על הפחמימות - פרק ב'

על הפחמימות - פרק ב'

יקירותיי שבוע טוב, בהמשך לפינה הקודמת נמשיך היום עם הפחמימות ונלמד לבחון את השפעתן הבריאותית. מזכירה לכן כי המדד הגליקמי מספק לנו מידע בנוגע להשפעת הפחמימה על רמות הסוכר בגוף. ולמה זה כל כך חשוב לנו להבין כיצד הפחמימות משפיעות? לסוכרים בעלי עומס גליקמי גבוה השפעה מכרעת על רמות הסוכר בדם, על רמות הכולסטרול, על גמישות העורקים שלנו, על רמות שומני הדם הטובים, על המשקל שלנו וכן על תחושת הכאב והדלקת. סוכרים בעלי עומס גליקמי גבוה מעלים את רמות האינסולין ובהיותו הורמון בונה, האינסולין מקל על הצטברות השומן מסביב לבטן. השמנת בטן נחשבת כיום לגורם סיכון למחלות לב וכלי דם, לסוכרת וגם לסרטנים שונים. אותם תאי שומן המצטברים מסביב לבטן הנם מפעלים הורמונאליים המייצרים הורמונים המגבירים עמידות התאים לאינסולין, מגבירי תיאבון, אסטרוגן, טסטוסטרון וקורטיזול (הורמון הסטרס). תאי השומן מייצרים גם מולקולות דלקתיות אשר גורמות להרס חילוף החומרים ע"י האטת שריפת השומן והגברת הדלקת ,התיאבון והורמוני לחץ. שומן תוך בטני גורם להתפשטות הדלקת לשאר חלקי הגוף ע"י הגברת עודף מחמצנים (רעלנים בתוך הגוף) ושינויים בחילוף החומרים. התוצאה היא עודף משקל ותסמונת מטבולית המחמירים דלקת. דבר נוסף בעקבות החמרת הדלקת ומאפיין אנדו' זה הכאב. ללא לדקת לא יהי כאב. מכאן שסוכרים מחמירים גם את תחושת הכאב. נקודה נוספת למחשבה היא שצריכת "קלוריות ריקות" (רכיבי מזון דלי משמעות תזונתית) נחשבת למדלדלת מחסני מינרלים בגוף. אותם מזונות בעלי עומס גליקמי גבוה מתפרקים בגוף לתוצרים חומציים המחייבים נטרול השפעתן השלילית ע"י מינרלים בסיסיים כגון סידן, מגנזיום, אשלגן. אותם מינרלים החיוניים בהקלה על הכאב. אז איך תזכרו מהן הפחמימות המומלצות? חפשו דגן מלא ולא טחון (העדיפו תבשיל של דגן מלא על פני לחמים, גם אם מועשרים בסיבים תזונתיים). לדוגמה, גריסי פנינה, שיבולת שועל מלאה, קינואה, כוסמת, אורז בסמטי מלא, קוסקוס מלא, בורגול גס (שניים אחרונים שייכים לחיטה, אז בזהירות). לחמים מומלצים מכוסמין או שיפון או שאור – לחמים אלה משביעים יותר עקב עיכול איטי וספיגת גלוקוז איטית לדם. הספגטי מתעכל לאט יותר לכן בעל עומס גליקמי נמוך. בשלו אל דנטה בתוספת רוטב ירקות, שום ועשבי תיבול ותיהנו! קטניות בעלות עומס גליקמי נמוך ביותר, מאוד מומלצות להרזיה, איזון רמות סוכר ושומני הדם. לדוגמה עדשים, שעועית יבשה, אפונה, גרגרי חומוס. חפשו מזון מן הצומח בשל תכולת הסיבים התזונתיים. סיבים צמיגיים מגבירים את צמיגות התערובת במערכת העיכול – המזון והאנזימים נעים באיטיות לכן העיכול מואט. קטניות, תפוחים, שיבולת שועל ושעורה (גריסים וגריסי פנינה) כמקור טוב לסיבים צמיגיים . הרבו בירקות מכל הצבעים – כתומים (בטטה, גזר,דלורית,דלעת), ירוקים עליים , אדומים, לבנים, סגולים. להמעיט בתפוח אדמה אם יש ברקע סוכרת או עודף משקל. פירות מומלצים בעיקר פירות יער, דובדבנים, אגסים, תפוחים, אפרסקים, משמשים, נקטרינה וכן גם ענבים ואבטיח. אחוז הפחמימות במנת הגשה נמוך, לכן גם בסוכרת אפשר לאכול אותם במתינות. צרפו להם תמיד אגוזים או זרעים טבעיים על מנת למתן את ההשפעה הגליקמית. שומן וחלבון מאטים קצב התרוקנות הקיבה ,לכן מואט קצב עיכול המזון במעי דק. לכן מומלץ להקפיד לצרוך שומנים בריאים להפחתת רמות הגלוקוז בדם, לדוגמה אבוקדו, אגוזים, קטניות, טחינה מלאה. חומץ, מיץ לימון ושמן זית מפחיתים משמעותית את רמות הגלוקוז בדם, לכן הכינו מהם רטבים לסלט. אגב, מומלץ להתחיל את הארוחה בסלט ירוק עם רוטב על בסיס לימון או חומץ. ישנם מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך ובכל זאת מומלץ להפחית בהם בשל העלייה ברמות האינסולין בגוף לדוגמה מוצרי חלב, ממתקים, מאפים, שוקולד וגם בשר, דגים וביצים. רמות אינסולין גבוהות גורמות לגוף לשרוף יותר פחמימות ופחות שומנים, עורקי הלב הופכים לקשיחים יותר ומאבדים את גמישותם. לכן, לצורך שמירה על בריאות הלב, המשקל, רמות הסוכר ושומני נדם, להפחתת הדלקת והכאב באנדו' חשוב להחליף כמחצית מכמות הפחמימות בעלות אינדקס גבוה בפחמימות בעלות אינדקס נמוך, כלומר בכל ארוחה לצרף לפחות מזון אחד בעל עומס גליקמי נמוך. בהצלחה! לאתר הרשמי של האינדקס הגליקמי http://www.glycemicindex.com/
 

