פליאו עדיין רלוונטי?

dan912

New member
פליאו עדיין רלוונטי?

לפי הכתבות האלה
https://healthy.walla.co.il/item/3065195
http://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/

1. דיאטת פליאו מסרטנת בוודאות?
2. בשר אדום רזה (שייטל) עדיין מותר/מומלץ או עדיף לוותר? הכוונה אם במנה או שתיים בשבוע היתרונות עולים על החסרונות או שלא שווה את הסיכון?
3. איך אפשר לקבל מספיק B12 אבץ וברזל ממקורות אחרים? (לא בכמויות מופרזות כמו קילו קטניות)
4. כבד עוף נחשב בשר אדום או לבן?
 

אבי519

New member
לדעתי זאת תעמולה של צמחונים, אוספי מחקרים חד צדדיים.

בכל הנושא של תזונה וסרטן יש מחקרים לכאן ולכאן כמעט לכל מזון אפשר לאסוף מחקרים שמראים שהוא מסרטן וגם מאמרים שמראים ההפך.
כבד לא מומלץ לאכול בכלל כי בכבד מצטברים כל הרעלים מתכות כבדות תרופות שהחיה אוכלת.
הרעיון הבסיסי של הפליאו שאומר שהתזונה הנכונה והבריאה ביותר של האדם היא התזונה עליה הוא התפתח במהלך האבולוציה.
אבל יש להם כמה טעויות בצורה שבה הם מישמים את הרעיון הזה-
קודם כל אין וודאות מה התזונה עליה התפתח האדם. (הממצאים של קצת עצמות מאובנות פה ושם לא מפסיקות כדי לתת תמונה נכונה)
לא כל בני האדם הפליאוליטים אכלו אותו דבר וקבוצות שונות של בני אדם במקומות שונים התפתחו על תזונה שונה.
הרכב הבשר של חיות משק שיש היום הוא שונה מהותית מהרכב הבשר של חיות שאכלו אבותנו.
בכבד מצטברים כל הרעלים שהחיה אוכלת ולכן זה לא בריא לאכול כבד במיוחד שלחיות משק שמקבלים תרופות ואוכלים צמחים מרוססים בכימיקלים, שאריות מזון שאריות מבתי מטבחיים ...
הרבה בשר אדום הוכח כלא בריא לא רק לגבי סרטן אלא גם למחלות לב. שומן רווי מהחי הוכח כגורם להתקפי לב. ודיאטות נטולות שומן כזה הוכחו כמפחיתות התקפי לב (דיטת אורניש למשל)
בשר צלוי במיוחד "על האש" מכיל חומרים מסרטנים מהשרפה ומהעשן וזה מסרטן לא פחות מלעשן סיגריות.
בקטניות ודגנים יש נוטריאנטים חשובים לתזונה שחסרים בבשר ולכן מאד בריא לאכול אותם בניגוד לפליאו שנמנעים מהם.
&nbsp
 

dan912

New member
בשר אדום

אבל לפי המחקר של WCRF שזה גוף בלתי תלוי בשר אדום הוכח כמסרטן
הם התכוונו שהרבה מדי לא מומלץ וגם קצת מדי לא מומלץ? או לא מומלץ בכלל?
בקשר לכבד אני יודע שעוברים בו הרעלים אבל פה אומרים שהוא לא אוגר רק מעביר אותם
פה גם ממליצים נגד אבל בגלל הכולסטרול ושומן
עדיין כדאי לאכול פעם בשבוע בשביל הברזל או עדיף להימנע לגמרי?
כולסטרול עדיין מומלץ להגביל ל 300 מ"ג ביום או זה כבר לא בתוקף?
ושומן רווי אם הוכח שגורם למחלות לב זה אומר להוריד לגמרי מהתפריט? בלי עוף דגים וחלב? למרות שהם מורידים סיכון לסרטן?

 

אבי519

New member
מגדיל סיכון לסרטן זה לא "מסרטן"

יש קצת הבדל בין המונחים האלה, וגם למונח "חומר מסרטן" יש רמות שונות .
חומר מסרטן זה חומר שנבחן בסדרת מבחנים:
חומר "מוטגיני " או כזה שמוגדר "עלול לחולל סרטן" קודם כל מבחנים בתרבית חיידקים ו\או תאים שמזהים פעילות שגורמת למוטגניות.
אחרי כן מנסים את החומר על עכברים עם מוטציה שעושה אותם מאד רגישים לסרטן .
חומר מסרטן ברמה הגבוהה ביותר הוא חומר שישי הוכחות שהוא ממש מחולל סרטן בבני אדם.

