פאולה בלאו
New member
פרוסטגלנדינים ואנדו'
יקירות שבוע טוב, בהמשך לפינה הקודמת, השבוע נקדיש את הפינה לפרוסטגלנדינים (וזאת אינה קללה! בעצם אולי באנדו' זה כן...) מדובר בחומרים דמוי הורמונים המיוצרים מחומצות שומניות בכל תא בגוף. (אגב, אם השם מזכיר לכן פרוסטטה שהיא ערמונית בלעז, אז כן זהו שמם בשל גילויים הראשוני בבלוטת הערמונית). בדומה להורמונים, הם פועלים כמתווכים כימיים, אך בשונה מהם אינם נעים ממקום למקום, אלא פועלים בקרבת התאים בהם מיוצרים . קיימים סוגים שונים של פרוסט' ולהם פעילויות מגוונות. הם מפעילים תגובת דלקת ברקמה פגועה ואחראים לייצור חום וכאב. בנוסף אחראים על קרישיות הדם, לחץ דם, כיווץ שריר, הובלת יונים, חלוקה וגדילה של תאים, תנועת סידן אל ומחוץ לתאים, ויסות טמפרטורה בגוף, תגובות חיסוניות, הפרשת חומרי עיכול ועוד. ישנם פרוסט' מסוימים המעורבים גם בתהליך הרבייה, לידה ופוריות. התזונה שלנו משפיעה על הסוגים המיוצרים בגוף וע"י כך תשפיע על הדלקת והכאב באנדו, על תפקוד מערכת העיכול והחיסון ועל תקינות רקמות החיבור בגוף. זוכרות את אומגה 3 ואומגה 6 מהמאמר הקודם? אז כאן החיבור. אלה שתי חומצות שומן חיוניות לגוף שחייבים לקבלן מן המזון. קבוצת אומגה 6 חיונית לגדילה, שמירה על בריאות העור וצמיחת השיער, ויסות חילוף החומרים של כולסטרול, שמירה על יכולת הרבייה ועוד. חומצות השומן בקבוצה זאת אחראיות על כיווץ כלי דם ועליית לחץ דם, מעודדות פעילות דלקתית, מגבירות ייצור קרישי דם. זוהי חומצת שומן מאוד חיונית לגוף, הבעיה מתחילה כשיש עודף. המזון שלנו יקבע האם לחומצות השומן תהינה השפעה מעוררת דלקת או להיפך. הפרוסט' הלא ידידותיים במשפחת אומגה 6 מיוצרים מחומצה ארכדונית ( AA ) המופקת ממזון מן החי (בשר ומוצרי חלב), אך גם מחומצה לינולאית המתקבלת דרך שרשרת מזון החיות. חומצה זאת מצויה בשמנים צמחיים כגון תירס, סויה ועוד (בכמויות עודפות בשמנים המזוככים). ככל שהתזונה יותר עשירה בחומצה ארכדונית כך ההשפעה מעודדת דלקת תהיה חריפה יותר ואז יוצרו פרוסט' מסוג 2 . פרוסט' מסוג 2 מעוררי דלקת, חום, נפיחות, מקדמי לידה בשל התכווצויות הרחם, מוסתים טמפרטורה בגוף ומשתתפים ביצירה של טסיות וקרישי דם. פרוסט' אלה מאוד חיוניים במצבי טראומה פיזית שונים. בעודף, הם מהווים גורמי סיכון משמעותיים בשל הקשר שלהם לדלקת כרונית וקרישי דם. לקבוצת אומגה 6 יש גם חומצה מתונה ומועילה ושמה GLA (אותה תמצאו כתוסף, בשמן נר הלילה או שמן בוראז') וזוהי קבוצת הפרוסט' מסוג סוג 1 בעלי השפעה הפוכה. הם מפחיתים דלקת, מרחיבים כלי דם ומעכבים יצירה של קרישי דם . בעזרת פעילות נוגדת דלקת חזקה ביותר הם מסיעים לגוף להתאושש מפציעה ע"י הפחתת כאב, אודם ונפיחות. קבוצת אומגה 3 מכילה שלוש חומצות חיוניות ביניהן את EPA ו – DHA המופיעות במוצרי המדף השונים ביחסים משתנים. אגב, היחס ביניהם גם חשוב. אז מה עושה אומגה 3 בגוף? מעכבת יצירה של קרישי דם, בעלת פעילות אנטי