חופשה בחו"ל - חופשה מהצמחונות?

חופשה בחו"ל - חופשה מהצמחונות?

רציתי לשתף אתכם בדילמה שיש לי ולשמוע את דעתכם. בקרוב אני טסה לחודש לברזיל, וכמו שחלקכם יודעים - יש לי גם צליאק. התחלתי להתכונן ולברר לגבי מה שיהיה מותר ואסור לצליאק וגם לצמחונות, ובעלי הניסיון חזרו והבהירו לי שני דברים עיקריים - הראשון, הם לא יבינו מה אני רוצה, אין להם שום הבנה לצרכים תזונתיים מיוחדים של אנשים (כולל צמחונות שבזה עוד איכשהו הם נתקלים, על צליאק אין בכלל מה לדבר), אם אני לא אשאל קצר ולעניין הם יאבדו סבלנות, רוב המלצרים לא ידעו לקרוא אם אני אביא להם הוראות כתובות על דף... בקיצור, יהיה קשה. השני, מבין מעט הדברים שבודאות יהיה מותר לי, רובם בשריים או תבשילים שמכילים בשר. (למשל תבשיל שנפוץ מאוד שם של אורז ושעועית שחורה, כמעט תמיד יהיה עם בשר, רוב תבשילי האורז מבושלים עם בשר או עם דגים וכן הלאה... הצלחתי לאתר רק תבשיל צמחוני אחד, וגם הוא כנראה לא תמיד יהיה צמחוני). וכאן נתקלתי בדילמה. הבהירו לי שצמחונות מסובכת שם, בעיקר כי הם לא מבינים מה זה. מבחינתם למשל, "קצת" בייקון בסלט זה לא נחשב, דגים ממש לא נחשב, גם עוף "לא נחשב". הם לכל היותר יבינו שאתה רוצה להימנע מבשר אדום, ובשביל להבהיר את השאר צריך להיות נודניק, להחזיר מנות למטבח, לשאול מיליון שאלות. ואני חוששת שאני אצטרך את "מכסת הנודניקיות" כדי לוודא שאין לי קמח חיטה באוכל - זה יותר מסובך להסברה מצמחונות כי גלוטן במזון יחסית קשה לזיהוי (לעומת עוף/פרה/דג שיותר קל להסביר), המלצרים לא תמיד יודעים מה יש או אין, יש הרבה צורות שגלוטן מגיע ואני לא יודעת להגיד את כולן. אחרי שבוע קשה של התחבטויות, הגעתי למסקנה שכנראה אצטרך לוותר שם על הצמחונות (למעט מקרים שיהיה בבירור מזון צמחוני שמותר לי, או כמובן ארוחות לא בשריות כמו ארוחת בוקר), כי ההימנעות מחיטה היא צורך בריאותי וכישלון בקטע הזה יהרוס לי את הטיול ואת הבריאות ויביא לכאבי בטן וקלקולי קיבה קשים. הימנעות מבשר היא צורך מוסרי, כלומר - סוג של מותרות, ואולי עדיף לי להיצמד למה שאני יודעת שלא יעשה אותי חולה, ולא להתחיל לעשות עוד בעיות וקשיים ואז בכלל כבר לא ינסו להבין מי זאת המוזרה הזאת ומה היא רוצה או לא רוצה באוכל שלה... כמובן שאני עוד אמשיך לברר וכנראה שהחלטות סופיות יגיעו רק כשאהיה שם ואראה מה המצב בשטח ועד כמה קשה או קל לי להסתדר. (למשל בין כל האזהרות אפילו קיבלתי המלצה על מסעדה טבעונית אחת
) בקטע של הצליאק אני חייבת להודות שאני ממש חוששת להרגיש רע שם, אני נלחמת ברצון לבוא עם מזוודה ענקית של אוכל מהבית (או לחילופין לאכול חודש שלם רק אורז לבן ולא להסתכן בכלום). אני נוסעת לשם בעיקר כדי להתאמן, וכל דבר לא נכון שאני אוכל יעלה לי בהפסד של כמה ימי אימונים, ואני מתבאסת קשות רק מהמחשבה על זה. בינתיים אני מתעניינת - מה אתם חושבים? מה הייתם עושים במצב דומה? בסך הכול זה מצב די מורכב שנתקלים בו לעיתים רחוקות, אם בכלל. מעניין אותי לראות נקודות השקפה של אחרים על זה.
 

motior

Member
כשהייתי במצב דומה...

