פחמימות

kikona126

New member
שאלה לפאולה

אני אשמח אם אחת המנהלות תוכל לשרשר את ההודעה לכשתיהיה הפינה שלה. בחיפושי אחרי רופא נשים בצרפת התחלתי להכנס פה לפורומים צרפתים, וראיתי שפה בצרפת בדיאטה שלהם לא אומרים להן להפחית או לא לאכול חיטה למה בעצם החיטה גורמת? מה הסיבה שהיא לא מומלצת? (אני זוכרת שכתבת לי על זה לפני שבועיים וגם דיברת על הנושא בשבוע האחרון, אבל מה שענית לי היה בהקשר לבעיות ביציאות וחילוף חומרים, האם ישנה עוד סיבה?) ובנוסף מבקשים מהבנות פה להמנע מאכילת פומלות ובוטנים. מה יש בפומלות ובוטנים שלא טוב? עוד המלצה שיש פה היא לא לאכול בכלל מוצרי חלב אלא רק חלב צמחוני, והם אומרים פה שאפשר חלב סויה, אבל לא רק חלב סויה, אני הבנתי שסויה זה פיטואסטרוגן ולכן אסור לצרוך את זה, האם אפשר לשתות חלב סויה בכמות מסויימת שלא תזיק או שעדיף להמשיך במה שאני מכירה ולא לגעת בזה? ושאלה שאולי קצת תעלה שוב את החיטה, יכול להיות שחלק מהתגובה שלנו לחומרים היא תגובה גנטית נרכשת? אם אני מסתכלת על התפרטים השונים אני רואה שאצלם לא מומלץ חלב מן החי בכלל ואצלנו בארץ מדברים על חלב עזים - מה שפעם היה מקובל מאוד באזור שלנו. אצלהם אין בעיה עם החיטה, ואצלנו כן... אני חושבת שחידוד של זה יהיה עם הסויה, הרי הסויה זה אוכל שאוכלים אותו הרבה בסין אבל לא רואים שם בעיות בהתפתחות הנשית (מה שבארץ כן רואים אצל ילדים - כגון בנות שמתפתחות בגילאים מאוד קטנים - כבר שמעתי על ילדה בת 4 שקיבלה מחזור, והרופא ביקש שההורים יפסיקו עם הסויה בבית ואמר שהגוף שלנו לא רגיל לצרוך את זה). טוב זאת שאלה קצת פילוסופית או בכלל שאלה ששווה מחקר אבל בכל זאת אשמח לשמוע את דעתך בנושא. תודה ושבוע טוב קיקי
 
