אנדו' ובריאות העצם - חלק א'

אנדו' ובריאות העצם - חלק א'

בוקר טוב לכולן, השבוע נקדיש את הפינה לבריאות השלד ובעיקר למצב הנקרא אוסטיאופורוזיס (דלדול עצם) או בלשון העם "בריחת סידן". כפי שתבינו בהמשך מדובר במצב בריאותי שמאוד רלוונטי באנדו' בשל חוסר האיזון ההורמונאלי ובעיקר בעקבות הטיפול התרופתי. בטעות נהוג להתייחס אל אוסט' כאל מחסור בסידן ובכך נמנעת התייחסות וטיפול נכונים. על מנת להבין כיצד המחלה מתפתחת חשוב להבין כיצד בנויה העצם. העצם היא רקמה מאוד גמישה ודינאמית המורכבת מתאים (תאי עצם) הצורכים חמצן ומזון ומפרישים פסולת ככל תאי הגוף. ע"מ לספק את צרכי תאי העצם חודרים לעצם כלי דם המובילים אל תוך התאים מזון ומוציאים מהם את הפסולת. לעצמות תפקידים רבים ביניהם תמיכה ונשיאת משקל, הגנה על איברים פנימיים, נקודות עיגון לשרירים, אתר להיווצרות תאי מערכת הדם (במוח העצם) ומאגר של סידן. רקמת העצם בנויה משני מרכיבים: מטריצה המהווה כ-90% ותאים המהווים את השאר. המטריצה מורכבת מחומרים אורגאניים ( חלבון קולגן המהווה כ – 85% מחלבוני העצם) וחומרים אי-אורגאניים . תאי העצם מהווים רק חלק קטן מאוד ממשקל העצם אך חשיבותם רבה מפני שהם האחראים על תיקון סדקים הנוצרים במהלך החיים, שחרור סידן החיוני לפעילות הגוף וליכולת העצם להגיב להשפעות חיצוניות. בעצמות מתקיימים ללא הפסקה תהליכים של בנייה והרס. תאי עצם בונים ותאי עצם הורסים פועלים במקביל ליצירת עצם ולספיגתה. חילוף חומרים נורמאלי של עצם תלוי בפעילות משותפת ומורכבת של גורמים תזונתיים והורמונאליים, מערכת החיסון, חומציות הקיבה, הכבד והכליות בגלל השפעתם המווסתת. למרות שישנם הרבה מרכיבים חיוניים לבריאות העצם, הדעה המקובלת (והלא נכונה) היא שסידן הוא הגורם התזונתי החשוב ביותר. תרופות, עישון, היעדר פעילות גופנית יכולים להכריע בין תהליכי הרס ובנייה של עצם. בעשורים הראשונים לחיים קצב תהליך הבנייה עולה על קצב ההרס, כך שמסת העצם עולה ומגיעה לשיאה בגילאי 25 – 30. מאוד חשוב להבין כי אורח החיים והתזונה במהלך הילדות ישפיעו על מסת העצם שלנו כמבוגרים. מה עוד ישפיע על מסת העצם? גיל, גזע (לנשים מסה נמוכה ב – 30% מזה של הגברים, ללבנים ואסיאתיים מסה נמוכה יותר). מסת העצם פוחתת מדי שנה בשלוש עשיריות עד ארבע עשיריות האחוז. התהליך מואץ בנשים שהגיעו לגיל המעבר (גם באופן מלאכותי ע"י טיפול הורמונאלי) ומגיע לקצב של 3 – 5% לשנה למשך חמש עד שבע שנים. היות ששיא מסת העצם בנשים היה נמוך מלכתחילה, שיעור הנשים הסובלות מדלדול עצם גדול משמעותית מזה של הגברים. אם הגוף אינו מצליח לווסת את תכולת המינרלים בעצמות, העצמות נעשות צפופות פחות ושבירות יותר, מצב המוליך לאוסטיאופורוזיס. מכאן שמחלת האוסט' אינה מחלה של איבוד סידן, אלא ירידה בצפיפות העצם שיכולה לנבוע מגורמים שונים ומגוונים. מסקנה נוספת היא שתוספת סידן בלבד (אם כתוסף ואם במזון כמוצרי חלב) אינה משפרת את צפיפות העצם ולפעמים אף גורמת נזק. דלדול עצם מוגדר כירידה במסת העצם ללא שינוי ביחס בין החומרים האורגניים למינרלים בעצם (ירידה בכמות המינרלים ביחס לחומר האורגני מכונה רככת – עצמות מחוררות – בה נוצר חסר בסידן. זאת המחלה היחידה של חסר בסידן). באוסט' חלה ירידה במסגרת הלא מינראלית (במטריצה אורגנית) של העצם. מסגרת זו מורכבת בעיקר מקולגן ומחלבונים אחרים ולא הוקדשה לה תשומת לב מספקת בתחזוקת מבנה העצם. מה מאפיין אוסט'? עשויה להתרחש בכל השלד, אך בד"כ פוגעת יותר בעמוד- השדרה, הצלעות והירכיים (עצמות נושאות משקל), וכן בשורש כף היד. היא מופיעה ללא סימני