התזונאית נטלי שמש מגיעה להתארח בפורום

הסוכר בפירות הוא סוכר טוב.

שמתעכל בקלות ולא מתעכב בדם.
(אם צורכים פירות בנפרד משומנים ומאכלים מבושלים או מעובדים שעיכולם ארוך יותר משל פירות)

הסוכר שמגיע בפירות מגיע גם עם הרבה מים שבפרי והמון ויטמינים.
 
עכשיו אני אענה - ולמרות תשובתה של נטלי

אני ממליצה על כמה שיותר פירות - עם המגבלות שציינתי:
לפני ארוחה או שעתיים אחרי - בגלל זמני העיכול השונים.

בתי בת 7.5 אוהבת פירות (בררנית אז לא את כולם)
התחלתי להגביר אצלה את צריכת הפירות בדיוק באופן זה.
בכל ארוחה כשמתאפשר מתחילים עם פירות. היא מחליטה מתי לעבור ל'מנה העיקרית' (שלצערי עדיין לא טבעונית)
היא אוכלת יותר פירות מכל ילד שאני מכירה.
זה לא קבוע - אבל היא יכולה לסיים יום עם 4 תפוע, 2 תפוזים ו2 בננות לדוגמה.

ממליצה לקרוא את תגובתי לנטלי (שנתנה לי תשובה על תזונת פירות)

לא ממליצה לך על תזונה זו. רק להגביר את הצריכה. לאכול יותר פירות.
הבנתי שאין לך בעיות עם משקל או סוכר - אז זה יכול רק להועיל לך.

טוב, מספיק חפרתי, לילה טוב:)
 

Alo Zu

New member
אני מאוד נזהרת עם פירות

לא אוכלת יותר מ 2 וחצי
רוב הימים לא אוכלת בכלל פירות , רק ירקות.
בגלל הערך הגליקמי הגבוה אני מעדיפה להימנע כמה שיותר ממאכלים שמכילים הרבה סוכר
 
אני מבינה את הזהירות הזאת

זה מה שמוכר היום. פירות=סוכר / הרבה סוכר = סכרת.

אבל מה שלא ידוע מספיק עדיין הוא
שהסוכר בפירות - כשצורכים אותם טריים עם כל המים שבהם - הוא סוכר טוב.
הסוכר שבפירות נותן אנרגיה - שהגוף שצריך. הגוף צריך סוכר.
סוכר הוא האנרגיה שהגוף צריך כדי לתפקד.

איך אוכלים - זאת השאלה והתשובה.
לא לאחר ארוחה ולא בצירוף עם שמנים.
אחרת קורה בדיוק מה שמפחדים ממנו.

לפני שנה הייתי 26 קג יותר. היתי צורכת מעט פירות אבל הרבה פחמימות בצורת מאפים ומתוקים. הסוכר שלי היה 100 ויותר.
ואז הפסקתי עם החלב ובמקביל עם המאפים והמתוקים (רובם מכילים חלב)
במקביל, ארוחת הבוקר שלי הפכה להיות פירות - בהתחלה 2-3 פירות ובהדרגה הוספתי (בנוסף לפירות בארוחות הביניים)
כבר לאחר שלוש חודשים כאלו - הסוכר ירד למתחת ל-90

בתוך ארבעה חודשים הפכתי לטבעונית.
לאחר כחצי שנה התחלתי להגדיל את כמות הפירות שלי.
היום אני אוכלת לפעמים 20 פירות ביום (תלוי בגודל)
בשבוע שעבר הסוכר שלי היה 84.

יש לי סוכרת במשפחה: אמא שלי עם סוכר גבוה בבוקר (120) עדיין לא מטופלת
סבא שלי(אבא של אמא) - היה עם סוכרת וטופל באינסולין.

אני עדיין לא פיתחתי אותה - ואני לא מצפה שזה יקרה - אפילו עם הרבה פירות.

כשיצא הספר על התזונה בעברית (אמור לצאת בקיץ) - אני ממליצה מאוד לקרוא למה לאכול פירות זה הכי טוב - אפילו לסוכרתיים.

אני מזכירה: אני אחת שאוכלת כך. יש עוד רבים. לא כולם כותבים על כך.
אני לא תזונאית. ולכן כדאי לקרוא עוד וללמוד על כך. אני מביאה רק מידע ראשוני. המלצה אישית.
 

ladybug6

New member
מבקשת לשמור על השרשור נקי ככל האפשר

מדיונים צדדיים, כדי שיהיה קל לענות על השאלות ולהבחין בתשובות המקצועיות של נטלי.