המחקרים שמתבצעים על סוגי מזון בודקים בעזרת שאלונים אוכלוסיות גדולות ולפי הסטטיסטיקה קובעים באיזו אוכלוסיה יש יורת מקרים של סרטן אלה שאוכלים בשר כזה או אחר. - יש בישטה הזאת המון אי וודאות ואמינותה תלויה באמינות של ממלאי השאלונים ובסטטיסטיקה וסינון של משתנים סטטיטיים- למשל האם בדקו שאלה שאוכלים בשר אולי הם גם מעשנים שותים אלכהול ואו גרים באזור עם זיהום אויר גבוה ...

ולכן זה לא מדע מדוייק ולא צריך להתיחס לזה כמו תורה מסיני .

אישית אני משתדל (לא נמנע לגמרי) לא לאכול בשר אדום בכלל . (אני אוכל בעיקר עוף ודג משתדל אורגני שגודלו בלי תרופות ) .
ולא בגלל שזה מסרטן , אלא בגלל סיבות רבות אחרות שבגללן בשר אדום או בשר של יונקים פחות בריא לנו
( בבשר אדום יש יותר שומן לא בריא שגורם למחלות לב, ובגלל שיש המון מחלות משותפות ליונקים ולבני אדם כמו גחלת, כלבת, פרה משוגעת , טפילים רבים וגם בגלל כל הזבל שהחיות האלה אוכלות וכל התרופות שמקבלות החיות האלה )
בגלל זה תזונת הפליאו המודרנית לדעתי לא תזונה בריאה. אבל אם הם היו ניזונים מתזונה טיבעית ובשר של חיות יער טיבעיות כמו שניזונו הפילאו המקוריים אז אולי כן .
 

dan912

New member
מחסור בויטמינים

איך בכל זאת אפשר לקבל מספיק B12 אבץ וברזל בלי בשר אדום?
לפני שנתיים בערך התחילה אצלי נשירה אז בהמלצת הרופאה עשיתי בדיקת דם ויצא לי תאי דם אדומים על הגבול התחתון (אולי מחסור B12/ברזל עדיין לא בדקתי) אולי זה בגלל שהפסקתי לאכול בשר כמה שנים?
 
מקורות לB12 ברזל ואבץ

דן 912 שלום,
אכן בשר אדום הוא מקור נהדר למינרלים אלו.
לצמחונים ניתן לצרוך B12 למציצה תת לשונית+ח.פולית. (כאשר צורכים B12 לבד לאורך זמן עלול להתפתח מחסור בחומצה פולית, מכיוון שויטמיני B מופרשים בשתן במידה ויש עודף, אין בעיה לקחת גם אם יש כרגע מספיק מאחד מויטמיני B.
ניתן לקבל את הB12 ברזל ואבץ גם מדגני בוקר. לגבי ברזל מומלץ לקחת רק אם בדקת שחסר ע"פ בדיקות דם. במידה וחסר ישנם תכשירים רבים בשוק המכילים ברזל:
ברזל בקופ"ח: מורכב מברזל והמלח שלו- בסביבה מימית כמו הגוף, מתפרק במהירות, ספיגה טובה. תופעות לוואי: עצירות וכאבי בטן.
ברזל עדין: מולקולת ברזל המוקפת בשרשרת פחמנים. יתרון: ספיגה איטית. פחות תופעות לוואי. חיסרון: הרבה אנשים לא מעכלים את הברזל הזה והוא יוצא כלעומת שבא ואין עליה בבדיקות דם. לעיתים יש את כל התופעות לוואי כנ"ל ועדיין הברזל
לא עולה.
ברזל נוזלי: ספיגה טובה, עדיין יתכנו תופעות לוואי של עצירות.
ברזל בתכשירים כמו פלורדיקס: תכשיר על בסיס פירות וירקות אורגניים, עשיר בברזל, מעלה את הברזל בצורה יפה ללא תופעות לוואי שכיחות.