הזהרה. הסימן הראשון יכול להיות נפילה קטנה או תאונה שגורמת לשבירה של העצם או לכאבי גב עקב פגיעה בחוליות. ישנם גורמים רבים לאוסט' ביניהם תפקוד לקוי של מערכת החיסון המגביר תגובה דלקתית המובילה לפירוק עצם. חוסר איזון הורמונאלי המתבטא בחסר באסטרוגן ופרוגסטרון מעודד דלדול עצם. הורמונים נוספים נחוצים לבריאות תאי עצם בונים כגון טסטוסטרון, DHEA , הורמון גדילה וקלציטונין. קורטיזול גבוה, עודף הורמוני תריס ויותרת בלוטת התריס גורמים אף הם לדלדול עצם. פעילות גופנית מפעילה עומס ומעודדת יצירת תאי עצם (אגב, פעילות גופנית נושאת משקל נחשבת לכלי העיקרי לטיפול באוסט' עם שיעורי הצלחה גבוהים הרבה יותר מצריכת תוספי סידן או מוצרי חלב). המינרלים והויטמינים הדרושים לבריאות העצם הם סידן, מגנזיום, ויטמין D, בורון, צורן, ויטמין C, סטרונציום , ויטמין K, מנגן ועוד. מכאן שהתמקדות רק בסידן לא רלוונטית. תרופות כרוניות יכולות לפגוע בצפיפות העצם למשל הורמונים, סטרואידים, משתנים להורדת לחץ דם, תרופות נוגדות חומצה, הורמוני בלוטת התריס. גורמים נוספים התורמים לצפיפות עצם נמוכה הם עישון, היעדר חשיפה לשמש, הפרעות אכילה, חשיפה כרונית למתכות כבדות, עודף חומציות בדם ובנוזלי הגוף, מתח כרוני ומחלות כרוניות (סוכרת, מחלות כבד וכליה, עודף פעילות בלוטת התריס, ספיגה לקויה של מזון, תת חומציות בקיבה). חומצת קיבה תקינה - ספיגת הסידן תלויה בחומציות המעיים. כ-40 אחוזים מן הנשים סובלות ממחסור חמור בחומצת קיבה. בעלי תפוקה נמוכה של חומצת קיבה יכולים לספוג רק כ- 4% מן הסידן בצורת סידן קרבונט , ולעומתם אדם בעל רמה נורמאלית של חומצת קיבה יכול לספוג כ-22%. מטופלים עם תפוקה נמוכה של חומצת קיבה זקוקים לסידן ציטרט, סידן לקטט או סידן גלוקונאט. כ-45% מהסידן נספגים מסידן ציטרט אצל מטופלי בעלי רמות חומצת קיבה נמוכות . סידן או ויטמין D? ויטמין D מעודד ספיגה של סידן. אנחנו מקבלים ויטמין D דרך העור חשיפה לשמש. מן העור הוא מועבר לכבד ושם הופך להיות הרבה יותר אקטיבי. מן הכבד עובר לכליות ונוצר חומר פעיל פי עשר ומהווה את הצורה החזקה ביותר של ויטמין 3D. הפרעות בכבד או בכליות גורמות להמרה פגומה שלו. לצורך המרה תקינה דרושים אסטרוגן, מגנזיום ובורון. למרות שכיחות המחסור בו, עדיין לא בודקים את רמתו בדם כחלק מן הבדיקות השגרתיות. אוכלוסיות בסיכון למחסור הם אנשים שאינם נחשפים לשמש, נוטלי סותרי חומציות, תת ספיגת שומנים (ויטמין D חייב סביבה שומנית לספיגה תקינה, לכן עדיף ליטול טיפות שומניות או כמוסות המכילות חומר שומני ולא להסתפק בכדורי סידן + ויטמין D). גורמים תזונתיים ואוסט' - קפאין ואלכוהול מגבירים איבוד הסידן בשתן ומגבירים דלדול עצם. צמחונים מאבדים פחות צפיפות עצם. תזונה עשירה בחלבון בעיקר בחלבון מן החי עשירה גם בזרחן וזה מגביר את הפרשת הסידן בשתן. צריכת סוכר עודפת גם מגבירה הפרשת הסידן בשתן. צריכת משקאות קלים היא גורם משמעותי באוסט' לא רק בגלל שהם מכילים רמות גבוהות של זרחן אלא גם בגלל שהם לא מכילים סידן. זה מוביל לירידת רמות סידן ולעליית רמות זרחן בדם. אצל ילדים משקאות קלים הם גורם סיכון גדול אף יותר. תזונה עשירה במלח או חומצה גורמת להוצאת הסידן מן עצמות ובכך מגבירה את הפרשתו לשתן. תזונה יוצרת בסיס מומלצת – ירקות, פירות, אגוזים,זרעים, קטניות, להימנע מבשר ומוצרי חלב. צריכת ירקות עליים ירוקים נותנת הגנה משמעותית בשל תכולה גבוהה של ויטמינים ומינרלים החיוניים לשמירה על עצמות, כמו סידן, ויטמין K1 ובורון. לדוגמה משפחת הכרוב, ברוקולי, כרובית, עלי חרדל, תה ירוק.
 
