פאולה בלאו
New member
אנזימי עיכול
בוקר טוב יקירות, השבוע נמשיך את מסענו במערכת העיכול ונדבר על אנזימי עיכול. כבד ולבלב בריאים מייצרים אנזימים המסייעים לפרק את המזון למרכיבים המוכנים לעיכול. אנחנו מייצרים אנזימים עוד לפני שאכלנו – המחשבה על טעם הארוחה מתחילה בייצור אנזימים כך שמערכת העיכול שלנו מכינה את עצמה לקראת הגעת המזון. כבר ברוק אנחנו מייצרים אנזימים המפרקים פחמימות. בקיבה ישנם אנזימים המתחילים בפירוק החלבונים, במעי הדק אנזימי לבלב ממשיכים לפרק פחמימות וכך המזון עובר מתחנה לתחנה עד אשר יעבור פירוק מלא. הנשנושים והמזון המהיר פוגעים בתהליך זה ולעיתים קרובות המזון מגיע לקיבה לפני תחילת העיכול. כמו כן, מצבי סטרס כרוני גם הם פוגעים בהפרשת האנזימים. מזון לא מעוכל כראוי יוצר תסיסה וגזים במעיים. תחושת נפיחות בד"כ מצביעה על כך שאין ייצור מספיק של אנזימים או שאוכלוסיית החיידקים אינה תקינה וזה יכול להוביל למצבי תת ספיגה. אז מהם אנזימים? רכיבים חלבוניים המצויים בכל תא בצומח או חי. הם מעוררים ומזרזים תגובות כימיות בגוף כגון גדילה, צמיחה, הנבטה, חילוף חומרים, נשימה ועוד. האנזימים ספציפיים לסוג מסוים של חומר וחייבים לבוא במגע עם החלק הפעיל. בגופנו קיימים כ – 3000 סוגים שונים. למה דרושים אנזימים? האנזימים דרושים לפירוק ועיכול המזון לחלקיקים שניתנים לספיגה מערכת העיכול יוצרת אנזימים וגם מקבלת אותם מן המזון בעיקר מזון במצבו הטבעי בקיבה מופרשת חומצה הדרושה לפירוק תקין של חלבונים. אנזימים נוספים מופרשים למעי הדק על מנת לפרק פחמימות, חלבונים ושומנים. מה פוגע ביצור אנזימים? קודם כל הגיל. ככל שאנו מתבגרים יש ירידה בייצור הטבעי של האנזימים. מתח נפשי, כעס, דאגה, פחד ועייפות, תרופות נוגדות חומציות, מזון מבושל, משומר, מיובש, מוקפא, מוקרן ומעובד גורם לכך שהגוף מתאמץ מידי ונפגעת אספקת האנזימים. עקב כך, נוצר צורך בייצור מוגבר של אנזימים המוביל בהשקעת עודף אנרגיה על העיכול ופחות אנרגיה זמינה למערכת החיסון, מחזור הדם וכו'. מהן תוצאות הירידה בהפרשת אנזימי עיכול? הפרעות עיכול – גזים, נפיחות, צרבת, מעי רגיש, עצירות, כבדות לאחר אכילה. ריקבון ותסיסה במעיים – המתבטאים בכאבי בטן, נפיחות, גזים, הפרעות ומחלות במערכת העיכול. עייפות לאחר אכילה – עיכול לקוי מאמץ את הגוף. ספיגה לקויה של רכיבי המזון. חדירות יתר של המעי – כניסת חיידקים וטפילים לדרכי העיכול. החומצה בקיבה אמורה לחסום את כניסתם, אך בתת חומציות פולשנים אלה משגשגים במערכת העיכול. מזון שאינו מעוכל בשלמות – מעורר את המערכת החיסון, נוצרת דלקת ותגובה אלרגית. בין הגורמים הפוגעים באספקת אנזימים: קפה, קולה, משקאות קלים, אלכוהול, חלב מלא, גלידה, יוגורט ממותק, מרגרינה, שומן רווי, שמנים מחומצנים, פירות וירקות קפואים /מיובשים /משומרים /מטוגנים, פסטה, קמח ולאורז לבן. גורמים מגבירים אספקת אנזימים: מים, תה צמחים, מיצי ירקות ופירות, יוגורט דל שומן טבעי, קפיר, ביצים מורתחות, שמן זית, שמן פשתן, פירות טריים בעונתם, ירקות טריים או מאודים מעט, נבטים, דגנים מלאים וזרעים שלמים. מה מרגישים