annabell Lee

New member
קצת מייאש..

כלומר לסכרתית + פיברו'+אנדו, ממש לא נשאר מה לאכול. שיבולת שועל..לאיזו קטגוריה היא נכנסת? זו חיטה סטנדרטית אסורה?
 

liats80

New member
שבולת שועל

איננה חיטה ובדר"כ לא אמורה להיות איתה בעייה. גם לא לסוכרתיים. אפילו להפך יש בה סיבים תזונתיים ופחמימות שמתפרקות לאט. כמובן במידה. זו דעתי הלא מקצועית... עד שפאולה תענה.
 
תשובה ל - annabell Lee

לפי גישת המעמסה הגליקמית למעט דגנים גרוסים, סוכרים המתפרקים מהר (אורז לבן, קמח לבן, מזון דל בסיבים, מאפים ועוגיות תעשייתיות) ותפו"א שהם מעלים סוכר באופן משמעותי, התזונה היא זהה להלמצות לאנדו' - ירקות, פירות, קטניות, דגי ים צפוני, אגוזים וזרעים וכמובן דגנים מלאים ופחות לחם. ההמלצות לא שונות - אתן יכולות מהיום לבחור בתבונה את הפחמימות שלכן ולא לוותר עליהן כפי שקורה בהמון מקרים בשל מידע שגוי. לפחמימות תפקיד מאוד משמעותי למוח, שרירים, כדוריות אדומות, לכן חשוב לבחור אותן בצורה נכונה. לגבי שיבולת שועל - אינה חיטה, אלא דגן בפני עצמו (אומנם דגן המכיל גלוטן, אבל אינו קונטרה אינדיקציה באנדו'). היא גם בעלת אינדקס נמוך ואין מניעה לאכול אותה. כמובן שבסוכרת מומלץ לאכול את הפתיתים המלאים ולא את הקוואקר הטחון ( גרסת האינסטנט בקופסאות). מעבר לכך ציינתי במאמר כי לסיבים המסיסים במים יש השפעה מיטיבה גם על רמות הסוכר וגם באנדו' כדי לפנות עודפי אסטרוגן. שיבולת השועל והגריסים מכילים סיבים תזונתיים מסיסים (מסוג בטא גלוקן) שמאוד מומלצים בסוכרת, להורדת רמות שומני הדם וגם בהרגעת הדלקת בגוף. מקווה שעזרתי לך להרגיש פחות מאויישת!
 

