סיבים תזונתיים ואנדו

סיבים תזונתיים ואנדו

יקירות בוקר טוב, ראיתי שיש הרבה שאלות לגבי סיבים תזונתיים, לכן השבוע נתייחס אליהם בכבוד. סיבים תזונתיים מצויים במזון מן הצומח בלבד. קיימים שני סוגי סיבים : מסיסים ולא מסיסים. הסיבים המסיסים בעלי תפקיד מערכתי בגוף: מאטים קצב ספיגת גלוקוז (סוכר בדם), קושרים חומצות מרה ובכך מורידים כולסטרול בדם, מאטים קצב ריקון הקיבה, קושרים מתכות כבדות, הם צמיגיים מאוד לכן הם מאטים את קצב העיכול – גורמים לשובע ומונעים יציאה מוקדמת מידי של המזון אל המעי בדק. השפעה ישירה היא שיפור הספיגה ומניעת שלשול. מצויים בעיקר בפירות, ירקות, קטניות, שיבולת שועל ומוצריה, סובין שיבולת שועל - בננה, אורז, לחם, תפו"א, רסק תפוחים, שיבולת שועל, זרעי פשתן הסיבים הלא מסיסים- עסוקים בהעלאת משקל ונפח הצואה. כלומר מומלצים במצבי עצירות קשה. בשל המרקם הקשה שלהם מומלץ לצרוך אותם בהדרגה. מקורות: חיטה ומוצריה (בסובין), קליפות ירקות וקליפות פירות : ירקות (ברוקולי, כרוב, כרובית, גזר, תרד, קישואים), רוב הדגנים, פירות (תפוח, אפרסק, מנדרינה, פירות יער), קטניות אכילת סיבים באנדו' מאוד חיונית גם בשל ההשפעה המערכתית על רמות הסוכר, כולסטרול בדם, אך גם על רמות האסטרוגן. הסיבים הם כלי מאוד יעיל בפינוי עודפי אסטרוגן ומניעת ספיגתו החוזרת לזרם הדם. יחד עם זאת בהרבה מקרים אנדו' מלווה בתסמינים עיכוליים קשים. לכן הגיוני ביותר לא לאתגר מידי את מערכת העיכול ולהכניס סיבים תזונתיים בהדרגה. הדרך היעילה ביותר במצבים האקוטיים של כאבים, גזים, נפיחות – להתחיל דווקא ממזון מבושל יותר. ואז הסיבים מתרככים יותר. חשוב להכניס סיבים מבלי לגרום טראומה למערכת העיכול. ידוע שירקות במשפחת המצליבים (כרוב, כרובית, ברוקולי וכד'), או סולניים( עגבניות, חצילים, פלפלים, תפו"א), קטניות (גרגרי חומוס, שעועית יבשה לסוגיה וצבעיה, פול, עדשים), פירות הדר, דגנים מכילי גלוטן (חיטה, שיפון, שיבולת שועל, כוסמין, שעורה) יכולים להחמיר תסמינים עיכוליים. כנ"ל סיבים בחסות ועלים ירוקים – יכולים להיות קשים מידי על העיכול. סובין חיטה או כל סוג אחר יכול לעורר את מערכת העיכול, לכן להימנע. לכן מומלץ להקפיד על ארוחות קטנות פזורות על פני היום, לא לאכול ולשתות בו זמנית – לשתות חצי שעה לפני/אחרי ארוחות וברגע שמכניסים סיבים תזונתיים לתפריט להקפיד על שתיית מים. לגבי תפו"א – ידועה דווקא השפעה מרגיעה על מערכת העיכול בשל חומרים דמויי אטרופין. הבעייתיות עם תפו"א היא ההשפעה הגליקמית הגבוהה שלו – כלומר גורם לעלייה מידית ברמות הסוכר בדם שלאחר האכילה. מצב זה אינו רצוי לא מבחינת חילוף החומרים התקין של הגוף ולא מבחינת מצב הרוח ותחושת החיוניות – לאחר זמן מה הסוכר ירד בדם והרבה פעמים מרגישים "צניחה". תחליף טוב – בטטה. אבל גם במקרה שלה חשוב להתחיל חשיפה בהדרגה ולבדוק כיצד הגוף מגיב. לפעמים אלה לא הסיבים שגורמים לתסמינים עיכוליים, אלא השמרים בלחם/מאפים, הגלוטן עצמו (ראו דגנים מכילי גלוטן למעלה), סוכרים פשוטים, ממתיקים מלאכותיים, קפה, תה, ביצים. יש אנשים רגישים למזונות המכילים סליצילטים ( תפוח, דובדבן, ענבים, אפרסק, חציל, ברוקולי, תה, קפה) . כדאי להכיר לעומק את הקשר בין תזונה לתסמינים השונים אצל כל אחת מכן. דיברנו בעבר על הרשימות של מזונות אסורים באנדו'. חשוב להרכיב את הרשימה האישית שלכן. יש נשים ששיפון מעולה להן כתחליף לחיטה, ויש כאלה שאינן סובלות אותו. חשוב לנסות ולשלול. משימת השבוע – לנהל יומן תזונתי ובו לרשום את כל המזונות שאתן אוכלות ולידם לרשום תסמינים המופיעים. כך תצליחו להרכיב רשימת מזונות חשודים שתהיה אישית לכל אחת מכן. להפחתת גזים ונפיחות מומלצת חליטה של תפרחת קמומיל, זרעי שומר, נענע (לא למניקות). מאחלת לכן שבוע רגוע!
 
