לגלישה באתר בגירסה המותאמת לסלולאר
| הוספת הודעה
הגדרות תצוגה

הגדרות עץ הודעות

מאפייני צפייה

הצג טקסט בתצוגה
הצג תגובות באופן
עדכן

פורום אוטיזם -גישה ביו רפואית

שלום וברוכים הבאים לפורום "אוטיזם -גישה ביו רפואית".הפורום מיועד להורים של ילדים בספקטרום האוטיסטי על כל גווניו, לבני משפחה, קרובים, חברים ורופאים, אנשי מקצוע וכל מי שמטפל באוטיסטים ומעוניין בגישה ביו רפואית ככלי טיפולי. מטרת הפורום לקדם את הידע וההבנה בצד הביולוגי של האוטיזם בישראל, לחלוק ידע בין ההורים לגבי אופציות טיפול שונות ולקדם את התמיכה הכלכלית והחברתית במשפחות של הילדים האוטיסטים.בשנים האחרונות חלה עלייה חדה במספר מקרי האוטיזם בארץ ובעולם. לאחר עשור של הכחשה, ניאותו הרשויות האמריקאיות להודות שאכן מדובר במגפה. אוטיזם פוגע כרגע לפחות באחד מכל 166 ילדים. מספר הילדים שסובלים מאוטיזם גדול מסך כל הילדים שסובלים מסרטן, סכרת וניוון שרירים ביחד. למרות הנתונים הנוראיים האלה, כמויות מוגבלות עד גיחוך של תקציבים מופנות למחקר וטיפול בבעיה, כשכל הנטל נותר עלינו ההורים. ההפרעה עדיין מוגדרת כהפרעה התנהגותית-פסיכיאטרית ולא כבעיה רפואית. הגישה של הממסד הרפואי היא שאוטיזם הינו חשוך מרפא, בעיה כרונית שאין לה פתרון. תנועת ה-DAN! או Defeat autism Now! היא תנועת רופאים, רבים מהם קרובי משפחה לילדים בספקטרום האוטיסטי, שהוקמה בארה"ב בשנות התשעים ביוזמת ד"ר רימלנד. התנועה גיבשה פרוטוקול טיפולים יעילים ויזמה לא מעט מחקרים שתרמו להבנת המנגנון הפיסיולוגי שמאחורי האוטיזם. אחד מהגורמים החשובים בקידום הנושא הוא קבוצות דיון של הורים באינטרנט, שנטלו על עצמם תפקיד אקטיבי בניסיון להציל את ילדיהם. בשנים האחרונות נעשו מספר התקדמויות משמעותיות בהבנת הביולוגיה של האוטיזם. כמעט כל ההתקדמויות הנ"ל נעשו על ידי הורים לילדים בספקטרום, כמונו מנהלי הפורום, וכמו רבים ממשתתפיו. בעקבות פיתוח פרוטוקול הטיפולים של ה-DAN! ואסכולות דומות, החלימו לחלוטין לא מעט ילדים, ויותר ויותר עם חלוף הזמן. ההחלמה הייתה לעתים מלאה במידה שלא הותירה כל שריד לאוטיזם. אבל גם ילדים שלא החלימו הראו התקדמויות דרמתיות, לעתים בעקבות מספר מצומצם של התערבויות תזונתיות פשוטות. מאז הוקם הפורום החלו גם הורים בארץ, לשמחתנו, לדווח על התקדמויות דרמתיות כאלה, לעתים בטווח של ימים מהתחלת הטיפול. חלק ממטרתנו בפורום היא להקים בארץ מערך תמיכה של בעלי מקצוע שיוכלו ללוות את הטיפולים הביו רפואיים בארץ כדי שייעשו בבטיחות וביעילות. ד"ר מקנדלס, מראשי תנועת ה-DAN! ביקרה בארץ בשנה שעברה ובאפריל השנה, באירגונם של כמה מפעילי הפורום. בביקוריה הכשירה ד"ר מקנדלס כמה אנשי מקצוע מקומיים, ואנחנו מקווים שמספרם יילך ויגדל. כמה מההורים הכותבים בפורום רכשו ידע רב, וקיבלו מעמד של מומחים. אין לראות בתוכן הודעותיהם או בהודעותיהם של מנהלי הפורום עצה רפואית או תחליף לליווי רפואי אישי. מנהלי הפורום, ומשתתפיו ברובם הגדול אינם רופאים, תזונאים או בעלי מקצוע בתחום, ואינם מתיימרים להיות כאלה. למרות שלא כל הטיפולים הנדונים בפורום מצריכים פיקוח רפואי, אנחנו ממליצים מאוד לכל המעוניין ביישומם למצוא מטפל נבון ופתוח ולעבוד בפיקוחו. רשימת מטפלים שעברו את ההכשרה של ד"ר מקנדלס נמצאת במאמרי הפורום, ויכולה להיות מקום טוב להתחיל בו. אין לראות ברשימה המלצה על שם כלשהו מהשמות הנמנים בה.טיפולים על פי הגישה הנדונה בפורום נמצאים עמוק בתוך תחום הרפואה והחשיבה המערבית, ואינם כוללים גישות אלטרנטיביות ואנרגטיות כגון הומאופתיה, ביקום, קרניו סקראל, אירדיולוגיה, פרחי באך ועוד. מומלץ לכל המעוניין בשיטות אלה לפנות לאחד מהפורמים לרפואה משלימה בתפוז העוסקים בנושא.כללי התנהגות בפורום - אתם מתבקשים לשחק יפה זה עם זה. העלבות אישיות, הטרדות, טרולים, סוכני מכירות ונודניקים יימחקו וייחסמו. אנחנו בעד דיון והתנצחות כדרך להבהיר וללמוד, אבל אנחנו נגד מריבות. מי שלא יכול לשלוט בעצמו יישלח לעמוד בפינה.מנהלי הפורום ימחקו הודעות שאינן שומרות על כללי הפורום, שאינן שומרות על רמת דיון נאותה, או שתוכנן מסוכן או מטעה. דיון על מחיקת הודעות צריך להשמר למסרים אישיים.חשוב!!!כדי להימנע מהצגת שאלות כלליות או חוזרות ונשנות, אנחנו מבקשים מאוד מכל מי שנכנס לראשונה לפורום לקרוא את כל מאמרי הפורום בכל הקטגוריות. המאמרים יעזרו לכם להכניס סדר בבלגן והיגיון בסבך המידע. רבות מהתשובות לשאלות ההתחלתיות הבסיסיות נענות בהם. עיינו גם בקישור בנושא "איך מתחילים" בקטגוריית תוספים.לאחר מכן מומלץ לבצע חיפוש מתקדם בפורום על פי מילות מפתח, כדי למצוא מענה לשאלות ספציפיות, שלא נענו מקריאת המאמרים והקישורים. אנו מבקשים מאוד שרק לאחר שפעולות אלה מוצו, תציגו שאלות ספציפיות בפורום, שעליהם ישמחו וותיקי הפורום לענות לכם כמיטב יכולתם. אנשי מקצוע או אקדמיה המעוניינים לפרסם בפורום מחקר בהשתתפות ההורים, מתבקשים לפנות קודם במסר אישי למנהלים.הפורום לא ישמש במה לקידום אג'נדות פוליטיות או חברתיות שאינן מעניין הפורום.