annabell Lee

New member
../images/Emo13.gifתודה..אני עדיין קצת מבולבלת לגבי

תפו"א..תמיד נאמר לי שזוהי פחמימה מומלצת בגלל הערך הגליקמי הנמוך שלה. כתבת כאן שהיא בעלת ע.ג. גבוה..אז אני מבינה שלא כדאי לבחור בה כמנת פחמימה? ושיבולת שועל, אני קונה את הדגן המלא ומוסיפה מים רותחים..
 

galim29

New member
../images/Emo9.gif לגבי התפ"א

עכשיו דווקא הבנתי למה לא נותנים לי לאכול תפוח אדמה או בטטה... הוא לא חיוני לי וסתם קלוריות מיותרות. שיבולת שועל למיטב ידיעתי דווקא בריא, עם מים כמובן ולא עם חלב (לא שזה מה שאני עושה, אבל זה המומלץ). בקיצור, כשאת באה לכאן לא להכין לך צ'יפס עם דייסת קוואקר בחלב וסירופ מייפל?
 

liats80

New member
למה לא בטטה? וגם רעיון לשיבולת שועל

לבטטה יש ערך גליקימי יחסית נמוך. היא מכילה הרבה ויטמין A, ויטמין C, וגם סידן וברזל. זה לא לגמרי קלוריות ריקות. בטטה דווקא מומלצת כחלק מדיאטה בריאה. אני לא יודעת למה לך המליצו להמנע - אולי יש סיבה ספציפית אבל באופן עקרוני באנדו (וגם לסוכרתיים) לא צריכה להיות בעיה. אולי שווה לך לשאול. לגבי שיבולת שועל אני לא אוהבת אותה בחלב ואוכלת אותה די יבשה (לא דייסה). אבל תמיד אפשר להכין עם חלב קוקוס אם בא לכן נראה לי שיצא טעים יותר מחלב רגיל. לשיבולת שועל (40 גרם) שלי אני מוסיפה (אחרי בישול 3 דקות במיקרו עם מים מעט מעל כיסוי) פשתן (10 גרם בשביל הסיבים), קינמון, בננה, קוקוס (5 גרם), מעט צימוקים (10 גרם) וכפית אגבה (או מייפל). לי זה ממש טעים (למרות שבלי הסיבים עוד יותר טעים אבל...) עוד דרך נחמדה לשיבולת זה להוסיף מעט טחינה גולמית, קינמון ואגבה (או מייפל) עם או בלי תוספת פשתן. זה יוצא טעם של חלבה. אני רק אוהבת את זה עם הרבה טחינה גולמית וזה הרבה קלוריות (100 לכף) אז אני מעדיפה את האופציה הראשונה שממלאה אותי קצת יותר בעד אותן קלוריות. אבל האופציה הזה אולי מתאימה יותר לסוכרתיים....
 
תפו"א

בעבר חילקו את הפחמימות לפשוטות ומורכבות. ותפו"א נחשב לפחמימה מורכבת, לכן בעבר חשבו שהוא יותר בריא. לאחר גילוי העומס הגליקמי יודעים כי לתפו"א ערך גבוה כלומר נכנס במהירות לדם, לכן כדאי להימנע. בשונה מהבטטה שהיא דווקא בעלת עומס גליקמי נמוך (למרות טעמה המתוק). יש ספר טוב בנושא: THE NEW GLUCOSE REVOLUTION או בעברית "מהפכת הגלוקוז". מומלץ בחום לסוכרתיות ולכאלה שרוצים לשפר את בריאותם.
 

annabell Lee

New member
הבנתי..ואני דווקא נרתעתי מבטטות

בגלל המתיקות, למרות הערך התזונתי הגבוה. אחפש את הספר שאהיה בארץ. אז בנתיים מה שנשאר לי לאכול זה בעצם רק אורז..בכל אופן זה הדבר היחידי שאני מסוגלת לסבול..
 

