מציאה מהפריזר - סייטן

אני מציעה שנפסיק את הדיון כאן


זה פורום בישול, לא דיונים על בריא-לא בריא .
לצערי אין לי דרך לנעול שרשור ולמחוק אני לא רוצה
תודה!
 
מציאה מהפריזר - סייטן

לפני כמה חודשים (טובים) קניתי גלוטן והכנתי סייטן. לא ממש התלהבתי מהתוצאה, וידעתי שהמשפחה תתלהב עוד פחות, אז חתכתי לחתיכות קטנות (סטייל ״שווארמה״) והקפאתי.
אתמול בערב חיפשתי משהו בפריזר - לא מצאתי, אבל מצאתי את הסייטן. הפשרתי, הוספתי לרוטב עגבניות ומה אגיד לכם - בהחלט מוצלח ועם פוטנציאל לשיפור!
עכשיו אני צריכה למצוא את הפתקאטת שבהן כתבתי את המתכון ולנסות לשחזר.
 

אבי519

New member
גלוטן דווקא


ל 40 אחוז מהאוכלוסיה יש גנים של רגישות לגלוטן (וזה המון) - לא תמיד מרגישים את זה לפעמים זה גורם למחלת צליאק ולפעמים לאלרגיה לחיטה, ולפעמים רק לכאבי בטן אבל הרבה פעמים זה רק גורם לגירוי המערכת החיסונית ולתגובה דלקתית סמויה שבעקיפין יכולה לגרום לצרות אחרות שקשורות למחלות אטואימוניות ועדיין לא הכל ידוע לרפואה ולמדע...
&nbsp
אולי עדיף להישאר עם הטופו .
&nbsp
http://www.tevalife.com/article.asp?id=4300
 
גלוטן עושה לי רק טוב


אני ממש משתתפת בצער הצליאקים, בעיקר בגלל הלחם. אשרי שאני לא צליאקית.
גלוטן וסייטן הם מקור מעולה לחלבון
 

אבי519

New member
אז אולי את ב60% שלא נושאים את הגנים האלה וכיף לך

סה"כ גלוטן זה חלבון מאד חשוב לטיבעונים ומשלים את החלבון החסר בקטניות.
אבל כמו שכתוב במאמר הבעיה היא לא רק של מי שאיבחנו אצלו צליאק שזה רק 2-3 % מהאנשים, אלא 40% האחרים אלה שרק נושאים את הגן שאומר לגוף שהגלוטן זה חומר זר שמעורר את המערכת החיסונית נגדו ולא יודעים על זה, אבל יש להם כל מיני בעיות בעיכול או בעיות של אלרגיות מחלות אוטואימוניות גלויות ונסתרות וכן הלאה . מה שנקרא NCGS - "רגישות לגלוטן שאינה צליאק".
את זה אפשר לאבחן רק בבדיקה גנטית שהיא כמובן יקרה ושקופת חולים לא תממן.
או פשוט בהימנעות מגלוטן לתקופה מסויימת ולראות אם יש בעיות רפואיות שנעלמות עקב כך , החל מבעיוקת קלות במערכת העיכול כמו גזים, נפיחות ,מצרבת... וכלה בתופעות בעור כמו פריחות אלרגיות או כל מיני כאבים (פיברומילאגיה וכ"ד).
 

Gidi Shemer

New member
רק כדי שלא ייווצר פה בטעות רושם מוטעה

אז ללא קשר לסיפור עם גלוטן (ולא, לא לכל ה- 40% שנושאים את הגנים המדוברים יש בעיות כאלו או אחרות עם גלוטן), דובר פה על סייטן כמשלים חלבון חסר בקטניות.
אז רק כדי שלא ייוצר רושם מוטעה, אין צורך להשלים חלבון חסר בקטניות בעזרת דגן כלשהוא (כולל סייטן).
בהחלט אפשר להשתמש בדגנים בשילוב עם קטניות כדי להגיע לפרופיל חומצות אמינו אופטימלי, אבל זו רק אפשרות אחת ולמעשה לא האפשרות המוצלחת ביותר. כדי להגיע לפרופיל האופטימלי צריך לאכול 2 מנות דגנים על כל מנת קטניות (בגלל שדגנים עניים בחלבון כללי ביחס לקטניות). זה גם אומר פי 2 קלוריות וגם לא מעט פחמימות למי שמעוניין להיזהר בקטע הזה. אופציה לא פחות טובה תהיה פשוט.....לאכול יותר קטניות
 
אני לא בטוחה שהבנתי!

הכנתי סייטן כי התחשק לי לנסות... וכי נחמד בעיני המרקם (יש מצב שההקפאה עזרה לו) - אתה אומר שזה עודף קלוריות מיותר? או שלא הקשבתי בשיעור?
אני די מודעת לזה שקטניות זה מספיק חלבון. פשוט בא לי להתנסות במשהו חדש
 

אבי519

New member
זה סבבה, אוכלים להנות מהטעם ולא רק בשביל הבריאות

אם אין לך בעיות עם גלוטן אז סבבה.
פשוט אצלי יש כנראה בעיה עם גלוטן , גיליתי שזה זה רק אחרי שניסיתי ללכת עם וללכת בלי .
 

