פרוסטגלנדינים ואנדו'

פרוסטגלנדינים ואנדו'

יקירות שבוע טוב, בהמשך לפינה הקודמת, השבוע נקדיש את הפינה לפרוסטגלנדינים (וזאת אינה קללה! בעצם אולי באנדו' זה כן...) מדובר בחומרים דמוי הורמונים המיוצרים מחומצות שומניות בכל תא בגוף. (אגב, אם השם מזכיר לכן פרוסטטה שהיא ערמונית בלעז, אז כן זהו שמם בשל גילויים הראשוני בבלוטת הערמונית). בדומה להורמונים, הם פועלים כמתווכים כימיים, אך בשונה מהם אינם נעים ממקום למקום, אלא פועלים בקרבת התאים בהם מיוצרים . קיימים סוגים שונים של פרוסט' ולהם פעילויות מגוונות. הם מפעילים תגובת דלקת ברקמה פגועה ואחראים לייצור חום וכאב. בנוסף אחראים על קרישיות הדם, לחץ דם, כיווץ שריר, הובלת יונים, חלוקה וגדילה של תאים, תנועת סידן אל ומחוץ לתאים, ויסות טמפרטורה בגוף, תגובות חיסוניות, הפרשת חומרי עיכול ועוד. ישנם פרוסט' מסוימים המעורבים גם בתהליך הרבייה, לידה ופוריות. התזונה שלנו משפיעה על הסוגים המיוצרים בגוף וע"י כך תשפיע על הדלקת והכאב באנדו, על תפקוד מערכת העיכול והחיסון ועל תקינות רקמות החיבור בגוף. זוכרות את אומגה 3 ואומגה 6 מהמאמר הקודם? אז כאן החיבור. אלה שתי חומצות שומן חיוניות לגוף שחייבים לקבלן מן המזון. קבוצת אומגה 6 חיונית לגדילה, שמירה על בריאות העור וצמיחת השיער, ויסות חילוף החומרים של כולסטרול, שמירה על יכולת הרבייה ועוד. חומצות השומן בקבוצה זאת אחראיות על כיווץ כלי דם ועליית לחץ דם, מעודדות פעילות דלקתית, מגבירות ייצור קרישי דם. זוהי חומצת שומן מאוד חיונית לגוף, הבעיה מתחילה כשיש עודף. המזון שלנו יקבע האם לחומצות השומן תהינה השפעה מעוררת דלקת או להיפך. הפרוסט' הלא ידידותיים במשפחת אומגה 6 מיוצרים מחומצה ארכדונית ( AA ) המופקת ממזון מן החי (בשר ומוצרי חלב), אך גם מחומצה לינולאית המתקבלת דרך שרשרת מזון החיות. חומצה זאת מצויה בשמנים צמחיים כגון תירס, סויה ועוד (בכמויות עודפות בשמנים המזוככים). ככל שהתזונה יותר עשירה בחומצה ארכדונית כך ההשפעה מעודדת דלקת תהיה חריפה יותר ואז יוצרו פרוסט' מסוג 2 . פרוסט' מסוג 2 מעוררי דלקת, חום, נפיחות, מקדמי לידה בשל התכווצויות הרחם, מוסתים טמפרטורה בגוף ומשתתפים ביצירה של טסיות וקרישי דם. פרוסט' אלה מאוד חיוניים במצבי טראומה פיזית שונים. בעודף, הם מהווים גורמי סיכון משמעותיים בשל הקשר שלהם לדלקת כרונית וקרישי דם. לקבוצת אומגה 6 יש גם חומצה מתונה ומועילה ושמה GLA (אותה תמצאו כתוסף, בשמן נר הלילה או שמן