פחמימות

יקירותיי בוקר טוב, כפי שהבטחתי נתחיל בסדרה של מאמרים בנושא אבות המזון והיום ברצוני להציג בפניכן את הפחמימות. אל נא תיבהלו מן המושגים שיופיעו בהמשך. אשתדל להפוך את הנושאים לקלים להבנה. פחמימות הנם מאגרים טבעיים הנוצרים באמצעות אנרגית השמש, תחמוצת הפחמן ומים. בגוף הן מתפרקות לגלוקוז. לפחמימות תפקידים רבים ביניהם הפקת רוב האנרגיה בגוף, פעילות המוח, מערכת העצבים, הכבד, בניית תאים וזיהויים. אין תפריט דיאטטי שלא מציין את הפחמימות כאשמות עיקריות להשמנה ולא פעם הן הראשונות שיורדות מרשימת המזונות המותרים – הלחם, האורז, הפסטה. עם זאת המחקרים הרפואיים החדשים החלו לגלות את חשיבות הפחמימות לבריאותינו והיום מדברים על איכות הפחמימות ולא על כמותן. הגלוקוז משמש כדלק אנרגטי עיקרי למוח, לתאי דם אדומים, לעובר ולהפעלת השרירים. כדי לשמור על משקל גופינו אנו חייבים לשרוף דווקא את השומן במזון וזה תלוי ברמות האינסולין בדם. ככל שרמת האינסולין נמוכה יותר (למשל בשעות הבוקר), כך הגוף שורף בעיקר שומן וככל שרמתו גבוהה הגוף ישרוף יותר פחמימות והשומן יאוחסן. המוח אינו יכול להשתמש לצורך הפקת אנרגיה, אלא בגלוקוז. אם נצום או נמנע ממנו פחמימות, מאגרי הפחמימות ירוקנו והכבד יתחיל לייצר גלוקוז מחלבון השרירים. ברגע שנגיע לשריפת שומנים המוח לא יתפקד בצורה הטובה ביותר, נרגיש פגיעה בשיפוט, נסבול מכאבי ראש והחשיבה תואט. במרבית הדיאטות המגבילות אכילת פחמימות אנחנו מרגישות כאבי ראש, עייפות, תחושה של עצבנות וחוסר מנוחה. התגובה הקיצונית לירידה ברמות הגלוקוז תהיה רעידות, סחרחורת, בחילה, היעדר קואורדינציה ובמצבים קיצוניים אף איבוד הכרה ומוות. מחקרים מראים כי ביצועיים שכליים משתפרים בעקבות צריכת פחמימות , למשל, רמת אינטליגנציה, זכירת מילים, יכולת מתמטית, זיכרון לטווח קצר, עיבוד מהיר של אינפורמציה וחשיבה הגיונית. ב- 20 השנים האחרונות המדענים הגיעו למסקנה שלא מספיקה החלוקה בין פחמימות פשוטות למורכבות מפני שלא ניתן להסיק מכך מה תהיה ההשפעה על רמות הגלוקוז בדם. יש פחמימות פשוטות אשר לא מעלות משמעותית את הגלוקוז ולהיפך, פחמימות מורכבות שכן מעלות דרמטית את הגלוקוז בדם. מחקרים גילו כי לכמות וסוג הפחמימות במזון יש השפעה על רמות הגלוקוז ושתי ארוחות המכילות כמות פחמימות זהה עשויות להשפיע בצורה שונה – פחמימות אשר מתפרקות מהר בזמן העיכול ומעלות את רמות הגלוקוז בדם הוגדרו כבעלות אינדקס גבוה ולהיפך . המונח אינדקס גליקמי פותח ע"י פרופ' ג'ינקינס, מומחה לתזונה בשנת 1981 וזאת ע"מ לסייע בזיהוי המזונות הטובים ביותר לחולי סכרת. פרופ' ג'ינקינס תקף בחריפות את השימוש בשיטת המנות הזהות בכמות הפחמימות. לא מעט מחקרים שנעשו על סוגי מזון שונים גילו למשל, כי מנת גלידה השפיעה פחות על רמות הסוכר בדם מאשר מנת לחם רגיל. בארה"ב עדיין מתנגדים לשיטת האינדקס הגליקמי. כיום מומחים לתזונה עושים שימוש רק במונחים של אינדקס ועומס גליקמי ע"מ להתמודד עם מחלות כרוניות שונות, ביניהן תסמונת השחלות הפוליציסטיות. בשל הקשר לאינסולין כיום הטיפול בתסמונת זאת הוא באמצעות תפריט בעל עומס גליקמי נמוך. מהו האינדקס הגליקמי – GLYCEMIC INDEX = זהו מדד פיזיולוגי של איכות הפחמימות המשווה בין הפחמימות על פי השפעתן המיידית על רמת הגלוקוז בדם. הוגדרו שלוש רמות - אינדקס מעל 70 הוגדר כגבוה, בין 56 – 69 הוגדר כבינוני, 55 ומטה הוגדר כנמוך. כל המזונות מושווים למזון אחד למשל גלוקוז טהור בכמות שוות ערך של פחמימות. במדידה אידנקס הגלוקוז = 100. לצורך השוואה האינדקס של לחם לבן = 70. הגלוקוז הטהור הנו החומר המשפיע ביותר על רמות הסוכר בדם. מעט מאוד מזונות בעלי אינדקס העולה על 100. הגלוקוז הטהור הנו תמיסה מרוכזת השוהה מעט מאוד זמן בקיבה . אורז יסמין בעל אינדקס