פסח טבעוני ללא קטניות

חמין עם

בצלים חצויים, שלוטים שלמים, תפוחי אדמה, שקדים, אגוזים, חצילים פרוסים עבה, שורשים- שום ,פטרוזליה, סלרי.
תמרים.
על קרקעית הסיר שופכים שמן ומתבלים היטב- פפריקה אדומה, פפריקה חריפה, כורכום, שורש ג'ינג'ר טרי מגורר,, מוסיפים לזה 4-5 תמרים מג'הול חתוכים לאורך דק דק. מערבבים. מעל מוסיפים שיני שום פרוסות, פרוסות חציל.
עכשיו תור הבצלים חצויים, שלוטים קלופים שלמים. אפשר גם גזר ולפת בחתיכות גדולות. מעל שורשי תיבול בפרוסות דקות , שקדים ואגוזים ומעליהם תפוחי אדמה בחתיכות גדולות. מכסים במים עד גובה תפוחי האדמה ולא יותר. מלח.

מרתיחים. מקטינים חום, מכסים ונותנים להתבשל. אפשר להעביר לתנור. אחרי 6-7 שעות זה מוכן ואפשר גם יותר.

יאמי יאמי
 
בטטות ותפוחי אדמה ממולאים

בתערובת פטריות ובצל או אגוזים בצל ושום מוחזקים עם קמח מצה.

פרות מיובשים ממולאים בקמח מצה, בצל מטוגן ,עשבי תיבול . אחר כך אופים אותם עם רוטב יין לבן ועשבים או לימון, קליפת לימון ועשבי תיבול
 
קציצות עלים

עם תפוחי אדמה.

מלוא חופניים עלים מכל מיני- תרד, סלק, פטרוזיליה, כוסברה.

את הסלק והתרד מאדים ומוציאים מהם את החלקים המעובים והמרירים.

פטרוזיליה כוסברה, בצל ירוק...- למעבד מזון .
את העיסה מערבבים עם העלים המאודים אחרי שנסחטו. מוסיפים להם רבע כוס שבבי תפוחי אדמה או שני תפוחי אדמה מגוררים גס וחצי כוס קמח מצה. מלח, פלפל שחור.רבע כוס שמן.
מניחים בתחתית סיר/ תבנית פרוסות עגבניה, בצל, קישוא, דלעת. ממליחים מפלפלים, מעט שמן וכמה שיני שום. נותנים לזה להתבשל/להאפות בחום מלמטה כ-10 דקות שיתרככו. מעל צרים קציצות מהתערובת בידיים ומניחים ברווחים קטנים.
מכסים . מבשלים עד שהירקות מלמטה עשויים היטב. אפשר לטגן את הקציצות לפני או לאפות אותן מעט.
 

Ofericko

New member
טוב. ריכזתי רשימה של רעיונות


באדיבותכם, באדיבות השירשור בפורום השכן ובאדיבות אתרי מתכונים רבים אחרים.

בשבילי זה בהחלט ממצה. יש כמובן עוד מתכונים רבים רבים נוספים.
הערה: לא כל הרעיונות כאן, במקורם, ללא קטניות אבל בקלות ניתן להפכם לכאלה (לדוגמה, קמח תפו"א במקום קמח חומוס וכדו').



סנדביצ'ים

מצות.
לחמניות כשל"פ.
סלטי ירקות עשירים.
ממרח אבוקדו.
ממרח חצילים ואגוזים בטעם כבד.
ממרח זיתים (טפנד).
ממרח עגבניות מיובשות.
ממרח שום.
ממרח קישואים.
ממרח דלעת ערמונים.
גבינה מחלב שקדים.
מיונז ביתי על בסיס חלב שקדים או קשיו ושמן זית.
ממרח תמרים.
חרדל.
קטשופ.
סילאן.
(כמובן שלכל סנדביץ כמעט ניתן ומומלץ להוסיף ירקות חיים, קלויים).



סלטים / תבשילים קלים

סלטי ירקות שונים (כרגיל כל השנה).
פלפלים קלויים בתחמיץ ושום.
חצאי עגבניות שרי, בצל ירוק ושום.
קוביות חצילים מטוגנות / אפויות עם שום.
תבשיל קישואים ברוטב עגבניות.
תבשיל כרובית וברוקולי במחבת.
מצה בריי.
סלט פטריות ברוטב לימוני.
סלט חסה עם חמוציות ברוטב הדרים.
סלט שומר חי עם לימון.
סלט לבבות דקל.
סלט טאבולה כרובית (ללא בורגול).
סלט סלק עם או בלי חזרת.
סלטי כרוב שונים.