galim29

New member
שאלה לפאולה../images/Emo140.gif

ספגטי מחיטה מלאה יותר מומלץ? ראיתי שחברה הכינה מעין סלט- ערבבה ספגטי קר עם ירקות טריים וזה נראה מאוד טעים, השאלה אם בגדר המותר גם עבור אנדואיות. ולגבי חטיפים מתוקים- מה מכל החטיפים מומלץ? יש את החטיף של נייצ'ר ואלי שהוא טעים מאוד אבל מפוצץ קלוריות (154 לחטיף כפול). הוא מאוד משביע, אבל המרכיבים שלו מלאים סוכר. האם אני טועה? יש משהו מקביל שכן ניתן לאכול שהוא תחליף למתוק?
 
ספגטי מחיטה מלאה

באנדו' היתי ממעיטה בחיטה והולכת לכיוון תחליפים כגון אורז, כוסמת, כוסמין. כיום יש בבתי טבע פסטה (לסוגיה כולל ספגטי) מסוגים שונים. נכון שיקרה יותר, אבל התרומה הבריאותית שלה גבוהה יותר. לגבי החטיפים ה"בריאים" - לצערי בכולם יש סוגים שונים של סוכרים (תקראו את האותיות הקטנות, יש שם שמות שאפילו אני לפעמים לא מזהה), חיטה, דגנים שונים, ממתיקים מלאכותים בדיאט ועוד. עדיף להכין בעצמכן - גלילי פצפוצי אורז, תמרים, פירות יבשים, שיבולת שועל, אגוזים וזרעים שונים, בשילוב טחינה גולמית או שקדייה, מולסה, סילאן טבעי. כל מזון תעשייתי (למרות הקלות במציאתו) טומן בחובו מחיר גבוה מידי לאנדו'. לכולנו למעשה.... שינוי תזונתי הוא לא תהליך פשוט. הוא תהליך! זה דורש התארגנות נכונה - חיפוש מתכונים, בחירה נכונה של מזונות, ניסוי, קריאה של מרכיבים במזונות המדף השונים. הרווח בסוף עצום! בהצלחה!
 

liats80

New member
המלצה למתוק

היי גלים, אם את אוהבת חרובים אז את יכולה לקנות אבקת חרובים לערבב עם שקדים טחונים ומים וליצור כדורים. אפשר לגלגל את הכדורים בקוקוס אם בא לך, זה יוצא ממש ממש טעים לדעתי (אבל אני מאוד אוהבת חרובים). זה מאוד קל להכנה ואת יכולה לשמור בחוץ לכמה ימים או להקפיא חלק. מתוק ובריא. מכיל סיבים תזונתיים (מהחרוב), חלבונים ושומנים טובים (מהשקדים). רק לא להגזים כי אז זה יכול לגרום לעצירויות. לי אישית עוד לא קרה ואני תמיד נסחפת איתם, אבל יש כאלו שיותר רגישים. מקווה שתאהבי!
בקשר לספגטי - יש ספגטי מתירס או אורז וזה עדיף על חיטה גם היא היא מלאה. חיטה לא טובה לאנדו. זה שיש בה סיבים (מלאה) לא ממש עוזר (למרות שזה יותר בריא באופן כללי למי שאין אנדו).
 

galim29

New member
ליאתי

אני סובלת מעצירויות ולוקחת דבש מיוחד כמעט כל לילה כדי שיהיו לי יציאות אז עד כמה שהחרובים נשמע טעים, נראה לי שאיאלץ לוותר. ואני לא חובבת בישולים/אפיות, אז די מתעצלת לגשת למטבח. ובטח אחר כך אבלע את המתוק תוך דקה וחצי אז מעדיפה ללמוד להימנע ולא להחזיק בבית מתוק, הבעיה היא בעבודה... או בלימודים כשבא מתוק.
 

liats80

New member
אז אולי...

