פיטואסטרוגנים

פיטואסטרוגנים

שלום יקירות, השבוע נקדיש את הפינה לפיטואסטרוגנים (אסטרוגנים מן הצומח). מדובר במשפחה של תרכובות מצמחים הדומים מבחינת המבנה לאסטרוגן ומחקים את פעילותו בגוף. בשל הדמיון שלהם לאסטרוגן הם יכולים להתקשר לאותם קולטנים וע"י כך להפעיל גנים שונים אותם מפעיל האסטרוגן (אך לא באותה עוצמה). טוענים כי הפיטואסטרוגנים מסוגלים לחסום את היקשרות האסטרוגן לקולטנים שלו ובכך מפחיתים את השפעותיו במצבי עודף אסטרוגן. זוהו עד כה כ – 20 מרכיבים שונים בכ – 300 צמחים. הפיטואסטרוגנים חלשים פי 400 מן האסטרוגן בגוף ומצויים במגוון רחב של צמחים ותבלינים במינונים שונים. רובנו חשופים לרכיבים טבעיים אלה במזון שאנו צורכים (שום, פטרוזיליה, סויה, חיטה, אורז, שעועית, גזר, תפו"א, רימונים, דובדבנים, תפוחים וגם בקפה). מרכיב פיטואסטרוגני מוכר הם הליגננים, סוג של סיבים המצויים בזרעי פשתן, אצות, סובין דגנים, פרות וירקות וקטניות אחרות, אשר בגוף הופכים לחומרים דמוי אסטרוגן. קבוצה נוספת הם האיזופלבונים והמוכרת מביניהם היא הסויה, לה נקדיש פינה נפרדת בשל הבלבול הרב סביב צריכתה. הפיטואסטרוגנים מאוד שונים מן האסטרוגנים בסביבה שלנו בכך שהגוף מפרק אותם במהירות ובקלות, אינם מאוחסנים ברקמות ומופרשים די מהר. בלא מעט מחקרים נמצא כי לפיטואסטרוגנים השונים השפעות מיטיבות על הבריאות ביניהם פעילות נוגדת סרטן, נוגדת דלקת, נוגדת חמצון, מאזנת רמות סוכר ושומנים בדם, מורידה לחץ דם ועוד. אבל, כמו בכל דבר גם כאן צריכה עודפת יכולה להזיק. וזה בעיקר בהקשר של סויה. בגיל הפוריות לפיטואסטרוגנים פעילות ממתנת אסטרוגן, בעוד בגיל המעבר יש להם פעילות הפוכה של מילוי החסר באסטרוגן ובכך טיפול בתסמיני גיל המעבר השונים. לכן צריכה של פיטואסטרוגנים מאוד חיונית – הם מסוגלים לחסום כניסה של אסטרוגן נוסף מן הסביבה, קוסמטיקה, תזונה ובכך להפחית דומיננטיות של אסטרוגן בגוף. בסויה שני ממרכיבים דמוי אסטרוגן עיקריים גניסטאין ודאידזאין ושניהם מונעים עודפי אסטרוגן בגוף. מצד אחד באנדו' יש עודף אסטרוגן המחמיר תסמינים. מאידך בסויה יש כמויות מוגברות של פיטואסטרוגנים מכאן שיש לעשות שימוש מאוד זהיר בה. רשימת המזונות מכילי פיטואטרוגנים ארוכה ביותר. נזכיר כאן את העיקרים: אלפלפא (מאוד עשירים בפיט ואסטרוגנים), בשר (יש להימנע ממנו באנדו'), זרעי אניס, תפוחים, שמרי בירה, שעורה, סלק, גזר, דובדבנים, חומוס (יחסית גבוה בפיטואסטרוגנים), שעועית שחורת עיניים, מלפפון,חלב ומוצריו (יש להימנע מהם באנדו'), תאנים, ביצים (יש להפחית באנדו'), חצילים, שומר, זרעי פשתן, שום, שיבולת שועל, שמן זית, זיתים, פפאיה, פטרוזיליה, אפונה, פלפלים, שזיפים, רימונים, תפו"א, דלעת, שעועית אדומה, אורז, זרעי שומשום, נבטי סויה, זרעי חמניות, עגבניות, בטטה וחיטה (יש להימנע ממנה באנדו'). כמו כן הפיטואסטרוגנים מצויים גם בצמחים ותבלינים שונים כגון: ציפורן, ליקוריץ, אניס, שומר, שן ארי, כשות, קוהוש שחור, גדילן מצוי, אנג'ליקה סינית, ג'ינסנג, מזון מלכות, סרפד, מרווה, זנב הארי, אדמונית. מתוך הרשימות הנ"ל קל לראות שלא ניתן להימנע מצריכת מזונות מכילי פיטואסטרוגנים. וזה יהיה גם לא נכון בהיבט הבריאותי. למספר פיטואסטרוגנים תרומה חשובה באנדו' וביניהם: מגוון קטניות (עדשים, שעועית יבשה לסוגיה וצבעיה, אפונה יבשה,), פירות יער, שום, תפוחים, פטרוזיליה, שומר, מצליבים (ברוקולי, כרוב, כרובית, עלי חרדל), אגוזים וזרעים, סלרי, גזר, מרווה. הפתרון הוא להימנע מצריכה עודפת של מזון כלשהו (המלצה מתאימה לגבי כל מזון). מתינות וגיוון היא הדרך. רוטציה בין המזונות השונים תמנע חשיפה ממושכת לאותם מרכיבי מזון ובכך ימנעו תגובות שליליות. תכנון נכון של ארוחות שבועיות מאפשר שימוש במגוון קבוצות המזון ומונע חשיפה מוגברת של מזון מסוים. יקירות, קחו כמשימה שבועית ובדקו עד כמה התפריט שלכן מגוון או שמא ישנו מספר מצומצם מאוד של מזונות החוזר על עצמו. במידה וכך, עשו ארגון מחדש ותכננו תפריט מגוון יותר על ידי הכנסה של מגוון ירקות, פירות, קטניות, דגנים מלאים, אגוזים וזרעים, תבלינים, צמחים ומיעוט מזון מן החי. ככל שהתפריט מגוון יותר, כך נסבל יותר ומובטחת הצלחה בשמירה על אורח החיים בריא. דווקא הצמדות לתפריט "משעמם" יכולה להוביל לשבירה. בהצלחה!
 