מרקים

מרק צח / ירקות עם קניידלך טבעוניים.
מרק עגבניות.
מרקים קרמיים (בטטה, תפו"א, דלעת, גזר, בצל, כרישה, סלרי, קישואים, כרובית, ברוקולי, שומר).
מרק פטריות / בצל מוקרם עם קרם קוקוס / חלב שקדים.
מרק ארטישוק ירושלמי.
גספצ'ו - מרק עגבניות קר.



עיקריות ועל יד

תחתיות ארטישוק ממולאות בפטריות / אגוזים / עשבי תיבול / קישואים / דלעת / אפויות ברטבים שונים.
דלעת ערמונים ממולאת בכל הנ"ל.
סירות קישואים ממולאים בכל הנ"ל (טעים מקורמל בסיר).
חצאי דלורית ממולאים בכל הנ"ל.
פטריות ממולאות בכל הנ"ל / בגבינת קשיו מתובלת.
בצלים ממולאים ברוטב חמוץ-מתוק עם פירות יבשים.
פלפלים ממולאים בתערובת פטריות / תחתיות ארטישוק / כרובית / עשבי תיבול.
טרין חצילים ופלפלים קלויים במילוי גבינת קשיו / שקדים עם צנוברים ועשבי תיבול.
פאי רועים שעשוי משכבת פטריות מוקפצות עם בצל, גזר מגורד, שורש פטרוזיליה מגורד ומעל זה שכבת פירה - בתנור.
קיש מבצק פריך (על בסיס קמח מצה ומרגרינה מזולה) ממולא ממרח פטה שקדים לא-אפויה וירקות מעל.
קדירת ירקות שורש (תפו"א, בטטות, גזרים, שורש סלרי / שורש פטרוזיליה / פטריות / ערמונים, בצלים ועוד). אפשר ורצוי להוסיף טימין / רוזמרין.
אנטיפסטי קלוי בגריל (פטריות, תפו"א, קישואים, בטטות, בצל, שומר, כרובית, פלפלים, ראשי שום, גזר, ברוקולי, שומר ועוד). אפשר ורצוי להוסיף טימין / רוזמרין.
פסטה זוקיני (ללא קמח בכלל) אפשר לחלוט את הזוקיני כדי לדמות מרקם יותר רך שדומה לפסטה. אפשר להגיש עם רוטב עגבניות או רוטב "שמנת" קשיו.
ניוקי תפו"א עם קמח מצה, ברוטב שמן זית, שום, עגבניות ותרד.
קיש ירקות אפוי על בסיס קמח מצה / קמח תפו"א (כרובית, פטריות, ארטישוק, קישואים, בצל, כרישה, גזר, תפו"א, ברוקולי, בטטה ועוד).
פשטידות ירקות אפויות על בסיס קמח תפו"א (כרובית, פטריות, ארטישוק, קישואים, בצל, כרישה, גזר, תפו"א, ברוקולי, בטטה ועוד).
על האש טבעוני - במנגל, שיפודים או במחבת פסים: פטריות פורטובלו, פטריות רגילות, עגבניות שרי, בטטות, תפו"א, גזרים, פלפלים אדומים, בצל. במרינדות שונות מבוססות סילאן, שמן זית, רוטב צ'ילי חריף-מתוק, רוטב הדרים, שום, טימין, רוזמרין וכו'.
חצילונים ממולאים ברוטב תאנים וסילאן.
גלילות חצילים במילוי כרובית / אגוזים / עשבי תיבול וכו'.
בורקס / בלינצ'ס כשל"פ ממולא בפירה תפו"א / בטטה / תרד / פטריות.
לביבות תפו"א / קישואים / גזר וכדו' עם קמח תפו"א להדבקה.
פירה תפו"א / בטטות / שורש אחר - עם שום ומעט חלב שקדים.
ירקות מוקפצים ברוטב צ'ילי חריף מתוק.
פרחי כרובית מטוגנים בבלילה טבעונית.
מַפְרוּם תפו"א וחצילים.
שניצל פורטובלו.
קציצות כרישה (פראסה).
צ'יפס רגיל.
צ'יפס מושקע: פרוסות דקות של תפו"א / בטטות / סלק / כרוב קייל עם שמן זית ומלח גס - אפויות בתנור.
תפו"א אפויים.
תפ"א מוקרם בחלב קוקוס.
רסטלט קרומפלי מיט פפריקוש....

