מאמרים האומרים: מזון לח עדיף על יבש

f e l i n e

New member
מאמרים האומרים: מזון לח עדיף על יבש

לא תאמינו. ממש במקרה מצאתי ברשת מאמרים מאתרים מוכרים וגדולים מאוד, הגורסים כי מזון לח עדיף על יבש. מזון לח מכיל יותר חלבון (למרות מה שנראה לפי התוויות), ומונע בעיות רפואיות רבות המזורזות ע"י מזון יבש. הכותבים מתייחסים להצהרה זו כאל עובדה ידועה (ממש מסבירים שם איך לחנך את החתול לעבור בהדרגה מיבש ללח, איך קל לנו יותר להשתמש ביבש ולכן הרבה מאוד אנשים מאכילים את חתוליהם במזון יבש ועוד) לדוגמא במאמר הזה (+ קישורית מאותו אתר להסבר מפורט יותר.) במאמר שני (מאת וטרינרית קנדית) נאמר בין היתר כי: The protein in dry food, which is heavily plant-based, is not equal in quality to the protein in canned food, which is meat-based. The protein in dry food is, therefore, less bioavailable to your cat. Do not be confused by the listing of the protein percentages in dry food compared to canned food. At first glance, it might appear that the dry food has a higher amount of protein than the canned food —but this is not true on a dry matter basis which is the accurate way to compare the two foods. Most canned foods, when figured on a drymatter basis, have more protein than dry food. And remember, even if this were not the case, the percentage numbers do not tell the whole story. It is the protein’s bioavailability that is critical.
 

יוקה

New member
לא קונה....

לפחות לא מהציטוט שהבאת. כי - הגברת דוקטור מתייחסת למזון יבש שהמרכיב העיקרי בו צמחי. זה לא המקרה במזון יבש שאני, לפחות, בוחרת לפיות החתוליים שלי. בודקת שהמרכיב העיקרי הוא בשר נטו ואפילו לא טפלי בשר, ושסה"כ חלבון יהיה 34% או בסביבה. מזון רטוב, מהסוגים הנמכרים כאן, לפחות, מתנוססת על אריזתו סה"כ חלבון 8-10%. יתכן שבקנדה יש שימורים של בשר "נקי" לחתולים ולזה היא מתכוונת. מה שכן, לעיתים קרובות מדי נוטים לשכוח שמזון יבש דורש אספקת נוזלים טובה. חתולים שלא שותים מספיק הייתי מעבירה למזון רטוב. בעיה נוספת באקלים שלנו: אם החתול לא מסיים את כל האוכל מהצלחת - יבוא המכונפים למיניהם או ה"חרוצות" ההן של שלמה המלך לסיים את העבודה, האוכל נוטה להתקלקל מהר מאוד ולהבאיש, וזה עוד לפני העלות היקרה מאוד בטווח הארוך. ומכיוון שאני לא מכירה מזונות רטובים עם אחוז חלבון מן החי הגבוה מהמזון היבש שאני מעדיפה עבורן - לא קונה את התיאוריה.
 

f e l i n e

New member
זו טעות לחשב כך את אחוז החלבון..