תודה
 
תשובה

שלום רב,
לשיפור תחושת השובע כדאי להגדיל את נפח הארוחה וכמות הסיבים (למשל יותר קטניות, ירקות) וכן את כמות השומן בארוחה בשומנים בריאים כמו שמן זית, אבוקדו וטחינה. אלו גורמים למזון להשאר בקיבה זמן ממושך יותר ומשפרים תחושת השובע. עדיף כמובן לנשנש נשנושים בריאים יותר כמו פירות ואגוזים בין הארוחות.
לגבי בתך חשוב לשלב מזונות עשירים בברזל כמו קטניות עם ויטמין C לדוגמא גמבה , עגבניה, תותים או קיווי, להקפיד על השריה ו/או הנבטה של הקטניות, דייסות קוואקר או דייסות מועשרות ודגנים מועשרים, האם נהנית מירקות כמו סלק, ברוקולי, ירקות ירוקים? אפשר להכין לה מיץ מסלק, ברוקולי ותפוח עץ במסחטת מיצים קשים.
בברכה,
נטלי
 
פירות וירקות אורגניים

שלום נטלי,

רציתי להתייעץ בנוגע לפירות וירקות אורגניים. במקומות מוסמכים באינטרנט מצאתי שאין אף הוכחה לכך שיש לזה יתרון של ויטמינים\טעם\בקטריות על לא אורגני ובמקומות אחרים פחות מוסמכים ראיתי שיש יתקון של פחות בקטריות ויותר ויטמינים.
מה דעתך?

תודה,
אסף
 
בנוסף

כמה מקורות ממליצים על פירות וירקות ספציפיים שכדאי לקנות אורגני כי יש בהם סיכון גבוה לאותן בקטריות. מה דעתך?
אולי כדאי לקנות חלק כזה וחלק לא?

תודה!
 
המטרה המרכזית כפי שאני רואה אותה

היא קודם כל להמנע מכימקלים ורעלים שונים במזון, שמקורם בחומרי הדברה ודישון.

אם מדובר על פירות וירקות שלא מהונדסים ולא מקבלים את הדישון המאסיבי, ייתכן שהם ייראו לך פחות יפים ועם טעם שונה מזה שאליו אתה רגיל.
 
נכון, השאלה אם...

אכן הכימיקלים והרעלים עוברים את מערכת הסינון של הצמח ומגיעים אלינו לאוכל?
כי לפי המחקרים האלו, אין באמת הבדל כך שאולי הם לא עוברים.

תודה
 
תשובה

שלום רב,
אין הרבה מחקרים על מזונות אורגנים למרבה הצער. בעקרון נראה שיתרונם הוא בכך שיש פחות חשיפה לחומרי ריסוס אך לא נראה שיש השפעה על תכולת המינרלים והויטמינים. כללית אני בדרך כל ממליצה לבחור באורגני במזונות שתופסים ריסוס בצורה יותר חזקה כמו פלפלים ותותים , להקפיד על שטיפת ירקות ופירות בסבון אקולוגי למזון ולהקפיד לקנות ברשתות שבודקות את התוצרת כמו שופרסל ומגה שם יש ביקורת על כמות הריסוס.
בברכה
נטלי
 

Jonatan 44

New member
תוסף אומגה 3

נטלי שלום,
מה דעתך על תוספי אומגה 3 המגיעים מהצומח? האם די בהם בכדי כדי לקבל את אותה השפעה של המקביל מהחי?
האם את מכירה תוסף כזה שאינה מגיעה בצורה של כמוסה אלא נוזל (אם בעייתי לפרסם בפורום אשמח לקבל הודעה פרטית!)

תודה מראש!
 
תשובה

שלום רב,
תוספי אומגה 3 צמחית לא נחוצים לכל אחד ועשויים להתאים יותר בתקופות רגישות ובצרכים גבוהים יותר כמו בהיריון והנקה. יש כמה סוגי תוספים – על בסיס אצות, מרווה ופשתן. תוספים על בסיס פשתן ומרווה - עקרונית אפשר להשיג את האומגה הזו מהמזון. שיעור ההמרה שלה לאומגה פעילה יותר (DHA וEPA) נמוך למדי. הכי יעיל זה אצות כי שם יש DHA שזו חומצת השומן ארוכת השרשרת בעלת הפוטנטיות (מה שיש בדגים).
לגבי תוסף נוזלי – ניתן להזמין מחול, בארץ אין, שמעתי שזה די מזעזע. אשלח לך בהודעה בפרטי אם מעניין אותך.
בברכה,
נטלי
 

רוזהלי

New member
מוצרי סויה

מה דעתך על מוצרי סויה למיניהם, כגון טבעול ודומיו?
 
תשובה

שלום רב,
אם הכוונה למוצרי הסויה המעובדים – יש להם יתרונות ויש להם חסרונות. מבחינת היתרונות הם מועשרים בד"כ בכמות יפה של ויטמין B12, אבץ, ברזל וויטמיני B ומצד שני הם עשירים במלח שזה פחות מומלץ. בד"כ רובם מכילים גם ביצים ולכן לא מתאימים לטבעונות אבל כן לצמחונות. יכול להתאים בהחלט לעתות בהם אין זמן וכח לבשל.
בברכה
נטלי
 
מה לגבי הויכוח החם בעולם התזונה

בין תפריט רפואי מערבי דל שומנים לבין תפריט דל פחמימות?