אולי תקחי איתך קצת פירות יבשים בשילוב עם אגוזים. זה עניין של טעם כמובן, אבל בשבילי תמרים די עושות את העבודה של המתוק. אפשר להכין חטיפים אבל אפשר גם סתם ככה לשים חופן אגוזים ו 4-5 תמרים בשקית של סנדביצים. אני לוקחת כל פעם אגוזים מסוג שונה ולפעמים מערבבת. בדר"כ אחרי 3 תמרים מספיק מתוק לי. ואני חולת מתוק. כשזה פחות עניין של מתוק ויותר של נשנוש אני אוכלת גם שזיפים ומשמש מיובשים (שניהם יכולים לעזור לעצירות). בחנויות טבע יש חטיפים מוכנים לא באריזה ממש אלא בניילון נצמד שעשויים מפירות יבשים ואגוזים. את כמובן צריכה לראות כמה את רגישה לפירות יבשים. בדר"כ זה בסדר אבל טוב לשלב עם אגוזים (ככה פאולה יעצה לנו). אני אנסה לחשוב על עוד רעיונות שלא דורשים הכנה (יש לי הרבה מתכונים לעוגיות, או לפקנים "מסוכרים" וכו אבל זה כן דורש הכנה). או שאני פשוט אעשה לך משלוח
 

galim29

New member
משלוחה נשמע מעולה../images/Emo6.gif

וכן, אצטרך להתרגל שוב לפירות יבשים. שזיפים ומשמשים לא אוהבת
אבל תמרים מג'הול כן.
 

kikona126

New member
אה ../images/Emo18.gif

שימי לב הפירות היבשים האלו שמוכרים בשקיות בארץ, החטיפים האלו... לא זוכרת של איזה חברה, אבל הם ממש מגעילים! עדיף להכין בבית כזה ואז את מחליטה כמה לשים מכל דבר ואיזה טעם יהיה דומיננתי...
 

kikona126

New member
המלצה מהרגע...

יוגורט מעורבב עם ריבה ללא סוכר (כפית עושה את העבודה) ואז את יכולה להוסיף לזה סוג של קורנפלקס שאת אוהבת וטוב לאנדו... (יש את האורז כמו השוקופופס) עוד מתוקים, כמו ליאת פירות יבשים... אפשר להכין עוגיות מהאורז (הקורנפלקס) טחינה ודבש או כל תחליף סוכר אחר... זה יוצא כמו כדורי שוקולד.... והדבר שאני הכי אוהבת להכין ואפשר לקחת לכל מקום ויש לזה טעם של שוקולד...
טוחנים תמרים, מוסיפים אגוזים (אני אוהבת עם אגוזי מלך) ומוסיפים לזה קינמון (אם את אוהבת אפשר להוסיף וניל) ואז עם ה"בצק" שיצא מזה עושים חטיפים לכל השבוע, אורזים אותם בניילון נצמד שמים במקרר (עדיף מקפיא בארץ אם יוצאים מהבית עם זה) ואז אוכלים כשזה מתקשה. וכן זה ממש כמו לאכול כדורי שוקולד... אם לא יש את המתכון הזה לשוקולד שאפשר להכין עם אבקת חרובים, ותמיד להשתמש בתחליפים לסוכר... http://www.bishulog.co.il/blog/2008/08/30/chocolatespread/ דרך אגב, אם חמאת בוטנים זה טוב (אם קונים אותה ללא סוכר) אז אפשר להכין סנדביץ עם חמאת בוטנים ובננה וזה גם יוצא מתוק (גם מתוך האתר שיש שם למעלה)
 

זואילי

New member
נראה לי את וליאת

יכולות לכתוב ספר מתכוני אנדו. יאללה, תיפגשו בקלן או וואטאבר
תאספו, תערכו וקדימה. אני ארכוש, אבל רוצה הקדשה.
 

kikona126

New member
LOL

רציתי לפתוח בלוג שכזה ואפילו כבר התחלתי, אבל לא כתבתי בו כלום... אין לי כל כך סבלנות לפורום... רוצה מתכון למשהו טעים? הכנתי את המנה המלזית של הג'ירף לפני כמה זמן... חכי אני אשים 2 תמונות ואם יהיה מענה אני אפרסם את המתכון הפשוט...
 
למעלה