אומגה 3,6,9

MMissMatch

New member
אומגה 3,6,9

ראיתי פה שכתבו נגד אומגה 6... בדיוק הזמנתי מחו"ל תוספות של אומגה 3,6,9 בכדור אחד ואני תוהה אם היה עדיף רק 3.
יש לי כולסטרול טוב נמוך גנטית, ומה שאני לא עושה הוא לא עולה. הכולסטרול הכללי בסדר, הרע בסדר, טריגליצרידים קצת גבוהים, אבל כמה שאני אוכלת טחינה ואבוקדו ועושה פעילות גופנית הכול' הטוב לא עולה.
לכן חשבתי לנסות את התוספי מזון של האומגה.
עשיתי טעות?
 

אבי519

New member
לקחת אומגה 6 כתוסף זה בהחלט טעות , הטחינה זה גם טעות.

מה שחסר בתזונה בדרך כלל זה אומגה 3 מהחי - כלומר מדגים, ולכן תוספים צריך לקחת רק אומגה 3 משמן דגים. ( כמו אלספה וכ"ד)
אומגה 3 מהצומח יש באגוזי מלך, זרעי פשתן, זרעי מרווה, זרעי צ'יה ובירקות ירוקים.
אומגה 9 זה לא מזיק, (רק משמין) אבל לקחת כתוסף זה סתם מיותר, יש המון אומגה 9 באבוקדו בשמן זית ובשמן קנולה.
טחינה זה אומגה 6 - הגוף צריך גם אומגה 6 אבל עודף גורם לנזק, ולכן ורצוי להמעיט בטחינה, ובשומשום אותו כנ"ל לגבי שקדים אגוזי פקאן סויה חמניות ותירס. כל אלה עשירים באומגה 6.
 

MMissMatch

New member
ברשותך אחכה לתשובות ממומחים.

"להמעיט בטחינה" זו המלצה נוגדת את כל מה ששמעתי עד כה מאנשים שמתעסקים בתחום.
 

אבו זקן

New member
אני לא מומחה, אבל...

יש לאחרונה די הרבה באז ברשת בעניין היחס הראוי בין אומגה 3 לאומגה 6, כשהטענה היא שאומגה 6 מעודד דלקות ושבדיאטה המודרנית היא מופיעה בשעור גבוה מדי. אני לא מכיר מחקרים שמאששים את האפקט הבריאותי המדובר בגוף (אבל אני לא מכיר המון מחקרים...), ורוב ההמלצות התזונתיות שתפגשי אינן מתייחסות לנושא כלל, או מתוך שמרנות של הדיאטנים ("ככה לימדו אותי באוניברסיטה") או מפני שבאמת אין לזה ביסוס מחקרי תקף.

(אגב לענייננו אין שוב חשיבות כך שמדובר על טחינה "מלאה").

את יכולה ללמוד קצת על הנושא למשל כאן (אבל שימי לב שהכותב אינו מפנה למחקרים אלא מסתפק בהערות כלליות כמו "מחקרים רבים..."). כמו כן שימי לב שייתכן שאמגה 3 מועילה יותר מאומגה 6 בלי שמזה נובע שאומגה 6 מזיקה (את יכולה להשוות את המצב לשומן רווי מול שומן בלתי רווי: כנראה שומן בלתי רווי בריא יותר, אבל האם שומן רווי באמת מזיק? היום יש יותר ויותר אינדיקציות שלא בהכרח).
 

אבי519

New member
ויש עוד כתבות ברשת על ה"פרדוקס הישראלי"

בשלב מסויים גילו שתזונה ים תיכונית בריאה ואנשים שאוכלים תזונה ים תיכונית פחות לוקים במחלות לב
המחקרים במתקדו ביוון באיטליה בדרום צרפת וכ"ד
חוץ מבישראל - בישראל נמצאה תופעה הפוכה , למרות שאוכלים יותר שומן מהצומח יש יותר חולי לב - והחוקרים מסבירים שזה בגלל עודף אומגה 6 . (ראי מאמר שצרף אבו זקן) - ובישראל זה במיוחד בגלל שמן סויה, שומשום (טחינה) והחמניות.
 

אבי519

New member
נכון! הנזק של אומגה 6 זה דבר שגילו רק בעשור האחרון

ולא בטוח שכל התזונאים מעודכנים.
להמעיט באומגה 6 - זה כולל : טחינה, שומשום, שמן תירס, חמניות, ושמן חמניות, אגוזי פקאן, שמן סויה.
במקום זה רצוי להשתמש יותר ב : שמן קנולה, שמן זית, שמן פשתן וזרעי פשתן, זרעי צ'יה, זרעי מרווה, אגוזי מלך, אבוקדו, ושמן אבוקדו.
במקום בשר עוף ובקר (שמגדלים על תערובות של זרעי תירס ) , להעדיף בשר כבש וצאן (שאוכלים עשב גודלים על מרעה חופשי), ולהרבות באכילת דגים במיוחד דגי ים כמו סלמון מקרל טונה
להעדיף ביצי אומגה , וביצי חופש אורגניות על ביצים רגילות.
להרבות באכילת ירק וירקות ירוקים .
להעדיף גבינת צאן וחלב צאן על גבינת וחלב בקר.
 

אבי519

New member
רק לחדד - אומגה 6 זה לא "רעל" הגוף צריך גם אומגה 6

רק רצוי שהיחס בין האומגות יהיה יותר לטובת ה 3 .
 