הנה ההרצאות של פרופסור טום ניקס מדרום אפריקה שטוען שכל תיאורית הכולסטרול שהובילה לכך שבשנות השבעים משרד הבריאות האמריקני ימליץ על דיאטות דלות שומנים ועתירות פחמימות, הוביל למגפת השמנה וסכרת, בעוד מומחה אחר ז'אק רוסואו המגונן על התזונה המערבית (ההרצאות פלוס שאלות הקהל מצויות בסוף הקישור אשר תורגם לעברית על ידי תומר גמינדר)

http://sportforthoughts.blogspot.co.il/2013/03/LowCarbHighFat.html#!/2013/03/LowCarbHighFat.html

הנה קישור ישיר ליוטיוב (טים ניואקס)
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5IYVIdztWWs

רוסואו

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=KmUFwYjWG-I

שאלות הקהל
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=19XRmqELQEA


השאלות לגבי צמחונות נדונות שם רק בשאלות הקהל בדקה הרביעית.
רוסואו טוען שאלו שצמחונים יש להם גם מודעות לבריאות ולכן הם לא ישתו סוכר עם הקפה של הבוקר ויעסקו בספורט ולכן בסך הכל הם יהיו יותר בריאים.
טום נוקאס מהצד השני טוען שאם מדובר באדם שהוא carbohydrate-resistant הוא רק ילך וישמין מהפחמימות ובסוף יקבל סכרת.
על פי נוקאס צריך להעיף את הפחמימות מהתפריט ולהחליף אותם בשומן, ובפרט להימנע מסוכר לגמרי.

חייב לציין שזה מאד מבלבל. התחושה שגם בתחום המדעי לא באמת יודעים.
שתזונה זה לא מדע סיבתי ולא מבוסס על ביוכימיה אלא על מחקרים אפידמיולוגים.
ואז השאלה שנשאלת מי אמר לנו שהתפריט הטבעוני טוב לנו?
 
ועוד שאלה

בניגוד לתפריטים רגילים שנמצאים ברשת באופן שוטף, בהם יש מספרים לכמויות החלבון, שומן פחמימות ושאר מרכיבי התזונה, לא ראיתי אפילו תפריט טבעוני אחד, שמתאר בכמויות את מה שיש בתפריט.
למשל, טוענים שאפשר לאכול קינואה ויש בו מקור לחלבון מלאה.
נכון שחלבון מלא קיים גם בקינואה. אבל יש שם 14 גרם חלבון במאה גרם קינואה לא מבושלת.
כדי להשיג 90 גרם חלבון מקינואה, אני אצטרך 640 גרם קינואה לא מבושלת שזה 2240 קלוריות.
זה לא מעשי.

במילים אחרות, אני מחפש לראות האם יש תפריט טבעוני שיש בו גם כמויות במספרים של המרכיבים וערכים תזונתיים.
 
תשובה

שלום רב,
מצטערת שאין לי זמן לצפות כרגע בסרטונים אבל אומר לך את דעתי על המחלוקת. כמישהי שעושה מחקר בתזונה וקוראת הרבה מחקרים בתחום אני יכולה לומר לך דבר אחד שהוא באמת חד משמעי - מאוד קשה לחקור השפעה של תזונה על גורמים שונים ובפרט על מחלות שלוקח להם זמן רב להתפתח כמו סרטן לדוגמא. ולמה זה כל כך קשה? כי אנשים לא חיים בסביבה מבודדת, קשה לבודד את ההשפעה של תזונה לבד ולא תמיד ברור מה מהדיווח של האנשים אכן תואם למציאות, מה הם מגלים ומה הם מסתירים.
עקרונית - תזונה צמחונית וטבעונית יכולה להיות בריאה או לא בריאה - תלוי איך עושים את זה. גם מי שחי על פלאפל ובורקס תפוחי אדמה בלבד יכול להיות טבעוני - האם הוא בריא? לא. ולהיפך אגב - יש גם אנשים שצורכים מן החי אבל אוכלים הרבה ירקות ומזון מגוון וגם הם יכולים לזכות בתזונה בריאה. לגבי שאלת הפחמימות והשומנים - היום הדפוס המקובל שמעודדים הכי הרבה וזוכה להכי הרבה מחקרים חיוביים זו הדיאטה הים תיכונית. דיאטה זו עשירה בפחמימות מורכבות כמו לחם מלא, פסטה וקטניות ושומנים חד בלתי רווים משמן זית ואבוקדו,ירקות רבים, פירות, כמות מתונה ביותר של גבינות, עופות ודגים וכמות מזערית אם בכלל של בשר אדום ומתוקים. וכמובן של שילוב פעילות גופנית. הדיאטה הצמחונית-טבעונית תואמת בצורה טובה לדפוס הדיאטה הים תיכונית. אפשר להבין מכאן שלקחת את הצד של להמנע לחלוטין מפחמימות, גם מורכבות, הוא לא באמת נכון וכן דיאטות דלות בשומן זה לא נכון - חשוב לבחור פחמימות נכונות ושומנים טובים.
בברכה
נטלי
 
למעלה