דעתי היא:
קודם כל אני מסכים עם הסברה שציינת, שהדבש הוא של הדבורים ושאין לנו זכות לקחת להן אותו.
אבל יש עוד כמה בעיות נוספות.
הדבוראי לוקח את הדבש מהדבורים ובמקומו הוא שם להם סירופ סוכר. הדבורים כביכול לא מרגישות בהבדל, אבל במשך הזמן מתפתחות אצל הדבורים המון בעיות, כמו מחלות, בעיות פוריות, עיוורון ועוד. לא ברור מה גורם לבעיות האלה, אבל ההחלפה הזו של הדבש הטבעי של הדבורים במוצר מעובד עלולה להיחשד כאחד המקורות לבעיות הללו.
בעיה נוספת שראוי להתייחס אליה היא הנזק האקולוגי העצום שנגרם על ידי גידול דבורים, נזק שהיה יכול להיגרם אם בני האדם היו פשוט נמנעים מלאכול דבש.
אסור לשכוח את ההתעללות... הדבוראי מתעלל במלכה, חותך לה את הכנפיים, מרסס את הכוורת בעשן, ועוד ועוד סוגי התעללות, שההצדקה היחידה שלהם היא שההתעללות מקלה על הניצול של הדבורים.
והאחרון, ובאופן אישי זה הדבר החשוב ביותר בעיניי, הוא שבני האדם לקחו חיה מהטבע, שנהגה לייצר מעט מאד דבש לצרכיה האישיים, "השביחו" אותה גנטית במשך הרבה שנים ויצרו זן חדש של דבורים, "הדבורה האירופאית", שמניבה הרבה יותר דבש ממה שהיא זקוקה לו. בצורה כזו הדבוראים יכולים לטעון שהדבש שהם לוקחים מהדבורה הוא דבש "עודף" שהיא לא זקוקה לו (טענה דומה נשמעת גם אצל רפתנים). התפיסה הזו פסולה לגמרי בעיניי, כי היא הופכת את בעלי החיים למכונות ייצור שכל מטרתן היא לייצר כמויות כמה שיותר גדולות של הפרשה שהן לא זקוקות לה, רק בשביל שבני האדם יוכלו לקחת את ה"מוצר" ולהשתמש בו, אף על פי שמבחינה תזונתית הם לא היו זקוקים לו מלכתחילה.
קודם כל אני מסכים עם הסברה שציינת, שהדבש הוא של הדבורים ושאין לנו זכות לקחת להן אותו.
אבל יש עוד כמה בעיות נוספות.
הדבוראי לוקח את הדבש מהדבורים ובמקומו הוא שם להם סירופ סוכר. הדבורים כביכול לא מרגישות בהבדל, אבל במשך הזמן מתפתחות אצל הדבורים המון בעיות, כמו מחלות, בעיות פוריות, עיוורון ועוד. לא ברור מה גורם לבעיות האלה, אבל ההחלפה הזו של הדבש הטבעי של הדבורים במוצר מעובד עלולה להיחשד כאחד המקורות לבעיות הללו.
בעיה נוספת שראוי להתייחס אליה היא הנזק האקולוגי העצום שנגרם על ידי גידול דבורים, נזק שהיה יכול להיגרם אם בני האדם היו פשוט נמנעים מלאכול דבש.
אסור לשכוח את ההתעללות... הדבוראי מתעלל במלכה, חותך לה את הכנפיים, מרסס את הכוורת בעשן, ועוד ועוד סוגי התעללות, שההצדקה היחידה שלהם היא שההתעללות מקלה על הניצול של הדבורים.
והאחרון, ובאופן אישי זה הדבר החשוב ביותר בעיניי, הוא שבני האדם לקחו חיה מהטבע, שנהגה לייצר מעט מאד דבש לצרכיה האישיים, "השביחו" אותה גנטית במשך הרבה שנים ויצרו זן חדש של דבורים, "הדבורה האירופאית", שמניבה הרבה יותר דבש ממה שהיא זקוקה לו. בצורה כזו הדבוראים יכולים לטעון שהדבש שהם לוקחים מהדבורה הוא דבש "עודף" שהיא לא זקוקה לו (טענה דומה נשמעת גם אצל רפתנים). התפיסה הזו פסולה לגמרי בעיניי, כי היא הופכת את בעלי החיים למכונות ייצור שכל מטרתן היא לייצר כמויות כמה שיותר גדולות של הפרשה שהן לא זקוקות לה, רק בשביל שבני האדם יוכלו לקחת את ה"מוצר" ולהשתמש בו, אף על פי שמבחינה תזונתית הם לא היו זקוקים לו מלכתחילה.