דבר ראשון- היא משווה מזון יבש ללח- לא מזון יבש מאיכות גרועה למזון לח מאיכות מעולה. כוונת הקנדית: כשמשווים מזון יבש ומזון לח מאותה איכות- הלח מנצח. הלחות שבמזון הרטוב חשובה והכרחית לחתול מסתבר, אבל כשמחשבים אחוז חלבון AF (as fed) הלחות לא משחקת תפיק לכן נעזוב אותה בצד כרגע. מה זאת אומרת? כשמחשבים ערכו התזונתי של מזון על בסיס חומר יבש: DM, לא מתחשבים באחוזי הלחות שבמזון. כדי לבצע השוואה מדויקת יש להשתמש בנוסחת המרה בין סוגי המזון. ז"א יש להפוך את הAF ל-DM (שמייצג את האחוז האמיתי של החומרים המזינים הניצרכים מן המוצר) ורק אז לבצע את ההשוואה. דוגמא: Example: Adult - Dry Cat Food Example: Adult Canned Cat Food Protein = 32% Protein = 10% Moisture = 10% Moisture = 78% נראה רע עבור המזון הלח... אבל כאן הטעות- יש להמיר עניינים... שלב ב': חישוב החומר היבש במזון: סכום כולל מינוס לחות Example: Adult - Dry Cat Food Example: Adult - Canned Cat Food 100% - 10% = 90% Dry Matter 100% - 78% = 22% Dry Matter שלב ג': המרת AF כפי שנאכל ל-DM לחומר יבש: Example: Adult - Dry Cat Food Example: Adult - Canned Cat Food 32% protein/90% = .3555 10% protein/22% = .4545 שלב אחרון: מכפילים במאה כדי להמיר שבר עשרוני לאחוז חלבון על בסיס חומר יבש DM: Example: Adult - Dry Cat Food Example: Adult - Canned Cat Food 35.55 % Protein 45.55 % Protein נראה בהתחלה שהיבש מנצח ובכן אחרי נוסחת המרה שמשווה חומר יבש לחומר יבש (באחוזים כך שלא מדובר בכמויות כמו שגבינה לבנה 5% , מול גבינה לבנה 9% גם כפית מול כפית וגם ספל מול ספל מול כוס- תמיד ב"חומר" הנלקח מהראשונה יהי פחות שומן) נראה שהלח חלבוני יותר! הכל מתוך האתר הזה (למרות שאינפורמציה דומה בוריאציות שונות מצאתי באתרים מקצועיים רבים). וציטוט מתוך אותו אתר (שם תוכלו למצוא את הטבלה שהבאתי, קצת יותר מסודרת) The digestibility of pet foods is about 80 percent for dry foods, 85 percent for semimoist and canned foods containing large amounts of cereal grains, and more than 90 percent for canned diets with meat as the primary protein source. Digestibility is influenced both by the source of the protein and by how it is processed. Protein in cat foods comes from both animal and plant sources. Animal protein is generally more expensive and often of higher quality than plant protein. Minimum protein requirements of cats are 30 and 26 percent of calories for growth and maintenance, respectively. Protein needs for late gestation and lactation are at least as great as growth requirements. Thus 26% - 40% (DMB) of the daily kcal derived from protein, depending on the quality of the protein, should meet the needs of nearly all adult cats at maintenance. The notion that dry food contains more protein than canned food is a gross myth attributed to confusing and often misleading pet food labels. For example, the amount of protein guaranteed on the label of dry cat foods is about 35 percent, and in canned foods about 10 percent. Canned foods, however, contain more water. A more appropriate way to compare the nutrient content is on a "dry matter" basis. To compare nutrient contents on a dry matter basis, one divides the nutrient of interest by the total dry matter (100 percent minus the percentage of moisture on the label). In the above example, dry foods are about 90 percent dry matter, so 35 percent protein divided by 90 percent dry matter equals 38 percent protein on a dry matter basis; canned foods are closer to 25 percent dry matter, so 10 percent protein divided by 25 percent dry matter is 40 percent protein on a dry matter basis. Calculated on a dry matter basis, the canned food in this example contains more protein than the dry food.
 

Applebite

New member
לי זה דווקא נראה מאוד הגיוני..

טול חי כבר שנים על תפריט שמורכב ברובו מאוכל רטוב לא רק כי הוא הרגיל אותנו לכך, אלא גם כי זה נראה לנו יותר טוב לו. והוא ידוע ביכולתו לבחור את מה שהכי טוב לו.. השיקול היחיד שמפריע לאנשים הוא כלכלי
 