הי פאולה

הומלץ לי על שימוש בטראומיל. קראתי על זה ונראה כי יש דברים בגו... הנוגדנים שמופעלים על ידי האנד' מול ייצור הנוגדנים ע"י הטראומיל. אני יודעת ומבינה שהטראומיל הוא לבעיות שרירים ומפרקים, אך גם הרחם זה שריר, וגם החמרים הנספגים למחזור הדם מהטראומיל הם אנטי דלקתיים, ומגיעים לכל נקודה דלקתית. לכן, יטפלו גם בנקודות דלקתיות בלי קשר למיקומם. העתקתי את רשימת הנוגדנים של הטראומיל ועשיתי קופי פייסט עליהם בגוגל והוספתי אנדומטריוזיס, וקיבלתי לא מעט מאמרים בנושא. אשמח לשמוע תגובה ממך :)
 
טראומיל

מדובר בתכשיר הומיאוטוקסיקולוגי אנטי דלקתי רחב טווח המתאים לטיפול במגוון מצבים דלקתיים אקוטיים (כמו חבלה,לאחר ניתוח,, כאבי מפרקים ושרירים, מערכת השתן, מערכת נשימה ועוד). גם במצבים כרוניים ניתן להשתמש בטיפות/טבליות טראומיל, לכן כדאי לנסות גם באנדו'. חשוב להבין כי הנטילה של טראומיל אינה באה במקום שינוי תזונתי מקיף, אלא מספק תמיכה אנטי דלקתית נוספת.
 

annabell Lee

New member
היי פאולה.

קודם כל המון תודה על המאמרים שאת מפרסמת כאן, לי באופן אישי זה מאוד עוזר. שאלה קטנה לי, בשבועיים האחרונים אני מקפידה על עקרונות הדיאטה, ואכן, לאחר יומיים, כבר הרגשתי יותר חזקה..הבעיה היא שקשה לי מאוד עם אי אכילת עוף, ומדי פעם אני חוטאת..בייחוד שאני מבשלת המון עוף בבית...עד כמה זה קריטי? הורס לגמרי את הדיאטה? אמנם אני ממעיטה ואוכלת רק פעם ביומיים שלושה..ורק עוף נקי ולא מעובד..כלומר צלוי או מבושל ולא נוגעת בנקניקים או מוצרים תעשייתים..אבל? והיכן אפשר להשיג את הטראומיל? הוא נמכר OTC או שצריך לגשת להומאופט?
 

annabell Lee

New member
ועד שאלה...