כרוב סגול ביין אדום.
כרוב ניצנים בטעמים שונים.
טבעות בטטה צלויות בזיגוג סילאן.
צימעס.
חמין ללא קטניות - בצלים, שלוטים שלמים, תפוחי אדמה, בטטות, שקדים, אגוזים, חצילים פרוסים עבה, שורשים, שום ,פטרוזליה, סלרי, תמרים.



קינוחים

גלידות סורבה ממגוון פירות (דוגמה: תותים) עם או בלי קרם קוקוס.
תמרים ממולאים באגוזים / פיסטוקים, מוקפצים במחבת עם סוכר חום וקינמון.
תאנים מקורמלות.
סלט פירות.
סלט גזר.
 

Ofericko

New member
חלק מהקינוחים נחתכו


המשך הקינוחים:

קדימה| עוגת מצות.
עוגות מקמה מצות / קמח תפו"א.
עוגת גזר.
עוגת פרג עשירה.
עוגיות בוטנים.
בננות מוקפאות.
תמרים ואגוזים.
פירות.
 

ella100

New member
יש המון גרסאות,מסורתיות,בגיווני טעם רבים

ופיתוחים "עכשוויים".

אצלנו זה נקרא מצה ברן,כלומר,מצה שרופה/מטוגנת.כל השמות
שמסתובבים,משתנים לפי הדיאלקט של אידיש של מי שמוסר את הגרסה המשפחתית.

את הצורה המסורתית של טיגון כל המצה ברן במחבת גדולה,הפיכתה על צלחת והחלקתה שוב לטיגון הצד השני,החלפתי בגרסה יותר קלה,בלי להסתבך בהחלקת המצה ברן לריצפה,במקום למחבת.הכוונה שיותר נוח לי להכין את המצה ברן בצורת קציצות.
גם לפני מעבר לטבעונות ,פסחתי על הביצה והמרכיב שריכך את המצה היה מים.יש הבדל בתוצאה אם את משתמשת במים חמים או במי ברז קרים.התיבול מעט מלח ופלפל שחור.זהו.יש גם הבדל במרקם אם את מכינה את ה"קציצות" ומטגנת כמו שהן,או מגלגלת בקמח מצה.
אני אוהבת ומעדיפה את המרקם הגס יותר שנוצר בריכוך במי ברז וטיגון כשחתיכות המצה מורגשות .
.אחד הדברים שהיו מחרפנים (מבחינת הטעם) היו גרסאות עם מלא ביצים שהיו יותר חביתה מאשר מצה ברן.והטעם היה מגעיל כי לטעמי המצה ברן בגרסה "שלנו" ממש מעדן. כיף לאכול אותו גם לא בפסח ,כי זה טעים (אבל,מי מכין).
אצלנו,הכי כיף היה לאכול את המצה ברן תוך כדי טבילה בערמונת סוכר
בלווי כוס קפה או תה.

את כמובן יכולה לפתח לך את הגרסה שלך עם הטעמים שלך.
מה שבטוח-יהיה טעים.
 

luliy

New member
לא הבנתי את הקטע של ה"קציצות"


אז את לא מוסיפה חלב כלשהוא?
 

ella100

New member
ה"חלב כלשהו" אינו חשוב או קריטי-זו בחירה שלך

את יכולה להכין "בצק מצות",לחלק לשניים,חלק להכין עם מים,
חלק עם חלב סויה/שקדים/אורז,מה שבא לך.תראי מה יותר טעים לך.

ה"קציצות"-את לוקחת כמות מה"בצק",עושה לזה צורה של קציצות,
(את קובעת גודל),ולמחבת.
נסי חלק מגולגל בקמח מצה,חלק ללא גלגול בקמח מצה-תעשי נסיון
ותראי מה הכי נראה לך.
לא לשכוח בעיסה(הבצק) מלח ופלפל שחור.ללא המלח-יהיה תפל.
לא לחשוש-פשוט וקל.
 

Gidi Shemer

New member
רואים שכפר ירקא השתבח במנהל חשבונות

מעולה. הכל מאורגן טיפ טופ.






אופס, עשיתי outing
 

Ofericko

New member
ירקא זה שילוב מעניין בין השם של הכפר לבין

הירקות המעולים שם....
 

RSPA

New member
וברור לך מכאן ש....

גידי שולטטטטטט בארמית.
(בארמית ירקא=ירקות).
 
למעלה