בוראז') וזוהי קבוצת הפרוסט' מסוג סוג 1 בעלי השפעה הפוכה. הם מפחיתים דלקת, מרחיבים כלי דם ומעכבים יצירה של קרישי דם . בעזרת פעילות נוגדת דלקת חזקה ביותר הם מסיעים לגוף להתאושש מפציעה ע"י הפחתת כאב, אודם ונפיחות. קבוצת אומגה 3 מכילה שלוש חומצות חיוניות ביניהן את EPA ו – DHA המופיעות במוצרי המדף השונים ביחסים משתנים. אגב, היחס ביניהם גם חשוב. אז מה עושה אומגה 3 בגוף? מעכבת יצירה של קרישי דם, בעלת פעילות אנטי גידולית/ סרטנית- מונעת היווצרות כלי דם חדשים ,אנטי אלרגית מתונה, נוגדת דלקת חזקה, מורידה טריגליצרידים בדם, משפיעה על תפקוד ומבנה קרום התא, מזרזת התפתחות מערכת עצבים ודרושה להתפתחות תקינה של המוח. קבוצה זאת אחראית לייצור פרוסט' מסוג 3 שהם נוגדי דלקת ונוגדי קרישי דם. חומצות אלה מצויות בצמחי ים ובדגי ים צפוני. חומצת EPA היא הנוגדת הדלקת החזקה ביותר, לכן במצבים דלקתיים (אנדו', מחלות לב, מחלות פרקים, דיכאון וכו') רצוי ליטול תוספים המכילים ריכוז גבוה ביחס ל – DHA. חומצת DHA (גם אומגה 3) חיונית להתפתחות המוח, רקמת העין, חיונית בהריון ובהנקה. ואז מומלץ ליטול תוספים המכילים ריכוז גבוה יותר שלה ביחס ל – EPA. זאת הסיבה לכך שאין ליטול תוספים ללא המלצה מקצועית. אפשר ליטול את התוסף הלא נכון וחבל.... במזון אומגה 3 מצויה בזרעי/שמן פשתן ,דגי ים צפוני ( סלמון, הליבוט, מקרל, בקלה, סול, טונה, הרינג) אגוזי המלך, ירקות עליים ירוקים, רגילת הגינה, מרווה רפואית, מליסה ונענע. רירית הרחם מפרישה פרוסטגלנדינים במהלך המחזור הוסתי. ישנן נשים שמפרישות יותר מאחרות. בנשים אלה רמות גבוהות של פרוסט' יגרמו לכאבי וסת קשים, עווית והתכווצות שריר הרחם. באמצעות התזונה ניתן לחסום את פעילות הפרוסט' מסוג 2 ולנתב לייצור של פרוסט' מסוג 1 ומוסג 3 שהם בעלי השפעה נוגדת דלקת חזקה ביותר. פרוסט' משמשים כמתווכי כאב. ברגע שיש נזק לרקמה, הם מגבירים תחושת כאב ע"י הגברת רגישות העצבים לכאב. המשמעות היא תחושת כאב חריפה יותר. באמצעות שינוי תזונתי ניתן לנתב לייצור של פרוסט' נוגדי דלקת ומכאן גם רגישות העצבים לכאב תפחת. במצבים של כאב כרוני השינוי התזונתי יכול להוביל למצב שאין כאב או שהכאב פוחת משמעותית. באנדו' הוסת מאוד כואבת. עקב התכווצות שריר הרחם אספקת הדם לרחם מופסקת וזה גורם לכאב. ההתכווצות ברחם נגרמת בשל נוכחות פרוסט' מסוג 2 המסייעים לרחם להשיל את הרירית במהלך הדימום הוסתי ע"י התכווצות הרחם. אם יש עודף של פרוסט' מסוג זה