אני טסה ביום שבת לארץ, ומתה מפחד שאחטוף משהו..יש לי הרגל לחלות גם אם מתעטשים ברדיוס של 10 ק"מ ממני, שלא לדבר על טיסה טרנס אטלנטית...מה אפשר לקחת בכדי להקטין את הסיכון?? כמות מכופלת ומשולשת של ויטמין C? אני לוקחת איתי סניטייזר צמוד-מקווה שיתנו לי להעלות על הטיסה-אני יודעת שיש אנשים שגם עולים עם מחסום פנים( לא לצחוק, זה מאוד מקובל כאן)..מה עוד אפשר בכדי לעבור את הטיסה בשלום?
 
מוצרי HEEL

אינני יודעת אם יש בארה"ב - חברת HEEL יש לה מוצר הומיאופתי למניעת שפעת - INFLU HEEL - נוטלים פעם בשבוע ביום קבוע כמוסה מתחת ללשון במשך כל החורף. המוצר מתאים גם לטיפול בשפעת עם הופעת התסמינים. לתמיכה במערכת חיסון ולא במצב אקוטי יש צמח ASTRAGALUS. לחברת סולגאר יש תוסף שלו. אפשר ליטול אותו מתחילת החורף ועד סופו. לא במצבי מחלה. לגבי ויטמין C - אם יש בעיות בכליה להימנע ממינונים מעל 500 מג'/יום. במידה ונוטלים עד 3000 מג'/יום, להקפיד להוריד את המינון בהדרגה עד להפסקה מוחלטת. טיסה נעימה!
 
הי יקירה טוב לשמוע ממך

לגבי העוף, פעם במספר ימים ובכמוית קטנות בטח לא גורם נזק עצום. חשוב להקפיד על מתינות. טראומיל נמכר בכל בית מרקחת OTC. לשים לב שיש משחה, יש טיפות ויש כמוסות. המשחה היא לטיפול חיצוני בדלקת. טיפות וכדורים לשימוש פנימי לדלקת כרונית או אקוטית.
 

זואילי

New member
פאולה, לגבי טראומיל במשחה

עד כה טיפלתי בצלקת החדשה בשמן דם המכבים שרקחו לי במיוחד - וזה עשה פלאים מבחינת איחוי והגלדה של החתך. האם אפשר למרוח עכשיו טראומיל? (שבועיים וחצי אחרי ניתוח).
 
טראומיל

בעקרון אין מניעה. אבל לשמן דם המכבים מייחסים גם תכונות נוגדות דלקת. אם זה עושה עבודה למה להחליף?
 

annabell Lee

New member
תודה!

אצא עוד מעט לחפש את הטראומיל..ותודה גם על התשובה לגבי העוף..מקווה שנצליח להיפגש!
 

galim29

New member
שאלת סויה-גלוטן../images/Emo140.gif

הי פאולה שאלה שלא קשורה לנושא אלא ללחם בלי גלוטן. קראתי שיש בו סויה (הלחם של בראל- לחם לבן..) אני יודעת שלא מומלץ לאנדו וגם לי ספציפית לאכול סויה. האם זה בסדר יש שאת הסויה בלחם? או שיש לחם אחר בלי גלוטן ללא סויה? דבר נוסף, זה לחם לבן. גם תקין? תודה
 
לחם ללא גלוטן

מתוך ההכרות שלי עם לחמים ללא גלוטן הן לא מציאה גדולה באנדו'. לרוב מכילים קמח סויה, ביצים, שמן צמחי ומרכיבים נוספים שלא בהיכרח יטיבו באנדו'. חשיפה יומית לסויה גם במינונים קטנים היא עדין חשיפה קבוע, לכן ברגישים יכולה להשפיע. אני הולכת לאכזב אותך ולומר לך שאם חייבים להימנע מגלוטן עדיף לחפש מתכון להכנה ביתית של לחם ולערבב קמחים שונים כגון אורז, חומוס, תפו"א, פתיתי כוסמת ודוחן., קינואה, תירס (למי שלא רגיש לזה), גם אם מוסיפים ביצים ושמן, לפחות יש לך שליטה בסוג ובכמות. מזכירה לך שעקרון באנדו' המסוכנת היא החיטה ולא כל הגלוטנים. שיבולת שועל וכוסמין נסבלים היטב באנדו'. השיפון והחיטה מהם כדאי להזהר יותר.
 

