חיטה, גלוטן ואנדו'

חיטה, גלוטן ואנדו'

יקירות בוקר טוב, את הפינה היום נקדיש לגלוטן ולחיטה וננסה לעשות מעט סדר. גלוטן הנו חלבון המצוי במשפחת העשבים ובעיקר בחיטה (ומוצריה – בורגול, סולת וקוסקוס), שיפון, כוסמין, קאמוט, שיבולת שועל, שעורה, סמולינה, דורום וטריטיקייל המהווה הכלאה בין שיפון לחיטה ומצויה בהרבה לחמים. דגנים אלה שייכים למשפחת צמחים רחבה יותר הנקראת מונוקוטים. חברים נוספים במשפחת העשבים, אך אינם מכילים גלוטן הם אורז ותירס. לקבוצה זאת שייכים גם הדוחן, דורה (sorghum) וטף (teff - דגן הודי שאינו מכיל גלוטן) במשפחת הצמחים קיימת קבוצה נוספת של דגנים הנקראים דיקוטים והם אינם מכילים גלוטן ביניהן הקינואה, כוסמת, אמרנט וזרעי קנולה. במאמר שפורסם בירחון רפואי מכובד צוינה רשימה של 55 מחלות שיכולות להיגרם מצריכת גלוטן וביניהן אוסטיאופורוזיס, מעי רגיש, קרוהן וקוליטיס, אנמיה, סרטן, עייפות, אפטות בחלל הפה, דלקת פרקים ריאומטית, זאבת, טרשת נפוצה ושאר מחלות אוטואימוניות (לא מעט עבודות המקשרות הפרעות בבלוטת התריס על רקע רגישות לגלוטן). הגלוטן נקשר גם למחלות נוירולוגיות ופסיכיאטריות כגון חרדה, דיכאון, סכיזופרניה, דמנציה, מיגרנה, אפילפסיה, נזק עצבי ואוטיזם. אם בעבר רגישות לגלוטן תוארה כילד רזה, משלשל ואינו גדל בצורה תקינה, כיום אפשר לראות מבוגרים, שמנים הסובלים מעצירות ורגישים לגלוטן. הרגישות לגלוטן נחשבת למחלה אוטואימונית היוצרת דלקת בגוף ומשפיעה מערכתית על מערכת העיכול, פרקים, לב, מוח, מערכת הרבייה ומערכת הורמונאלית. יש אפשרות לבדוק האם אנחנו רגישים לגלוטן ע"י בדיקה של מספר נוגדנים : IgA anti-gliadin antibodies IgG anti-gliadin antibodies IgA anti-endomysial antibodies מחקרים חדשים מצביעים על כך שגם אם אנחנו לא מאובחנים כחולי צליאק עדיין אנחנו עלולים לסבול מרגישות לגלוטן. לכן כל עלייה ברמות הנוגדנים מחייבת התייחסות מקיפה. הדרך הטובה ביותר לשלול רגישות לגלוטן היא באמצעות אלימינציה למשך שבועיים עד חודש של כל מזון המכיל גלוטן (לשים לב לאריזות השונות, בד"כ היצרנים רושמים נוכחות של גלוטן). חיטה וכאב מחקר שנעשה ע"י דיאנה מילס תזונאית בריטית חולה אנדו' בעצמה, חשף את חשיבות השינוי התזונתי במשך לפחות חצי שנה על מנת להשפיע על תחושת הכאב באנדו. 80% מן הנשים שהוציאו את החיטה מהתזונה גילו שכאב הבטן נעלם או פוחת. אין הסבר אחד לרעילות החיטה באנוד'. אפשרות אחה היא שהחיטה עברה בשנות ה – 70 שינוי גנטי בו הוסיפו לה 2 הורמונים חדשים. בימים אלה מתנהל מחקר במרכז אנדו' באנגליה ומנסים לבדוק את השפעת ההורמונים החדשים. במהלך מפגש, 8 נשים חולות אנדו' אכלו לחם ללא גלוטן, מתוכן 7 חלו מאוד. כולן היו בתזונה ללא חיטה. הלחם שאכלו באירוע הייה ללא גלוטן בצורת חיטה לחולי צליאק כלומר חיטה שהוציאו לה את הגלוטן. המסקנה היתה כיי לא הגלוטן אשם, אלא כנראה מרכיב אחר בחיטה עצמה. כיוון אחד היא החומצה פיטית, פיטואסטרוגנים, קסנו אסטרגנים עקב ריסוס (מרססים את החיטה 9 – 12 פעמים עד שצומחת), עודף סובין, או שני הורמונים החדשים שהוסיפו לה שיכולים להחמיר כאב. טיפול תזונתי מפחית את הכאב ב – 50% ומשפר את הסיכוי להרות החיטה מכילה חומצה פיטית המונעת גם ספיגה של סידן, מגנזיום, ברזל ואבץ – מינרלים חיוניים הן לתפקוד התקין של השרירים, למניעת דלקת וכאב, לתמיכה במערכת הרבייה והחיסון. בנוסף, הגלוטן בחיטה גם יכול לפגוע בדופן המעיים במעי הדק וכך מוקטן האזור הפנוי לספיגה של ויטמינים ומינרלים. חסרים תזונתיים כגון ויטמין C ו – E יכולים להחמיר כאב. בד"כ ויטמינים אלה מפחיתים גם דלקת. חשוב להבין כי חסרים תזונתיים יכולים להיות טריגר להתפרצות אנדו' מלכתחילה. מערכת חיסון תקינה אמורה לפרק כל נגע שנוצר. ברגע שיש פגיעה בספיגה של סלניום, ברזל, אבץ, מגנזיום ושאר ויטמינים מערכת החיסון פחות יעילה ונגעים יכולים לצמוח. אם אתן סובלות מעצירות, כאבי ראש, מיגרנות, אלרגיות, עייפות כרונית, בעיות ריכוז וכאב מומלץ להימנע מאכילת חיטה ומוצריה למשך חודש לפחות ולראות כיצד זה משפר את המצב. תחליפים טובים לחיטה – דגנים מלאים כגון אורז בסמטי מלא, אורז בר, קינואה, כוסמת, שיבולת שועל, כוסמין, גריסי פנינה, אמרנט, טאפיוקה. וזה כמובן מצטרף להמלצות אחרות של תזונה עשירה בקטניות (עדשים, שעועית אזוקי קלה לעיכול, שעועית מש, שעועית יבשה לסוגיה וצבעיה, גרגרי חומוס, אפונה וכד'), ירקות ופירות טריים, אגוזים וזרעים, דגי ים צפוני ומיעוט מזון מן החי (עוף, הודו, ביצים אורגניות, מוצרי חלב בעיקר מוחמצים). בהצלחה!
 