גבוה מ- 100, בשל תכולה גבוהה של עמילן אשר עוזב את הקיבה מיד ולאחר מכן מתעכל במהירות עזה. דוגמאות נוספות פצפוצי אורז או תפו"א גם בעלי אינדקס גבוה והשפעתם על רמת הגלוקוז בדם דומה להשפעתו של גלוקוז טהור. מהי המעמסה הגליקמית – GLYCEMIC LOAD – השפעת המזון על רמת הגלוקוז בדמנו תלויה בכמות ותכונות הפחמימות: המעמסה הגליקמית נותנת לנו אינפורמציה נוספת. אינדקס גליקמי מראה לנו באיזו מהירות הפחמימה הופכת לגלוקוז בדם. למשל לאבטיח אינדקס גבוה, אבל בשל תכולה נמוכה של פחמימות ההשפעה הכללית שלו תהיה מתונה מאוד. אגב, זאת דוגמה טובה לדעות הקדומות שעדיין קיימות היום בקרב תזונאיות. לא פעם אני שומעת על הגבלה באכילת גזר, בצל ועגבניות בקרב חולי סוכרת ולעומת זאת יד חופשית באכילת עוגיות ללא סוכר..... (עוד מעט תבינו עד כמה הגישה הזאת איננה נכונה). מבחינת העומס הגליקמי הוגדר מדד מעל 20 כגבוה, בין 11 – 19 בינוני ונמוך מ – 10 ערך נמוך. למה כל כך חשובים המדדים החדשים – מסתבר שהעיכול האיטי תנודות מתונות בתגובת הגלוקוז בדם אחרי אכילת מזון עם אינדקס נמוך מסייעים בשליטה ברמות הגלוקוז בדם בחולי סכרת ובתנגודת לאינסולין (זהו שלב מקדים לסוכרת מבוגרים). כמו כן, מזון בעל מדדים גליקמיים נמוכים מוביל לירידה בהפרשת האינסולין במהלך היום. עיכול איטי של מזון גורם לעיכוב תחושת הרעב ובכך ישנה הקלה בתהליך הרזיה. שיפור בריאות הלב מפני שמזון בעל עומס גליקמי נמוך מפחית יצירה של מחמצנים בגוף וכך העורקים יישארו רכים וגמישים, פוחת הסיכון לשקיעת שומן וסידן בדפנות העורקים אשר גורמים להתקשותם – טרשת עורקים וכמובן מונע יצירת קרישי דם. לסיום אתייחס למספר גורמים המשפיעים על העומס הגליקמי של מזון: מזון גס בעל אינדקס נמוך, לכן גרגרים שלמים עדיפים על קמח. האורז הוא הדגן היחיד בעל אינדקס יחסית גבוה, לכן עדיף הבסמטי. לסוכר הלבן אינדקס בינוני – 60 – 65. הפרוקטוז המצויה בפירות מועברת ישירות אל הכבד שם נשרפת מיידית לאנרגיה לכן בדם יוצרת תגובה מאוד נמוכה. מכאן שסוכרתיים יכולים לאכול פירות. סיבים שלמים מפחיתים אינדקס גליקמי וצמיגות הסיבים מאטה את העיכול, לכן סיבים צמיגיים מורידים אינדקס כללי ומאזנים רמות סוכר בדם. קטניות, תפוחים, שיבולת שועל ושעורה (גריסים וגריסי פנינה) כמקור טוב לסיבים צמיגיים . מוצר מקמח מלא בעל אינדקס דומה למוצר מקמח לבן. כן כן גבירותיי הלחם מקמח מלא אולי עשיר יותר בסיבים, אבל הקמח השפעתו זהה. גם לדגני בוקר מקמח מלא יש אינדקס גבוה .כנ"ל לחיטה תפוחה העשויה מגרגרי חיטה מלאה מבושלים היטב. חומץ או מיץ לימון עם הארוחה מורידים רמות גלוקוז בדם. חומציות המזון מעכבת את התרוקנות הקיבה ומאיטה את העברת המזון אל המעי הדק ולכן עיכול הפחמימות מואט. מאוד מומלץ לחולי סכרת, לירידה במשקל. נוכחות שומן בארוחה מורידה אינדקס גליקמי – חשוב להקפיד על שומנים טובים : אבוקדו, אגוזים , קטניות. הכללת מזון אחד עם אינדקס נמוך בארוחה מספיקה כדי לשמור על תזונה בעלת אינדקס נמוך. לאינדקס הגליקמי יכולת ניבוי של אינדקס האינסולין – מזון עם אינדקס גליקמי נמוך יהיה עם אינדקס אינסולין נמוך. 3-4 פירות ליום (בעיקר תפוחים ותפוזים) מובילים לאינדקס גליקמי כולל נמוך לארוחה עם אינדקס גליקמי נמוך "השפעת הארוחה הבאה" טובה. מומלץ לאכול בכל ארוחה לפחות מזון אחד עם אינדקס נמוך. על מנת לאכול בריא יש להחליף כמחצית מכמות הפחמימות בעלות אינדקס גבוה בפחמימות בעלות אינדקס נמוך מנשנשים באופן סביר ואכילה תכופה של כמויות קטנות – מגבירה חילוף חומרים ,הגוף משתמש ביותר אנרגיה ,ככל שמזרימים יותר דלק כך הגוף שורף יותר. זהו להפעם! בפינה הבאה נמשיך לדבר על אינדקס ועומס גליקמי ואז נוכל לפרט מהם המזונות המומלצים יותר וכיצד העומס הגליקמי משפיע באנדו'. שבוע נפלא!
 