פינה נהדרת ../images/Emo13.gif

שלום פאולה באמת מבחינת סובין ניסיתי לאכול לחם שיפון בתוספת אגוזים ופטרוזיליה או עם חסה וגבינה צהובה אני מרגישה שהלחם "כבד" על הבטן והתחלתי לסבול מנפיחות וכאבי בטן, אני מרגישה כאילו שהאוכל מתעכל מהר מדי... חזרתי ללחם חיטה רגיל וכרגע אני חושבת לאכול רק פרוסה אחת של לחם שיפון למרות שאני מאוד חוששת מזה. עם השיפון לקחתי כפית של לימון טבעי ובסוף היה לי שלשול מה לא עשיתי בסדר? אם אני לא אוכלת תפוחי אדמה במרק יש תוספת שאפשר לשים כדי להקל על העיכול?
 
האם פריכיות אורז גם נחשב לסיבים והאם

והאם הם יותר קלים לעיכול מאשר לחם שיפון?
 
פריכות אורז

בהחלט יש בהם סיבים ולא בהכרח יותר קלים לעיכול. לא פעם אני שומעת על עצירות קשה בעקבות צריכת פריכיות. מעבר לכך האורז התפוח בעל השפעה גליקמית גבוהה שמאוד לא רצויה באנדו' (במיוחד אם ברקע יש גם סוכרת או טרום סכרת). יחד עם זאת ממרחים שומניים כגון אבוקדו, טחינה, שקדייה או ממרחים חלבוניים כגון גבינת עיזים, ביצה, טונה, סרדינים בהחלט ממתנים את ההשפעה הגליקמית של הפריכיות. במצבים של הפרעות עיכול כגון גזים ונפיחות לא פעם אנחנו ממליצים להחליף את הלחם בפריכיות אורז. חשוב להקפיד על שתייה מרובה ולשים לב כיצד גופך מגיב לזה. יש נשים שמברכות אותי על ההחלפה ויש כאלה שממש לא....
 
לחם שיפון

יכול להיות שהלחם כבד לך. תנסי להחליף אותו בלחם כוסמין אולי יהיה יותר קל לעיכול. בתגובה שלי אתמול ציינתי את חשיבות הטיפול האישי עבורך ואני חוזרת על זה. במפגש אישי אפשר להמליץ גם על תוספים שמקלים על העיכול, לכן כדאי לעשות את זה בצורה מסודרת.
 
ירקות ירוקים

פאולה שלום ראיתי רק עכשיו את תגובתך לגבי חסה, האם יש ירקות ירוקים שיותר קלים לעיכול ולא מחמירים בעיות בטן?
 
ירקות ירוקים

לכל הירקות הירוקים יש סיבים תזונתיים ולא תמיד קל לעכל אותם. כדאי להתחיל מחשיפה הדרגתית, אפשר להקפיץ אותם מאוד ואז זה יקל מעט על העיכול. בכל מקרה בזהירות.
 
ירק/פרי מאכל מסויים שטוב לעצירות?

פאולה המון תודה על התשובות רציתי לשאול שאם יש עצירות (אני לוקחת לפעמים נורמלקס) יש איזשהוא ירק או פרי שיכול לעשות פעולת עיכול אבל שלא יגרום לשלשול? מהלימון בשתייה (לא יודעת כמה צריך לקחת בדיוק לפני כל ארוחה) לקחתי ואני לא בטוחה שזה מזה אבל היה לי צואה רכה מדי...
 
שאלה שקצת לא קשורה אבל בכל זאת...

לאנדו כמה תפוחי אדמה שלמים מומלץ ביום? אני מכינה תפוחא אחד עם 3 גזרים קטנים בתור מרק וחשבתי אולי להכין אותה מנה גם בערב .. אשמח לתשובה יש לי עוד שבוע את התזונאית
 
עצירות

תזונה עשירה בסיבים תזונתיים מומלצת כשיש עצירות. כמו שאמרתי בתגובות קודמות חשוב להכניס סיבים תזונתיים בהדרגה ע"מ לא לגרום להפרעות עיכול קשות מידי. מיץ לימון אינו משלשל. אפשר לסחוט חצי לימון ולדלל ברבע כוס מים ולשתות.
 