galim29

New member
היי פאולה../images/Emo140.gif

שאלה: למה בעצם יש הבדל אם בכלל זה משנה לאכול לחם מחיטה מלאה ובכלל קמח מחיטה מלאה ולא לבן? אם לא צריכה לצרוך בכלל גלוטן (תיארת פה סימפטומים שאני חווה שנים: עצירויות, שלשלולים, עייפות, בעיות ריכוז, כאבים, השמנה ותת פעילות של בלוטת התריס ועוד אלף ואחד דברים) אז אין יותר מדי טעם בהפרדה שאני מקפידה עליה של חיטה מלאה בלבד. לא? אם אעסור לתזונה ללא גלוטן, יש סיכוי יותר גבוה שאוריד במשקל?
 
חיטה מלאה מול לבנה

ההבדל ביניהן הוא בתכולת הסיבים. בחיטה מלאה יש סיבים שחסרים בלבנה. מבחינת תכולת גלוטן יש בשתיהן באותה מידה. לכן הגיוני שאם מורידים גלוטן זה כבר לא משנה איזו חיטה. המעבר לתזונה ללא גלוטן בהחלט יכול לסייע בהורדה במשקל היות ולדגנים (גם למלאים) יש השפעה גליקמית גבוהה יותר וזה יכול לעודד השמנה. מבין הגלוטנים הכי פחות מזיקים הם שיבולת השועל וכוסמין. אבל אם רוצים לרדת במשקל בהתחלה כדאי לוותר גם עליהם ולהתמקד בדגנים כגון קינואה, כוסמת, אורז בסמטי מלא. בתהליך הרזיה כדאי גם להפחית את צריכת הלחם ולעבור יותר לארוחות המבוססות על תבשילים של קטניות וירקות.
 

galim29

New member
בהמשך לתשובתך../images/Emo26.gif

את יכולה לתת דוגמא ליום תזונה ללא גלוטן שמכיל את כל כל מה שצריך? תודה על התשובה.
 