galim29

New member
או, יש הסבר לדיסלקטיות שלי../images/Emo8.gif

מחקרים מראים כי ביצועיים שכליים משתפרים בעקבות צריכת פחמימות , למשל, רמת אינטליגנציה, זכירת מילים, יכולת מתמטית, זיכרון לטווח קצר, עיבוד מהיר של אינפורמציה וחשיבה הגיונית. סוף סוף מבינה למה אני גם סנילית וגם לא מראה חשיבה הגיונית בקורס בסטטיסטיקה...
וברצינות עכשיו, אם הבנתי נכון פסטה מחיטת דורום ולא מקמח מלא בהחלט אפשרית (כמובן במידה) לאכילה עם התזונה של אנדו?
 
חיטה דורום

מזכירה לך כי דורום היא עדיין חיטה, לכן כדאי לבדוק כיצד זה משפיע עליך.
 

annabell Lee

New member
את סובלת מאי חשיבה הגיונית?

אני דווקא מאוד נהנית ממנה....גם לסניליות יש יתרונות לא קטנים....
 

liats80

New member
הערה על סויה

קיקי, זו לא שאלה פילוסופית דווקא שאלה מאוד "פרקטית". לסויה יש הרבה השפעות שליליות על האנדו, אבל רובן תלויות בצורת ההכנה של הסויה. בסין ובשאר ארצות מזרח אסיה אוכלים סויה שעברה תהליך תסיסה (טופו, טמף, מיסו) וההשפעה של אלו אינה מזיקה כמו זו של הסויה התעשייתית שאינה עברה תסיסה ויש בה רעלנים ודברים אחרים ודוחפים אותה כמעט לכל מוצר (דגני בוקר, נקניקיות, פסטה, רטבים וכו). מעבר לזה יש חשיבות גם למה אוכלים יחד עם הסויה. במזרח אסיה בדר"כ אוכלים טופו יחד עם דג ועם מקור עשיר של מינרלים כמו אצות. השילוב מפחית את ההשפעה השלילית של הסויה והעובדה שהסויה עוברת תהליך תסיסה מאפשרת לגוף לקבל את ממנה את הפיטוכימיקלים החיוביים שיש בה. אני נמנעת מסויה בבית, אבל פעם ב... (ננית חודשיים שלושה) כשיוצאים למסעדה יפנית אני כן אוכלת מרק מיסו, אבל אני מביאה רוטב טמרי מהבית - הוא עובר פחות עיבוד תעשייתי ולא מוסיפים לא חיטה (לסויה הרבה פעמים כן מוסיפים). דרך אגב, בספר שאת שונאת יש הסבר של שלושה-ארבעה עמודים על הנושא. שווה קריאה. לי ההסבר נשמע מאוד הגיוני. אבל אשמח מאוד לשמוע הסברים נוספים ודעה נוספת מפאולה. אה ולגבי חלב - גם בתפריט שלי האמריקאי מומלץ להמנע מחלב בכלל. ברור שאת צודקת בזה שיכולה להיות גם השפעה גנטית וגוף שיודע ולא יודע לעכל דברים מסוימים. על חלק (חלב למשל) כבר עשו מחקרים.
 

זהבה240

New member
נכון, חלב ידוע שיש גזעים /מוצאים שזה בסדר

אצלם לצרוך חלב. גם כאן אומרים שלא כל אחד יכול לצרוך חלב עיזים. מי שמאוד רגיש לא יכול גם את זה [אני למשל]. מבחינת הסויה, לדעתי הלא מלומדת, כדאי להתרחק מזה כמו מאש. לא רצוי לנו להכניס אסטרוגן [או צמחי] לגוף. בשביל מה להזיק לו? זהבה
 
סויה שאלה לזהבה

זאת אומרת שגם עדשים כדאי להמנע? הורדתי שניצל תירס כי זה באמת לא עושה לי טוב ואני צמחונית
 
ממ אוקי ליאת שאלה בקשר ללחם שיפון ../images/Emo13.gif

לחם שיפון עדיף על לחם חיטה השאלה שלי לאיזה אנזים זה קשור הלחם שיפון? (שאני אדע בנתיים עד שאני אצליח להשיג אותה) היא אמרה לי להוריד לחם בכלל למשך חודש אני באמת לא יודעת איך אני אוכל לעשות את זה זאת ההנאה היחידה שבאמת נשארה לי הורדתי את כל המתוקים הכל הכל ולוותר על זה זאת מכה שלא תתואר
 

