כל כך אהבנו את זה שהמשכנו את המסורת וגם היום זה המאכל שמאוד אהוב על נכדיי
 

הדסהש1

New member
../images/Emo21.gifרונית1031

גם אני נזכרת פה ושם {מה דבר אחד עושה} שכולנו נזכרנו בדברים שכבר לא עושים אותם. סבתי מצד אבא שלי היתה פולניה והיא היתה מכינה צ"ימס{גזר מתוק} אני לא הבנתי למה פתאום הגזר שהוא ירק נהיה מתוק.ובחמין השבועי היתה ממלאה את הקישקה בבשר ובצל עם שומן .והכי אני שכחתי את הביצים החומות\ שאצל חמותי קראו להם חמינדוס.
 

ediana

New member
אוי רוניתי מה עשית לי - כמה אני אוהבת את

האיטריות עם גבינה - נדמה לי שקראו לה "קרש" ציור של פרה כחולה. גם אני אהבתי את זה עם סוכר, אבל למשפחה אני מערבבת את על המרכיבים ואופה בתבניות חד פעמיות שך אינגליש קייק. אבל נזכרתי שהיינו אוכלים איטריות דקות עם אגוזים טחונים,סוכר וקינמון. ועוד מאכל מאוד אהוב ומחמם במיוחד בחורף - מטגנים סולת במחבת רחבה, מוסיפים מים רותחים, מלח ופלפל ונותנים להתבשל עד שהעיסה מתקשה. כאשר מתקרר חותכים לקוביות ושמים במרק חם. ומה על ממליגה חמה עם גבינה מלוחה ושמנת??????????????????
 

סנדי B

New member
אם מדברים על איטריות רחבות זה נקרא פטוצ'יני

החתן שלי אוהב לעשות לי דווקה וכשהולכים למסעדה ביחד הוא אוהב מסעדות פלצניות
ואני מסעדות שיש סלטים ולחם ויום אחד הלכנו למסעדה איטלקית בתור פשרה אני הזמנתי ניוקי והוא היזמין פטוצ'יני שעד אז לא ידעתי מה זה כשראיתי את הצלחת צחקתי
זה האוכל הכי עני שיכול ליהיות והוא שילם כל כך הרבה בגלל המסעדה הפלצנית
יום אחד לפני שנים הוזמנו וגם הורי לחתונה של קרובים עשירים בתקופה שהתחילו הפסטות הצבעוניות החתונה הייתה מעוצבת משהו אמא שלי קמה למזנון לקחת לעצמה משהו לאכול הכיבוד היה במזנון מפואר ופתאום חוזרת חזרה ומתגלגלת
ואומרת מה??? מינסטרה {פסטה} בחתונה
אז יש כל מיני מאכלים שבכל מקום נקראים בשם אחר אבל בעצם מדובר באותו
שבוע טוב
 

kikale

New member
הרגתן אותי ...../images/Emo6.gif../images/Emo2.gif

לקרוא על כל התבשילים והמעדנים המשגעים שנכתבו כאן, אני לא מפסיקה לפנטז על הטעמים והריחות שלהם ... תדעו לכן , עוד רגע אני מתעלפת... מזלכם שאני לא בהריון ...
אם היה אפשר לאסוף את כל המתכונים ולכרוך אותם לספר אחד זה היה יכול להיות נחמד , איזה תרבות אוכל נהדרת היתה פעם , בלי הג'אנק פוד והפאסט פוד... והשד יודע מה ... אבל אני אישית לא רואה את עצמי עומדת ומכינה רגל קרושה, פשוט אין מי שיאכל את זה אצלי, ואין מצב שאני אכין דבר כזה רק לעצמי... שתהיה לי בריאה סבתא שוש, חמותי אבל אין על הכרוב הממולא והגפילטע פיש שלה .. אני אישית , נהנת מכל ביס וביס ....
 

נינה 60

New member
אוכל מבית אמא??????????

ואפרופו מתכונים מביתה של אמא שלי הפולניה (זל) מה שבאמת שנאתי... לבוא הביתה כשהיא שרפה את הנוצות של העופות ... איכס . וכשאבא הכין דג מלוח. עד היום אני לא אוכלת דגים. מלבד גפילטע פיש . זהו.
 
למעלה