המטבח העדתי כמידי יום רביעי
לקראת החג ראש-השנה

ninga 3

New member
המטבח העדתי כמידי יום רביעי
לקראת החג ראש-השנה


היום אנו מתחילים בהכנות המתכונים לחג הקרב ובא בצעדי ענק, - ראש השנה.
ונתחיל עם - "הברכות" - יש שמונה(8) ברכות, ואתם מוזמנים לכתוב לנו כיצד אתם מכינים.


ב ר כ ו ת : לפי העידה הסורית [חלאבית]
1..ראש דג או כבש - שניהיה לראש ולא לזנב
2..תפוח בדבש - לשנה מתוקה
3..רימון -להרבות זכויותינו כרימון
4..לוביה - לחידוש נעורים
5..דלעת - יכרתו אוייבנו
6 . סלק ירוק או אדום - לסילוק אוייבינו
7..תמרים - יתמו חטאינו
8.. פרסה - לבירכת פרי האדמה

****************************************************************************************************************

לוביה - [רוביא] ,אני מזהיבה ביחד חתיכות בצל ושום,
מוסיפה את תרמילי הלוביה המנוקים,
רסק עגבניות (ועגבניה אחת טריה, מקולפת),
מעט מיץ לימון,
מלח, פלפל, פפריקה,
ומבשלת על אש בינונית (רתיחה חלשה )

ועוד מתכון..רוביא מוזהבת בבצל ודבש
מטגנים במעט שמן בסיר עמוק ראש בצל קצוץ, עד להזהבה. מוסיפים את הרוביא הנקייה, מתבלים בכף דבש ובמלח (כדאי להוסיף גם מעט כרכום וכמון), מוסיפים מים (לרוביא יבשה יש צורך בהרבה מים), מביאים לרתיחה ומבשלים הרבה זמן על אש נמוכה עד לייבוש המים והזהבת התבשיל.
**************************************************************************************************
מנגולד מהמטבח הכורדי של איילת 30/11/2005

קוצצים את העלים יחד עם החלק הלבן.
מבשלים עד לריכוך במים עם מלח. להיזהר עם המלח. לשים פחות ממה ששמים בדרך כלל.
לאחר הבישול / הריכוך, מסננים מהמים.
במחבת מחממים מעט שמן, מוסיפים את העלים ופלפל שחור, מעט פפריקה מתוקה, ועל זה שופכים ביצים טרופות, ומטגנים כמו ביצה מקושקשת....אוכלים חם עם לחם. מעדן.

תהנו...גילה


 

ninga 3

New member
וקצת הסבר על הברכות.

סימני ראש השנה
תמר
"יהי רצון מלפניך ה' אלו-הינו ואלוקי אבותינו שייתמו אויבינו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו."
ומברכים: ברוך אתה ה' אלו-הינו מלך העולם בורא פרי העץ.

רוביא (לוביה) - מין שעועית צרה ומוארכת
"יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שירבו זכויותינו ותלבבנו."
ומברכים: ברוך אתה ה' אלו-הינו מלך העולם בורא פרי האדמה.
כרתי (כרישה, לוף)
"יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שייכרתו אויבינו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו."
סילקא - עלים של סלק
"יהי רצון...שיסתלקו אויבינו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו."
קרא (מין דלעת)
"יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שתקרע רוע גזר דיננו, ויקראו לפניך זכויותינו."
רימון
"יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שנהיה מלאים מצוות כרימון."
תפוח בדבש
"יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שתתחדש (או שתחדש) עלינו שנה טובה ומתוקה."
טובלים בדבש ו... שמחה עצומה.
ראש של דג (או כבש)
"יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שנהיה לראש ולא לזנב."
ומברכים: ברוך אתה ה' אלו-הינו מלך העולם שהכל נהיה בדברו.
ולמי שנשאר מקום - עכשיו הזמן לסעודה עצמה.
שתהיה לנו שנה טובה ומתוקה!
 

ninga 3

New member
קציצות פרסה מדהימות - שאני מכינה לברכות

|קציצות פרסה עם בשר....מדהימות..
5-6 פרסות [לא גדולות מידי] החלק הלבן והירוק הבהיר...לחצות לאורך פעמיים ולקצוץ דק לשטוף הייטב ולבשל עם הרבה מים..[אפשר לוותר על הקיצוץ ולבשל חתיכות ואח”כ לסחוט ולטחון במעבד מזון, אבל יש סיבים, רצוי בכל מצב לטחון במעבד מזון מעט.]