גידולית/ סרטנית- מונעת היווצרות כלי דם חדשים ,אנטי אלרגית מתונה, נוגדת דלקת חזקה, מורידה טריגליצרידים בדם, משפיעה על תפקוד ומבנה קרום התא, מזרזת התפתחות מערכת עצבים ודרושה להתפתחות תקינה של המוח. קבוצה זאת אחראית לייצור פרוסט' מסוג 3 שהם נוגדי דלקת ונוגדי קרישי דם. חומצות אלה מצויות בצמחי ים ובדגי ים צפוני. חומצת EPA היא הנוגדת הדלקת החזקה ביותר, לכן במצבים דלקתיים (אנדו', מחלות לב, מחלות פרקים, דיכאון וכו') רצוי ליטול תוספים המכילים ריכוז גבוה ביחס ל – DHA. חומצת DHA (גם אומגה 3) חיונית להתפתחות המוח, רקמת העין, חיונית בהריון ובהנקה. ואז מומלץ ליטול תוספים המכילים ריכוז גבוה יותר שלה ביחס ל – EPA. זאת הסיבה לכך שאין ליטול תוספים ללא המלצה מקצועית. אפשר ליטול את התוסף הלא נכון וחבל.... במזון אומגה 3 מצויה בזרעי/שמן פשתן ,דגי ים צפוני ( סלמון, הליבוט, מקרל, בקלה, סול, טונה, הרינג) אגוזי המלך, ירקות עליים ירוקים, רגילת הגינה, מרווה רפואית, מליסה ונענע. רירית הרחם מפרישה פרוסטגלנדינים במהלך המחזור הוסתי. ישנן נשים שמפרישות יותר מאחרות. בנשים אלה רמות גבוהות של פרוסט' יגרמו לכאבי וסת קשים, עווית והתכווצות שריר הרחם. באמצעות התזונה ניתן לחסום את פעילות הפרוסט' מסוג 2 ולנתב לייצור של פרוסט' מסוג 1 ומוסג 3 שהם בעלי השפעה נוגדת דלקת חזקה ביותר. פרוסט' משמשים כמתווכי כאב. ברגע שיש נזק לרקמה, הם מגבירים תחושת כאב ע"י הגברת רגישות העצבים לכאב. המשמעות היא תחושת כאב חריפה יותר. באמצעות שינוי תזונתי ניתן לנתב לייצור של פרוסט' נוגדי דלקת ומכאן גם רגישות העצבים לכאב תפחת. במצבים של כאב כרוני השינוי התזונתי יכול להוביל למצב שאין כאב או שהכאב פוחת משמעותית. באנדו' הוסת מאוד כואבת. עקב התכווצות שריר הרחם אספקת הדם לרחם מופסקת וזה גורם לכאב. ההתכווצות ברחם נגרמת בשל נוכחות פרוסט' מסוג 2 המסייעים לרחם להשיל את הרירית במהלך הדימום הוסתי ע"י התכווצות הרחם. אם יש עודף של פרוסט' מסוג זה ההתכווצויות כואבות מאוד. סוג המזון מאוד משפיע על סוג הפרוסט' המיוצר. למשל, פרוסט סוג 2 מיוצר ממזון מן החי. פרוסט' סוג 1 וסוג 3 המרפים התכווצות שריר הרחם , מיוצרים מדגי ים צפוני, שמן נר הלילה ושמן בוראז', לכן שמנים אלה מאוד מומלצים במצבים של כאבי וסת עוויתיים וכאבים עוויתיים בכלל באנדו'. פרוסט' נדרשים לצורך ביוץ, ספיגה של הגופיף הצהוב, תנועתיות של הזרע, תגובות חיסוניות, התכווצות הרחם בלידה וכאבי וסת. הנגעים באנדו' הם המקור העשיר ביותר לייצור פרוסט' . באנדו' שחרור הפרוסט' הוא אל חלל הבטן ולא ברחם. כמו כן, אין התאמה בין הפרוסט' המשוחררים ברחם לבין אלה המשוחררים ע"י הנגעים. הפרוסט' מיוצרים בזמן הלא נכון ושולחים את המסרים השגויים. למשל – בסוף הדימום משוחרר פרוסט' מסוג F המאותת לספיגה חוזרת של הגופיף הצהוב ומסמן את תחילתו של מחזור חודשי חדש. נגעי האנדו' משחררים פרוסט' משלהם מספר ימים אחרי הרחם וזה עלול להוביל