התזונאית נטלי שמש מגיעה להתארח בפורום

תשובה

שלום רב,
זו שאלה טובה כי הדעות אכן חלוקות והאינטרנט מוצף במידע. בעקרון מבחינה מחקרית - יש מחקרים לכאן ויש מחקרים לכאן. מבחינת דעתי המקצועית, מוצרי חלב כלל אינם חובה לשמירה על תזונה בריאה ומאוזנת. ניתן בהחלט לצרוך דיאטה מספקת ובריאה גם ללא מוצרי חלב (אם כי גם עם מוצרי חלב - במידה ואין אי סבילות ללקטוז או אלרגיה לחלב כמובן). כמו כן יש לא מעט אנשים שמתקשים לעכל מוצרי חלב מהסיבות שצוינו לעיל. את הרכיבים שיש במוצרי חלב כמו חלבון, סידן, ויטמיני B - ניתן להשיג גם ממגוון מזונות צמחיים כמו סויה ומוצריה, קטניות, ירקות ועוד. בנוסף בשנים האחרונות התפרסמו מספר מאמרים הדנים בהשפעה של מוצרים מן החי על מאזן חומצה בסיס. המחקרים מדברים על כך שיתכן שמוצרים מן החי (ובהקשר זה בעיקר גבינות קשות) משפיעים לרעה על מאזן החומצה בסיס וכתוצאה מכך עשויים להגביר פירוק עצם. חשוב לציין שלמרות הפופולריות של התיאוריה והמחקרים המעניינים בתחום עדיין דרושים מחקרים נוספים בנושא כדי לגבש עמדה שכן יש גם מחקרים שסותרים את התיאוריה הזו.
לסיכום - לא חובה ואפשר בהחלט לחיות בריא ומאוזן בלי. מה שכן - חשוב לשים לב שצורכים כמות מספקת של סידן בתזונה במידה ונמנעים ממוצרי חלב ממקורות כמו ירקות ירוקים, שעועית לבנה, סויה ומוצריה, טחינה משומשום מלא, שקדים וכו'.
בברכה,
נטלי
 
לא ענית על השאלה

מה שענית הוא כביכול על שאלה "האם חלב הכרחי".

אבל לא זה מה שנשאל. מה שנשאל:" מועיל? מזיק? לא משפיע? רוב התזונאיות מעודדות אכילה של מוצרי חלב ואומרות שזה בריא וחשוב".

הרבה מוצרים מועילים, אך לא הכרחיים. זה לא עונה לשאלה אם הם יכולים להועיל או אם הם בריאים וחשובים.

אשמח לשמוע תשובתך
 
היא כן ענתה

היא כתבה שיש מחקרים לכאן ולכאן
ועדיין אין מספיק מידע בנושא

וגם שאפשר לחיות בבריאות טובה עם חלב
ואפשר גם בלי
לפחות זה מה שידוע לה עד עתה.
 

noa555555

New member
היא ענתה ועוד איך, אחת התשובות המעולות

שראיתי בתחום הזה.
התשובה שהיא אמרה היא שאין תשובה חד משמעית. גם זו תשובה. היא אמרה שאפשר לקבל מכאן וגם מכאן , שיש כשלים , שאולי עדיין לא הוכחו מספיק ,
תבחרי את דרכך, פשוט .
 
שלום נטלי, דעתך על תזונת פירות בבקשה:)

האם שמעת/יודעת עליה משהו?

הכוונה לתזונה המוכרת כתזונה טבעונית/טבעונאית רבת פחמימות ודלת שומן וחלבון (לפחות 80% פחמימות, עד 10% חלבון, עד 10% שומן)
בתזונה הזו אפשר להיות טבעונים או טבעונאים - כטבעונאים מרבית הפחמימות מגיעות מפירות טריים.
כך גם חלק מהחלבון והשומן. היתר מעלים ירוקים, אגוזים, זרעים, אבוקדו וטחינה.

אני במעבר לתזונה זו. כרגע בסביבות 70% פירות כבר חצי שנה.
הסוכר שלי 84 וגם הA1C תקין - 5.3.