אנדו' ובריאות העצם - חלק ב'

חלב וסידן – למרות שאינספור פרסומים משכנעים אותנו שללא חלב העצמות שלנו ישברו, לא מעט מחקרים רפואיים מצביעים על תגובה הפוכה. במדינות בהן צריכת החלב ומוצריו היא בין הגבוהות שם נמצא גם את שיעורי השברים הגבוהים ביותר. ודווקא תזונה דלה במלח, דלה בחלבון מן החי ועשירה בפירות, ירקות, עלים ירוקים, קטניות, דגנים מלאים בשילוב פעילות גופנית יפחית את הסיכון לאוסט'. אז אך יכול להיות שמזון שכל כך מחובר אל ילדותנו יכול לפגוע בבריאותנו? ראשית, אחוז נרחב באוכלוסיה סובל מרצף של אי סבילויות ורגישות ללקטוז וקזאין. הרצף הזה מתבטא שונה אצל כל אחד, אבל המשותף בכולם היא הפגיעה בספיגה של סידן עצמו. חלב ומוצריו עשירים בזרחן יותר מכל קבוצת מזון אחרת. ככל שהיחס בין זרחן לסידן גבוה יותר לטובת הזרחן, כך מאזן הסידן הופך שלילי יותר ויותר סידן מופרש בשתן. חלב ומוצריו הם מקור חשוב לחלבון. אבל תוצרי הפירוק של חלבונים הם בעלי השפעה חומצית, מכאן שהחומציות בגוף עולה. על מנת להחזיר את איזון החומציות, הגוף נאלץ להוציא סידן מהעצם (תוצרים בסיסיים) וכך החומציות מתאזנת. נעשה פסק זמן להסבר קצר – 99% מסה"כ הסידן בגוף מאוחסן בעצמות ובשיניים. רק 1% בודד מצוי בדם שלנו. אגב, בדיקת הדם אינה מעידה על המצב בעצמות. שימו לב שגם הערכת צפיפות העצם אינה מכילה בתוכה רמות סידן (אז איך אנחנו מתייחסים לאוסט' כחסר סידן אם אף פעם אנחנו לא בודקים אותו?). מאוד חשוב לשמר על האחוז הזה בדם. בדיקת הדם מצביעה רק על המצב בדם. לצורך בריאות תקינה חשוב שרמות הסידן בדם יישארו בטוות די קבוע. לכן, כשנוצר בגוף עודף חומציות עקב תזונה מעודדת חומציות, הסידן (בעל ההשפעה הבסיסית) מוצא מן העצמות (שם יש לנו שפע של סידן). בטווח הארוך עודף חומציות עלול להוביל לצפיפות עצם ירודה ושברים. ועכשיו כולן יקפצו, רגע בלי מוצרי חלב מאיפה יבוא סידן? יש המון מקורות טובים לסידן ורובן אפילו בעלי ספיגה הרבה יותר גבוהה. למשל אצות מכילות ב - 1/4 – 1/2 כוס כ - 500 – 1200 מ"ג סידן. סרדינים עם עצמות מכילים 500 מג', בכוס חלב סויה יש 300 מג', בכוס שקדים 300 מג', זרעי שומשום מלאים (טחינה גולמית מלאה), כרוב, אגוזי מלך, עדשים, ירקות עליים , מולסה, סלמון, ברוקולי, יוגורט טבעי לא מומתק. אז מה למדנו היום? שאוסט' היא לא רק עניין של סידן. שאם לא נטפל במערכת החיסון, במערכת העיכול, במערכת