אודות הפורום אוטיזם -גישה ביו רפואית

שלום וברוכים הבאים לפורום "אוטיזם -גישה ביו רפואית".הפורום מיועד להורים של ילדים בספקטרום האוטיסטי על כל גווניו, לבני משפחה, קרובים, חברים ורופאים, אנשי מקצוע וכל מי שמטפל באוטיסטים ומעוניין בגישה ביו רפואית ככלי טיפולי. מטרת הפורום לקדם את הידע וההבנה בצד הביולוגי של האוטיזם בישראל, לחלוק ידע בין ההורים לגבי אופציות טיפול שונות ולקדם את התמיכה הכלכלית והחברתית במשפחות של הילדים האוטיסטים.בשנים האחרונות חלה עלייה חדה במספר מקרי האוטיזם בארץ ובעולם. לאחר עשור של הכחשה, ניאותו הרשויות האמריקאיות להודות שאכן מדובר במגפה. אוטיזם פוגע כרגע לפחות באחד מכל 166 ילדים. מספר הילדים שסובלים מאוטיזם גדול מסך כל הילדים שסובלים מסרטן, סכרת וניוון שרירים ביחד. למרות הנתונים הנוראיים האלה, כמויות מוגבלות עד גיחוך של תקציבים מופנות למחקר וטיפול בבעיה, כשכל הנטל נותר עלינו ההורים. ההפרעה עדיין מוגדרת כהפרעה התנהגותית-פסיכיאטרית ולא כבעיה רפואית. הגישה של הממסד הרפואי היא שאוטיזם הינו חשוך מרפא, בעיה כרונית שאין לה פתרון. תנועת ה-DAN! או Defeat autism Now! היא תנועת רופאים, רבים מהם קרובי משפחה לילדים בספקטרום האוטיסטי, שהוקמה בארה"ב בשנות התשעים ביוזמת ד"ר רימלנד. התנועה גיבשה פרוטוקול טיפולים יעילים ויזמה לא מעט מחקרים שתרמו להבנת המנגנון הפיסיולוגי שמאחורי האוטיזם. אחד מהגורמים החשובים בקידום הנושא הוא קבוצות דיון של הורים באינטרנט, שנטלו על עצמם תפקיד אקטיבי בניסיון להציל את ילדיהם. בשנים האחרונות נעשו מספר התקדמויות משמעותיות בהבנת הביולוגיה של האוטיזם. כמעט כל ההתקדמויות הנ"ל נעשו על ידי הורים לילדים בספקטרום, כמונו מנהלי הפורום, וכמו רבים ממשתתפיו. בעקבות פיתוח פרוטוקול הטיפולים של ה-DAN! ואסכולות דומות, החלימו לחלוטין לא מעט ילדים, ויותר ויותר עם חלוף הזמן. ההחלמה הייתה לעתים מלאה במידה שלא הותירה כל שריד לאוטיזם. אבל גם ילדים שלא החלימו הראו התקדמויות דרמתיות, לעתים בעקבות מספר מצומצם של התערבויות תזונתיות פשוטות. מאז הוקם הפורום החלו גם הורים בארץ, לשמחתנו, לדווח על התקדמויות דרמתיות כאלה, לעתים בטווח של ימים מהתחלת הטיפול. חלק ממטרתנו בפורום היא להקים בארץ מערך תמיכה של בעלי מקצוע שיוכלו ללוות את הטיפולים הביו רפואיים בארץ כדי שייעשו בבטיחות וביעילות. ד"ר מקנדלס, מראשי תנועת ה-DAN! ביקרה בארץ בשנה שעברה ובאפריל השנה, באירגונם של כמה מפעילי הפורום. בביקוריה הכשירה ד"ר מקנדלס כמה אנשי מקצוע מקומיים, ואנחנו מקווים שמספרם יילך ויגדל. כמה מההורים הכותבים בפורום רכשו ידע רב, וקיבלו מעמד של מומחים. אין לראות בתוכן הודעותיהם או בהודעותיהם של מנהלי הפורום עצה רפואית או תחליף לליווי רפואי אישי. מנהלי הפורום, ומשתתפיו ברובם הגדול אינם רופאים, תזונאים או בעלי מקצוע בתחום, ואינם מתיימרים להיות כאלה. למרות שלא כל הטיפולים הנדונים בפורום מצריכים פיקוח רפואי, אנחנו ממליצים מאוד לכל המעוניין ביישומם למצוא מטפל נבון ופתוח ולעבוד בפיקוחו. רשימת מטפלים שעברו את ההכשרה של ד"ר מקנדלס נמצאת במאמרי הפורום, ויכולה להיות מקום טוב להתחיל בו. אין לראות ברשימה המלצה על שם כלשהו מהשמות הנמנים בה.טיפולים על פי הגישה הנדונה בפורום נמצאים עמוק בתוך תחום הרפואה והחשיבה המערבית, ואינם כוללים גישות אלטרנטיביות ואנרגטיות כגון הומאופתיה, ביקום, קרניו סקראל, אירדיולוגיה, פרחי באך ועוד. מומלץ לכל המעוניין בשיטות אלה לפנות לאחד מהפורמים לרפואה משלימה בתפוז העוסקים בנושא.כללי התנהגות בפורום - אתם מתבקשים לשחק יפה זה עם זה. העלבות אישיות, הטרדות, טרולים, סוכני מכירות ונודניקים יימחקו וייחסמו. אנחנו בעד דיון והתנצחות כדרך להבהיר וללמוד, אבל אנחנו נגד מריבות. מי שלא יכול לשלוט בעצמו יישלח לעמוד בפינה.מנהלי הפורום ימחקו הודעות שאינן שומרות על כללי הפורום, שאינן שומרות על רמת דיון נאותה, או שתוכנן מסוכן או מטעה. דיון על מחיקת הודעות צריך להשמר למסרים אישיים.חשוב!!!כדי להימנע מהצגת שאלות כלליות או חוזרות ונשנות, אנחנו מבקשים מאוד מכל מי שנכנס לראשונה לפורום לקרוא את כל מאמרי הפורום בכל הקטגוריות. המאמרים יעזרו לכם להכניס סדר בבלגן והיגיון בסבך המידע. רבות מהתשובות לשאלות ההתחלתיות הבסיסיות נענות בהם. עיינו גם בקישור בנושא "איך מתחילים" בקטגוריית תוספים.לאחר מכן מומלץ לבצע חיפוש מתקדם בפורום על פי מילות מפתח, כדי למצוא מענה לשאלות ספציפיות, שלא נענו מקריאת המאמרים והקישורים. אנו מבקשים מאוד שרק לאחר שפעולות אלה מוצו, תציגו שאלות ספציפיות בפורום, שעליהם ישמחו וותיקי הפורום לענות לכם כמיטב יכולתם. אנשי מקצוע או אקדמיה המעוניינים לפרסם בפורום מחקר בהשתתפות ההורים, מתבקשים לפנות קודם במסר אישי למנהלים.הפורום לא ישמש במה לקידום אג'נדות פוליטיות או חברתיות שאינן מעניין הפורום.

דייאטה נטולת גלוטן וקזאין לאוטיזם - GFCF

מאת: תמי גלילי  פורסם: 22/12/2005  עדכון אחרון: 23/10/2006  
 

דייאטה נטולת גלוטן וקזאין לאוטיזם (GFCF)- מבוא

 

תמי גלילי

 

 

כללי

 

ילדים אוטיסטיים רבים מראים שיפור ביכולות, בהתנהגות ובבריאות בדייאטה שאינה מכילה גלוטן וקזאין, או בקיצור GFCF (=Gluten Free Casein Free).

 

נכון להיום, דייאטת GFCF היא הטיפול הביו-רפואי היעיל ביותר שהורים יכולים ליישם בלי עזרת רופא. על פי הסקר שנערך על ידי AUTISM RESEARCH INSTITUTE בארה"ב, GFCF עזרה ל-65% מהילדים שהשתתפו בסקר, ורק 3% מהם הגיבו בשלילה. דייאטה נטולת גלוטן וקזאין  דורגה כטיפול השני במידת ההצלחה, אחרי קילציה (שעזרה ל-76%, ושמומלץ לעשותה רק בפיקוח רפואי). רופאי ה-DAN! מדווחים על מספרים דומים. אף תרופה לא התקרבה אפילו למספרים האלה (ראו את הסקר במאמרי הפורום).