הייתי כמה שבועות בקוריאה (הדרומית) מטעם העבודה. המצב שם מבחינת האוכל (מחוץ לסיאול) דומה למה שאת מתארת - קשה מאוד למצוא אוכל שאינו צמחוני, ורוב הקוריאנים לא מדברים אנגלית (או עברית...) כך שאי אפשר להסביר להם את הקונספט. למרות שלמדתי מספר מילות מפתח רלונטיות בקוריאנית (ולמען הדורות הבאים - Yache Man = ירקות בלבד) ולעתים הלכתי לאכול עם דוברי קוריאנית ואנגלית, מצאתי את עצמי במצב הקשה ביותר אי פעם מבחינת אוכל. אבל לרגע לא עלה בדעתי לוותר על הצמחונות... אני פשוט לא חושב שאני מסוגל (נפשית) לאכול בשר. בתור פיתרון אכלתי הרבה מאוד ארוחות שנקנו בסופרמרקט ולא במסעדה (לחמניה + עגבניה + תפוח = ארוחת צהריים מצויינת!) . גם "דנקין דונטס" הפך אצלי למקום ראוי לארוחות... נכון שהתזונה שלי היתה גרועה, אבל אני חושב שמספר שבועות של תזונה גרועה לא משפיעים משמעותית. כמובן שאני זה לא את, ולשמחתי אין לי מגבלות בריאותיות.
 
חשבתי על זה

שאולי אני אוכל לקנות לי בסופר דברים בסיסיים ואנסה להסתדר. אבל, גם בארץ יש בעיה עם קניות בסופר - דברים שנראים בסדר גמור לפעמים מכילים גלוטן, וצריך לעיין היטב ברשימת הרכיבים. אני לא יודעת אם הם כותבים רכיבים רק בפורטוגזית או גם באנגלית - כי אם לא יהיה אנגלית, גם על מוצרים מהסופר אני לא אוכל לסמוך. בתזונה מערבית תעשייתית מאוד מקובל לדחוף עמילן לכל דבר, כי זה מעבה מאכלים במינימום עלות, ולרוב זה עמילן חיטה. גם ביוגורטים אפילו יש עמילן, גם בפריכיות אורז, כך שבלי לקרוא רשימת רכיבים אני לא יכולה לאכול אפילו יוגורט. האפשרות של לקנות אורז וקטניות ולבשל בעצמי טובה, אבל אני לא יודעת באילו תנאים אני אהיה ואם זה יהיה אפשרי בכלל
מאוד חשוב לי לא להיות שם עם תזונה גרועה, כי אני כאמור הולכת להתאמן (קפוארה), יהיו לי לפעמים שני אימונים ביום, אני אהיה בהרבה סדנאות לא קלות שנמשכות בין 4-8 ימים - ועם תזונה גרועה אני פשוט לא אעמוד בזה. יש לי זיכרון נורא משבוע שבו הייתי בטורקיה (מטעם העבודה) והתעקשתי להקפיד על הצמחונות, וכמובן על הצליאק. בשבוע אחד ירדתי חמישה קילו (!), ואני בחורה מאוד מאוד קטנה (1.52 גובה). זה היה ממש נורא, וזה בלי לנסות לשלב פעילות ספורטיבית בתמונה... שבוע שלם אכלתי בננות, חביתות ויוגורט דנונה לבן. זה כל כך עשה לי רע אז והיה כל כך קשה להסתובב במדינה שלא מבינים אותי עם הרגשה שפשוט אין לי מה לאכול, ואני כל הזמן נזכרת בשבוע הזה ומפחדת מאוד שזה יחזור על עצמו. זה השאיר בי חשש די גדול מלנסות להסתדר בחו"ל עם צליאק וצמחונות ביחד. אני מסכימה איתך לגבי הקושי לאכול בשר. לא מגעילה אותי המחשבה על אכילת בשר, אבל מהניסיון אני יודעת שאחרי כמה ביסים נהיה לי מגעיל, או כשיש ארוחות עם המון בשר על השולחן אז גם עצם המחשבה נהיית לי מגעילה. אני כל כך מקווה שיהיה לי קל להסתדר... יש כאלה שאומרים שאני הולכת לאיזור קל יחסית, שמשתמשים בו בעיקר בקמח טפיוקה והצליאק לא יהיה סיפור, ואז יש את אלה שמפחידים אותי שהם פשוט לא יבינו מה אני אומרת וסתם יגידו כן כן, שעדיף לי ללכת רק על דברים בטוחים כמו תבשילי אורז (ואלה כמעט תמיד יכילו בשר).
 