כשיש ירידה בייצור אנזימים? אם ישנו קושי בעיכול שומנים אז תהיה פגיעה בייצור הורמונים, פרוסטגלנדינים נוגדי דלקת המסייעים בריפוי פצעים, הפחתת כאב, תמיכה בפוריות ובמערכת החיסון. כשהכבד מותש יופיעו אי סבילות למזון, אקנה, עייפות, בחילה, צואה שומנית, קושי בעיכול מזון שומני, גרד בעור, פריחות שחוזרות, טעם מריר בפה ותסמונת קדם וסתית קיצונית. כיצד נתמוך תזונתית כשיש מחסור באנזימים? תזונה פשוטה, לא מבושלת מידי, המאפשרת התאוששות טבעית של הגוף. כדאי להימנע מאכילת יתר, להפחית בחלבון מן החי בכלל ובעיקר בלילה (מערכת העיכול לא עובדת במיטבה בשעות השינה), חשוב ללעוס היטב את המזון על מנת לאפשר לאנזימים ברוק לפרק סוכרים ולהמריץ זרימת מיצי קיבה. לפי היוגים – "שתו מוצקים ולעסו את המיצים". מומלץ ללעוס לפחות 10- 15 פעמים, היוגים ממליצים 30 – 35 פעמים. כדאי להרבות בג'ינג'ר ופלפל אדום חריף מפני שימריצו הפרשת אנזימי רוק. חשוב להימנע משתייה תוך כדי אכילה ולאכול ברוגע . מזון מותסס כגון יוגורט, כרוב חמוץ, קפיר, מיסו, טמפה, יוגורט שקדים או שומשום מכילים אנזימים, לכן כדאי להרבות באכילתם. חשוב להקפיד על ארוחות קטנות פזורות על פני היום. לפעמים הרגלי תזונה אינם מספיקים ואז יש צורך בנטילה של תוספי אנזימים. בכל מצב כרוני של בעיות במערכת העיכול, עם סימפטומים קשים של גזים, נפיחות, אלרגיה למזון, בחילה, עצירות, עייפות לאחר כל ארוחה, דלקת כרונית או מחלות אוטואימוניות כדאי לשקול נטילה של תוספת אנזימים. הקשר למחלות אוטואימוניות - פגיעה בעיכול חלבונים עלולה להוביל לחדירה של מולקולות חלבון גדולות והגוף עלול לזהותן כ"זרים" ולתקוף אותן. בתהליך זה נוצר תצמיד חיסוני של חלבון זר ונוגדנים. אנזימי הלבלב מפרקים תצמידים אלה . בחסר של אנזימים עלולות להיווצר מחלות אוטואימוניות. ובמצבים בהן כבר ישנן מחלות אוטואימוניות, נטילה של אנזימים מפחיתה את התהליך הדלקתי. תוספי האנזימים מקורם בחי או בצומח וחייבים להכיל עמילאז לעיכול פחמימות, ליפאז לעיכול שומנים ופרוטאז לעיכול חלבונים. לרגישים לאננס או פפאיה כדאי לקרוא מהו מקור התוסף. כדאי לתת עדיפות למקורות הצמחיים ופחות לאלו מן החי. אנזימים עובדים בצורה הטובה ביותר בטמפרטורת הגוף, לכן לא מומלץ ליטול כתוסף עם מזון/משקה חם. במצבי חום יש להגביר מינון. קור גם פוגע, לכן לא שומרים את התוסף במקרר.אין חשש למינון יתר ונחשב לתוסף בטוח. כיצד משתמשים בתוסף אנזימים - אנזימים מצופים יש לבלוע ולא ללעוס. אנזימים לא מצופים ללעוס. ליטול עם הרבה מים המסייעים בהפעלת האנזימים. לשיפור תפקוד מערכת העיכול כדאי ליטול לפני/במהלך/מייד אחרי ארוחה כפול מספר הארוחות, לפחות 3/יום. אם רוצים לטפל במחלות מערכתיות מומלץ ליטול על קיבה ריקה. כדאי לחלק נטילת האנזימים למספר מנות/ליום. לשמור במקום יבש, אטום, קריר, להימנע מלחות, חום, אור. לאחר הפתיחה נשמרים כחודשיים שלושה. ולמרות הבטיחות שלהם אני מאוד ממליצה להתייעץ עם מטפל מוסמך לפני נטילת האנזימים. חשוב לעשות אבחון נכון של תפקוד מערכת העיכול ורק לאחר מכן לבחון אפשרות נטילה של אנזימים. המשך שבוע נפלא!