Gidi Shemer

New member
חס וחלילה. תאכלי ותיהני

מה שניסיתי להסביר בהקשר הקלורי הוא שיש טבעונים לא מעטים שחושבים שצריך לשלב קטניות עם דגנים כדי לקבל חלבון ״מלא״ (מונח שגוי, אבל נעזוב את זה כרגע). מה שהסברתי זה שכדי לקבל את אותו חלבון ״מלא״ לא יספיק לאכול מנת קטניות עם מנת דגנים (נניח 100 גרם מכל אחד) אלא פי 2 דגנים על 1 קטניות (נניח 200 גרם דגנים ו- 100 גרם קטניות). היות וב- 200 גרם דגנים יש בדיוק פי 2 קלוריות מה- 100 גרם דגנים, אז בשביל אותו שילוב של חלבון ״מלא״ אנחנו מקבלים כפול קלוריות. לאנשים שמנסים לשמור על הצריכה הקלורית שלהם, שילוב שכזה שנוצר כדי להגיע לחלבון ״מלא״ הוא לא אסטרטגיה טובה. עדיף מבחינתו לאכול 100 גרם קטניות עם ..עוד 100 גרם קטניות.
כל זה לא פוסל לרגע את הסייטן כמו שהוא. תסעדי ותרבחי
 

אבי519

New member
עדשים עם אורז\ שעועית עם אורז זה שילוב גם טעים למשל "מג'דרה"

וגם בלי גלוטן .
אני מנביט את העדשים או השעועית לפני כך לדרגה של "נבטוט" (עד שיוצא שורשון קטן) .
הכי טעים זה העדשים החומות הקטנות ( אני קונה אותם בניצת הדובדבן) מנביט ומקפיא. .
לדוגמה:
אני מכין מראש אורז פרא מלא מאודה ( כי לאורז לוקח קצת יותר זמן להתבשל).
עדשים מונבטים משני סוגים ( חומים וירוקים)
שעועית אזוקי מונבטת
שם בחלקים שווים במחבת או סיר .
מוסיף פטרוזיליה קצוצה, פטריות קצוצות, ברוקולי קצוץ, פלפל צ'ילי קצוץ .
טיבול אפשרי : קצת מלח , טיפה שמן זית רק בשביל הטעם (רצוי כמה שפחות שמן , בגלל הדיאטה).
שם קצת מים בתחתית הכלי וסוגר עם מכסה ומשאיר כרבע שעה - עשרים דקות על אש קטנה , והאדים מבשלים את העסק.
&nbsp
 
אני אחת הטבעוניות האלה! אז למה "חלבון מלא" זה מונח שגוי?

סליחה על הניג'וס, אבל כבר שנים אני פועלת על פי הנוסחה של דגן + קטנייה. אני אמנם לא מנסה להפחית את צריכת הקלוריות שלי, אבל ממש מסקרן להבין יותר אם לא אכפת לך להסביר עוד.
תודה!
 

Gidi Shemer

New member
בשמחה

אז נתחיל במה שנכון במיתוס- אכן לקטניות יש הרכב חומצות אמינו לא מושלם. יש להן את כל החומצות אבל לא כולן בריכוזים אופטימליים מבחינת היכולת שלנו לנצל אותן לבניית חלבון ברקמות (ובעיקר בשרירים). למשל, מתיונין וציסטאין נמצאות באופן יחסי בריכוז נמוך
הדבר נכון גם לדגנים, אלא ששם יש באופן יחסי יותר מתיונין וציסטאין אבל ליזין (שקטניות עשירות בו) נמצא בריכוזים נמוכים.
אז נשמע הכי טוב לשלב בין השניים לקבלת פרופיל חלבון מצויין, לא?
אז זהו, שיש פה משהו מטעה.
מה שכתבתי לגבי חומצות אמינו הוא נכון ביחס לגרם חלבון. בדגנים יש יותר מתיונין מאשר בקטניות בגרם אחד של חלבון. הבעייה היא שבדגנים יש גם הרבה פחות (בערך חצי) חלבון מאשר בקטניות.
כלומר, אם אנחנו אוכלים 100 גרם עדשים יש לנו פי 2 חלבון מ- 100 גרם אורז. וכך, ב- 100 גרם עדשים יש אפילו יותר מתיונין מאשר ב- 100 גרם אורז.
אז אפשר לשלב יפה 2 מנות אורז על כל מנת עדשים במקום מנת אורז על מנת עדשים, אבל פה נכנס העניין הקלורי. בשביל אותו חלבון קיבלנו כפול קלוריות וגם יותר פחמימות.
למעשה, ב- 2 מנות עדשים יהיו יותר מכל חומצה אמינית מאשר במנה של עדשים עם מנה של אורז.
זה לא אומר שלא טוב לגוון. בהחלט חשוב וטוב, אבל המרדף אחרי שילוב של קטנית עם דגן הוא מרדף מיותר, לא כל שכן כשמתאמצים לשלב אותם באותה ארוחה.

ועוד טיפ לסיום, ביחס לקטניות אחרות, בשעועית שחורה יש יחסית לא מעט מתיונין. שווה להכניס אותה חזק לתזונה
 
בקשר לשעועית שחורה

למי שהצבע השתלטן שלה מפריע (נניח במרק או בתבשיל) דעו שהשרייתה מורידה ממנו הרבה ואם טוחנים אותה יחד עם עוד רכיבים נניח קציצות או רוטב לפסטה היא נותנת גוון חום עשיר ולא שחור אז אל דאגה.
 

Gidi Shemer

New member
אני קורא את התגובה שלך

תוך כדי שאני אוכל שעועית שחורה. בחיי
 

אבי519

New member
זה חשבון נכון , אבל השילוב הזה טעים


לאחרונה גיליתי שאורז פרא אורגני מעורבב עם עדשים חומות קטנות מונבטות למחצה, בתערובת קצת מבושל במים בלבד או מאודה ...ולא צריך להוסיף לזה שום כלום זה טעים ככה אפילו בלי שמן ובלי מלח.
 
למעלה