3 מרכיבים שאני תוהה לגביהם

פאולה תודה רבה על התגובה, רציתי לשאול אותך האם מותר לאכול בננה, תפוח כמו שהם או שרצוי אפוי? ושאלה בקשר לעלי בייבי האם הם יותר קלים לעיכול?
 

פיצ 50

New member
תה ירוק

הי פאולה.... רציתי לשאול עד כמה תה ירוק עשיר בוויטמין K? אני נוטלת קומדין ורציתי לדעת האם שתיה של כוס תה ביום יכולה להפר את האיזון של התרופה. דבר נוסף, האם אורז מלא ג"כ מכביד על מערכת העיכול?? תודה רבה...
 
תזונה עם קומדין

עד כמה שידוע לי כוס אחת ליום לא אמורה לגרום נזק. מצרפת לך לינק לאתר מאוד טוב בנושא תזונה עם קומדין /www.noged-krisha.co.il כמו כן ישנה תרופה חדשה המחליפה את הקומדין ודורשת פחות התעסקות עם המזון. שם התרופה PRADAXA (DABIGADRAN). כדאי להתייעץ עם הרופא המטפל. בהצלחה!
 

galim29

New member
פאולה- שאלות../images/Emo62.gif

לגבי הירקות הירוקים- בזמנו התזונאית שלי וגם נעמי קידר מתל השומר כשביקרתי אצלה והרכיבה לי תפריט של אנדואיות המליצה לי להימנע מהבאים: ירקות -ברוקולי, כרוב, כרובית, תרד, תפוח אשמה. האם בגלל האנדו או שקשור לתת פעילות של בלוטת התריס? הכרוב/כרובית מנפח אותי וגם כששמה פרוסת לחם בתחתית ומבשלת לפני עדיין עושה גזים. מה לגבי האחרים שכתבתי? יש סיבה להימנע? לגבי פירות- גם להמליצה לי הלימנע מפירות הדר (מטורפת על פומלה, תפוז)- מסיבת אנדו או בלוטת התריס? שעועית על מיניה בכלת מנפחת אותי לממדי בלון, כנ"ל חומוס. יכולה לאכול עדשים מהקטניות. יש עוד מומלצים על אותה משפחה? מה לגבי לחם קסטן? יש יתרון באכילה שלו חוץ מהעבודה שממלא יותר? תודה והמשך שבוע טוב
 
בלוטת התריס

המזונות המאטים את פעילות בלוטת התריס הם: זרעי חרדל, כרוב, צנון, שורש קסווה, בוטנים, פולי סויה, דוחן, צנוברים, לפת. אך הבישול ההשפעה השלילית מתבטלת. ברוקולי, כרוב וכרובית שייכים למצליבים - הגורמים המון גזים ונפיחות עד שמערכת העיכול מתרגלת אליהם. תרד - מכיל חומצה פיטית שיכולה לפגוע בספיגת הברזל ומינרלים אחרים. שוב בעיקר כשהוא טרי ולא מבושל. תפו"א שייך למשפחת הסולניים - שיכולה להגביר הרפעות עיכול. דווקא בהקשר העיכולי תפו"א מאוד מרגיע. אם יש סוכרת ברקע כדאי להימנע ממנו. פירות הדר למעט לימון יכולים להגביר אלרגיה בגוף ולעורר הפרעות עיכול. אני לא מוצאת הגיון המקשר בין כל המזונות והאיסור שלהם. דווקא ירקות ירוקים מאוד עשירים בנוגדי חמצון וחיוניים באנדו'. קטניות חשובות כמקור לחלבון ופחמימה בעלת השפעה גליקמית נמוכה ביותר. מערכת העיכול צריכה להסתגל אליהן.במשפחה הזאת יש אפונה, עדשים, גרגרי חומוס, שעועית לסוגיה, פולי סויה, פול. העדינים יותר הם עדשים כתומים, שעועית מש, שעועית אזוקי (קטנה ואדומה ולא דורשת הרבה השרייה). ממה שאני מבינה לחם קסטן היא הצורה המלבנית ולא התוכן שלו שיכול להיות חיטה, שיפון, כוסמין וכו'.
 

kikona126

New member
גלים לי היא הורידה את

הפירות הדר כל פעם שהיה צריך להגיע המחזור אולי זה קשור לזה?
 

galim29

New member
המטוטלת אמרה לא../images/Emo6.gif

אין לי מחזור בובה.. אז אין קשר.
 
למעלה