galim29

New member
לגבי הלחם

אני לא אוכלת אותו כל יום. או שאעבור לכוסמין. מההיכרות שלי עם עצמי אין סיכוי שאעשה בעצמי לחם. אגב, מה הבעיה עם ביצים ואנדו? אני אוכלת כמעט כל יום ביצה קשה ואןי לי שום בעיה עם זה.
 
ביצים

כמו כל מזון מן החי גם הביצים יכולות להחמיר דלקת, לכן יכולות להחמיר תסמינים באנדו'.
 

kikona126

New member
פעולה ההסבר קצת בלבל אותי

ואני אנסה להסביר למה. עודף האסטרוגן אצלי גורם למגרנה. גם קבלה של אסטרוגן מלאכותי (גלולות) גורמת לי למגרנה, ואכילה של סויה לעייפות שיכולה גם ליצור מגרנה. את כותבת שהפיטואסטרוגנים יכולים לסייע באיזון האסטרוגן בגוף, אבל לא ממש ירדתי לסוף דעתך בנושא. בנוסף, לאחרונה הוצע לי טיפול חדש בו ילמדו את הגוף שלי להגיב בצורה נכונה לאסטרוגן על ידי כך שכל פעם יתנו אסטרוגן בכמות מדודה ובכל פעם יעלו אותה עד שהגוף יפסיק להגיב בצורה של מיגרנה ודחייה של גלולות (כמו טיפול שניתן לאלרגיה) האם האסטרוגן המלאכותי, זה שלוקחים בגלולות הוא דומה יותר לפיטואסטרוגן או לאסטרוגן שהגוף מייצר? לדעתך/השערתך איזה השפעה תהיה לטיפול שכזה מבחינת תזונה? איך בדרך כלל מגיב הגוף לטיפול באלרגיה לתזונה והאם לאחר טיפול באלרגיה לפרי מסויים (לדומא) ניתן לאכול את אותו הפרי? האם באותה המידה שמזריקים את החומר לגוף כדי להרגיל אותו ניתן להרגיל את הגוף לאכול את הפרי בכמויות ממש קטנות? (מנסה להבין קצת יותר על טיפול מונע לאלרגיה לפני שאני הולכת להתחיל עם הטיפול שלי, אני אעבור אותו במטרה שאוכל לקבל גלולות משולבות מבלי לדחות אותן ולכן מעניין אותי הקשר שבין הפיטואסטרוגן לאסטרוגן). תודה ולילה טוב! קיקי
 

kikona126

New member
פעולה=פאולה

זה לא אני זה המחשב שהחליט לתקן מילים על דעת עצמו... סליחה
 

זהבה240

New member
טיפול מונע

אמנם אני לא פאולה אבל: מי הציע לך את הטיפול הזה? האם זה רפואי? כי אם זה שייך לרפואה משלימה, אני לא בטוחה שהייתי מנסה להרגיל את הגוף לאסטרוגן. מיגרנה [גם לי יש] זה דבר אחד ואנדו' שרגיש לאסטרוגן זה דבר אחר. ואני לא בטוחה שאפשר להרגיל את האנדו' לאסטרוגן. כנ"ל מהניסיון שלי באלרגיות ורגישויות, יש לרופאי אלרגיה ניסיון במעט מאוד אלרגיות שמחסנים כלפיהם. למשל, לעקיצות דבורים, אבק וכו'. בקשר לכל היתר, אין להם שום ניסיון ואין שום חיסון ואין גם מחקר בנושא. לגבי מה שכן יש חיסון, אז אפשר [זו המטרה] להרגיל את הגוף לכמויות קטנות. זו המטרה. זהבה
 

kikona126

New member
הגניקולוג

והוא מהרופאים במחלקה של האנדו בתל השומר
 
למעלה