זהבה240

New member
גם בשיפון יש חיטה

ברוב הלחמים משיפון גם יש חיטה, מערבבים אותה ביחד, רק שאולי בכמות קטנה יותר. אני לא חושבת שיש אנזים שעוזר לעיכול של חיטה, אבל אין לי מושג בזה. אולי פאולה תדע. מכל מקום, יש בזמן האחרון המון דברים בלי גלוטן שאפשר לאכול. בעיקר בבתי טבע. המון לחמים, חלקם מאוד טעימים. יש גם קמח שאפשר לקנות ולעשות לבד דברים. רק תשימי לב אם את קונה לחם בלי גלוטן שהוא לא עשוי מקמח סויה. על פי רוב זה ממוצרים אחרים , אבל יש גם כאלה שהם מלחם סויה. תנסי להוריד את הלחם לאיזשהו זמן, ואחר כך לאט לאט תוכלי לעלות לכמות קטנה בכל יום [ואולי לא דווקא בזמן המחזור שאז את יותר רגישה]. כדאי קודם להוריד את כל הדברים הרעים בכדי לנקות קצת את הגוף מהם, ואחר כך אפשר להוסיף קצת לפעמים מכמה דברים ובכמויות קטנות בלבד. זהבה
 

liats80

New member
שיפון

לדעתי האישית והלא מקצועית שיפון לא ממש עדיף על חיטה. שניהם בעיתיים לאנדו. נכון שמחקרים מראים שאלימינציה של חיטה יכולה לעשות פלאים למי שיש אנדו, אבל אני לא בטוחה כמה מחקרים אם בכלל נעשו על שיפון. שיפון הוא קרוב משפחה (מאוד קרוב) של החיטה ולכן לדעתי הוא בעייתי. להמנע לחודש מלחם בכלל זה רעיון מצוין כי זה יאפשר לך לראות מהי ההשפעה של לחם על מערכת העיכול שלך. כך תראי אם לחם בכלל בעייתי לך. אחרי חודש תועלי להוסיף לחם לא מחיטה ולראות איך הוא משפיע וכן הלאה. נכון שקשה להמנע אבל אם ההשפעה לטובה תהיה משמעותית יהיה לך הרבה יותר קל להתמיד. אז סך הכל את צריכה להתחיל. בינתיים את יכולה לאכול לחם ללא גלוטן או להכין wraps - פשוט לוקחים קמח חומוס מערבבים עם מעט (אני אוהבת להוסיף גם תבלינים - פלפל, אבקת שום, פפריקה וכו) למחבת טפלון. שתי דקות מכל צד ומוכן. טעם של פלאפל וניתן למלא עם סלט, עוף ומה שבא לך בעצם. תראי אני לא יודעת איזה אנזים קשור במיוחד לשיפון. הדבר היחידי שאני יכולה לחשוב עליו זה עמילז. זהו האנזים שמפרק עמילן. אבל בכל אופן לדעתי (שוב הלא מקצועית) הבעיה עם שיפון וחיטה מקורה אינו בעמילן ולכן עמילז לא מאוד יעזור. אבל זה יכול כן לעזור לך עם תפוחי האדמה!
 

liats80

New member
לגוון

אני משתמשת בכולם. כל פעם משהו אחר לפי מה בא לי, המתכון והזמן שעומד לרשותי. הכתומים צריכים פחות זמן בישול אז זה נח כשממהרים. הירוקים צריכים בערך חצי שעה והחומים כ45 דקות. יש גם צהובים אבל לא ניסיתי אותם.
 

זהבה240

New member
עדשים זה לא כמו סויה

עדשים אמורים להיות בסדר על פי רוב. אני לא קנה מידה, כי בשבילי כמעט הכל לא טוב. אבל זואילי ועוד אומרות שלהן זה מצוין. ואין התוויה נגדית לגבי אנדו'. השניצל של התירס אולי לא היה לך טוב בגלל הטיגון. ואולי בגלל הציפוי. תנסי דברים מקמח תירס. זה אחד הדברים היחידים שאני יכולה לאכול. יש פריכיות תירס מאוד טעימות [הרבה יותר מהאורז] בבתי טבע וגם בסופרמרקט של מגה, ואפשר לעשות בבית הרבה דברים מקמח תירס. רק לא להגזים בכמויות. בהצלחה
 
למעלה