liats80

New member
עד שפאולה תענה

הנה לינק להודעה ישנה שלי עם רעיונות לארוחות. זה ללא גלוטן ולדעתי זו תזונה טובה שמכילה מה שצריך. לדעתי כדאי לעשות בדיקות דם ולבדוק למשל רמות של ברזל, סידן, B12 וכו כדיי לדעת על מה יש לשים דגש בתזונה.
 

galim29

New member
ליאתי../images/Emo9.gif

שייק תותים עם תרד? לא בבית ספרי. זה מסובך לי. מקומי לא במטבח. מחפשת דברים פשוטים.
 

liats80

New member
ובלי התרד?

רק שייק פירות? העניין הוא שאוכל בריאות זה לא ממש פאסט פוד. זה דורש השקעה. אם בא לך תכתבי לי (פה או במסר) מה את אוכלת בדר"כ ואולי אני אוכל להמליץ לך על תחליפים ללא גלוטן וכו' (לא מקצועי כמובן...).
 

galim29

New member
ליאתי

ממש לא אוכלת פאסט פוד, אלא אוהבת אוכל פשוט ובלי הרבה סיבוכים בהכנה. למזלי אוכלת ירקות, פירות. שולחת לך מסר
 
יום ללא גלוטן

לארוחת בוקר אפשר דייסה ע"ב קינואה או אורז, פריכיות אורז/כוסמת + ממרח וירקות. לצהריים מנה של דג + ירקות מבושלים/טריים או מנת דגן ללא גלוטן + קטניות וירקות מבושלים, מרק ירקות כלשהו בתוספת קינואה או אורז להסמכה או ע"ב קטניות, מנת עוף + ירקות וכד'. לערב או תבשיל מהצהריים, מרק, סלט ירקות עם דגן כלשהו, טונה, חביתה, סלטי ירקות שונים. לארוחות ביניים - פרי + אגוזים, יוגרוט טבעי + פרי וגרנולה (שיבולת שועל לא כ"כ אגרסיבית למרות שמכילה גלוטן). גם הכוסמין נסבל היטב גם ע"י רגישים לגלוטן. גם אפשר להיות יותר יצירתיים ולבשל מנות יותר מסובכות. כדאי לתכנן את הארוחות השבועיות ולבשל פעמיים בשבוע וכך לא מרגישים שיעבוד למטבח.
 

galim29

New member
נהדר. המון תודה../images/Emo140.gif

אני אנסה לעבור לתזונה ללא גלוטן. קניתי לחם ללא גלוטן ושלשי בגט של בראל וחיטית על בסיס כוסמין. אגב, את בטוח מכירה את האננס המיובש בלי סוכר. הוא יכול לשמש כנשנוש כשיש צורך במתוק?
 
אננס

אם אין לך רגישות ידועה לאננס, אין בעיה. תוודאי רק שלא מומתק בממתיק מלאכותי. העדיפי פירות מיובשים אורגניים ותשאלי אם אפשר באיזו שיטה מיובשים. גפרית בפירות מיובשים היא מקור לכאבי ראש ולאלרגיות.
 

annabell Lee

New member
תצטרכי להכיר לי את האננס הזה מקרוב..

,ועוד דברים מיובשים אורגנית..אני כמהה למשהו מתוק!!
 

kikona126

New member
Lol

ליהי ריבה ללא סוכר זה תחליף טוב וכנישנוש, אפשר להכין אותה עם סולת (לשים במקום הסוכר) או להכין כמו בשמל (אפשרי גם רק עם מים ללא חלב) ללא מלח ופלפל ובמקום חמאה קצת שמן ולהוסיף ריבה ואז יוצא ״ממתק״ חם וטעים (תלוי בריבה ובכישרון הבישול שלך) את הריבה אפשר להחליף בדבש וגם אפשר להוסיף מי ורדים זה טעים וזה תרופת סבתא שלי לכאבי בטן והתעלפויות ובכלל התעללויות של האנדו (שמים את זה על הפנים וזה מרגיע את גלי החום...)
 

