חוסר בברזל עקב אי אכילת בשר

Sharoman

New member
חוסר בברזל עקב אי אכילת בשר

שלום.
רציתי לדעת אילו תחליפים ומה רמת היעילות שלהם, קיימים להחלפת בשר בקר לצורך קבלת ברזל?
תודה!
 

אבי519

New member
ברזל יש הרבה באוכל, גם בצמחים ואפילו במים

הבעיה היא הזמינות שלו , בצמחים יש חומצה אוקסלית שנקשרת לברזל ויוצרת תרכובת שלא מתעכלת ולכן ברזל מצמחים במיוחד ירוקים לא כלכך זמין .
הרבה ברזל יחסית יש בקטניות גרעינים אגוזים צימוקים חרובים וכן הלאה ...
אבל מצד שני אם רואים בבדיקות דם סימנים לאנמיה, יכול להיות שחסר לך ויטמין B12 וחומצה פולית ולא ברזל, ואת אלה כדאי לך לקחת בתוסף - כדור למציצה תחת הלשון, בכל מקרה אם אתה לא אוכל בשר כדאי שתקח תוסף B12 וחומצה פולית (לכל הטיבעונים מומלץ לקחת).
 

Gidi Shemer

New member
חומצה אוקסלית אינה מעכבת ברזל אלא סידן

אמנם אין הרבה מחקר בנידון, אבל לפחות המחקר המועט שנעשה, אין עיכוב של ספיגת ברזל בגלל חומצה אוקסלית
 

אבי519

New member
גם ברזל וגם מגנזיום נקשרים לח. אוקסלית ויוצרים אוקסלטים

מחומצה אוקסלית ויון מתכת דו ערכי ( מתכת שיש באטום שלה שני אלקטרונים חופשיים, למשל : סידן, ברזל ,מגנזיום, אבץ, נחושת ) מהחיבור של המתכות האלה עםחומצה אוקסלית נוצר מלח שנקרא אוקסלט , שזה חומר קשה תמס, קשה לעיכול, מופרש בשתן, ועלול גם להצטבר בכליות וליצר אבני כליה (אבני כליות מורכבות מאוקסלטים).
לכן חומצה אוקסלית מפריעה גם לסידן גם לברזל וגם למגנזיום וגם לאבץ וגם לנחושת להספג בגוף.
חומצה אוקסלית זאת חומצה שנותנת לצמחים רבים את הטעם החומצי ,( פירות בוסר וחמציצים למשל מכילים הרבה ח אוקסלית) וכן גם תרד עלים ירוקים וצמחים רבים אחרים .
וחס וחלילה שלא יובן שלא צריך לאכול עלים ירוקים בגלל שישי בהם חומצה אוקסלית ! או לאכול פחות מהם. להפך יש בעלים ירוקים הרבה הרבה יותר יתרונות מהחסרון הזה.
אלא שבנוסף לאכילה של עלים ירוקים צריך לספק לגוף מקורות אחרים למתכות הדו ערכיות האלה ( סידן, ברזל, אבץ , נחושת... אשלגן למשל הוא מתכת חד ערכית ולכן הוא לא יוצר תרכובת כזאת עםהחומצה האוקסלית ואנחנו מקבלים אותו בעודף גדול מצמחים ירוקים כמו תרד)
מקורות אחרים למתכות דו ערכיות שבהם אין חומצה אוקסלית זה בעיקר חלב, בשר, ומים מינרלים, וגם אגוזים גרעינים , קטניות, ודגנים... יש תזונאים שממליצים להפריד בין אכילה של מזונות עם ובלי ח אוקסלית אבל לדעתי זה מיותר ומוגזם.
 

Gidi Shemer

New member
כמו שכתבתי למעלה, חומצה אוקסלית לא מעכבת כנראה ספיגת ברזל

לצערנו, אין יותר מדי מחקר בנושא, ולכן אני כותב ״כנראה״, אבל ממעט המחקר שיש- אין עכוב.

זה לא שכל יון דו ערכי נקשר לחומצה אוקסלית. גבישי אוקסלט וסידן נוצרים בתהליך מורכב שכולל פעילות אנזימית ספציפית.

הנה מחקר התערבותי שמדגים את אי העיכוב

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17440529
 

אבי519

New member
גם כמו שכתבתי זה לא סיבה לא לאכול צמחים שיש בהם ח אוקסלית

ולא סיבה להמנע מאכילה של צמחים .
גם אם יש עיכוב וגם אם אין עיכוב וגם אם העיכוב הוא לא משמעותי ...
מה שכתבתי בהתחלה הוא העיקר וזה שמי שאוכל מאוזן מקבל מספיק ברזל, לאנשים שיש אנמיה כדאי לבדוק קודם כל את הנושא של חוסר ב B12 או חוסר בחומצה פולית ולא למהר לקחת תוספי ברזל כי עודף ברזל גם יש תופעות לואי לא נעימות וגם משבשים קליטה של מינרלים וויטמינים אחרים.
 

Gidi Shemer

New member
לא כתבתי שצריך להימנע

רק תיקנתי את הטעות שלך לגבי עיכוב הברזל על ידי חומצה אוקסלית. שיתוף מידע, לא יותר ולא פחות
 

אבי519

New member
זה לא טעות כי מבחינה ביוכימית יש עיכוב! השאלה אם זה משמעותי

המחקר שהבאת בלינק למשל גם לא טוען שאין עיכוב בכלל (הרי בגלל זה שיודעים שיש בעיה כזאת עשו את המחקר) אבל העיכוב כמו שראו במחקר הוא לא משמעותי וגם זה מסוייג כשאוכלים ארוחה מלאה דשנה כמו שאכלו הנבדקים במחקר .
אותו דבר שנכון לברזל נכון גם לגבי סידן ומגנזיום ואבץ ונחושת.
כשבודקים שתן של מי שאוכל ירקות מוצאים שהוא מפריש ברזל אוקסלט ואוסלטים אחרים של יתר המתכות וגם אבנים בכליות עשויים מאוקסלטים כאלה. כלומר חלק מהמתכות האלה מופרזש השאלה היא רק כמה זה משמעותי.
יש מומחים ומחקרים שטוענים גם ההפך ויש אפילו מומחים לתזונה שממליצים להפריד בין אכילה של ירקות לדברים אחרים - וכמו שכתבתי , לדעתי זה מוגזם ולא צריך להתיחס לזה בכלל והמחקר שהבאת אכן אומר שאין לזה משמעות.
חבל שהמחקר מתמקד רק בברזל כי אותו דבר גם לגבי מגנזיום אבץ וסידן.
 
למעלה