 

דייאטת GFCF  אינה מסוכנת, אינה גורמת למחסור באבות מזון חיוניים, ואינה מסובכת כפי שנראה מלכתחילה. ניתן ליישם אותה בארץ בקלות יחסית, בזכות ההצע המגוון של מוצרים העונים על הדרישות.

 

 

רקע תיאורתי

 

גבול הדם מוח הוא קרום מגן, המונע מחומרים מסויימים השטים במחזור הדם להיכנס למוח ולהזיק למערכת העצבים המרכזית. 

 

אנדורפינים הם חומרים טבעיים משככי כאבים שנוצרים במערכת העצבים וגורמים לתחושה טובה,  או "היי" (כמו זו שחווים אחרי פעילות גופנית). אצל חיות שהיו תחת השפעת חומרים דמויי אנדורפינים הקרויים "אופייאטים" (כמו אופיום ומורפיום), נצפתה במחקרים התנהגות דומה לשל ילדים אוטיסטיים. במחקרים אחרים התברר, שאצל ילדים אוטיסטיים קיימת כמות גבוהה מאוד של חומרים דמויי אנדורפינים, מעבר למה שמיוצר במערכת העצבים המרכזית. חומרים אלה כשלעצמם עלולים ליצור התנהגויות "אוטיסטיות". יתר על כן,  החומרים מפריעים לגדילה התקינה של מערכת העצבים המרכזית.

 

חלבונים הם אחד מאבות המזון, וחיוניים לגוף. חלבונים הם מולקולות הבנויות כמו שרשרות ארוכות של מולקולות אחרות, הנקראות חומצות אמינו. בתהליך העיכול, הכולל חלבונים, מופרשים אנזימים המפרקים את הקשרים שבין חומצות האמינו שבחלבון. לכל אנזים מותאם חלבון מסויים שאותו הוא מפרק.

 

אבל לא תמיד מערכת  העיכול עובדת כהלכה: לפעמים חסרים אנזימים, לפעמים יש עודף, לפעמים הם אינם עובדים כמו שצריך. כאשר קיימת בעיה כזו, החלבונים אינם מתפרקים עד הסוף לחומצות אמינו יחידות. הם נשארים בשלב של שרשרות קצרות של חומצות אמינו הקשורות זו לזו, ונקראות "פפטידים".

 

לפעמים קיר המעיים, שאינו אמור לאפשר לפפטידים לעבור למחזור הדם, הופך להיות חדיר ("מעיים דליפים"). [לפירוט עיינו במאמר "כוונון עדין" ובמאמר על אנזימים].

 

הסברה היא שלפפטידים מסוגים מסויימים יש תכונות של אופייאטים, או סמים דמויי אנדורפינים. שניים מפפטידים אלה הם גלוטן וקזאין (גם סויה, וייתכן שגם אורז ותירס). ייתכן שכאשר אין יכולת לפרק את הפפטידים האלה, הם עלולים לחצות את גבול הדם-מוח, להגיע למערכת העצבים ולהשפיע עליה כמו סמים משכרים.

 

 

מהם גלוטן וקזאין?

 

גלוטן הוא סוג חלבונים המצויים בפריטים ממשפחת העשבים בעולם הצומח. במשפחה זו נכללים הדגנים חיטה, שיבולת שועל, שעורה, שיפון וטריקייל. כמות הגלוטן בחיטה היא הגדולה ביותר יחסית ליתר. גלוטן נמצא ברוב המזון המעובד, לרוב תחת שמות אחרים (ראו להלן). הפפטיד של הגלוטן נקרא גליאנדינומורפין, ומשם הפפטיד ניתן לראות את הקשר למורפין.

 

קזאין הוא חלבון החלב. כאשר הקזאין מתפרק לשרשרת קצרה של חומצות אמינו, נוצר פפטיד הקרוי קסומורפין. גם כאן אפשר לראות את הרמז לפעולה האופייאטית בשם.

 

כמה מחקרים גם מצביעים על כך שגלוטן, קזאין, סויה ומזונות אחרים עלולים גם לגרום לתגובה דלקתית במעי.

 

 

רגישות לגלוטן וקזאין אינן זהות לאלרגיות במובנן הקלאסי, או לרגישות ללקטוז ולצליאק!  המנגנונים המשוערים שתוארו לעיל אינם מערבים בהכרח את מערכת החיסון או תגובה חיסונית לאוכל מסויים, והתגובות גם אינן תמיד מיידיות. לכן בהחלט ייתכן שתוצאות בדיקת אלרגיה יחזרו שליליות לגבי גלוטן וקזאין, אבל הימנעות מהם עדיין תביא תועלת. יש גם לזכור שבדיקות אלרגיה ספציפיות אינן ממצות את כל האלרגיות האפשריות הקיימות. לכן בדיקות לאלרגיה אינן אינדיקציה לגבי הצלחה פוטנציאלית של GFCF.

 

דוגמאות לתופעות דומות הן חוסר יכולת לעכל לקטוז, או סוכר החלב (lactose intolerance) או מחלת הצליאק. מחלת הצליאק היא מחלה שבה אכילת מאכלים שמכילים גלוטן גורמת לתגובה של מערכת החיסון, אשר הורסת את סיסי המעיים במעי הדק, שתפקידן ספיגה של חומרי מזון.  הרס סיסי המעיים פוגע בצורה קשה ביכולת הספיגה של חומרי מזון כמו ויטמינים ומינרלים וגורם לתופעות של תת-תזונה. הטיפול המוכר היחיד לצליאק הוא הימנעות ממוצרים המכילים גלוטן לכל החיים (מתוך www.celiac.co.il).

 

בדיקות אלרגיה שייערכו לחולי צליאק או אנשים שאינם מסוגלים לעכל לקטוז, עלולות להראות שאין אלרגיה לגלוטן או לחלב – אבל עליהם עדיין להימנע ממאכלים המכילים אותם.

 

בדומה לכך, ילדים אוטיסטיים לא מעטים סובלים גם מצליאק או מאי יכולת לעכל לקטוז; אבל תוצאות שליליות בבדיקה לצליאק או לרגישות ללקטוז עדיין אינן מספיקות כדי לפסול על הסף תועלת מדייאטה נטולת גלוטן וקזאין.

 

אני רוצה לכתוב כמה דברים על בדיקות באופן כללי. חשוב חשוב חשוב: אל תטפלו בבדיקות במקום בילד! בדיקות הם כלי חשוב בטיפול, אבל צריך לזכור שזה מה שהן – כלי. עולם המדע מגלה שוב ושוב עד כמה הידע על גוף האדם הוא חלקי ומוגבל. בדיקות שונות בודקות מנגנונים שונים; כאשר נפסלת סיבה מסויימת לבעיה, זה עדיין לא אומר שהסיבה לא קיימת. זה רק אומר שהבדיקה הספציפית לא גילתה אותה. גם הקריטריונים הכמותיים המגדירים מהי תגובה שלילית או חיובית אינם תמיד מדוייקים, והם עשויים להשתנות (לדוגמה, הגדרה של תת פעילות של בלוטת התריס השתנתה בשנים האחרונות בצורה קיצונית, אבל יש עדיין בדיקות שמתנהלות לפי הקריטריונים הישנים).  לעולם אל תקבלו את המשפט:  "תוצאות הבדיקה ל-X היו שליליות, ולכן אין בעיה".