f e l i n e

New member
כמובן שהטבלה התבלגנה../images/Emo122.gif

יש לקרוא אותה כך שהערך המספרי נמצא תחת "מזון יבש"- בצד של "מזון יבש" הוא הערך המספרי השייך לקטגוריה זו. את הטבלה המסודרת כאמור ניתן למצוא כאן (יש שם רפרנס להרבה מקורות מדעיים אמינים) וכדי לסבר את העין תוצאות ההשוואה היו: מזון יבש לפי תווית: 32% חלבון מזון לח לפי תווית: 10% חלבון מזון יבש אחרי המרה לערכים אוניברסליים יותר (חומר יבש):35.55% חלבון מזון לח אחרי המרה לערכים אוניברסליים יותר (חומר יבש): 45.5% חלבון מסקנה: אנשי תוויות המזון הפסיקו לתעתע בצרכנים! דוגמא לעיוות נוסף שלהם: בארץ, הערכים התזונתיים הרשומים על תויות מוצרי מאכל הם עבור 100 גרם מוצר. בארה"ב-ושאר מדינות מערביות: לפי מנה. על שימורי תירס למשל כתוב נניח: 5 גרם חלבון למאה גרם בעוד שבקופסה יש 385 גרם!- צריך לשבת ולחשב... הדוגמא שהכי משעשעת אותי: ערך תזונתי של איטריות בחימום בזק, כמו מג'יק. שנים שותפתי חשבה שהיא אוכלת מעדן דיאטתי אוריינטלי שערכו האנרגטי הינו 85 קלוריות בלבד.. כמובן שמדובר ב- 85 קלוריות ל-100 גרם בעוד שקופסת מג'יק נודלס מכילה פחות או יותר 350 גרם... (כמעט 300 קלוריות)
 

Applebite

New member
טוב זה כנראה כי שותפתך לא ממש

הפעילה את האיבר הספוגי והמתפתל שנמצא בחלקו העליון של ראשה..... קורה לכולנו....
 

f e l i n e

New member
נראה לי שלא כתוב שם: למאה גרם

ולכן התבלבלה. (אני כלל לא אוהבת מג'יק אז סלחי לי אם זכרוני מטעני) הבחורה מומחית אל תמעיטי... היא נאבקת במשקל יתר (לדעתי היא מעט מלאה- שנראית מעולה) כבר שנים. מצד שני.. לי זה היה ברור ברגע שסיפרה לי את האנקדוטה
ומשהו מצחיק נוסף: (מזל שהיא לא קוראת את הפורום
היא שותפה מושלמת, באמת
) היא סיפרה לי בשיא הרצינות שבאוסטרליה אין שמנת מתוקה. לא האמנתי- נשמע לא הגיוני בעליל- מה הם שמים בקצפת של הפבלובה?
במילקשייק ב"שכנים"? חלב קנגרו'ז?
היא וחברתה טיילו באוסטרליה ושאלו מוכרות בסופרמרקטים שם, האם יוכלו להראות להן היכן נמצאת ה- sweet cream כמובן שאין דבר כזה. המוכרות ביאושן הראו להן מגוון מוצרים שכוללים סוכר כמו קצפת ופודינגים אבל לא את הדבר האמיתי...(.heavy/double cream, half and half, ect) הבנות החליטו שאין באוסטרליה שמנת מתוקה
 

f e l i n e

New member
../images/Emo32.gif ושיהיה ברור מדובר בשני מקרים

שלא מעידים על כברה- הבחורה אינטליגנטית, נבונה, ובעלת גיליון ציונים אקדמי מרשים ביותר. היא יודעת אנגלית היטב, אך במידה מספקת ולא למעלה מזה- היא פשוט לא מתמצאת בנבכי ובנפתולי השפה האנגלית. הצלתי את כבודה ומילטתי את נפשי אבל לא הגזמתי- הסיפורים האירו אותה באור לא מחמיא ולא מגיע לה- היא ההיפך מאהבלה...
 

Applebite

New member
האמת שלא המעטתי בערכה בכלל!

בגלל זה כתבתי "קורה לכולנו"... למי לא קרה שאחרי שנים גיליתם שמשהו שהייתם בטוחים בו לא נכון בכלל?
 

יוקה

New member
וואו פליין. איזו השקעה !!!

טבעתי אמנם במספרים, אך למרות זאת אני כל כך מעריכה את היסודיות שלך ואת ההשקעה. אין לי את הכלים להגיב, באשר "קטונתי" נוכח לפחות חלק מהנתונים שנשמעים הגיוניים. כמובן שצריך לבדוק את זה עם מומחה/טכנולוג מזון לבע"ח ויש אחד כזה שאני מכירה ויכולה לשאול. אעביר אליו את הלינקים המתאימים ומקווה שיענה לי ללא משוא פנים. מדובר בד"ר איתן ברנע שהוא וטרינר ותיק שהתמחה בתזונה בארה"ב מצד אחד, והיבואן של Hill's (סייאנס דיאט) ועוד כמה יצרניות. מכיוון של סיאנס דיאט יש גם מזון יבש וגם רטוב - מקווה שחוות דעתו תהיה אובייקטיבית ונטולת פניות. נושא התזונה מעסיק אותי במיוחד, כפי שבוודאי שמת לב וחרשתי לא מעט. ללינקים הללו לא הגעתי, אבל יתכן שבגלל דעותי הקדומות והעדפתי האישית את המזון היבש לא חיפשתי את הערכים המתאימים. ברגע שתהיה לי תשובה מושכלת של ד"ר ברנע - אביא אותה לכאן, ברשותך. מכל מקום - מאוד מעניין ומסקרן.
 