מכיוון שאנו יצורים חיים, מקורות לברזל מן החי יהיו המקורות הטובים ביותר בשבילינו עם ספיגה גבוהה של המינרלים.
 

dan912

New member
צמחונים

אורית תודה על התשובה המפורטת, אם כבר הנושא עבר לויטמינים:
1. זה נכון שהגוף אוגר B12 ברזל ואבץ ככה שניתן לצרוך בשר אדום פעם בחצי שנה וזה יהיה מספיק כדי למנוע מחסור?
2. אני כן אוכל שיבולת שועל חלב גבינה טונה סרדינים וחזה עוף אבל לא בטוח אם זה עדיין מספיק בשביל להחליף בשר אדום?
3. לפי מה שהבנתי צריך B12 בכמות 2.5mcg ליום, זה אומר שאם אני אוכל מנה אחת של כבד (שיש בו 50mcg) הכמות הזאת תישמר בגוף ל 20 יום? הכוונה אפשר לצרוך כמות של חודש שלם ביום אחד?
 

אבי519

New member
בנוסף לתשובה המפורטת שקיבלת

יש הרבה אנשים שאוכלים בשר ובכל זאת יש להם חוסר ב B12 , ולדברי הרופא שלי זה די נפוץ בארצנו .
במיוחד בגיל מבוגר וגם אצל אנשים שמקבלים תרופות נגד צרבת וכ"ד.
למי שיש אנמיה או חשש לאנמיה יכול לבדוק ישירות B12 בדם.
לבריאות.
 

dan912

New member
במידה וחסר B12

ואני כמעט בטוח שחסר כי לא אכלתי בשר אולי שנתיים ויש לי את רוב הסימפטומים של אנמיה (נשירה מסיבית בחפיפה עייפות כרונית וכו')
ומצאתי גם את התגובה הזאת בכתבה על ברזל עם מקרה כמו שלי בדיוק (נשירה ופריטין נמוך) וגם אצלי הרופאה המליצה לאכול בשר
אז אם הבנתי נכון אין מנוס מלאכול בשר אדום וכבד? (תוספים ותרופות לא בא בחשבון)
או יותר נכון מה יותר עדיף ברזל תקין עם סיכון לסרטן ובעיות בלב או חוסר ברזל והפחתת הסיכון?
 

אבי519

New member
אז מה השאלה ?

מי שסובל מבעיות במערכת עיכול רצוי לבדוק B12 ואם לא תקין צריך לקחת תוסף .
חוסר פריטין מצביע על חוסר ברזל אפשר לאכול כבד ובשר אדום - מספיק פעם בשבוע.
ואפשר גם לקחת תוסף .
בקשר לשאלה על הפריטין לדעתי חוסר פריטין וברזל לא קשור בכלל לנשירת שיער אצל גברים , נשירת שער אצל גברים זאת תופעה טיבעית תורשתית שקשורה לחורמונים , ויכולה להתחיל גם בגיל ההתבגרות .
 

dan912

New member
השאלה

יש לי גם בעיות עיכול ככה שתוסף יגרום יותר נזק מתועלת
השאלה אם עדיף לאכול בשר (קבוע פעם בשבוע) ולהסתכן בסרטן
או לא לאכול ולהוריד את הסיכון
הכוונה מה חמור יותר?
מחסור בברזל ו B12 או סיכון מוגבר לסרטן ומחלות לב
 
צריכת בשר במידה

שלום dan912,
אם אתה סובל מבעיות עיכול, צריך לדעת במה מדובר. אתה יכול לפנות אליי גם בפרטי. באופן עקרוני, כמו כל דבר בחיים, הכל עניין של מידתיות. פעם בשבוע צריכת בשר זה לא מסרטן. עם זאת, במידה וקיימת הסטוריה משפחתית של סרטן מעי גס, קרון, קוליטיס, כדאי להבדק פעם בכמה שנים בבדיקת קולונוסקופיה, המסייעת בגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס (סיבת המוות הראשונה בעולם). תדירות הבדיקה נקבעת לפי גיל המטופל+ הסטוריה משפחתית. ממליצה לגשת ולהתייעץ עם רופא המשפחה.
אציין שבעזרת דיקור, תזונה נכונה ותוספי מזון, ניתן לפתור כל בעיית מעיים כמעט. ממליצה בחום.
 