 

למרבית הצער, מרבית בעלי המקצוע הרפואיים כן מטפלים בבדיקות ולא בחולה, וגם מתייחסים בזילזול לדעתם של ההורים. אחת ההמלצות היא לנהל יומן לגבי תזונת הילד תוך רישום קפדני ושיטתי של כל שינוי. כדאי גם לנהל במקביל רישום ע"י מטפלים ומורים שאינם מודעים לשינויים בטיפולים הביולוגיים. לעתים, רופאים  המתייחסים בביטול לעדויות של הורים, יתייחסו בצורה שונה לעדות כתובה.

 

דוגמאות וטפסים לאיסוף נתונים לגבי דייאטה אפשר למצוא בספרה המצויין של ליסה לואיס "דייאטה מיוחדת לילדים מיוחדים" (ראו במקורות להלן).

 

והערה לסיום: סביר להניח שעדיין איננו מבינים את כל הבטי ההשפעה החיובית של דייאטה נטולת גלוטן וקזאין, ויש עדיין גילויים חדשים בתחום. למשל, ד"ר נוברנדר חלוץ התיסוף  במתילקובלמין (MB12) לאוטיסטיים, טוען שדייאטה המכילה גלוטן וקזאין פוגעת במנגנון המתילציה ולכן ביעילות הטיפול ב-B12.  ד"ר מקנדלס, ממובילות תנועת ה-DAN!, מורה לכל מטופליה להיות על הדייאטה. הסיבה לדבריה היא שאחוזי ההצלחה בקרב ילדים השומרים על GFCF גבוהים מילדים שאינם שומרים עליה, גם ביישום טיפולים אחרים. 

 

 

אז איך מתחילים?

 

השאלה שהורים רבים שואלים היא: "אבל הילד שלי אוכל כמעט אך ורק מאכלי חיטה וחלב, איך אפשר לעשות את הדייאטה?!"

 

התשובה היא שזה אפשרי. אפשר למצוא תחליפים למוצרים רבים המכילים חיטה וחלב. אפשר גם לעשות שינוי בהרגלי החשיבה (מומלץ לדעתנו) ולהכין מאכלים שונים לגמרי. וכפי שיוסבר להלן, דווקא ילדים שמעדיפים מוצרים המכילים גלוטן וקזאין הם הם הילדים שהדייאטה עשויה לעזור להם מאוד.

 

 

מה אפשר ואי אפשר לאכול בדייאטה נטולת גלוטן וקזאין?

 

מותר: פירות וירקות טריים ומיובשים בלי תוספות; קוקוס; אגוזים וזרעים (שומשום, חמניות, דלעת) מכל סוג; בשר, עוף, ביצים; קינואה, דוחן, כוסמת, אורז, טף teff, אמרנט amaranth; בטטה וירקות שורש אחרים כמו מלנגה, בוניאטו, יאם; קטניות מכל סוג; טפיוקה.

 

מותר אבל עדיף להימנע: סויה, תירס, תפו"א, בוטנים, קקאו (ושוקולד).

 

מומלץ מאוד מאוד להימנע מדגים ומאכלי ים, חומרי שימור, חומרי טעם וריח, MSG, צבעים מלאכותיים, שמנים מוקשים, סוכר וחומרים מלאכותיים בכלל, ומ-fast food. לפרטים נוספים עיינו בפורום "אוטיזם - גישה ביו רפואית" ומאמריו. 

 

לגבי סויה – הדעה היום היא שהפפטידים שנוצרים מפירוק חלבוני הסויה הם בעלי השפעה דומה לשל גלוטן וקזאין. בנוסף לכך, בסויה יש חומרים דמויי הורמונים, המשפיעים לרעה על המערכת ההורמונלית. סויה אינה דבר בריא!!! לכן היום נהוג להמליץ על GFCFSF, שבה נמנעים גם מסויה. יש ילדים שהתחילו לראות תוצאות חיוביות מהדייאטה רק אחרי שהפסיקו לצרוך גם סויה; לעומתם, יש ילדים רבים שהפיקו תועלת מ-GFCF גם כשהדייאטה כללה סויה. ההחלטה היא בידיכם ההורים, ולא תדעו עד שתנסו. ההמלצה שלנו היא להימנע מסויה. אם זה קשה, נסו להימנע לחלוטין לזמן קצר(נניח, שבוע)  כדי לראות אם יש הבדל משמעותי. אם יש הבדל – זה ייתן לכם את המוטיבציה להמשיך להימנע; אם אין הבדל – אפשר לדחות את הניסוי למועד אחר.

 

אסור בשום מקרה:

 

מאכלים המכילים קזאין:

 

כל מוצרי החלב – חלב פרה, עז, כבשה, אנקה, אורגניים ולא אורגניים, מפוסטרים או לא מפוסטרים: חלב, שמנת, גבינות, יוגורט, לבן, אשל, קפיר.

 

מאכלים העלולים להכיל קזאין חבוי (בידקו עם היצרן/יבואן): מאכלים עם קסאין, קסאינט, סודיום קסאינט, אבקות משקה עשיר בחלבון, סוכריות מנטה לריענון הנשימה, דגני בוקר מסויימים, WHEY. 

 

מאכלים המכילים גלוטן:

 

מאכלים מחיטה או קמח: לחם, קרקרים, פסטה, פיצה, בייגלה, עוגות, עוגיות, קוסקוס, לא מעט חטיפים מלוחים כמו ביסלי.

 

דגנים: חיטה, בורגול, דורום, ספלט spelt, טריטיקייל triticale, שיבולת שועל, שעורה, שיפון, סמולינה. מאכלים העלולים להכיל גלוטן חבוי (בידקו עם היצרן/היבואן): אבקת אפייה, רוטב סויה רגיל, אבקת מרק, קוביות מרק, עמילן, עמילן צמחי, נקניקים ובשרים מוכנים (למשל פסטרמי), מאלט, עמילן מאכל מעובד, סירופ אורז (אלא אם כן GF במפורש), צבעים מלאכותיים, חלבון צמחי מוקשה, חלבונים צמחיים TEXTURED, חומץ מדגנים, אלכוהול מדגנים, צ`יפס קפוא, צ`יפס דל שומן, רטבים לסלט, רטבים מוכנים,  טונה (להימנע לחלוטין!!! מכיל גם קזאין וגרוע מכך - כספית), גלידה, קטשופ, חרדל, קפה נמס, שמרים, אבקת סוכר, תבלינים (אם אינם אורגניים או כשרים לפסח), חיקוי למאכלי ים, חומרי טעם וריח, מסטיק, ממתקים, מרקים משומרים, צבע קרמל, מלטודקסטרין, מולסה.

 

דברים שאינם מאכלים, המכילים גלוטן: מעטפות, פליידו (חימר משחק), דבק, חומרי המילוי והחומרים המדביקים (binders) בוויטמינים ובתרופות, סוגים מסויימים של שמפו (בידקו תוויות!), סבון וחומרי טיפוח (למשל, המוצרים של AVEENO מבוססים על שיבולת שועל).

 

איך להימנע?

 

כללי: הכינו כמה שיותר אוכל לבד בבית! הדרך היחידה לוודא שאין במאכל שום מרכיבים בלתי רצויים היא להכין אותו בעצמכם.