אני גם בתהליך ירידה במשקל. בשנת הטבעונות הראשונה שלי (התחלתי בפסח שעבר בטבעונות רגילה) - ירדתי 26 קג.

אז מה דעתך?
 
תשובה

שלום רב,
אומר את דעתי המקצועית בנושא של דיאטות 8:1:1 ואני יודעת שיהיו לא מעט שיתרעמו אבל אני מבססת את התשובות שלי על ספרות מקצועית ועל הניסיון המקצועי שלי. דיאטות מסוג זה הן דיאטות לא מאוזנות ובטווח הרחוק עשויות לפגוע בבריאות. חשוב במיוחד להזהר מדיאטות מסוג זה בילדים , בני נוער ונשים הרות שרגישים יותר למחסורים תזונתיים. אין מחקרים שבדקו את הדיאטה הזו אלא פשוט כל מיני "סיפורי הצלחה" מהאינטרנט של כל מיני אנשים. כל דיאטה שפוסלת קבוצות מזון גדולות ומעודדת המנעות כמעט מוחלטת מהן עשויה להוביל למחסורים תזונתיים ברכיבי תזונה שונים. אני מאמינה בצריכה והנאה ממגוון המזונות שיש לטבע להציע – קטניות, דגנים, ירקות, פירות, אגוזים וזרעים להשגת בריאות אופטימלית. ההישגים שלך יפים מאוד אבל הייתי ממליצה בכל זאת על איזשהו מעקב מקצועי כדי לוודא שאין לך מחסורים ואולי להכניס קצת גיוונים לתפריט (כמו קטניות שהן בריאות מאוד ועשירות בסיבים מסיסים שעוזרים גם הם לאיזון הסוכר).
בברכה,
נטלי
 
רוצה להוסיף למי שקורא את התגובה

אני במעקב בדיקות כל שנה.
יש לי לופוס ברקע. (זאבת - מחלה אוטואימונית)
ללא טיפול כבר שנים, אבל סובלת מכאבי פרקים מדי פעם (הרבה יותר אחרי הלידה לפני 7.5 שנים)

לפני שנה שקלתי 25 קג יותר. יש לי עוד כ20 קג לרדת למשקל אידיאלי (לא רזה)
לפני שנה הסוכר שלי היה 100+. היו לי כאבי פרקים בעיקר באגן ולפעמים גם בצוואר ברגליים ובידיים.
התחלתי תזונה טבעונית רגילה ותוך זמן קצר הסוכר ירד ל-84 (כמו שהוא היום)
לפני חצי שנה התחלתי לאכול יותר פירות והגברתי צריכתם בהדרגה.
המשכתי לרדת במשקל והפרקים כאבו פחות.

אני פחות עייפה. אם אני אוכלת ארוחה מבושלת אני עייפה.
ארוחת פירות נותנת לי מרץ.

משהו נוסף שגיליתי במקרה..אני הרבה פחות רגישה לשמש.
יש איזו סברה שלליקופן בעגבניות יש תכונה שעוזרת בכך (ראיתי תוכנית שקשורה פעם).
ואני אכן אוכלת הרבה עגבניות (פעם ביומיים סלט עם 5 עגבניות)
ויתכן שזו התזונה.
פעם הייתי נשרפת כהוגן אחרי שעתיים בשמש חורפית.
היום אני יכולה להיות חמש שעות בשמש בלי תופעות כלל.

יש עוד עדות מהיום לחולת קרוהן לשעבר שהחלימה בעזרת תזונה זו.


אני מבינה את נטלי. אני מבינה שהיא מתבססת על הספרות המקצועית.
אותה ספרות מקצועית שעד היום טוענת שבשר וחלב זה הכי טוב.
אותה ספרות מקצועית שפעם שללה את הטבעונות כתזונה מאוזנת(ויש שגם היום).
אני חושבת שהיא לא שמה לב לפירות המזונות שכתבתי
היא מציעה תזונה שמבוססת: קטניות, דגנים, ירקות, פירות, אגוזים וזרעים.
אני כתבתי שתזונת 811 כוללת מלבד פירות (וירקות בתוכם) גם עלים ירוקים, אגוזים, זרעים, אבוקדו וטחינה
את כל מה שיש בקטניות יש גם בפירות, עלים ואגוזים.
החוכמה היא לדעת כמה לאכול.