ailag

New member
חשבתי שאת יודעת איזו שהיא פורטוגזית

השמות של הרכיבים שבעצם מכילים גלוטן בטח ברובם באים מלטינית. הרי בפורטוגזית די הרבה מילים נשמעות מאוד דומות לאנגלית.. אז לפחות לסופר זה יעזור. אולי. את לא נוסעת עם אנשים שיודעים פורטוגזית טוב? ויכולים ללמד אותך וכשאת מסתבכת לתרגם לך? וקחי איתך טבעול
 

TheFinalCut

New member
הצעות

אני כמובן לא נמצא במצב שלך ולכן לא יודע, אלא יכול רק לשער כיצד הייתי נוהג במצבך. אני לא מאמין שהייתי מסוגל לעשות "הפסקה" עם הצמחונות (או הטבעונות, במקרה שלי), בטח ובטח שלא לאכול בשר, בעיקר מסיבות רגשיות לחלוטין ולא מתוך מחשבה שתרמתי במישרין להרג חיות נוספות (מה שלא סביר אם עושים מתמטיקה טהורה). אם זה היה שיקול של לוותר או להציק עוד למלצרים, אז המלצרים היו נאלצים לסבול ממני יותר מהרגיל
עכשיו לכמה עצות פרקטיות. ראשית ישנם מדריכים לצמחונים בחו"ל, כגון ה-Vegan Passport שמכיל בתוכו את כל המשפטים שצריך לומר כדי להסביר שאינך אוכלת בשר משום סוג שהוא, בכמה עשרות של שפות כולל פורטוגזית. הוא כולל גם כמה עצות פרקטיות לגבי הישרדות צמחו-טבעונית בכל אחת מעשרות ארצות היעד הנכללות בו, ורשימה של מסעדות ידידותיות לצמחונים. עלותו 7$ ולמטיילים מושבעים זה די שווה לדעתי (אני מתכוון להשיג אחד בקרוב, לקראת נסיעה לחו"ל). דבר נוסף שביכולתי להציע הוא איש קשר, ידיד ברזילאי צמחוני שלי, שישמח לדעתי לייעץ לך כיצד להסתדר בברזיל עם הצרכים הספציפיים שלך. שלחי מסר אם את מעוניינת בדוא"ל שלו.
 