 

חשוב!!! קיראו תוויות, התקשרו ליצרן, שאלו שאלות. גם אם מוצר היה GFCF לפני כמה חודשים, ייתכן שהפורמולה השתנתה. בנוסף לכך, החוק מציין אילו כמויות צריכות להיות מצויינות על האריזה, והיצרן לא יתנדב לרשום אם לא צריך, כך שלפעמים פשוט אין מציינים חלק מהמרכיבים. כבר היו גם מקרים של הונאה פשוטה. הדרך הכי טובה לברר היא ליצור קשר עם היצרן או היבואן, ולבקש את המידע מתוך אמירה שלילד יש אלרגיות חמורות. לא לפרט אילו אלרגיות. לדרוש שהתשובה תינתן גם בכתב. כך אתם מצמצמים את האפשרות שישקרו לכם.

 

מאכלים המקובלים על חולי צליאק + מסומנים כ"פרווה" הם בדרך כלל הימור מוצלח.  יש לציין ש"פרווה" עדיין לא מוציא מכלל אפשרות הימצאות כמויות זעירות של קזאין במוצר.

 

הכיתוב "אינו מכיל חיטה" או "אינו מכיל חלב" אין משמעם בהכרח שאין גלוטן או קזאין!!! לעתים המוצר מכיל דגנים אחרים המכילים גלוטן. ולעתים הוא מיוצר על אותו קוו ייצור כמו מוצרים המכילים גלוטן וקזאין. לברר עם היצרן בדיוק מה זה אומר, ומה לא. ואם נשאר ספק – אל תשתמשו.

 

תבלינים יש לקנות אך ורק אורגניים או כשרים לפסח. כל תבלין שאינו כזה עלול להכיל קמח בתור "פילר".

 

בכלל, בתקופת פסח כדאי לקנות ולאגור מוצרים בעלי חיי מדף ארוכים כמו תבלינים, קטניות, קמחים ושוקולד (למי שאוכל).

 

תחליפים למוצרים מוכרים המכילים גלוטן או קזאין:

 

תחליפים למאכלים המכילים קזאין:

 

תחליפי חלב – חלב קוקוס, חלב אורז, חלב שקדים או שילוב ביניהם. לא מומלצים חלב סויה וחלב תפוחי אדמה. ניתן לקנות אחד המוצרים המפורטים להלן או עדיף בהרבה להכין בבית (לא יותר קשה להכין, אבל יותר טעים, יותר בריא, ויודעים בדיוק מה נכנס פנימה).

 

תחליף יוגורט – יוגורט אורז או שקדים.

 

תחליפי חמאה – חמאת קוקוס, שמן דקלים (אורגני, בכבישה קרה), שומן עוף, אווזים, בקר וכו` (לא יעבוד בעוגות...), רסק תפוחים. לא להשתמש במרגרינה!!

 

גבינה – למרבית הצער אין תחליפים טובים. גם תחליפי גבינה מסויה, אורז או שקדים מכילים בדרך כלל קזאין. ניתן למצוא מתכונים ל"גבינות" מאגוזים בספרים על אוכל נא, אך הם מכילים בדרך כלל שמרים שאינם רצויים, ו/או רוטב סויה המכיל בדרך כלל גלוטן ואינו רצוי כשלעצמו.

 

תחליפים למאכלים עם גלוטן: ניתן לקנות לא מעט מאכלים ללא גלוטן בארץ.

 

תחליף אבקת אפייה: סודה לשתייה, או סודה לשתייה עם משהו חומצי (ויטמין C, לימון, חומץ). רצוי להימנע משמרים. אמנם אינם מכילים גלוטן בהכרח אבל הם בעייתיים מסיבות אחרות.

 

תחליף קרקרים: פריכיות אורז, קרקר אורז. נא לוודא עם היצרן שאין גלוטן או לקנות מהרשימה להלן.

 

אבקת סוכר: טחינת סוכר במעבד מזון או בלנדר טוב.

 

פסטה: פסטה GF מאורז, קינואה, קטניות וכד`.

 

קמחים: גלוטן הוא החומר שנותן לבצק העשוי מקמח חיטה את הגמישות ומונע התפוררות. תחליפים קבילים הם גומי קסנתן או גואר גאם, שיש להוסיפם לבצק. גומי קסנתן עשוי מתירס, אבל יש ילדים שאלרגיים לתירס שעדיין מסוגלים לאכול אותו.

 

כדי להשיג מאפה בעל מירקם שמזכיר את המירקם הנעים של קמח חיטה, יש לעתים קרובות לערבב כמה סוגי קמח בעלי מירקמים שונים. קמחים העשויים מקטניות וקמח קינואה הם קמחים כבדים; עמילן תפוחי אדמה או טפיוקה וקמחי תירס ואורז הם קמחים קלים. קמח סויה אינו מומלץ.

 

תוספים: הקפידו להשתמש בתוספים מחברות אמינות, כמו תוספים מהסידרה ההיפו-אלרגית של קירקמן. על האריזה צריך להיות כתוב במפורש שהתוסף אינו מכיל חיטה, גלוטן, מאכלי חלב, קזאין, חומרי שימור או צבעים.

 

 

שאלות ותשובות

 

ש: הילד אוכל [כמעט]אך ורק חלב, גבינה, לחם ופסטה. אם לא אתן לו לאכול את המאכלים האלה, הוא יגווע ברעב.

 

ת. יש סיבה טובה לכך שהילד מגביל את עצמו למאכלים האלה. אופייאטים והתחושה שהם יוצרים הם ממכרים מאוד. ייתכן שהילד בעצם מכור לתחושה של "היי" שהמאכלים האלה גורמים לו!אם תעברו לדייאטה נטולת גלוטן וקזאין, הילד עשוי לעבור תקופת גמילה, ואחריה להיפתח לסוגים אחרים של מזון. דווקא התופעה של ילד שאוכל רק בצקים וגבינות יכולה להראות שדייאטה נטולת גלוטן וקזאין תועיל לו, כיוון שההעדפה עלולה להעיד בדיוק על ההשפעה שהדייאטה אמורה למנוע.

 

ש. אם הילד לא יאכל מאכלי חלב, מאין הוא יקבל מספיק סידן?

 

ת. יש לא מעט מקורות חליפיים לסידן, כמו אורז, אגוזים, שומשום (טחינה). ניתן גם לתסף בסידן, אם כי לא אוטומטית – הנושא שנוי במחלוקת לגבי ילדים אוטיסטיים. לדעתנו, ההיסטריה לגבי הצורך בסידן היא מוגזמת. אנו חושבים שמקורה הוא ביצרני החלב, כדי להעלות את הצריכה ובמקביל את רווחיהם. דייאטה יכולה להיות בריאה מאוד ולהכיל את כל אבות המזון גם בלי חלב. רבים טוענים שחלב נועד לעגלים ולטלאים, ולא לבני אדם, ונותנים נימוקים די משכנעים. וחלב, אגב, הוא אחד האלרגנים העיקריים.

 

ש. מה עם להוריד רק חלק ממוצרי החיטה והחלב? 

 

ת. בדייאטה הזו אין חצי הדרך. גלוטן וקזאין עלולים להיות רעל למוח של ילדכם, ולכמה ילדים גם בכמויות מיקרוסקופיות. הדרך היחידה לבדוק מה השפעתם של גלוטן וקזאין על הילד היא הימנעות מוחלטת לזמן רב. אחרי התקופה הזו אפשר לחזור ולנסות אותם בכמויות קטנות, ברוטציה ומתוך פיקוח על התגובה. לעתים קרובות נדמה שלדייאטה לא הייתה השפעה, עד שהילד אוכל במקרה משהו שאסור לו, ופתאום יש נסיגה. כדי להקל על הכניסה לדייאטה ניתן לעשות זאת בהדרגה, ורז ממליץ להקדיש לעניין תקופה מוגבלת מראש כדי לא "להימרח". בשלב הראשון חוקרים ומוסיפים מוצרים תחליפיים; בשלב השני מורידים את המוצרים האסורים. אבל לתוצאות מלאות אין לצפות לפני המעבר לדייאטה המלאה (וראו את ההודעות בסוף המאמר).