למסרים סותרים ולהגביר את הסיכון להפלות. אם אישה בהריון התחלתי של מספר ימים, ייצור של פרוסט' F יאותת לשחלות להתחיל מחזור חדש, זה יגרום להשלת רירית הרחם יחד עם הביצית המושרשת. במהלך המחזור הוסתי התקין הרחם והחצוצרות מתכווצים בעדינות וע"י כך מאפשרים את תנועת הביצית והזרע ע"מ שתתרחש ההפריה. נוכחות מוגברת של פרוסט' מסוג 2 יגרמו להתכווצויות עזות ויוציאו את הביצית מהר מידי ושוב תהיה פגיעה בהפריה. אם כן, לתזונה יש תפקיד מכריע ביצירת פרוסט' נוגדי דלקת, נוגדי כאב, מרפי שריר הרחם. מרכיבי מזון שונים יכולים לתמוך או להפריע לפעילותם. שומן מסוג טראנס (המצוי במזון מעובד, שמנים צמחיים מזוככים שאינם מכבישה קרה, מזון מטוגן, מעושן, מרגרינה, מאפים, עוגיות תעשייתיות), שומן רווי, סוכר או קמח מזוקק יכולים לפגוע בפעילות הפרוסט' הטובים. סטרס מגביר פעילות של פרוסט' מזיקים. קבוצת ויטמיני B חיוניים ליצירת פרוסט' נוגדי דלקת. אנזים ברומלין המופק מאננס מעכב פעילות פרוסט' דלקתיים ומאוד מומלץ כתמיכה במצבי דלקת כרונית. מקורות השומנים המומלצים באנדו' הם שמן זית, נר הלילה, דגי ים צפוני, פשתן, בוראז', אגוזי מלך, אבוקדו, צמחים כגון מליסה, מרווה ונענע. חשוב להפחית את המזון מן החי (למעט דגי ים צפוני). המסר השבוע הוא שניתן להפחית את הכאב. צריך רק לשים לב למה שאנחנו מניחים בתוך הצלחת! עשו ניסוי – הפחיתו את המזון מן החי והגבירו צריכת מזון עשיר באומגות טובות וראו כיצד זה משפיע! מאחלת לכן המשך שבוע טוב!
יקירות שבוע טוב, בהמשך לפינה הקודמת, השבוע נקדיש את הפינה לפרוסטגלנדינים (וזאת אינה קללה! בעצם אולי באנדו' זה כן...) מדובר בחומרים דמוי הורמונים המיוצרים מחומצות שומניות בכל תא בגוף. (אגב, אם השם מזכיר לכן פרוסטטה שהיא ערמונית בלעז, אז כן זהו שמם בשל גילויים הראשוני בבלוטת הערמונית). בדומה להורמונים, הם פועלים כמתווכים כימיים, אך בשונה מהם אינם נעים ממקום למקום, אלא פועלים בקרבת התאים בהם מיוצרים . קיימים סוגים שונים של פרוסט' ולהם פעילויות מגוונות. הם מפעילים תגובת דלקת ברקמה פגועה ואחראים לייצור חום וכאב. בנוסף אחראים על קרישיות הדם, לחץ דם, כיווץ שריר, הובלת יונים, חלוקה וגדילה של תאים, תנועת סידן אל ומחוץ לתאים, ויסות טמפרטורה בגוף, תגובות חיסוניות, הפרשת חומרי עיכול ועוד. ישנם פרוסט' מסוימים המעורבים גם בתהליך הרבייה, לידה ופוריות. התזונה שלנו משפיעה על הסוגים המיוצרים בגוף וע"י כך תשפיע על הדלקת והכאב באנדו, על תפקוד מערכת העיכול והחיסון ועל תקינות רקמות החיבור בגוף. זוכרות את אומגה 3 ואומגה 6 מהמאמר הקודם? אז כאן החיבור. אלה שתי חומצות שומן חיוניות לגוף שחייבים לקבלן מן המזון. קבוצת אומגה 6 חיונית לגדילה, שמירה על בריאות העור וצמיחת השיער, ויסות חילוף החומרים של כולסטרול, שמירה על יכולת הרבייה ועוד. חומצות השומן בקבוצה זאת אחראיות על כיווץ כלי דם ועליית לחץ דם, מעודדות פעילות דלקתית, מגבירות ייצור קרישי