ההתכווצויות כואבות מאוד. סוג המזון מאוד משפיע על סוג הפרוסט' המיוצר. למשל, פרוסט סוג 2 מיוצר ממזון מן החי. פרוסט' סוג 1 וסוג 3 המרפים התכווצות שריר הרחם , מיוצרים מדגי ים צפוני, שמן נר הלילה ושמן בוראז', לכן שמנים אלה מאוד מומלצים במצבים של כאבי וסת עוויתיים וכאבים עוויתיים בכלל באנדו'. פרוסט' נדרשים לצורך ביוץ, ספיגה של הגופיף הצהוב, תנועתיות של הזרע, תגובות חיסוניות, התכווצות הרחם בלידה וכאבי וסת. הנגעים באנדו' הם המקור העשיר ביותר לייצור פרוסט' . באנדו' שחרור הפרוסט' הוא אל חלל הבטן ולא ברחם. כמו כן, אין התאמה בין הפרוסט' המשוחררים ברחם לבין אלה המשוחררים ע"י הנגעים. הפרוסט' מיוצרים בזמן הלא נכון ושולחים את המסרים השגויים. למשל – בסוף הדימום משוחרר פרוסט' מסוג F המאותת לספיגה חוזרת של הגופיף הצהוב ומסמן את תחילתו של מחזור חודשי חדש. נגעי האנדו' משחררים פרוסט' משלהם מספר ימים אחרי הרחם וזה עלול להוביל למסרים סותרים ולהגביר את הסיכון להפלות. אם אישה בהריון התחלתי של מספר ימים, ייצור של פרוסט' F יאותת לשחלות להתחיל מחזור חדש, זה יגרום להשלת רירית הרחם יחד עם הביצית המושרשת. במהלך המחזור הוסתי התקין הרחם והחצוצרות מתכווצים בעדינות וע"י כך מאפשרים את תנועת הביצית והזרע ע"מ שתתרחש ההפריה. נוכחות מוגברת של פרוסט' מסוג 2 יגרמו להתכווצויות עזות ויוציאו את הביצית מהר מידי ושוב תהיה פגיעה בהפריה. אם כן, לתזונה יש תפקיד מכריע ביצירת פרוסט' נוגדי דלקת, נוגדי כאב, מרפי שריר הרחם. מרכיבי מזון שונים יכולים לתמוך או להפריע לפעילותם. שומן מסוג טראנס (המצוי במזון מעובד, שמנים צמחיים מזוככים שאינם מכבישה קרה, מזון מטוגן, מעושן, מרגרינה, מאפים, עוגיות תעשייתיות), שומן רווי, סוכר או קמח מזוקק יכולים לפגוע בפעילות הפרוסט' הטובים. סטרס מגביר פעילות של פרוסט' מזיקים. קבוצת ויטמיני B חיוניים ליצירת פרוסט' נוגדי דלקת. אנזים ברומלין המופק מאננס מעכב פעילות פרוסט' דלקתיים ומאוד מומלץ כתמיכה במצבי דלקת כרונית. מקורות השומנים המומלצים באנדו' הם שמן זית, נר הלילה, דגי ים צפוני, פשתן, בוראז', אגוזי מלך, אבוקדו, צמחים כגון מליסה, מרווה ונענע. חשוב להפחית את המזון מן החי (למעט דגי ים צפוני). המסר השבוע הוא שניתן להפחית את הכאב. צריך רק לשים לב למה שאנחנו מניחים בתוך הצלחת! עשו ניסוי – הפחיתו את המזון מן החי והגבירו צריכת מזון עשיר באומגות טובות וראו כיצד זה משפיע! מאחלת לכן המשך שבוע טוב!
 