 

ש. האם יש צורך בבדיקות כדי להתחיל את הדייאטה?

 

ת. אין צורך בבדיקות מיוחדות. לא יזיק לבצע בדיקות לצליאק ולאלרגיות. ניתן גם לעשות בדיקות לגילוי פפטידים בשתן, אך הן אינן אמינות במאה אחוזים ותוצאות שליליות אינן שוללות את התועלת בדייאטה.  

 

ש. האם הדייאטה יקרה?

 

ת. היא יקרה יותר מדייאטה המכילה מוצרי חלב וחיטה, שהם מסובסדים. יש מוצרים נטולי גלוטן המסובסדים גם הם. אבל באופן כללי, דייאטה בריאה יותר היא דייאטה יקרה יותר. אני יכולה רק לומר שעם תכנון תקציבי וצרכנות נבונה, ההפרש במחיר אינו אסטרונומי.

 

ש.מה עם אכילה במסעדות?

 

ת. אני ממליצה מאוד מאוד להימנע לחלוטין מאכילה במסעדות, בעיקר בחודשים הראשונים. קשה מאוד לסרב לילד, שרואה את הסועדים מסביב חוגגים על מאכלים האסורים עליו. עוד יותר מסובך זה להזמין אוכל: גם אם מבטיחים לכם שהמאכל עצמו אינו מכיל גלוטן, ייתכן שטיגנו אותו באותו שמן שבו טיגנו מאכלים עם גלוטן, צלו על אותו גריל, וכו`. אין סוף למרכיבים הסמויים והבלתי רצויים כמו שמן סויה/תירס/בוטנים, מרגרינה או חמאה על סטייקים, ו-MSG במרקים. גם צ`יפס תמימים הם בדרך כלל צ`יפס שהגיעו קפואים ונוספו להם גלוטן או קזאין להגברת הפריכות והעמידות בהקפאה. על פאסט פוד אני בכלל לא מדברת. להיות על GFCF ולאכול פאסט פוד זה ביזבוז ענק של זמן, כסף ומאמץ. פשוט חבל.

 

אחרי שהילד ואתם התרגלתם לדייאטה ויש מאכלים שהוא אוהב, אפשר לשקול לצאת ביחד למסעדה. קחו איתכם את המאכלים החביבים עליו והסבירו לצוות המסעדה שהילד על דייאטה מיוחדת ולא יזמין מהמנות המוצעות שם. קחו איתכם אנזימים והקפידו לתת לילד. כדי לגרום לו להרגיש חלק מהאירוע, אפשר לברר אם יש להם פירות טריים, אורז פשוט בלי תוספות, או ירקות מאודים בלי תוספת מרגרינה. אפשר למשל לתת לילד אורז במסעדות סיניות או יפניות, כיוון שאין בו תוספות ובדרך כלל גם מקדישים לו סיר מיוחד.  

 

ש. מה קורה בבית הספר או הגן? איך לגייס את שיתוף הפעולה של הצוות?

 

ת. מבוססת על הודעות שהתפרסמו בפורום אוטיזם – גישה ביו רפואית:

 

השאלה היא אם הצוות פתוח לרעיונות חדשים ומוכן לשתף פעולה, או לא. לצערנו יש לא מעט גנים ובתי ספר שהגישה שלהם היא שמרנית, חשדנית ואפילו מתנשאת ומזלזלת. בנוסף לכך, יש הבדל בין גנים ובתי ספר שבהם יש יותר מהורה אחד המקפיד על הדייאטה, למוסדות חינוך שבהם אתם היחידים... בחרו את הגישה בהתאם למצב.

 

אם הצוות אינו משתף פעולה בקלות ו/או אתם היחידים המקפידים על הדייאטה: תארו את הבעיה כאלרגיה חמורה. אם יש תוצאות של בדיקות המצביעות על אלרגיה, צליאק וכד` הביאו לגן או ביה"ס העתק. כדאי לפנות לאחד מהרופאים המנויים ברשימת המחפש בנרות או הרופא המטפל, אם הוא מוכן, ולקבל ממנו מכתב. המכתב יאשר שהילד צריך להימנע לחלוטין ממאכלים מסויימים בשל מצב בריאותו,ושגם כמויות קטנות מאוד עלולות להזיק לו, רצוי בשפה מקצועית ומתוך שימוש בביטויים לועזיים. אם אפשר לקבל מכתבים מכמה רופאים, עוד יותר טוב. הפעילו "פולניות" על הצוות: "אני יודעת שאתן מדברות רק מתוך דאגה ולא מתוך בורות או אטימות ואדישות..." הסבירו לצוות הגן שאתם מוכנים לשלוח אוכל עם הילד, להביא טוסטר נפרד, ובקיצור להתגבר על כל קושי שהם מציינות ולעשות הכול כדי שההימנעות תהיה שלמה. בקשו מראש את התפריט ונסו לספק לילד אוכל שדומה למה שחבריו אוכלים. תנו לו כמות גדולה יותר כדי שיוכל להתחלק עם חבריו, אבל הסבירו לו (או לגננת / מורה) שעליו לאכול רק את האוכל שלו. שכפלו דף עם ההוראות ודאגו שהדף יהיה במקום זמין ובולט לצוות, ושמורות מחליפות או חדשות יעודכנו מייד עם הגעתן.

 

אם הצוות פתוח לקבל מידע חדש, ויש עוד כמה הורים שכבר עושים את הדייאטה לילדיהם: מצבכם טוב בהרבה. שתי אימהות זכו לשיתוף פעולה כשהסבירו שהדייאטה היא הדבר היחיד שעזר להפסקת השילשולים הנוראיים של הילד (מן הסתם זה עזר בגלל האינטרס הישיר של הגננות...). אם אחרת כתבה דף הוראות, כולל הוראות להכניס את הטוסטר שהביאה לאיחסון מייד אחרי השימוש, והצוות נענה. לצוותים משקיעניים יותר אפשר גם לארגן הרצאה בנושא, ולהדפיס את הודעות ה"מוטיבציה" שבסוף המאמר הזה ו/או את הריאיון עם ד"ר מקנדלס. כדאי גם לנסות לגייס עוד הורים לנסות את הדייאטה, כדי לא להיות החריגים היחידים (כיוון שכל מערכת אינה סובלנית לחריגים, ומערכת החינוך אינה יוצאת מכלל זה).

 

ש. כל כך הרבה עבודה....איך אני אמצא את הזמן? 

 

ת. חלקו את העבודה. ענת מציעה: בהקשר לגיוס המשפחה, כדאי לחלק בין כמה שיותר אנשים את הכנת האוכל באופן שבו כל אחד אחראי על מאכל אחד. אותו אדם אחראי באופן קבוע על הכנה (ואולי גם לקניית המצרכים, זה תלוי בהרבה גורמים) ואפשר להקפיא במנות, בעיקר בשר שהכנתו לפעמים יותר מורכבת. אפשר ליישם את הרעיון הזה גם בין כמה משפחות שגרות באותו איזור.
 הכינו כמויות גדולות והקפיאו. "אור לנו" מוסיפה: אצלנו אמא שלי אחראית על הכנת קציצות מטוגנות ומבושלות לפשוש ואני מכינה את כל היתר - הפריזר שלי מלא בקופסאות עם בשרים שונים, לחם, פרורי לחם, פשטידות ואפילו מאפינס במקום העוגה שהילדים אוכלים בגן ביום שישי - אני מקפיאה ובאותו היום מפשירה ומחממת מעט בתנור. במהלך השבוע לארוחות הצהריים נשאר לי רק להכין את התוספות וכך הכל קל יותר.