annabell Lee

New member
אוו..יופי שאת כאן../images/Emo13.gif

לאור המחלה החדשה שהתחדשתי לי בה, חדשדשה החל מיום ה' ... (דלקת פרקים/גאוט), החלטתי להיכנס לדיאטת אנטי דלקתיים רצינית ביותר. כלומר, אם אנסה לתמצת..לאור הבלבול הרב שכל הנושא הנ"ל גורם לי...אסור לאכול: דברי חלב פרה. בשר אדום, עוף. חיטה. קפאין. החלפתי פחמימות כמו לחם בפריכיות אורז, אורז רגיל, תפח"א, בטטות. איטריות אורז. שאלת בור...השלווה של ילדותינו, זה חיטה או גריסי פנינה?? שאלות...האם קורנפלקס, אשר אמור להיות מורכב מקמח תירס, מותר לאכילה? כאן בארה"ב יש לחם תפו"א ...ולחם תירס, האם הם מכילים חיטה או שהם מותרים לאכילה? קשה לי מאוד לוותר על סוכרזית..עד כמה זה קריטי? הפסקתי לחלוטין שתיית קפה, עברתי לתה צמחים..האם תה רגיל שבעצם מכיל תאין, מזיק כמו קפאין, או שאפשר להתפנק בכוס אחת בבוקר במקום קפה?. מוצרי חלב מוחמצים..האם הכוונה ליוגורטים? האם מותר? משקאות כמו רוט ביר...אשר בעצם מכיל שורשים..האם הוא מזיק? אני שותה כמובן רק את הדיאט..זה המשקה הקל הכי פחות מזיק לדעתי.. תודה וסליחה על הבלבול.
 

annabell Lee

New member
אהה..ועוד שאלה אם אפשר...

הגעתי לפשרה עם הדיאטנית..שמיכוון שמאוד קשה לי לאכול בבוקר, והארוחה הראשונה שלי היא בעצם בשעות הצהרים המאוחרות..הרגל מגונה....אשתה לפחות את משקה הדיאטה של הרבלייף. היא בדקה את המרכיבים התזונתיים והתאימה לי אותו מבחינת כמויות אינסולין..מה שאני לא יודעת, האם הוא בריא לדיאטה נטולת גלוטן. האם יש לך מושג? ד"א, אני שותה אותו עם חלב אורז במקום חלב רגיל.
 
תשובה ל - annabell Lee

דלקת פרקים קצת שונה מגאוט ששם יש פרוטוקול טיפולי מקיף יותר. לגבי המזון האנטי דלקתי ככלל - ללא מזון מן החי, למעט דגי ים צפוני (סלמון, הליבוט, בקלה, סול, טונה וסרדינים) וזה אומר ללא חלב ומוצריו, ללא בשר ועוף ובטח לא בשר מעובד לסוגיו. בנוסף חשו בלשים לב לממזונות נוספים המכילים אומגה 6 ויכולים ללבות דלקת. למשל שמנים צמחים מזוככים (אלה המצויים על מדפי הסופר, שהם לא בכבישה קרה). במצבים דלקתיים חשוב גם לשים לב למזונות בעלי פוטנציאל אלרגי למשל חיטה ומוצריה, גלוטן כקבוצה של דגנים, ירקות המכילים סולנין (עגבניות, חצילים, פלפלים). בסוכרת כדאי להימנע מאורז לבן (בכלל האורז כדגן פחות מומלץ בסוכרת) ויש להעדיף קינואה, שיבולת שועל מלאה, כוסמת וגם גריסי פנינה (למרות שמכילים גלוטן). פריכיות אורז מעלות סוכר ואז צריך להקפיד על ממרח שומני כגון אבוקדו, טחינה, ביצה, טונה וכד' ואז ההשפעה הגליקמית תהיה מתונה יותר. שלווה זה חיטה. תירס בעל פוטנציאל אלרגי לכן צריך לבדוק באופן אישי מה ההשפעה עלייך. ממתיקים מלאכותיים לסוגיהם - המחקרים כיום מדברים על השפעה מזיקה על תפקודי הכבד ובחוסר איזון ברמות הסוכר בסוכרתיים. לכן היום ההמלצה של אגוד הסוכרת האמריקאי הוא לעבור לשימוש בסוכר במינון נמוך ולא לעשות שימוש בממתיקים מלאכותיים. אגב מזון דיאט באופן פרדוקסלי מגביר השמנה. מוצרי חלב מוחמצים - יוגורט, לבנה, ריוויון - כשיש דלקת מקיפה בגוף לדלל את צריכתם גם.
 
למעלה