דם. זוהי חומצת שומן מאוד חיונית לגוף, הבעיה מתחילה כשיש עודף. המזון שלנו יקבע האם לחומצות השומן תהינה השפעה מעוררת דלקת או להיפך. הפרוסט' הלא ידידותיים במשפחת אומגה 6 מיוצרים מחומצה ארכדונית ( AA ) המופקת ממזון מן החי (בשר ומוצרי חלב), אך גם מחומצה לינולאית המתקבלת דרך שרשרת מזון החיות. חומצה זאת מצויה בשמנים צמחיים כגון תירס, סויה ועוד (בכמויות עודפות בשמנים המזוככים). ככל שהתזונה יותר עשירה בחומצה ארכדונית כך ההשפעה מעודדת דלקת תהיה חריפה יותר ואז יוצרו פרוסט' מסוג 2 . פרוסט' מסוג 2 מעוררי דלקת, חום, נפיחות, מקדמי לידה בשל התכווצויות הרחם, מוסתים טמפרטורה בגוף ומשתתפים ביצירה של טסיות וקרישי דם. פרוסט' אלה מאוד חיוניים במצבי טראומה פיזית שונים. בעודף, הם מהווים גורמי סיכון משמעותיים בשל הקשר שלהם לדלקת כרונית וקרישי דם. לקבוצת אומגה 6 יש גם חומצה מתונה ומועילה ושמה GLA (אותה תמצאו כתוסף, בשמן נר הלילה או שמן בוראז') וזוהי קבוצת הפרוסט' מסוג סוג 1 בעלי השפעה הפוכה. הם מפחיתים דלקת, מרחיבים כלי דם ומעכבים יצירה של קרישי דם . בעזרת פעילות נוגדת דלקת חזקה ביותר הם מסיעים לגוף להתאושש מפציעה ע"י הפחתת כאב, אודם ונפיחות. קבוצת אומגה 3 מכילה שלוש חומצות חיוניות ביניהן את EPA ו – DHA המופיעות במוצרי המדף השונים ביחסים משתנים. אגב, היחס ביניהם גם חשוב. אז מה עושה אומגה 3 בגוף? מעכבת יצירה של קרישי דם, בעלת פעילות אנטי גידולית/ סרטנית- מונעת היווצרות כלי דם חדשים ,אנטי אלרגית מתונה, נוגדת דלקת חזקה, מורידה טריגליצרידים בדם, משפיעה על תפקוד ומבנה קרום התא, מזרזת התפתחות מערכת עצבים ודרושה להתפתחות תקינה של המוח. קבוצה זאת אחראית לייצור פרוסט' מסוג 3 שהם נוגדי דלקת ונוגדי קרישי דם. חומצות אלה מצויות בצמחי ים ובדגי ים צפוני. חומצת EPA היא הנוגדת הדלקת החזקה ביותר, לכן במצבים דלקתיים (אנדו', מחלות לב, מחלות פרקים, דיכאון וכו') רצוי ליטול תוספים המכילים ריכוז גבוה ביחס ל – DHA. חומצת DHA (גם אומגה 3) חיונית להתפתחות המוח, רקמת העין, חיונית בהריון ובהנקה. ואז מומלץ ליטול תוספים המכילים ריכוז גבוה יותר שלה ביחס ל – EPA. זאת הסיבה לכך שאין ליטול תוספים ללא המלצה מקצועית. אפשר ליטול את התוסף הלא נכון וחבל.... במזון אומגה 3 מצויה בזרעי/שמן פשתן ,דגי ים צפוני ( סלמון, הליבוט, מקרל, בקלה, סול, טונה, הרינג) אגוזי המלך, ירקות עליים ירוקים, רגילת הגינה, מרווה רפואית, מליסה ונענע. רירית הרחם מפרישה פרוסטגלנדינים במהלך המחזור הוסתי. ישנן נשים שמפרישות יותר מאחרות. בנשים אלה רמות גבוהות של פרוסט' יגרמו לכאבי וסת קשים, עווית והתכווצות שריר הרחם. באמצעות התזונה ניתן לחסום את פעילות הפרוסט' מסוג 2 ולנתב לייצור של פרוסט' מסוג 1 ומוסג 3 שהם בעלי השפעה נוגדת דלקת חזקה ביותר. פרוסט' משמשים כמתווכי כאב. ברגע שיש נזק לרקמה, הם מגבירים תחושת כאב ע"י הגברת רגישות העצבים לכאב. המשמעות היא תחושת כאב