 

ש. בתוך כמה זמן יש לצפות לתגובה לדייאטה? לאיזו תגובה יש לצפות?

 

ת. תגובה לדייאטה יכולה להיות מיידית, בתוך פחות משבוע. היא יכולה להיות גם איטית – עד שמונה חודשים. הקזאין מתנקה מהגוף בתוך כמה ימים, אבל גלוטן יכול לשהות בו חודשים.  גם אם אתם סוברים שאין תגובה לדייאטה, המשיכו להתעקש. כאמור, לעתים מתגלה התגובה לדייאטה בצורה שלילית, כאשר הילד אוכל בטעות מאכל עם גלוטן או קזאין, ולפתע יש התדרדרות במצב הבריאות, בהתנהגות ובתיפקוד. פעמים אחרות יש לראות בחוסר תגובה  סימן לכך שלא כל המזונות המכילים גלוטן וקזאין הוצאו מהתפריט, ויש לבדוק אותו בקפדנות ולהפסיק את מתן המאכלים הבעייתיים.

 

לעתים יש תגובה שלילית עם המעבר לדייאטה או כמה שבועות אחר כך. לתגובה שלילית יכולים להיות כמה הסברים. הסבר אחד לתגובה השלילית הוא צריכה מוגברת של פחמימות (מעבר לחלב אורז, למשל) בעקבות המעבר לתחליפים, שגררה התפרצות של טפילי מעיים הניזונים מפחמימות. במקרה  כזה יש לצמצם את כמות הפחמימות ולהמשיך בדייאטה. הסבר אחר לתגובה שלילית עשוי להיות תופעות גמילה מהתמכרות לאופייאטים, או מותם של טפילי מעיים תוך שהם משחררים רעלים לתוך הגוף בתהליך (die off). במקרה כזה יש לדבוק בדייאטה למרות הקושי, ולצפות לכך שבתוך שבוע-שבועיים תהיה הקלה בתופעות הלוואי והתקדמות. הסברים אחרים יכולים להיות צריכה מוגברת של מזונות בעיייתיים אחרים (למשל, אלרגנים, פנולים וסילסילטים, או חומרים מלאכותיים). איתור המזון הבעייתי והימנעות ממנו עשויה לפתור את הבעיה.

 

על פי דיווחי הורים, התגובות החיוביות לדייאטה יכולות להיות פיסיולוגיות, ריגשיות וקוגניטיביות: מבחינה פיסיולוגית, שילשול או עצירות כרוניים נפתרים, הילד פחות עייף או לחלופין פחות היפר אקטיבי, הילד פחות חיוור ואין עיגולים שחורים מסביב לעיניים, התנהגויות של גרייה מצטמצמות או נעלמות, או שהילד נגמל סופית מחיתולים בבת אחת. מבחינה רגשית, הילד יוצר קשר עין, שמח יותר, יש פחות התפרצויות זעם או אין בכלל, החרדות נעלמות. ומבחינה קוגניטיבית, הילד כבר אינו "מנותק" וחולמני, השפה מתקדמת, רמת הריכוז ויכולת הקליטה עולים ובעקבותיהם קצב ההתקדמות בלימוד והדבקת פערים. יש גם כמה מקרים של ילדים שהחלימו לחלוטין ויצאו מהספקטרום בזכות הדייאטה, אחד מהם בנה של קארן סרוסי (להלן). קיראו גם את אוסף הודעות ה"מוטיבציה" שבסוף המאמר, שנכתבו בידי הורים המשתתפים בפורום אוטיזם גישה ביו רפואית בתפוז.

 

 

מקורות מידע ומתכונים

 

 

אנגלית:

 

ספרים:

 

Special Diets For Special Kids by Lisa Lewis – ספר הדרכה מצויין. קצר ובדרך כלל לעניין. הרבה מתכונים, אבל הביאו בחשבון שרבים מהם מכילים סויה, תירס וסוכר, שאינם מומלצים. מכיל הפניות לספרים, אתרים וסוחרים.

 

Unrevealing the Mystery of Autism and Pervasive Developmental Disorder – A mother’s Story of Research and Recovery, by Karen Seroussi – סיפרה של קארן סרוסי בו היא מתארת איך בנה החלים מאוטיזם, בין היתר בעזרת דייאטת GFCF. הספר אינו כתוב הייטב: הוא מכיל חזרות מעייפות על דברי הלל לד"ר רימלנד, תיאורים פלסטיים של הקקי של בנה, ואמירות מוטעות במידה מביכה לגבי אלרגיות מזון. אבל זה תיאור אותנטי, ממקור ראשון, של אימא שלחמה והצליחה, ולכן שווה קריאה. אל תתביישו לדלג כשמשעמם.

 

Enzymes for Autism and Other Neurological Conditions by Karen DeFelis  – ספר מצויין, מאיר עיניים, על התועלת שבלקיחת אנזימים. רלוונטי גם לדייאטת GFCF.

 

 

אתרים:

 

 www.gfcfdiet.com - ה-אתר לGFCF. הסברים, הפניות, סיפורי הצלחה, מתכונים, קבוצת תמיכה.

 

www.autismndi.com – האתר של ANDI, האירגון להתערבות תזונתית באוטיזם. אתר טוב ומקיף.

 

www.pecanbread.com – אתר לדייאטת SCD של איליין גוטשייל, עם התייחסות ספציפית לאוטיזם ויופי של מתכונים. שימו לב שעל פי SCD מותרים מוצרי חלב מסויימים, ויש למצוא להם תחליפים.

 

 

עברית: 

 

פורום: אוטיזם – גישה ביו רפואית: 

 

http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/anashim.asp?forum=1248

 

פורום מידע על טיפולים בתזונה, תוספים, סביבה ותרופות באוטיזם, בין היתר על פי גישת ה-DAN!.

 

 

פורום צליאק בתפוז:

 

http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/anashim.asp?forum=1286

 

פורום צליאק בנענע:

 

http://forums.nana.co.il/Forum/?ForumID=2130

 

חשוב! זיכרו שלא כל מאכל שמותר לחולי צליאק מותר גם ב-GFCF (על פי GFCF אסורים גם מאכלי חלב, המותרים לצליאק, ומומלצת הימנעות מסויה, תירס, סוכר וחומרים מלאכותיים). לכן יש להפעיל שיקול דעת ולערוך מחקר נוסף לגבי כל המלצה המתפרסמת בפורומי הצליאק.

 

 

קומונה: מתכונים לדייאטות מיוחדות http://www.tapuz.co.il/communa/userCommuna.asp?Communaid=13785

 

מתכונים, מקומות לקנייה, טיפים ורעיונות לדייאטות GFCF, SCD, פיינגולד ועוד.

 

עמותת צליאק בישראל– www.celiak.org.il

 

נורר ממליצה: לעמותת צליאק (לא לבלבל עם אירגון צליאק) יש מדריך (120 שקל) שנותן רשימה ארוכה של מוצרים בטוחים. כל מה שנשאר זה לוודא שאין חלב, על פי "פרווה" וקריאת המרכיבים.

 

 

חנות ישראלית למוצרים נטולי גלוטן: www.glutenfree.co.il

 

 

מאפיות (המלצות של התותים):

 

  • לשובע (02-5001658). יש בחנויות טבע. ניתן להזמין משלוח מהמאפייה בהנחה ניכרת.

     

  • א.א.ק. אורנים (03-5509981 ). א.ת. חולון. אין משלוח. יש מוצרים בחנויות טבע או בחנות המפעל בחולון .