בוקר טוב יקירות, השבוע נמשיך את מסענו במערכת העיכול ונדבר על אנזימי עיכול. כבד ולבלב בריאים מייצרים אנזימים המסייעים לפרק את המזון למרכיבים המוכנים לעיכול. אנחנו מייצרים אנזימים עוד לפני שאכלנו – המחשבה על טעם הארוחה מתחילה בייצור אנזימים כך שמערכת העיכול שלנו מכינה את עצמה לקראת הגעת המזון. כבר ברוק אנחנו מייצרים אנזימים המפרקים פחמימות. בקיבה ישנם אנזימים המתחילים בפירוק החלבונים, במעי הדק אנזימי לבלב ממשיכים לפרק פחמימות וכך המזון עובר מתחנה לתחנה עד אשר יעבור פירוק מלא. הנשנושים והמזון המהיר פוגעים בתהליך זה ולעיתים קרובות המזון מגיע לקיבה לפני תחילת העיכול. כמו כן, מצבי סטרס כרוני גם הם פוגעים בהפרשת האנזימים. מזון לא מעוכל כראוי יוצר תסיסה וגזים במעיים. תחושת נפיחות בד"כ מצביעה על כך שאין ייצור מספיק של אנזימים או שאוכלוסיית החיידקים אינה תקינה וזה יכול להוביל למצבי תת ספיגה. אז מהם אנזימים? רכיבים חלבוניים המצויים בכל תא בצומח או חי. הם מעוררים ומזרזים תגובות כימיות בגוף כגון גדילה, צמיחה, הנבטה, חילוף חומרים, נשימה ועוד. האנזימים ספציפיים לסוג מסוים של חומר וחייבים לבוא במגע עם החלק הפעיל. בגופנו קיימים כ – 3000 סוגים שונים. למה דרושים אנזימים? האנזימים דרושים לפירוק ועיכול המזון לחלקיקים שניתנים לספיגה מערכת העיכול יוצרת אנזימים וגם מקבלת אותם מן המזון בעיקר מזון במצבו הטבעי בקיבה מופרשת חומצה הדרושה לפירוק תקין של חלבונים. אנזימים נוספים מופרשים למעי הדק על מנת לפרק פחמימות, חלבונים ושומנים. מה פוגע ביצור אנזימים? קודם כל הגיל. ככל שאנו מתבגרים יש ירידה בייצור הטבעי של האנזימים. מתח נפשי, כעס, דאגה, פחד ועייפות, תרופות נוגדות חומציות, מזון מבושל, משומר, מיובש, מוקפא, מוקרן ומעובד גורם לכך שהגוף מתאמץ מידי ונפגעת אספקת האנזימים. עקב כך, נוצר צורך בייצור מוגבר של אנזימים המוביל בהשקעת עודף אנרגיה על העיכול ופחות אנרגיה זמינה למערכת החיסון, מחזור הדם וכו'. מהן תוצאות הירידה בהפרשת אנזימי עיכול? הפרעות עיכול – גזים, נפיחות, צרבת, מעי רגיש, עצירות, כבדות לאחר אכילה. ריקבון ותסיסה במעיים – המתבטאים בכאבי בטן, נפיחות, גזים, הפרעות ומחלות במערכת העיכול. עייפות לאחר אכילה – עיכול לקוי מאמץ את הגוף. ספיגה לקויה של רכיבי המזון. חדירות יתר של המעי – כניסת חיידקים וטפילים לדרכי העיכול. החומצה בקיבה אמורה לחסום את כניסתם, אך בתת חומציות פולשנים אלה משגשגים במערכת העיכול. מזון שאינו מעוכל בשלמות – מעורר את המערכת החיסון, נוצרת דלקת ותגובה אלרגית. בין הגורמים הפוגעים באספקת אנזימים: קפה, קולה, משקאות קלים, אלכוהול, חלב מלא, גלידה, יוגורט ממותק, מרגרינה, שומן רווי, שמנים מחומצנים, פירות וירקות קפואים /מיובשים /משומרים /מטוגנים, פסטה, קמח ולאורז לבן. גורמים מגבירים אספקת אנזימים: מים, תה צמחים, מיצי ירקות ופירות, יוגורט דל שומן טבעי, קפיר, ביצים מורתחות, שמן זית, שמן פשתן, פירות טריים בעונתם, ירקות טריים או מאודים מעט, נבטים, דגנים מלאים וזרעים שלמים. מה מרגישים כשיש ירידה בייצור