כ-200 גרם בשר בקר טחון
בצל גדול קצוץ דק אפשר במעבד מזון - ולסחוט
2 בייצים
מעט אבקת מרק עוף
פלפל, מלח
3-4 כפות קמח מצה או פירורי לחם
לערבב הייטב לאחסן סגור מס’ שעות או ללילה לטגן ולהנות....

לא!!!! לוותר על הבצל, משדרג את הטעם..

 

ninga 3

New member
ראש של דג - אני מכינה קציצות גפילטע-פיש, והדג לברכות

דג קרפיון (קציצות גפילטע-פיש מבית אמא בוצי...טעים ביותר) בנוסח רומני – גילה

2 דגים בגודל קילו עד 1.300 ק”ג כל אחד.
לבקש ממוכר הדגים להסיר את עור הדג [חובה, אחרת יהיו נקודות כהות דוחות בקציצות הדג] - ולטחון.
בבית טוחנים שנית במעבד מזון את בשר הדג, [את הראש משאירים למילוי מאוחר יותר]...ומוסיפים על שני דגים בזרם איטי כ-1/4כוס שמן קנולה [השמן מלבין את הדגים].
בשלב זה אפשר להקפיא, אם לא ממשיכים בהכנת המלית, להכניס לתוך קערה:
2 בצלים גדולים לקצוץ דק במעבד מזון להכניס לתוך מיסננת ולסחוט, להוסיף את הבצל לקערת הדג...
4 ביצים גדולות, בטמפרטורת החדר, להוסיף את החלמונים [הצהובים] לקערת בשר הדג, את החלבונים להניח בצד....כמה דקות להמשך...

תיבול:
כפית פלפל שחור, מלח,....1/2 כפית סודה לשתיה
סוכר..כף או יותר תלוי איך אוהבים [אצלי יוצא מתקתק חריף...בייתי בית ספרדי-רומני]
כף אב’ מרק עוף פרווה
3-5 כפות שטוחות קמח מצה [או פירורי לחם שלא בפסח]- תלוי במשקל הדג.
החלבונים + כף שטוחה סוכר - להקציף חזק.
לערבב את כל העיסה להוסיף את קצף החלבונים בזהירות עד היווצרות אחידות אוורירית..שהקצף תורם לו.
צריך להיות אוורירי ורך לא קשה...אחרת יוצאים קציצות קשות, לכן לא להוסיף הרבה קמת מצה, או פירורי לחם.......

בשלב זה מניסיוני אני מכסה בניילון נצמד ולמקרר ללילה.....חבל על הזמן...לספיגת הטעמים.
למחרת לוקחים סיר רחב וגדול....ומתחילים בבישול הדגים....
2 בצלים - לחתוך לחצי - ורצועות, להכניס לסיר ולהזהיב במעט שמן, מוסיפים כ-4 כוסות מיי ברז, 3-4 גזרים קלופים, מלח, פלפל שחור, מעט סוכר, מביאים לרתיחה, ומנמיכים להבה מכינים קערית מיי ברז, להרטבת הידיים, לוקחים כף ובעזרתה נעזרים להוצאת כמות של קציצה מהקערה, בידיים רטובות יוצרים צורת קציצה רצויה ומכניסים לרוטב בסיר, יוצרים את כל הקציצות כך.

מניחים מעל את אידרת הדג, הזנבות {יש בהם ג'לטין טבעי} הביצים וחלב הדג, מוסיפים כוס מיי ברז קרים [המים צריכים לכסות את הקציצות], מביאים לרתיחה ומנמיכים, מבשלים כשעתיים על להבה נמוכה, כל חצי שעה מוסיפים חצי כוס מיי ברז, מגביהים את הלהבה וכשרותח מנמיכים, וזה לשם התייצבות הקציצות.....
משפרים תיבול אם צריך...
אצלינו (הרומנים) נהוג כ-3/4 שעה לפני סיום הבישול להוסיף לסיר הבישול פרוסות ת”א ברוחב של ס”מ... טעים וגם יפה בהגשה...
בתיאבון...גילה


 

ninga 3

New member
דלעת

בשנים האחרונות, אני פשוט לוקחת קובית דלעת, מכניסה למרק העוף העשיר שלי, ומוציאה אותו לברכות (מבושל כמובן) בעבר הכנתי צימס מגזר כמובן.
מי שמעוניינת במתכון עשיר למרק, או לצימס, כיתבו לי ואוסיף.
תהנו...גילה


 
למעלה