חריפה יותר. באמצעות שינוי תזונתי ניתן לנתב לייצור של פרוסט' נוגדי דלקת ומכאן גם רגישות העצבים לכאב תפחת. במצבים של כאב כרוני השינוי התזונתי יכול להוביל למצב שאין כאב או שהכאב פוחת משמעותית. באנדו' הוסת מאוד כואבת. עקב התכווצות שריר הרחם אספקת הדם לרחם מופסקת וזה גורם לכאב. ההתכווצות ברחם נגרמת בשל נוכחות פרוסט' מסוג 2 המסייעים לרחם להשיל את הרירית במהלך הדימום הוסתי ע"י התכווצות הרחם. אם יש עודף של פרוסט' מסוג זה ההתכווצויות כואבות מאוד. סוג המזון מאוד משפיע על סוג הפרוסט' המיוצר. למשל, פרוסט סוג 2 מיוצר ממזון מן החי. פרוסט' סוג 1 וסוג 3 המרפים התכווצות שריר הרחם , מיוצרים מדגי ים צפוני, שמן נר הלילה ושמן בוראז', לכן שמנים אלה מאוד מומלצים במצבים של כאבי וסת עוויתיים וכאבים עוויתיים בכלל באנדו'. פרוסט' נדרשים לצורך ביוץ, ספיגה של הגופיף הצהוב, תנועתיות של הזרע, תגובות חיסוניות, התכווצות הרחם בלידה וכאבי וסת. הנגעים באנדו' הם המקור העשיר ביותר לייצור פרוסט' . באנדו' שחרור הפרוסט' הוא אל חלל הבטן ולא ברחם. כמו כן, אין התאמה בין הפרוסט' המשוחררים ברחם לבין אלה המשוחררים ע"י הנגעים. הפרוסט' מיוצרים בזמן הלא נכון ושולחים את המסרים השגויים. למשל – בסוף הדימום משוחרר פרוסט' מסוג F המאותת לספיגה חוזרת של הגופיף הצהוב ומסמן את תחילתו של מחזור חודשי חדש. נגעי האנדו' משחררים פרוסט' משלהם מספר ימים אחרי הרחם וזה עלול להוביל למסרים סותרים ולהגביר את הסיכון להפלות. אם אישה בהריון התחלתי של מספר ימים, ייצור של פרוסט' F יאותת לשחלות להתחיל מחזור חדש, זה יגרום להשלת רירית הרחם יחד עם הביצית המושרשת. במהלך המחזור הוסתי התקין הרחם והחצוצרות מתכווצים בעדינות וע"י כך מאפשרים את תנועת הביצית והזרע ע"מ שתתרחש ההפריה. נוכחות מוגברת של פרוסט' מסוג 2 יגרמו להתכווצויות עזות ויוציאו את הביצית מהר מידי ושוב תהיה פגיעה בהפריה. אם כן, לתזונה יש תפקיד מכריע ביצירת פרוסט' נוגדי דלקת, נוגדי כאב, מרפי שריר הרחם. מרכיבי מזון שונים יכולים לתמוך או להפריע לפעילותם. שומן מסוג טראנס (המצוי במזון מעובד, שמנים צמחיים מזוככים שאינם מכבישה קרה, מזון מטוגן, מעושן, מרגרינה, מאפים, עוגיות תעשייתיות), שומן רווי, סוכר או קמח מזוקק יכולים לפגוע בפעילות הפרוסט' הטובים. סטרס מגביר פעילות של פרוסט' מזיקים. קבוצת ויטמיני B חיוניים ליצירת פרוסט' נוגדי דלקת. אנזים ברומלין המופק מאננס מעכב פעילות פרוסט' דלקתיים ומאוד מומלץ כתמיכה במצבי דלקת כרונית. מקורות השומנים המומלצים באנדו' הם שמן זית, נר הלילה, דגי ים צפוני, פשתן, בוראז', אגוזי מלך, אבוקדו, צמחים כגון מליסה, מרווה ונענע. חשוב להפחית את המזון מן החי (למעט דגי ים צפוני). המסר השבוע הוא שניתן להפחית את הכאב. צריך רק לשים לב למה שאנחנו מניחים בתוך הצלחת! עשו ניסוי – הפחיתו את המזון מן החי והגבירו צריכת מזון עשיר באומגות טובות וראו כיצד זה משפיע! מאחלת לכן המשך שבוע טוב!