ההורמונאלית, קרוב לוודאי שמצב העצמות יהיה רע. למדנו שלמזון יש חשיבות מרחיקת לכת – שעדיף צמחונות, דגים, ירקות ירוקים, אגוזים, זרעים, פירות. שחשוב להתייחס לכל המינרלים ולא רק לסידן (לכן עדיף תוסף של מינרלים חיוניים לעצם ולא רק תוסף סידן). חשוב לא להגזים עם מוצרי החלב, הבשר, משקאות הקלים, הקפאין והאלכוהול. חשוב לבדוק את רמות ויטמין D בדם וליטול תוסף במידת הצורך. ברוב המקרים תוספת של ויטמין זה יותר חשובה מאשר תוספת של סידן. חשוב לעשות פעילות גופנית, תרגילים הכרוכים בנשיאת משקל הגוף, כמו הליכה וטיפוס במדרגות, הרמת משקולות תורמים לעליה בצפיפות העצם במיוחד באותן נשים ללא וסת (אם בגיל המעבר ואם לאחר טיפול הורמונאלי). משך הפעילות חשוב יותר מעוצמתה. צעידה בת 45 דקות עד שעה, שלוש עד חמש פעמים בשבוע, היא הרמה המינימאלית של תוכנית כזאת. הפעילות הגופנית הכרחית במצב זה יותר מן השינוי התזונתי והתוספים. וחשוב לבדוק את עצמכן – בדיקת צפיפות עצם, רמות ויטמין D ולא להזניח. את הפינה הבאה נקדיש לויטמין חשוב זה. המשך שבוע נפלא!
 

galim29

New member
מרתק../images/Emo45.gif

קצת מתסכל שכדי לצרוך וויטמין D צריך שמש, אבל השמש לא טובה (לפחות לי) ומביאה איתה עוד הרבה דברים אחרים שגם לא טובים. ושוב אני מגיעה למסקנה הבלתי נמנעת שחייבת להתחיל לצעוד... יש לי אוסטאופניה ברמה בינונית... אז מכאן לאוסט' הדרך לא ארוכה כל כך.
תודה. היה מעניין ומעשיר. אצטרך לחזור ולקרוא שוב כדי לעכל את המידע הרב והחשוב.
תודה פאולה.
 

annabell Lee

New member
תודה פאולה. הופתעתי לגלות שבכרוב לבן

יש כמות גדולה של סידן.....
 

limorki

New member
בדיקת צפיפות העצם

הי פאולה - איך בודקים צפיפות עצם? מבקשים מרופא המשפחה במסגרת בדיקות הדם? איזו בדיקה צריך לבקש? האם יש גיל ספציפי שממנו כדאי לבדוק את זה או שרצוי בכל גיל?
 

זואילי

New member
זה בעצם צילום רנטגן

אני קיבלתי הפנייה מרופא המשפחה. דרך כללית מושלם. שם הבדיקה - צפיפות עצם. הרופא ידע, תשאלי אותו.
 

galim29

New member
נקראת בדיקת DXA

מומלץ לכל מי שלוקחת הורמונים לאורך זמן וברצף. לי האנדוקרינולוגית נתנה אותה ושומרת שאהיה במעקב כל הזמן. אני עשיתי אותה מאחר ונמצאת על דיכוי מספר שנים לא מועט ואכן התגלה בבדיקה אוסטאופניה ברמה בינונית ואז כל רופא מתאים לך את הטיפול ביחס לעצמך. שווה לבדוק, זה צילום פשוט.
 