kikona126

New member
היי פאולה

יופי של נושא! אני אתחיל מזה שקראתי אותך והיה מקום שכתבת בו ״אצל חלק מהבנות״ או״יש בנות ש״ אז אני הייתי החלק מ... רוצה לספר שאני כן אוכלת מהחי, רק עוף, אבל בתקופה (שבוע) שלפני המחזור לא אוכלת בכלל גם לא דגים ואז כשהמחזור מגיע זה לא כואב כל כך (לא כמו מקודם) יש לי מחזורים שבאמת מגיעים ללא כאב (אם לא היה דם לא הייתי יודעת שיש מחזור) אבל לאחרונה עם הריבוי מחזורים האחרונים כאבו.... האם המגנזיום שאני מקבלת שייך לקבוצה הזאת? כי גם הוא מפחית כאבי התכווצויות רחם... טוב היו לי עוד שאלות כשהתחלתי לכתוב אבל שכחתי...
 

jinim

New member
הי kikona126, שאלה:

הנסיון שלך שהפחתת מזון מן החי אכן מפחית כאב ממש משמעותי, אבל יש לי שאלה קטנה: אמרת שבשבוע לפני מחזור את לא אוכלת בכלל מוצרים מן החי - אז מה כן, רק סלטים? כי גם אני רוצה לעשות כמוך אבל לא כ"כ מבינה מה אפשר לאכול אם לא אוכלים מזון מן החי בכלל.... תודה רבה מראש
 

kikona126

New member
אממ

אני אוכלת מנה עד 2 של חלב (עזים). ומעלה במקום הבשרי את כמות הפחמימות (תפוח אדמה קינואה...) הירקות והפירות לאותו השבוע. לפעמים ביצה ליום... בדרך כלל זה הפירות שאני אוכלת יותר... כי גם ככה הגוף מבקש את זה... אפשר לחיות ללא בשר... כרגע אני גרה בחול וכמעט ולא אוכלת בשר (גם לא עוף) אלא חייה יותר על ירקות... (בהתחלה זה היה על סירים של כתומים... עד שהפכתי להיות כתומה...) ואני אוכלת עוף רק כשאני במסעדה (פעם בשבועיים) אז אוכלים יותר ירקות, יוגורטים (אחד ליום) כל מיני אגוזים.... אני סבלתי מכאבי מחזור מאוד חזקים שכללו התעלפויות וחוסר יכולת לעמוד על הרגליים, הקאות... זה נרגע עד כדי כך שיש פעמים שאני לא צריכה לקחת כדורים בזמן המחזור או שאני לא מרגישה אותו... רק ה-2 האחרונים כאבו לי וכרגע אני משתדלת לשמור על משטר האנדו יותר... (מה גם שהיתה פעם אחת שאכלתי משהו מבשר פרה מבלי שידעתי שזה זה, ויומיים אחרי זה קיבלתי ככה שזה היה ממש מורגש...)
 

jinim

New member
תודה רבה!

אני חדשה מאוד בתחום של לשנות הרגלי תזונה - בעיקר כי אף פעם לא חשבתי שזה יכול באמת ממש להשפיע.... איזה כיף לדעת שזה לא רק שמשפיע, אלא מ-מ-ש משפיע - אני הרבה פחות מיואשת מאז שהצטרפתי לפורום. תודה רבה!
 
מגנזיום

המגנזיום עצמו לא שייך למשפחת הפרוסטגלנדינים. מאידך, אין ספק שיש לו תרומה משמעותית כמרכיב תזונתי לניתוב אל פרוסטגלנדינים מועילים. בנוסף כדאי לזכור שלמגנזיום השפעה מרפה על השרירים בגוף, ביניהם גם הרחם. המגנזיום מפחית חומציות בהיותו מינרל בסיסי, לכן נהוג לעשות בו שימוש גם לצורך הפחתת כאב עוויתי. מבחינת הדגים - בהנחה שאלו הם דגי ים צפוני אין בעיה לצרוך אותם כל החודש גם לפני הוסת. ההמלצה להפחית מזון מן החי באנדו' היא לא רק למניעת הכאב במהלך הוסת, אלא בעיקר לצורך הרגעת התהליך הדלקתי שעומד בבסיס המחלה. לכן חשוב להסתכל תמיד גם לעתיד, לצורך מניעת סיבוכים מיותרים. מינונים קטנים אינם מזיקים. וזאת המילה "מתינות".
 

kikona126

New member
תודה

בתקופה האחרונה לא יוצא לי לאכול הרבה מוצרים מן החיי, רק גבינות. ההרגשה במשך החודש טובה. לא יכולה להגיד את זה לגבי המחזור האחרון כי הוא היה שונה מהקודמים. הקודמים הגיעו עם נפיחות וכאב בגב שנעלם, והאחרון הגיע עם נפיחות וכאבי רגליים ועייפות אבל ללא כאבים באזור הגב... (אבל קיבלתי איזה כדור משהו בן *₪%^ שנתן לי כוח כאילו בחיים לא היו כאבים...) כמה מנות גבינה מומלץ לאכול ביום? טונה נחשבת לדג ים אטלנטי? (כי את זה אני כן אוכלת) בכלל אילו דגים נחשבים לדגי ים אטלנטי?
 