ואיך תושג הקדמה. אנשים ינסו את התזונה. היא הגיונית בהחלט.
צריך רק לקרוא. (אגב עוד מעט יוצא הספר בעברית)
צריך לשאול. לבדוק.

כשיהיו מספיק אנשים..לא יהיה מנוס מעריכת מחקרים מסודרים.
אז זו תהיה כבר תזונה מבוססת מחקר.
 

Brombit

New member
אני אוכלת המון עגבניות וזה לא עוזר :(

אני הרבה יותר מדי בהירה... ככה שנראה לי ששום מאכל לא יעזור


-
בלי קשר- לכמו-דודה שלי (זו ההגדרה הכי טובה) יש זאבת, ואצלה המצב כבר ממש חמור...
 
אני מאוד בהירה - לבנה כשלג!

ובנוסף, יש לי בעית עור בפנים (רוזציה) שאני מנסה להפטר ממנה בעזרת התזונה.
אני מרגישה בשינוי אבל עדיין לא מספיק כדי להכריז כאן על נצחון:)

אני סופר אשכנזית לבנה..בקושי בשמש ביומיום (לא בסדר - אני צריכה לפחות רבע שעה בכל יום בשביל ויטמין D)

אם את אוכלת עגבניות באותה רמה כמו שציינתי אצלי (5 עגבניות כל יומיים או אפילו כל יום אם יוצא)
וזה לא משפיע..כלומר את נשרפת אחרי, נאמר, שעה בשמש חזקה.
אז כנראה
שזאת התזונה הפשוטה של הפירות. (ואני עדיין לא 100% בתזונה - בערך 70-80אחוז)

הלופוס שלי לא פעיל. בבדיקות לפחות.
אחרי ההריון היתה לי דלקת פרקים.
היה לי אירוע מוחי קל (כנראה-נעלם באשפוז) - חולשה בצד אחד של הגוף שנראתה רק בבדיקה אחת חולפת.
היה לי קריש ברגל - אבל אולי זה דווקא מישיבה ארוכה מדי מול המחשב.

הלופוס היה פעיל אצלי משפרץ בגיל 15 כפריחה על הפנים ועד דלקת פרקים חמורה ונוזלים בלב ובריאות באותה השנה.(זה היה קרוב)
היה לי גם הרפס בגיל 17.5 שקושר ללופוס.

מאז כלום.

אפשר לשאול מה המצב אצל דודתך? אם את רוצה במסר.
 

noa555555

New member
ליקופן בעגבניות זמין הרבה יותר לאחר בישול.

לידיעה.
זה אחד הפירות שמבחינה זו יותר מזינים אחרי בישול וחימום
 
לא הייתי אומרת 'יותר מזין'

ויטמין C לא נשאר באותה רמה אם בכלל
כל הנוזלים כבר לא שם.

אמנם אחוז הליקופן הזמין גדל - אבל זה פשוט עגבניה מיובשת לעומת עגבניה טרייה - יחס משקל אחר.


גם בעגבניה טרייה יש ליקופן זמין
וכמובן היא צריכה להיות בשלה לגמרי.

וכשאוכלים בכמויות אז..יש יותר:)
 

noa555555

New member
כתבתי "מבחינה זו " כי צפיתי את התגובה על

ויטמין סי .
מבחינה זו - מתייחס לליקופן .
וסליחה שהעזתי לבשל איזה פרי .
 
דרך אגב, בטח שמת לב שגם אני מבשלת

אבל אני לא אוותר על הזדמנות להזכרי לכולם (לא רק לך-זאת הרי לא שיחה אישית)
וגם לעצמי
על נזקי הבישול
ועל הכדאיות לבשל כמה שפחות.

