תהייה קטנה לגבי הדבש

תהייה קטנה לגבי הדבש

ידוע לי שבתעשיית הדבש יש פגיעה פיזית ואף הרג של רימות וזחלי הדבורים ולכן טבעונים נמנעים מדבש.

בזמנו הכרתי אדם שגידל בעצמו כוורת של דבורים ולקח מהן את הדבש מבלי לפגוע בהן או להרוג.
השאלה שלי היא האם עצם לקיחת הדבש מהדבורים פוגעת בהן באיזושהי צורה? חוץ מהסברה שהדבש הוא של הדבורים ושאין לנו זכות לקחת להן אותו, השאלה היא אם בסופו של דבר הן נפגעות מזה פיזית באיזשהו אופן? או שהבעיה היא רק בהרג הדבורים?

אני שואלת את זה כאן למרות שזאת שאלה מוסרית ולא תזונתית/בריאותית כי אני יודעת שבפורום השכן לא ממליצים על מוצרים מהחי בכל מקרה (דבר לגיטימי ומקובל בעיניי אבל בכל זאת).

אשמח להארות ותובנות בנושא
 

יוספה 51

New member
אשתף אותך באופן שבו אני מבינה זאת.

יש שתי התייחסויות שונות, בגדול. האחת שטוענת שאין לפגוע בבעלי חיים, ולכן אין להשתמש בגופם, חלבם, צופם או כל דבר אחר שאנו בני האדם הנאורים עושים, שפוגע בדרך זו או אחרת (הרג, התאכזרות, התעללות רגשית וכו') ויש התייחסות שטוענת שבעלי חיים לא נוצרו כדי לעמוד לשירותנו ולכן אין מקום בכלל להשתמש ב'תוצרת' שלקוחה מהחיות, גם אם זה נעשה בדרך לא פוגעת ולא מכאיבה. עצם השימוש עצמו לא לגיטימי . ואז, השאלה היא במה את מחזיקה.
 
תודה, אבל זאת לא הייתה השאלה שלי

אני מבינה את הרעיון שאין להשתמש בגופם וכו'...
השאלה שלי הייתה האם מעבר לזה עצם הלקיחה של הדבש פוגעת בהן פיזית באיזושהי צורה. (למשל, יש טענה שאם לוקחים לתרנגולת את הביצה אז זה גורם לה להטיל יותר. האם באותו אופן כשלוקחים לדבורים את הדבש זה גורם להן לייצר יותר ואז פוגע בהן פיזית בגוף?)
 

vegetalien

New member
תלוי מה את מגדירה כפגיעה.

הרי הדבש נועד להן למזון. במקומו נותנים להן תחליף עלוב בדמות סירופ סוכר.
נניח שלוקחים ממך את האוכל שאת אוכלת, וכדי לשרוד מספקים לך זונדה בלבד. תכלס, את ממשיכה לחיות. אבל האם את נפגעת מעבר לכך?
 
מי אמר לך את זה?

נטע התיחסה לדבוראי ספציפי שמתיחס לכוורת ושוכניה בכבוד
הוא בוודאי לא מאכיל אותן סירופ סוכר כי אז הדבש יצא חסר איכות , חלק מהענין הוא היות הדבש ממקור של פולן פרחים ולא מי סוכר. אחת הטענות לדבש שמגיע מסין למשל הוא איכותו הירודה עקב האכלה מאסיבית במי סוכר.
דבוראי ראוי יפיק דבש רק בעונות מסויימות כי באחרות אין פרחים ואין לדבורים ממה להכין , או אז הרמאים מאכילים במי סוכר.
דבוראי הגון לוקח חלק מהדבש וחלק משאיר לדבורים בכוורת.
 

vegetalien

New member
אף אחד לא אמר.

קראתי (נכון, ויקיפדיה, אבל במקרה זה, מדוע עלי לפקפק?):

האכלה - מקובל להאכיל את הדבורים בתמיסת סוכר בסוף החורף בערך פעם בשבוע. מטרת ההאכלה היא לתת לדבורים אפשרות להתפתח לפני הפריחה כך שבבוא עונת האגירה המשפחה תהיה חזקה דיה לאגור כמות גדולה של דבש. בדרך כלל מאכילים גם לאחר הרדייה: הפרחים כבר נבלו, והמשפחה גדולה ודורשת מזון רב. [מקור 1]

לאחר גמר הרדייה מחזירים את החלות הפגומות אשר עדין מכילות מעט דבש - עד 10% - לבוורת, בקומה נפרדת, למניעת הפרעה נוספת לקומה הבסיסית של הכוורת. [מקור 2]
 
לא אצל כל מגדלי הדבורים כך

לכן ההמלצה היא לקנות רק ממגדלים קטנים.
מי סוכר מובחנים בטעם ובמרקם הדבש.
לנו יש חברא שמגדל דבורים ברמת הגולן כתחביב, ממנו אנחנו יודעים על התהליך על הרצוי והמצוי ומי עושה מה.
כמו גם הדברה למינה שימוש בחומרים בעייתיים בלי לחכות את הזמן שצריך עד שאפשר לשוב ולרדות דבש מאותה כוורת ועוד.