B12, ברזל ואבץ

שלום dan912,
B12 לא נאגר בגוף והעודף מופרש בשתן כמו כל ויטמיני הB.
ברזל ואבץ נאגרים בגוף ולכן אין לצרוך אותם בתוספים אם לא התגלה מחסור בהם בבדיקות דם. (חוסר בברזל ואבץ וB12 יכול להתבטא בעייפות, נשירת שיער, ציפורניים נשברות, חשק מוגבר למתוקים ועוד).
במזון אין בעיה לצרוך אותם בכל כמות, לאדם בריא. בשר אדום מכיל כמויות גבוהות יותר של אבץ וברזל וB12 מאשר בשר עוף והודו. בשר בקר הוא הבשר היחיד שלא מוסיפים לו אנטיביוטיקה כי זה פוגם בטעם הבשר ולכן לאדם בריא אין שום מניעה לצרוך בשר אדום.
המון בריאות!
 

dan912

New member
בשר אדום

אם ככה קודם צריך לפתור את בעיית העיכול (אצלי מתבטא בעצירות) ואחרי זה כנראה אחזור לבשר מקווה שיעזור עם הנשירה או לפחות יחזיר את הברזל
יש לי את כל הסימפוטמים שהוזכרו אבדוק קודם בבדיקת דם שיש באמת מחסור ואמשיך משם
תודה על כל היעוץ זה עשה לי קצת יותר סדר בדברים!
 

אבי519

New member
בעית עצירות קודם כל צריך לבצע בדיקת גסטרוסקופיה

לשלול סרטן מעי גס או פוליפ שחוסם וכ"ד ...
אל תסכים שיתנו לך בדיקת דם בצואה הבדיקה הזאת זה רק כסת"ח לקופת חולים ולא שווה שום כלום .
ואל תקשיב לסיפור של הגיל, "אה אתה צעיר מידי בלה בלה בלה " חבר שלי נפטר בגיל 35 מסרטן המעי הגס וזה התחיל אצלו בעצירות .
שנית אכול יותר סיבים תזונתיים, ( לחם מקמח מלא, אורז מלא, ירקות עשבנויים ופירות) ושתה יותר מים וזה אמור לעזור לך בבעיה זאת. יש כמה מאכלים שידועים כמזרזים יציאות כמו פלפל חריף, סלק , שזיפים ... וי שגם תוסף שנקרא פסיליום שזה סיבים טיבעיים שמזרזים את העסק.
אל תשתמש בתרופות משלשלות לא טיבעיות כי נעשים תלויים בזה ומתמכרים לזה .
גם לא חוקן - כי זה גורם לעצלות מעיים והחמרת הבעיה.
אם חסר לך ויטמין B12 בגלל בעית עיכול לא יעזור לך כל מה שתאכל , אתה אמור או לקבל זריקות פעם בחודש או למצוץ תחת הלשון כדור פעם ביום, הספיגה של הויטמין היא ישירות דרך כלי הדם שיש מתחת ללשון ולא דרך מערכת העיכול.
בריאות שלמה.
&nbsp
&nbsp
 

אבו זקן

New member
"אל תשתמש בתרופות משלשלות לא טיבעיות"

גם הטבעיות, כמו למשל סוגי תה מסויימים גורמות לאותה בעיה של התרגלות המעיים. לשם שינוי, הכתבה הזאת מ ynet לא רעה.
 

trilliane

Well-known member
מנהל
דווקא תוסף לא טבעי בשם "נורמלקס" שפשוט סופח מים לצואה

מכירה מישהו שמשתמש בו בהצלחה כבר זמן רב (הוא לא טיפוס שאוכל הרבה ירקות ופירות וגם לא דגנים מלאים, כך ששינוי תזונתי אצלו נפסל על הסף... אי אפשר להזיז לו את הגבינה, או במקרה שלו, את הבשר).
&nbsp
לפחות לפי הצהרות היצרן:
"נורמלקס אינו מתערב בפעילות הביוכימית של הגוף. התכשיר אינו גורם להתמכרות, למעי עצל או להתרגלות של הגוף.
נורמלקס מרכך את הצואה, אך אינו הופך אותה למיימית.
השימוש בנורמלקס לא מחייב הקפדה על שתיה מרובה במיוחד.
נורמלקס אינו פוגע ברירית, בעצבים ובשרירי המעי."
 

אבי519

New member
סיבים טיבעיים עושים אותה פעולה אז למה לבלוע פלסטיק ?

הנורמלקס הזה זה פולימר פלסטי פוליאתילן גליקול ...
סיבים תזונתיים למשל סיבים ממפסיליום או סובין , זה גם פולימר אבל טיבעי, זה רב סוכר- צללוז יש לו אותה פעולה בדיוק מבחינת מערכת העיכול סופח מים לא מתעכל ....
&nbsp
לכל חומר פלסטי יש תוצרי פירוק שרובם מאד לא בריאים , ולכן לא רצוי לבלוע פלסטיק על בסיס קבוע..
 

trilliane

Well-known member
מנהל
כי הוא עושה עבודה טובה מהם ולא מזיק לגוף (בניגוד לדבריך)

 
למעלה