אם ימאס לך מההערות שלי..את יכולה להתעלם ממני:)
ואני אומרת את זה בחיוך ולא בתרעומת. (למקרה שזה לא ברור)
 
שכל אחד יעשה מה שטוב לו

האמת, עד לא מזמן גם אני חשבתי כמו נטלי אבל אולי זה בגלל שבעבר נפגעתי מטיפול נטורופתי שהייתי בו ושגרם לי נזק, מה שגרם לי קצת להתרחק ולהירתע מטיפולים אלטרנטיביים וכל מה שקשור לזה.
אבל לאחרונה יצא לי להכיר רופא שאני מאוד סומכת עליו ועל דיעותיו, מדובר ברופא קונוונציונאלי שמתמחה גם בתזונה ורפואה טבעית והוא דווקא מאוד תומך גם בתזונה מהסוג הזה ובעוד סוגי תזונה שנראים לנו "מוזרים". (למרות שהוא לא מטיף להן ולא חושב שכולם צריכים לבחור בהן אבל רואה בזה שיטת תזונה לגיטימית).
אני מודה שלי אישית תזונה כזאת לא מתאימה (הזכרתי כאן בשרשור את דלקת התריסריון שסובלת ממנה, וככל הידוע במצב כזה דווקא עדיף לאכול יותר מבושל ופחות אוכל חי) אבל מי שזה מתאים לו - סבבה.
סך הכל עם כל הכבוד הרב שאני רוחשת למדע, עדיין המדע הוא לא הכל ויש גם מחקרים יותר צנועים שפחות שומעים עליהם כי לא לכולם יש תקציב לממן מחקרים בסדר גודל כזה שלמדע ישתלם לחקור. (וצריך לזכור שאין מחקרים בלי אינטרסים כלכליים).
בקיצור אחרי כל החפירה הזאת אני אומרת, אם זה מה שטוב לך, לכי על זה.
אדם באמונתו יחיה
 
באינטרנט

ובפרט בעלי מקצוע- צריך להיות מ א ד זהיר. אינך יודע מי קורא את דבריך, מה ירקח מהם אחר כך וככה.

בנוסף, אין דין מקרה אחד כדין הנחיה עקרונית.
לכן כשמדברים אל קהל לא ידוע של כמות אנשים לא ידועה וכו' הולכים על המכנה המשותף הגדול יותר ותמיד ממליצים על ייעוץ פרטני.
נדמה לי שעיקרו של שירשור כזה הוא לפתוח כיווני חשיבה, קצוות חוטים למחקר עצמאי , לעודד שינוי וגמישות ולא קיבעון שיוצר חסימות בכל המימדים.

יחיה אדם במה שטוב לו, יזכור כי רעהו שונה ממנו ויהיה קשוב בכל עת לשינויים בגופו ובוודאי למה שמעיד חברו.
 
מסכימה עם שתיכן:)

נטע - במצבך, ככל הידוע עדיפים מזונות מבושלים..ככל הידוע
זה מה שאני מנסה לטעון..כנראה שלא ידוע יותר מדי.
אבל..רק אדם שמומחה בתזונה חיה כמו שאני עושה - ורק בפגישה אישית - יוכל לומר לך אם זה מתאים לך.
כעיקרון זה עשוי להתאים ליותר מ90% אחוז מהמחלות. (בכל זאת יש מצבים שמהם כבר אין חזור)

ועם כל זאת, כמו שאמתן שתיכן, נטע ומיקי, כל אחד והחלטתו האישית.
 
הגוף שלי יודע הכי טוב

ומהניסיון, לא רק מקריאה באינטרנט אני יודעת שבמצב כזה של דלקת תריסריון, אוכל חי בכמות גדולה עשוי לא לעשות לי טוב, בעוד שעם אוכל מבושל אין בעיה.
אכן שכל אחד יעשה מה שטוב לו אבל לטעון שיש סוג תזונה אחד שמתאים לכולם ללא יוצא מן הכלל, נראה לי ממש לא רציני..
 
למעלה