אני אהיה הנודניקית של הטיול ../images/Emo3.gif

אני אשמח ליצור איתו קשר ולשמוע איך להסתדר וגם על מסעדות ידידותיות. אני חייבת להודות שאני לא אופטימית מדי, כי ב 99% מהזמן הבחירה לא תהיה שלי - אנחנו נסתובב בקבוצה לא קטנה, הרבה מהחבר'ה כבר היו שם ומכירים, ואני לא מתכוונת ללכת לשום מקום לבד... כך שלאן שהם מחליטים שהולכים, אני נאלצת ללכת אחריהם (והסיכוי שהם יבחרו במסעדה לא בשרית די אפסי
). ואל תשכח שטרטור מלצרים זה גם סוג של טרטור לכל מי שיושב איתך בשולחן. כם בארץ לצאת איתי למסעדות זה סיפור, וזה עם אנשים שמכירים אותי ויש להם סבלנות לבעיות שלי, ועם חבר שלי זה לפעמים כולל לעבור 4-5 מסעדות עד שמוצאים אחת שיש לי מה לאכול בה... שם לא תהיה לי הפריבילגיה של להקים 10 אנשים ולעבור מסעדה, או לטרטר את המלצר ולהחזיר מנות ולקבל את שלי חצי שעה אחרי כולם ואז כולם יושבים ומחכים לי. ואני מודה, שאני פשוט לא רוצה להצטייר הנודניקית של הטיול, שלכל מקום שהולכים איתי צריך להתחיל לחכות עד שאני אסיים לדבר 20 דקות עם המלצרים ועם השף ועם מי שלא יהיה רק בשביל לאכול משהו. לא אופייני לי להכניס קונפורמיות לשיקולים שלי, אבל אני חושבת שאי אפשר להימנע מהשיקול הזה... יש קבוצה גדולה של אנשים שצריכים לשהות במחיצתי בחודש הזה ואני לא רוצה להיזכר בתור הבעייתית שכל יציאה איתה זה סיפור מייגע. אוף, ככל שאני חושבת על זה, אני נהיית פחות ופחות אופטימית
אני מקווה שהידיד שלך יוכל לעודד אותי קצת...
 

TheFinalCut

New member
הממ

שלחתי מייל לבחור, נקווה שיענה בקרוב; אני בטוח שיהיו לו טיפים טובים. לגבי טרטור ואיך יזכרו אותך... כל דבר, גם טרטור מלצרים, אפשר לעשות בצורה מעצבנת או... בצורה פחות מעצבנת
בעיני זו דווקא הזדמנות נהדרת לשימוש כדוגמה אישית לעמידה על עקרונות (שהיא עדות לחשיבותם בעיניך, וכך תיתפס בעיני הסובבים אותך), גם בנוכחות קשיים. אני יודע שאת לא חובבת "הסברה" צמחונית, אבל כולנו יודעים שרק מעצם בחירתנו בצמחונות (או בויתור עליה) אנחנו משפיעים על אחרים וגורמים להם לחשוב שוב על האפשרויות שבפניהם. סתם נקודה למחשבה
אגב, מה לגבי ה-Vegan Passport? ממה שסיפר לי חבר טוב שחזר לא מזמן מסיבוב באוסטרליה, החוברת הזו פשוט מעולה.
 

TheFinalCut

New member
לא שידוע לי... אבל שווה לברר בסלון מזל,

(ב-Veggie Bar), נדמה לי שהיו להם העתקים. לגבי הידיד הברזילאי שלי, אני לא מצליח ליצור איתו קשר... אם הוא ישיב למייל שלי, אעדכן אותך
 

C H 4

New member
יש ויש

טירטור אנשים מתאים עד גבול מסויים. כשטיילתי עמדתי בסיטואציות מאוד לא נעימות בגלל הצמחונות שלי ויש מצבים שבהם לטרטר עוד קצת זה כבר ממש לא לעניין.
 

C H 4

New member
../images/Emo6.gif "ולקבל את שלי חצי שעה אחרי כולם" ../images/Emo6.gif

חסל סדר הסעדה כמו בארץ. שם זה קורה כי זו תודעת השירות שלהם.. 5 אנשים הזמינו חביתה, מכינים את הראשונה ומגישים, מכינים את השניה ומגישים... קרה לי אפילו שבזמן שאני חיכיתי לאוכל שלי, הבחור שישב איתי קיבל את הקינוח והספיק לרוץ לשירותים כי האוכל לא עשה לו טוב..
 