יוקה

New member
תשובתו של ד"ר איתן ברנע

פליין יקירתי, העברתי את הלינקים לחוות דעתו של ד"ר איתן ברנע והוא באדיבותו השיב מייד. מביאה כאן את תשובתו כלשונה: "על מנת להשוות בין מזונות שונים חייבים להוציא (extract ) את הנוזלים וזאת מאחר ובכל מזון (גם יבש) כמות שונה של נוזלים . רק אחרי שביצענו את "היבוש" המלא של המזון , ניתן לחשב את אחוזי אבות המזון ולהשוות מזון אחד לשני. כמובן שככל שיש יותר נוזל , אופטית יראה כי % אבות המזון נמוכים יותר (הם פשוט מדוללים יותר) . ההשוואה הנכונה בין מזונות שונים חייבת להעשות על בסיס DM ולא AF . ככלל מזון יבש מכיל 5%-10% נוזל , מזון חצי יבש כ 40% נוזל , ומזון משומר בקופסאות 70%-80% נוזלים. הנוסחאות המצויינות הן באמת אלו הנכונות לחישוב. אבל , מכאן להסיק שמזון משומר עדיף על מזון יבש ? שלילי בהחלט. במידה ומדובר באותו סוג מזון מסקנה זו היא בהחלט אינה נכונה . מדובר באותה רמה . כאשר בדוגמא שנתת לי יש 5% יותר חלבונים או של מרכיב אחר , הדבר בהחלט אינו מעיד על יתרון."
 

f e l i n e

New member
10% יותר... גם אם לא מעיד על יתרון

בהחלט לא מעיד על חיסרון של מזון לח לעומת היבש
. לא התכוונתי לומר שמכאן מסיקים שמזון משומר טוב מיבש. הבאתי את הנוסחאות בתגובה לסוגיית ה- היכן יש יותר חלבון במזון לח או ביבש? כדי להראות שהשוואה פשוטה בין אחוזי חלבון המצויים מזונות במרקמים שונים היא שגויה. בהמשך לכך, מובאות טענות לגבי עדיפותו של הלח על היבש. היתרונות של מזון לח על יבש (לפי המאמרים שמצאתי) מפורטים כאן לדוגמא. (לא אתר מקצועי, אבל מהימן למדי. האתר בעל הטבלאות מקצועי, כמו גם אתרים אחרים בהם נתקלתי. אני בעבודה כרגע - לכן אני מביאה את החומר שהכי זמין לי כעת
) בין היתר נאמר שם כי מזון יבש מזרז יצירת קריסטלים בדרכי השתן, דלקות מעיים, התייבשות,כשל כלייתי וכו'. כמו כן לא הוכח בודאות שמזון לח גורם ליותר בעיות שיניים מיבש ועוד כהנה וכהנה- בעיות שיניים אצל חתולים שניזונו ממזון לח זהות לאלו מהם סובלים חתולים שניזונו ממזון יבש. יתרון בבריאות שיניים הם מצאו דווקא אצל חתולים שהדיאטה שלהם כללה מזון רגיל (בשר נא, חלמון ביצה, דגים, קצת ירקות ועוד); מה שמביא אותנו לניו סקול אותו מקדמים כותבי מאמרים: חזרה לטבע- כלומר האכלת החתול בסגנון האירופאי, במזונות שאינם מתעשיית מזון החתולים.
 