אנזימים? אם ישנו קושי בעיכול שומנים אז תהיה פגיעה בייצור הורמונים, פרוסטגלנדינים נוגדי דלקת המסייעים בריפוי פצעים, הפחתת כאב, תמיכה בפוריות ובמערכת החיסון. כשהכבד מותש יופיעו אי סבילות למזון, אקנה, עייפות, בחילה, צואה שומנית, קושי בעיכול מזון שומני, גרד בעור, פריחות שחוזרות, טעם מריר בפה ותסמונת קדם וסתית קיצונית. כיצד נתמוך תזונתית כשיש מחסור באנזימים? תזונה פשוטה, לא מבושלת מידי, המאפשרת התאוששות טבעית של הגוף. כדאי להימנע מאכילת יתר, להפחית בחלבון מן החי בכלל ובעיקר בלילה (מערכת העיכול לא עובדת במיטבה בשעות השינה), חשוב ללעוס היטב את המזון על מנת לאפשר לאנזימים ברוק לפרק סוכרים ולהמריץ זרימת מיצי קיבה. לפי היוגים – "שתו מוצקים ולעסו את המיצים". מומלץ ללעוס לפחות 10- 15 פעמים, היוגים ממליצים 30 – 35 פעמים. כדאי להרבות בג'ינג'ר ופלפל אדום חריף מפני שימריצו הפרשת אנזימי רוק. חשוב להימנע משתייה תוך כדי אכילה ולאכול ברוגע . מזון מותסס כגון יוגורט, כרוב חמוץ, קפיר, מיסו, טמפה, יוגורט שקדים או שומשום מכילים אנזימים, לכן כדאי להרבות באכילתם. חשוב להקפיד על ארוחות קטנות פזורות על פני היום. לפעמים הרגלי תזונה אינם מספיקים ואז יש צורך בנטילה של תוספי אנזימים. בכל מצב כרוני של בעיות במערכת העיכול, עם סימפטומים קשים של גזים, נפיחות, אלרגיה למזון, בחילה, עצירות, עייפות לאחר כל ארוחה, דלקת כרונית או מחלות אוטואימוניות כדאי לשקול נטילה של תוספת אנזימים. הקשר למחלות אוטואימוניות - פגיעה בעיכול חלבונים עלולה להוביל לחדירה של מולקולות חלבון גדולות והגוף עלול לזהותן כ"זרים" ולתקוף אותן. בתהליך זה נוצר תצמיד חיסוני של חלבון זר ונוגדנים. אנזימי הלבלב מפרקים תצמידים אלה . בחסר של אנזימים עלולות להיווצר מחלות אוטואימוניות. ובמצבים בהן כבר ישנן מחלות אוטואימוניות, נטילה של אנזימים מפחיתה את התהליך הדלקתי. תוספי האנזימים מקורם בחי או בצומח וחייבים להכיל עמילאז לעיכול פחמימות, ליפאז לעיכול שומנים ופרוטאז לעיכול חלבונים. לרגישים לאננס או פפאיה כדאי לקרוא מהו מקור התוסף. כדאי לתת עדיפות למקורות הצמחיים ופחות לאלו מן החי. אנזימים עובדים בצורה הטובה ביותר בטמפרטורת הגוף, לכן לא מומלץ ליטול כתוסף עם מזון/משקה חם. במצבי חום יש להגביר מינון. קור גם פוגע, לכן לא שומרים את התוסף במקרר.אין חשש למינון יתר ונחשב לתוסף בטוח. כיצד משתמשים בתוסף אנזימים - אנזימים מצופים יש לבלוע ולא ללעוס. אנזימים לא מצופים ללעוס. ליטול עם הרבה מים המסייעים בהפעלת האנזימים. לשיפור תפקוד מערכת העיכול כדאי ליטול לפני/במהלך/מייד אחרי ארוחה כפול מספר הארוחות, לפחות 3/יום. אם רוצים לטפל במחלות מערכתיות מומלץ ליטול על קיבה ריקה. כדאי לחלק נטילת האנזימים למספר מנות/ליום. לשמור במקום יבש, אטום, קריר, להימנע מלחות, חום, אור. לאחר הפתיחה נשמרים כחודשיים שלושה. ולמרות הבטיחות שלהם אני מאוד ממליצה להתייעץ עם מטפל מוסמך לפני נטילת האנזימים. חשוב לעשות אבחון נכון של תפקוד מערכת העיכול ורק לאחר מכן לבחון אפשרות נטילה של אנזימים. המשך שבוע נפלא!