אצלו היתה שנה שלא היה דבש כלל משום שהדבורים מסיבותיהן לא יצרו מספיק והוא לא לקח מהן, כך למרות הציפיה לדבש המשובח- לא נרדתה אף טיפה. יש עוד כמותו. צריך לדעת לשאות את השאלות הנכונות.
 

ladybug6

New member
יהיה נחמד אם תשתפי אותנו במידע

שיש לך על התהליך, על הרצוי והמצוי ומי עושה מה

אני חושבת שדבש הוא אחד מהאזורים האפורים שרוב האנשים לא יודעים עליו הרבה, וחלק נמנעים מחמת הספק. ברור שיש גם את אופן הגידול התועלתני, התעשייתי, שגם פוגע בדבורים, ועל כך טבעונים נמנעים מלקנות דבש בסופר, אבל לגבי יצרנים קטנים שאפשר להכיר ולבוא לראות - או במקרים כמו שנטע העלתה - לרובנו אין שום מושג.
נשמח להבהרות בנושא.
 
אנסה לדבר עם ליאור שיתארח ויענה ישירות

למי שירצה לשאול.
הוא לא כל כך איש של מחשב ופורומים אבל אולי.
 

ladybug6

New member
גם אם תשתפי אותנו בעצמך

בידע שיש ברשותך, זה יהיה נחמד
 
בעיקר מה שמענין אותנו זה

מי נותן מי סוכר ומי לא משאיר לדבורים די מזון לצורכיהן. נכון?
אני יכולה לתת המלצות על מי נוהג בכבוד והגינות ולא על מי שלא
 

RSPA

New member
וגם...איך נקבעת מידת צרכן של דבורים לדבש?

רוצה לומר: איך אותו דבוראי יודע אם כמות הדבש באותו מועד מספיקה (או תספיק) לצרכיהן האישיים של הדבורים או לא? (מה שנותן לו גושפנקא לרדות דבש לעצמו או לא). מה קובע את כמות הדבש הנדרשת לדבורים ? האם לא כל מה שהדבורים מייצרות נועד להן עצמן כדרך הטבע והן מתאימות את הייצור על פי צרכיהן שמותאמים לאינסטינקטים מובנים שלהן ?
 
מסתבר שגם הדבורים לא יודעות

הרבה תלוי במזג האויר שיבוא בהמשך. דבוראי ראוי יתן להן חיזוק מהדבש שלהן במידת הצורך ומראש ישאיר לפחות 30% מהדבש אם לא יותר
 
דבורים אוכלות

אבקת פרחים-ויטמינים ומינרלים ודבש- אנרגיה זמינה.
יש מעט מאד מכוורות בארץ שנמנעות מלקחת לדבורים את כל המאגרים ומשאירים להן מספיק מזון שיאפשר להן לשמור על חום הכוורת 35 מעלות תמיד, גם בחורף.
השאלה היא כמה מספיק להשאיר.
חורף קל לייט מספיק להשאיר 3-4 חלות מ-10.
יש מי שמשלים עם דבש שרדה במידת הצורך.
בחורפים קשים צריך להשלים במי סוכר. בין האכלה אחת לשלוש.
הרבה תלוי בכמה קשה היה החורף וכמה צורך באנרגיה לחימום הכוורת היה בו.

כדי שהסוכר לא יתערבב עם הדבש, מניחים רשת מלכות כדי שהאגירה תעשה למעלה, בקומות העליונות.
הבעיה היא שהעלינו קומה , הגיע גל קור, הדבורים מבזבזות את תכולת הדבש, הכוורת גדלה כי היו ימים חמים ואז בקומה השניה דבוראים מוסיפים מי סוכר וכאן מתחילות רמאויות.
ההקפדה על אי האכלה בעונת האגירה היא המפתח לאי ערבוב .ולא להעלות חלות של מי סוכר שנמצאות בקומת הקן.

ההבדל מבחינת הדבורים בהקשר הזה הוא רמת התזונה. אין עבודות שמראות על פגיעה בהן. לא ידוע על סבל או בעיה תפקודית.
הסוכר משמש לאנרגיה זמינה ולא הופך לדבש צורכים.

יש אמת בטענה שצריכת הדבש האנושית מנצלת את הדבורים.

המלצה על מכוורת רצינית - תומר מכליל.
 
זה לא מדוייק

מה שאני יודעת הוא שהדבש הוא האנרגיה הזמינה ומפאת שהדבורים שומרות על טמפרטורה קבועה בכוורת של 35 מעלות הן זקוקות לאנרגיה זמינה כל הזמן.
מי הסוכר נועדו לתת אנרגיה זמינה כשאין די דבש, זה נכון גם לעיתים כשאין רודים דבש כלל יען כי לדבורים אין אמצעי חיזוי לדעת כמה קר יהיה החורף השנה
 

delma

New member
אם כוורנים

מרוויחים מדבש שהם מוכרים, ואם את הדבש מייצרות הדבורים, אז למה שכוורן ירצה להתאבד כלכלית ולפגוע במקור ההכנסה שלו שהוא הדבורים?
 
כי במקרה הזה

לא היה מדובר בכוורן/דבוראי מקצועי והוא לא עשה זאת לצורך פרנסה אלא לשימוש אישי.
מכיוון שהאדם המדובר כבר לא בחיים היום, מן הסתם אני לא יכולה לשאול אותו איך הוא עשה זאת אבל בכל אופן אני יודעת שהוא לא התפרנס מזה והוא עסק בכלל במקצוע אחר שלא קשור לתחום המזון.
פשוט תהיתי האם במקרה כזה יש פגיעה פיזית בדבורים..
 
למעלה