אני ממליצה לגוון ../images/Emo21.gif

אפשר לקנות בסופר שאריות של בשר עופות (4 ש"ח לקילו), לבשל במים, לערבב עם מעט אורז או פסטה שנשאר לנו מהצהריים ולתת להם. וגם מזון יבש, וגם לח, וגם רטוב. רק אנחנו אוהבים גיוון?
 

f e l i n e

New member
גיוון../images/Emo45.gif מה שאין בסוג מזון אחד,

יש באחר, מה שיש יותר מדי במזון אחד אין באחר= איזון מבורך. ניקח את לוסי שלי לדוגמא: אני חושבת שאפילו חתולה כמוה, שאוהבת חד גוניות בקעריתה ולכן אוכלת שנים את אותו סוג מזון- לא ניזונה רק ממנו לחלוטין. היא מנשנשת גם פסטרמה, שניצל, בשר בקר, ג'לי של מזון לח, דגים ועוד.
 

יוקה

New member
הזמנתי את ד"ר איתן ברנע

לבוא לכאן ולהגיב בעצמו בשרשור הזה. לא לגמרי הבנתי בסוף אם קיבל את הזמנתי או לא. נחכה ונראה. היתרונות שאני רואה במזון יבש, ואני קונה באמת את הטובים ביותר שיש, הוא לא רק איכות המזון, אלא גם שמירה על השיניים והלסת, הוא לא מתקלקל וניתן להשאירו כל הזמן בצלחת, הוא לא מזמין חרקים ואורחים אחרים בלתי קרואים. אני בהחלט מבינה מתי מזון יבש עלול לגרום לבעיות בדרכי השתן, קריסטלים, אבנים וחסימות - חשוב מאוד מאוד שחתול שנזון מאוכל יבש ישתה מספיק. אפילו ליזום פתיחת ברז אם הוא לא ניגש מספיק לקערת המים שלו. שתי כפות מזון רטוב במקרה כזה עשויים לעזור. אני אישית נותנת מעט מאוד מזון רטוב כצ'ופר בלבד פעם אחת ביום. אוכל רטוב גם גורם לריח ממש לא נעים מהפה של החתול (פעילות של אותם חיידקים שגורמים בסופו של דבר להצטברות פלאק ולדלקות חניכיים). בתור בעלים לשתי חתולות נשקניות - לא בא לי להימרח בסרחון הזה... זה גם שיקול.
 

יוקה

New member
ועוד משהו

אפשר לתת גם כף או שתיים יוגורט ביו. גם דרך זה חתול מקבל נוזלים.
 

tafustafus

New member
הדבר החשוב הוא ../images/Emo54.gif ../images/Emo48.gif

האם החתולים מקבלים ממנת המזון שלהם את מה שהם צריכים. בהחלט יתכן שגם במזון המכיל פחות חלבונים עדיין יש די מהם כדי שהחתול יקבל את מה שנחוץ לו. מזון (או מרכיביו) הוא מן הדברים שלא רק חסרונם אלא גם עודף מהם אינו יפה לבריאות.
 

טליה ג

New member
נשמע די הגיוני

מעבר לבדיקת מרכיבי המזון, מזון לח הוא הרבה יותר קרוב למזון שקיים בטבע, וגם למזון שאנחנו בני האדם ניזונים ממנו. עובדה שאומרים תמיד שמזון לח יכול לשמש כמזון בלעדי, בעוד שאת המזון היבש חייבים להגיש בתוספת הרבה נוזלים לשתייה ורצוי סוגי מזון נוספים. אולם המזון היבש הכרחי לשמירת בריאות השיניים והחניכיים, כי בעוד שבטבע החתול רגיל לנשוך את הטרף ולקרוע אותו, חתולי הבית המפונקים רק מלקקים את המזון הלח הקרמי. באכילת המזון היבש החתול מפעיל את החניכיים ואת השיניים שלו. החתולים שלי רצו בזמנו לאכול רק מזון לח, ואת המזון היבש הם אכלו מחוסר ברירה, אך לאחר שנאמר לנו שמוטב להם לאכול מזון יבש למען בריאות השיניים והחניכיים, התחלנו להגדיל את כמות המזון היבש, עד שבשלב מסויים התחלנו להגיש להם מזון לח רק לארולת בוקר. אולם בשנתיים האחרונות שני החתולים שלי לא רוצים לגעת יותר במזון לח, כך שהפסקנו לרכוש מזון לח לחלוטין. הם אוכלים בעיקר מזון יבש, בתוספת צ'ופרים תוצרת בית: שאריות עוף, חתיכת פסטרמה, פה ושם שמנת או לבן וכו'
 
למעלה