d a p h n a

New member
It's a tough problem

(Sorry about the English - no Hebrew on this computer) I'm not as strict a vegetarian as most people here, so for me when I go on trips I usually don't bother checking things like whether the cheese is vegetarian (outside of Israel it usually isn't) or whether the soup was made with non-vegetarian stock. I won't eat meat per-se, but I also won't check all the details, because there are many places where there is simply nothing to eat if you do. When I was in certain parts of France the only thing on the menu that was even close to Vegetarian was onion soup. I ate onion soup every day for a week. I'm pretty sure they used meat-based stock to make it, but if I would have refused to eat it I simply wouldn't have eaten the whole time. Obviously it's even tougher for you because of the gluten issue. I don't know if this helps, but for me there's a difference between eating a dish that has actual solid bits of meat/chicken/fish in it (which I won't do) and eating something where there might be some meat product that was used in preparing the dish at one point. I know this is not ideologically consistent, but in difficult situations such as being on a trip in a place where they don't "get" vegetarianism - I tend to be less strict than usual (not that I'm very strict anyway, to be honest). By the way - you said something like "meals that don't have meat, like breakfast". You should be aware that in many parts of the world breakfast does have meat in it. This may sound surprising to us since we're used to Israeli breakfasts with vegetables and cheeses etc., but I've been to places where it was actually hard to find vegetarian options even in things we think are obviously vegetarian friendly like breakfast, sandwiches, pizza or even salad bars!​
 
דווקא אמרו לי ששם

ארוחות בוקר הן הרבה פירות, יוגורט, גרנולה (שאסור לי). די דומה לאצלנו, אז עם זה אני אופטימית. לגבי תבשילים שרק מכילים בשר על פני בשר ממש - מהפן הצמחוני זה בהחלט עדיף, מהפן הצליאקי הרבה פחות - בתבשילים יש הרבה מאוד מרכיבים וקשה לעקוב אחרי כולם ולבדוק שכלום לא הכיל גלוטן (שיכול לפעמים להגיע ברטבים או באבקות מרק למיניהן). במאכלים פשוטים ונקיים זה יותר פשוט. למרות שאני מקווה בשבוע הראשון להיסגר על כמה תבשילים שמותרים לי בוודאות (כמו פז'ואדה שזה שעועית שחורה ואורז שמכינים לרוב עם בשר אבל אפשר להזמין בלי, או פארופה שזה קמח תירס וקמח טפיוקה עם כל מיני דברים בפנים...) ואז פשוט אוכל להיצמד אליהם. בכל מקרה ברור לי שהרפתקנות קולינרית לא תהיה חלק מהחוויה הברזילאית שלי
 
זה לגמרי תלוי באיך שאת מרגישה.

אני פשוט לא מסוגלת ריגשית לאכול בשר, אני אתחיל לבכות באמצע או משהו :S אני מאוד נגד לאכול בשר ולפגוע בחיות כאשר יש אפשרות אחרת, אבל כשאין אפשרות אחרת, ואין ברירה, זה כבר דיי הופך לעניין של הישרדות. אז כן, הבריאות שלך יותר חשובה מהצמחונות שלך. ואת תמיד יכולה לקחת במזוודה קצת מוצרים שיעזרו לך, אני הייתי לוקחת לפחות שימורים של אפונה בשביל הקיטניות כדיי שאם לא תרגישי שאת מסוגלת לאכול בשר, תקבלי לפחות סוג מסויים של חלבונים.
 
אני לא חושבת שהבחינה הרגשית תהיה הבעיה

אבל אני כן צופה שיהיו קטעים שדי יגעילו אותי. למשל, כשעושים שוהסקו (אסאדו ברזילאי, הרבה נתחי בשר גדולים על האש), אז זה מראה שמאוד לא נוח לי איתו. קשה לי להאמין שאני אצליח לגעת בכל סוג של בשר בכזה דבר, כי זה מעורר בי תחושה לא נעימה. כבר החלטתי שאני אקח איתי דברים מהארץ, לפחות כדי שאוכל להסתדר בשבוע הראשון עד שאני אתחיל להתמצא שם... אני אשאר רוב הזמן באותו האיזור, אז אני מקווה שזה יצמצם את הימים של ניסוי וטעיה למינימום.
 

wolfyy

New member
לבקשתה של אלפקה :)

שני קישורים שימושיים מאד לטבעונים/צמחונים בחו"ל: בהצלחה לכל המטיילים! :)
 
למעלה