     

  • www.naturalcakes.co.il  הזמנה באינטרנט. 25% הנחה לחברי עמותת צליאק. יש מוצרים שלהם גם בחנויות טבע.

     

 

מוצרים GFCF

 

 (לא בהכרח נטולי סויה, תירס, סוכר או מרכיבים בלתי רצויים אחרים-בידקו!)

 

[תודה לתותים + neomys + אור לנו על הרשימה להלן].

 

 

לחם: פיתוס של מאפית אורנים, לחם של  www.naturalcakes.co.il, יש שמרוצים גם מהלחמניות של לשובע.  

 

פירורי לחם לשניצל:  של לשובע מצויינים ודומים מאוד למקור, יש מתובל ורגיל. גם של אורנים טובים. אפשר להשתמש גם בקמח חומוס או קמח אורז להכנת שניצל. תמי מוסיפה: פיצפוצי אורז נטולי גלוטן כתושים גס או דק, לפי הטעם.
 
עוגיות: naturalcakes עושים מיני עוגיות. מיקסים לעוגיות - עוגיות שוקולד צ`יפס לבן או חום, יש עם סוכר וללא סוכר (אבל ממתיק אחר). הם גם עושים מאפינס מצויינים ועוגות פאי טובות. לשובע עושים עוגיות שוקולד צ`יפס ועוגיות אסימון (חור עם ריבה) טובות.  
אורנים עושים כדורי שוקולד מעולים. גם מי שלא בדייאטה יאכל בתאווה. מומלצות גם סביוניות של אורנים.
קורנפלקס: למי שלא רגיש לתירס יש קורנפלקס טוב של חברת B&D מצופה סוכר חום ודבש (לא טוב לדיאטה ללא סוכר). למי שלא יכול תירס יש קורנפלקסים על בסיס אורז בחנויות טבע. אבל יש לשים לב שאלה שללא שום ציפוי דבש וכדומה הם חסרי טעם למדי.
קרקרים: לחמית ללא גלוטן של אוסם. בכל סופרמרקט. פריכיות אורז ללא גלוטן, למשל של חברת  B&D שהם גם הכי זולים - 3-4 ש"ח לחבילה (רק אלה שמצויין עליהן במפורש שאין גלוטן).
בייגלה: בייגלה ללא גלוטן של אוסם, בכל סופרמרקט.
פסטה: הכי טובה לדעתי היא פסטה מאורז של חברת rizopia. שיש בחנויות טבע בצורות דומות לפסטות הרגילות. יש כאלה שהיו מרוצים. מהפסטה של לשובע. אטריות למרק - של אוסם לפסח ע"ב קמח תפו"א.
ממרחים: חומוס של צבר. ובחנויות טבע יש גם ממרח תמרים, ממרח חרובים ללא גלוטן. אנחנו קונים חומוס שמכינים במקום ליד העבודה, ללא קמח, חומרים משמרים, מייצבים ומיני תוספות מיותרות.

 

ממרח חרובים ואגוזים של משק לין. במקום שוקולד למריחה או מעדני שוקו, אם מדללים קצת במים. מכיל לציטין (=סויה). נמצא בבתי טבע, אך זול משמעותית במשק לין עצמו בכפר ביל"ו.

 

אבקת מרק ירקות של הרדוף – אורגני. אבקת מרק בטעם עוף - ללא גלוטן, ללא מונסודיום, ללא מלח - יצרן EL 2452 עבור קוסמו טבע וגם אבקת מרק הבצל היא כנ"ל - נקנו בדוכן גן שמואל

 

רטבים לעוף של קנור – אלה שמציינים במפורש על האריזה "ללא גלוטן ופרווה" )בידקו MSG )
ביסקוויטים של Glutano (לגרים בחו"ל).

 

וופל גלילית עם מילוי קרם אגוזים - של חב` גלילית, בדר"כ מיוצר לפסח - עשוי מקמח תפו"א; אחרי פסח ניתן להשיגו כמעט כל השנה בבתי טבע.
חטיפים: תפוצ`יפס של עלית. הכתום מאושר לשימוש ע"י עמותת צליאק, למרות שאין רישום על האריזה.
 חטיפי אורז - בטעם פפריקה של יצרן בשם נמצ`יאו, תאילנד.
וחטיף אורז HOT-KID בטעם מתוק אורגינלי - שני הסוגים ללא מונסודיום.


allafish ממליצה - מוצרים נטולי גלוטן בירושלים:

לפני 7 שנים בנה של חברה שלי אובחן כסובל מאלרגיה קשה לגלוטן ( מחלת הצליאק). כדי שלא ירגיש שונה מילדים אחרים בגן חברתי התחילה לאפות לו בבבית בעצמה לחם מקמח ללא גלוטן. במהלך השנים נהפכה לאשפית של ממש: היא אופה לחם, פיצה, בורקס,מקלות מלוחים ומגוון עוגיות ועוגות כולל עוגות מפוארות לארועים. עם הזמן הצורך הפך לתחביב ולאחרונה התחילה לאפות מהבית גם למכירה. ניתן ליצור איתה קשר ב- 02-5334362 או 050-8558661, מיכל אליאש.


vered73 ממליצה: מאכלים נטולי גלוטן ברשל"צ

משפחה עם ילדה צליאקית המכינה מאפים המשווקים גם בחדר ביתם אשר הוסב מחדר משחקים לחנות קטנה. http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=2049029
הפרטים שלהם מתפרסמים כל יום שישי במדור הפרסום של מוסף מעריב- המקומי(!).
יש גם בית קפה נהדר ברחובות שמכין מאכלים נטולי גלוטן, ולאלו שרגישים לחלב אפשר לקבל וופל אמריקאי ללא גלוטן ועם קצפת צמחית אגוזים תוספות וכו'. http://www.biz-search.co.il/Business.asp?ID=1266

 

למוטיבציה: עדויות על השפעת הדייאטה מפורום אוטיזם - גישה ביו רפואית

 

http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=1248&msgid=68007372

 

http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=1248&msgid=67973879

 

http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=1248&msgid=67555529

 

http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=1248&msgid=67299967

http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=1248&msgid=72548126

 

 

בהצלחה!

 

תודה לכל משתתפי פורום אוטיזם – גישה ביו רפואית

 

 

 

 

 

אין תגובות

מנהל/ת הפורום

אודות:
את/ה מוביל/ה בתחומך? אנו מזמינים למשרדינו בימים אלו בעלי מקצוע המתאימים לנהל פורום מקצועי באשכול המומחים של אתר הקהילות המוביל תפוז אנשים. מנהל/ת פ
עוד...

הודעות אחרונות

17:59 | 21.06.12 אורחים בפורום
19:44 | 27.05.12 אורחים בפורום
20:49 | 13.05.12 אורחים בפורום
16:53 | 29.10.10 תמי גלילי
14:21 | 28.10.10 rti1
13:18 | 28.10.10 mypdd
00:44 | 26.10.10 yulriv1
11:46 | 25.10.10 rti1
18:21 | 20.10.10 ל י ל ך פ
13:10 | 19.10.10 שושי של מאיה
16:50 | 18.10.10 doron s
09:26 | 18.10.10 bisty

חם בפורומים של תפוז

בפייסבוק שלנו כבר ביקרתם?
בפייסבוק שלנו כבר...
רוצים להיות תמיד מעודכנים במה שקורה בתפוז?
בפייסבוק שלנו כבר ביקרתם?
בפייסבוק שלנו כבר...
רוצים להיות תמיד מעודכנים במה שקורה בתפוז?

מקרא סימנים

בעלת תוכן
ללא תוכן
הודעה חדשה
הודעה נעוצה
אורח בפורום
הודעה ערוכה
מכיל תמונה
מכיל וידאו
מכיל קובץ