בדיקת DEXA

אכן כפי שענו לך הבנות, במידה ואת נמצאת בדיכוי הורמונאלי לזמן ארוך כדאי להתייעץ עם רופא המשפחה. לעניות דעתי אין בעיות באנדו' לעשות ברור צפיפות העצם. מי שאינה מקבלת דיכוי הורמונאלי, כדאי לה לאמץ את ההמלצות התזונתיות ופעילות גופנית למניעת ירידה של צפיפות העצם. מה שטוב כטיפול, טוב אף יותר למנוע.
 

איימיש 4

New member
צריכת מוצרי החלב מונעת אוסטואופורוזיס

קיימות הוכחות משכנעות ממחקרים רבים על הקשר בין צריכת סידן ומוצרי חלב ובין בריאות העצם. מעבר לאפשרות למניעת אוסטיאופורוזיס בגיל המבוגר, לצריכה מתאימה של סידן ומוצרי חלב השפעה מיטיבה גם בגיל הצעיר. תוצאות המחקרים מתורגמות להנחיות התזונתיות של ארגוני הבריאות ברחבי העולם, ובהן - מומלץ לצרוך תזונה עשירה בסידן ובמוצרי חלב, על מנת להפחית את הסיכון למסת עצם נמוכה במעגל החיים.
 

איימיש 4

New member
רכיבי תזונה בחלב ומוצריו מגבירים את ספיגת הסי

רכיבי התזונה בחלב ומוצריו דווקא מגבירים את ספיגת הסידן. ויטמין D מעורב בבקרה על מאזן הסידן בגוף, וחשוב מאוד לספיגה אקטיבית של הסידן, בכך שמגביר את כניסת הסידן לתאים. רכיבים תזונתיים המצויים בחלב, ביניהם: לקטוז (סוכר החלב), חלבוני חלב, פוספופפטידים הנוצרים מקזאין (חלבון החלב העיקרי), חלבוני מי גבינה (Whey) וחומצות אמינו בסיסיות (ליזין וארגינין) –כולם מגבירים את הספיגה הפסיבית של הסידן במעי. להבדיל, רכיבים תזונתיים המצויים במזונות מן הצומח, עלולים לפגוע או להפחית את ספיגת הסידן למשל, חומצה אוקסלית, המצוייה בתרד, פטרוזיליה, סלק, שקדים, אגוזים, בוטנים, קטניות וקקאו, וחומצה פיטית, המצוייה בעיקר בסיבי דגנים.
 

galim29

New member
סליחה על השאלה...

אבל מי את? לא נהוג אצלינו שנכנסים בלי להציג את עצמך. אז אנא, כמו כל חדשה שמגיעה, נשמח אם תציגי את עצמך.
 

annabell Lee

New member
לפי עולם המשתמש שלה..היא נכנסת לכל מיני

פורומים ובכולם מדברת רק על מוצרי חלב..נשמע כמו אז ששאלתי על הרבלייף ומיד קפץ איזה נציג עם הרצאה מוכנה..מריח מאוד כמו נציגת שירות שעושה חיפוש על מילים מסוימות וקופצת מיד להטיף עם ענין שיווקי..
 
איימיש 4

כמו שכתבה גלים נא להציג את עצמך. אך מאחר שכבר כתבת את דעתך אשמח לשמוע מהיכן הידע ועל מה אתה מתבסס.....מבקשת לראות לינקים למחקרים ומי עומד מאחורי המחקרים הללו כלומר מי מימן את המחקר?
 
ואם אנחנו עוסקים במחקרים....