MMissMatch

New member
תראה,

מהבדיקות לפני חצי שנה הכולסטרול הרע שלי ירד מאוד, והסיבה היחידה היא שהתחלתי לאכול המון טחינה גולמית. לא עשיתי שום שינוי אחר בחיים שלי, ככה שאני לא רואה עוד סיבה למה זה היה יכול לקרות.
 

אבי519

New member
יכול להיות שאם תאכלי אבוקדו ושמן זית במקום טחינה

גם אז ירד הכולסטרול. - כי את אוכלת שומן מהצומח כנראה במקום שומן מהחי .
האבל בעיה עם האומגה 6 זה לא כולסטרול והבעיה לא קשורה לריכוז הכולסטרול בבדיקות דם.
האומגה 6 גורם להגברת דלקות בגוף והדלקות הללו גורמות לנזקים לכלי הדם.
(גם עודף כולסטרול בדם גורם לנזק לכלי דם , גם עודף של טריגליצרידים...אבל לא רק הכולסטרול והטריגליצרידים גורמים לנזקים כאלה, גם חוסר איזון בין האומגות)
וכמו שכתבתי טחינה זה לא "רעל"
אני גם אוהב טחינה ולא אומר לא לאכול בכלל טחינה, אבל לא להגזים, ולהעדיף שומן מהצומח שיש בו אומגה 3 ואומגה 9 . (שמן זית , שמן קנולה, שמן אבוקדו , אבוקדו - הפרי, אגוזי מלך צ'יה פשתן וכל היתר שכתבתי)
בכל מקרה בהתחלת השירשור דובר על תוסף, ותוסף בטוח שכדאי לקחת רק אומגה 3 ורצוי משמן דגים - כי זה מה שחסר לרוב האנשים בתזונה הישראלית. אומגה 6 יש בעודף גדול מאד.
 
אומגה 3 ו 6

אומגה 3 קשורה בתהליכי פירוק ו 6 בתהליכי בנייה.
שתיהן נחוצות.
היחס האידיאלי בינהן בגוף הוא 1:4 (לטובת ה 6- הגוף צריך יותר 6)
בתזונה הנוכחית שלנו הוא עומד על 1:20. - כתוצאה מגידולים תעשיתיים, אכילת בקר שניזון על כופתאות תירס ולא על עשב וכו - כפי שכבר כתבו לך יפה ובפירוט.
הורדת טריגליצירדים - תתקבל ע"י הפחתת הפחמימות בתפריט
העלאת HDL (לו קראת "הכולסטרול הטוב") - צריכת שומן ממקור שאינו עשיר באומגה 6 = להוריד שמנים מזרעים, להשתמש בשמן זית, קוקוס וכו'
טחינה עשויה מסומסום שאכן עשיר באומגה 6
לעיתים שינויי תזונתי אחד גורר אחריו שינויים אחרים. למשל - טחינה יחסית משביעה ואולי גרמה לך להוריד צריכת לחם או מאפים- מה שהוריד רמות סוכרים בדם וכפועל יוצא - הוריד רמות טריגליצרידים (סתם דוגמא לתרחיש. אין דבר כזה 'רק הוספתי טחינה' - שינוי תזונתי אחד גורר אחרים)
בטחינה כשלעצמה יש הרבה דברים טובים , אבל כן - גם אומגה 6. מה שאומר שכדאי להגביל את צריכתה. וגם לתסף אומגה 3 - ע"מ לאזן.
את מה שכתבתי פה כל דיאטנית, אפילו הכי קונבנציאונלית, תאמר לך (ובהחלט מלמדים את זה באוניברסיטה) - זו לא 'דעה' או חידוש.
 

אבי519

New member
בנוסף: אומגה 6 מעודד תהליכים דלקתיים בגוף ואומגה 3 מדכא אותם

היחס הרצוי לא נקבע יש כאלה שטוענים ש 1ל $ ויש כלא השטענים שהיחס צריך להיות 1:1 או 4ל 1 ( לטובת ה3)
 
בנייה ופירוק קשור בין השאר גם בדלקתיות

דלקתיות קשורה בהרחבת כלי דם, חלוקת תאים מהירה, סיביות - תהליכי בניה שדורשים אומגה 6.
&nbsp
בקשר ליחס הרצוי - כתבתי מה שאני יודעת, אם יש לך בשלוף מאמרים אחרים אשמח לראות - סתם מתוך סקרנות לראות מה הם עוד אומרים.
 

MMissMatch

New member
האמת שהדיאטנית שלי ממש לא אמרה לי ככה

מבחינתה כמה שיותר טחינה גולמית זה סבבה לחלוטין ואין קשר בין זה לבין כולסטרול טוב נמוך או טריגליצרידים.
 

אבי519

New member
דיטנית בדרך כלל לא אמורה לעסוק במניעת מחלות כלי דם

ולהתעדכן בכל המאמרים הרפואיים בנושא ( גם לא כל הרופאים מעודכנים בזה).
דיטנית בדרך כלל מטפלת באנשים בריאים שרוצים לרזות .
מצד שני מבחינת הדיטנית כי טחינה זה שמן, ובטחינה יש הרבה קלוריות ולכן היא כן אמורה להגביל לך את הטחינה כי זה משמין כמו כל שמן .
חוץ מזה אם את צעירה ובריאה ואין לך גם היסטוריה משפחתית של בעיות של כלי דם מחלות לב, טריגליצרידים, כולסטרול, לחץ דם גבוה וכ"ד אז אולי זה בכלל לא קריטי לגבייך מבחינה בריאותית אם תאכלי תזונה עם יותר אומגה 6.
סה"כ לטחינה יש גם יתרונות תזונתיים רבים כמו מינרלים חשובים.
 
למעלה