גבינות

מבחינתי כמה שפחות גבינות ככה יותר טוב. אפשר לאכול אחת ליומיים, לתת עדיפות למוצרי חלב מוחמצים(יוגורט, לבנה וכד') ופחות חלב ניגר. דגי ים צפוני - סלמון, בקלה, טונה, סרדינים, הליבוט, מקרל, סול.
 

jinim

New member
שלום פאולה יש לי שאלה לגבי מזון מן החי:

האם הכוונה גם למוצרי חלב (גבינות ויוגורטים)? והאם הכוונה גם לדגים? תודה רבה מראש
 
מוצרי חלב

אם קראת את המאמר, אז כל המזונות מן החי מגבירים ייצור פרוסטגלנדינים בעיתיים. וזה אומר בשר לסוגיו (בקר, עוף, הודו, כבש וכד') חלב ומוצריו (וכאן זה לא משנה אם בקר או עיזים או כבשים) וגם ביצים. למי שסובלת מכאבים עוייתים קשים, מומלץ לעשות ניסוי של חודש שיוקדש כולו למזון צמחוני + דגים. מה אוכלים? שפע - דגנים מלאים, קטניות, ירקות, פירות, אגוזים וזרעים וגם דגי ים צפוני. לפעמים הורדה של מרכיבים מסוימים בתזונה מובילה לשיפור בכאב. אבל אחזור על מה שעניתי קודם. אנדו' היא מחלה בעלת מאפיניים דלקתיים.תוציאו מן המשוואה את גורמי הדלקת במזון ותקבלו הפחתה בדלקת לתסמיניה השונים. השינוי לא פשוט,הוא דורש היערכות נכונה, אבל משתלם! בהצלחה!
 

jinim

New member
תודה רבה!

אני רק לפני כמה ימים הצטרפתי לפורום הנפלא הזה שכבר עזר לי מאוד והתחלתי לקרוא את כתבות שלך מארכיון והן ממש עוזרות לי. מה גם שאני כל הזמן קוראת שבנות שמיישמות את ההמלצות שלך חשות ממש הקלה - זה כ"כ מעודד! שוב, תודה רבה
 

jinim

New member
היי פאולה, שאלה נוספת לגבי מזון מן החי:

אם לא אוכלים בשר וגבינות אז מאיפה ניתן למלא את החוסרים בברזל (שגם ככה חסר לי), סידן וכו'? האם לקחת תוספי תזונה (ברזל אני גם ככה לוקחת מידי פעם)? תודה רבה מראש
 
ברזל וסידן

לגבי חסר בברזל - לפני שנוטלים תוסף כדאי לבדוק שאכן ישנו חסר. במידה והבדיקות מצביעות על כך עולה ששאלה נוספת - מהי הסיבה לחסר. לא פעם נוטלים את התוסף, הרמות משתפרות לזמן מה ואז מפסיקים את התוסף והרמות יורדות שוב. בין הסיבות העיקריות לחסר ברזל הספיגה ממוקמת די גבוה. לכן בטיפול מקצועי אפשר להתייחס בצורה מקיפה לחסר ברזל. לגבי הסידן - ישנם מקורות נוספים למעט מוצרי חלב. מה גם שמרכיבים שונים בחלב ומוצריו גורמים לכך שהסידן יופרש מן הגוף ולמעשה פחות יספג. יש לא מעט ויכוח האם חלב ומוצריו הם באמת מקור חיוני לסידן או שמא הוא גורם ליותר נזק לעצמות (מבט אחד לעבר חברינו על ארבע ישכנע אותנו כי עצמות חזקות אינן דורשות מוצרי חלב). אולי נקדיש פינה לנושא בעתיד. בינתיים, מקורות נוספים לסידן ובעלי ספיגה מאוד טובה: ביצים, שומשוםמלא (פי 5 סידן ביחס למוצרי חלב), סרדינים, שקדים, אגוזי אילסר, כרוב חי, חומוס יבש, משמש ותאנים מיובשות, סויה, טחינה, ברוקולי.
 
למעלה