אני מצרפת לכן מאמר שנכתב ע"י דר' דני קרת (MD) אחד הנטורופתים המובילים בארץ, בנושא השפעות החלב על בריאות העצם, מאמר משופע בסימוכין מחקרי בינלאומי . כמו כן בסוף המאמר מופיע לינק לספר "שוטי החלב" של דר' אבני (MD) גסטרואנטרולוג שכתב ספר מאוד מעניין בנושא. כמו תמיד גם בנושא זה מתנהל ויכוח ארוך שנים וישנם מחקרים בעד ונגד. חשוב להתייחס לשורה התחתונה. כשזה מגיע לבריאות שלנו תקראו את האותיות הקטנות ותנסו לברר מי עומד מאחורי מחקרים כאלה ואחרים. בנוגע למרכיבים הנמצאים בחלב ותורמים לבריאות שלנו. ארגינין וליזין (2 חומצות אמיניות) מצויות אגב בכמויות יותר גבוהות מאשר בחלב, באגוזים, שקדים וזרעים, קטניות דגים, ירקות, עוף והודו ודווקא בחלב תכולתם נמוכה יחסית. לגבי חומצה פיטית ואוקסלית- אכן מצויות בצומח ויכולות לפגוע בספיגת מינרלים שונים ביניהם גם סידן, אך הבישול הורס את החומצות וכך אפשר להנות מתזונה צמחית מבלי לחשוש. אגב, הסתכלות על מזון טבעי ומלא כגון דגנים מלאים, קטניות, אגוזים וזרעים רק כמזונות בעלי מרכיב זה או אחר היא למעשה התעלמות משאר המרכיבים התורמים לבריאות שלנו. בקבוצות אלה יש שפע של ויטמינים, מינרלים, סיבים, חומצות אמיניות ופחמימות ביחסים אופטימאליים המצויים באופן טבעי ואינם מוספים מעשה אדם. כמי שמטפלת הרבה שנים באמצעות תזונה מבוססת מחקרים מדעיים חשוב לי להתייחס למזון כממלא פונקציה בריאותית, לכן לעולם לא אתייחס לתכולה של מרכיב אחד בלבד. לסיכום, מרבית המחקרים בנושא (תקראו את המאמר המצורף) מדגישים דווקא את הכיוון הצמחוני לשמירה על בריאות העצם ובעיקר פירות וירקות. הרבה בריאות וסופ"ש נעים לכולנו!
 

annabell Lee

New member
את האזהרות על החלב אני שומעת המון שנים..

שהגדול שלי נולד, אמר לנו רופא הילדים "חלב פרה זה לעגלים לא לתינוקות"..הופתעתי גם לקרוא המון מידע שטען שדווקא סידן מן הצומח נספג הרבה יותר טוב בגוף מאשר סידן מן החי..בזמן האחרון, בעיקר מאז שאת כותבת כאן..באמת משתדלת להוריד מוצרי חלב-בשבילי בכלל לא..ולשלב לשאר בני הבית מוצרים תחליפיים בריאים יותר..אמנם הילדים לא ממש מוכנים לתחליף באופן מוחלט..אבל חלק מהמוצרים הוחלפו ללא טענות..
תודה!
 

annabell Lee

New member
אפרופו ../images/Emo209.gif

הבנתי שעלי האצות מאוד בריאים...את יודעת מה יש בהם?
 
אצות ים

יש מגוון אצות ולהן פעולות שונות למשל ספירולינה וכלורלה אצות כחולות ירוקות הן מקור למינרלים, כלורופיל, חומצות שומן חיוניות, חומצות אמיניות, נחשבות למזון על כמו מולטי ויטמין ומולטי מינרל, מנקות דם וכבד, נוגדות חמצון וכד'. הן מסייעות בשיפור תהליכי עיכול , תמיכה חיסונית, ספיחת רעלים ומתכות, מגבירות אנרגיה ומאו דמתאימות לטיפול בעייפו וחולשה, בשל תכולת כלורופי גבוהה מגבירות ייצור תאי דם אדומים ומסייעות במצבי אנמיה. יש להן שפע השפעות מיטיבות. . אצות קלפ או קומבו הן אצות עשירות ביוד ופועלות לאיזון בלוטת התריס. מי שנוטל תרופות לתת פעילות בלוטת התריס לא כדאי להוסיף אצות אלה. אין בעיה במצב זה ליטול ספירולינה או כלורלה מפני שהפעילות שלהן לא סביב הבלוטה. לכן מאוד חשוב לדעת במה לבחור לפי המצב הבריאותי.
 

galim29

New member
פאולה- יש סוג ספציפי שמשתמשים בסושי?

יעזור לי לדעת אם לאכול או לא לגעת. עם תת פעילות של בלוטת התריס.
 
למעלה