33
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

ליאתה

ביאליס / Cebularz / Bialystoker kuchen / Bialys

מאפה שמרים בין ניו יורק לפולין.

ה'ביאליס' הם מאפה שמרים עם טבעת גבוהה ורכה שבמרכזם גומה פריכה במלית בצל ופרג.

שיטוט מקרי באינטרנט הוביל אותי לגלות את הכתבה "100 המאכלים היהודיים ביותר" ב-Tablet magazine.

מימי שרתון, מחברת הספרים "The Bialy Eaters" ו- "1,000 Foods to Eat Before You Die", מספרת בכתבה על ה'ביאליס', Bialystoker kuchen, על מאפה שמרים שבמרכזו בצל מטוגן ופרג.

עכשיו נחזור אחורה במנהרת הזמן לתקופת אמצע-סוף המאה ה-19 כשהתחילו לאפות את הביאליס, במאפיות הלחם של העיר ביאליסטוק, פולין.

נתקדם מעט לתחילת המאה ה-20 אל התקופה שבה היגרו יהודים ממזרח אירופה לניו יורק, הם הביאו איתם רצון לעתיד חדש וחיים טובים, אך לא שכחו את הטעמים מהבית הישן.

האופנות המתחלפות והשנים עוברות, אנחנו בניו יורק של אז, כשמאפיות יהודיות מוכרות בעיר ביאליס לכל פולני שמתגעגע הבייתה... עוד קצת לעבר העתיד והטענה הקיימת היא שכיום, רק מאפייה אחת ממשיכה להכין את הביאליס בניו יורק, זוהי מאפיית Kosar's.

אתם לבטח זוכרים מה לי ולביאליסטוק, אז החלטתי לחפש עוד קצת מידע על המאפה המעניין. ברשת מסתובבים סיפורים בהם צאצאים ליהודי ביאליסטוק שהיגרו לארה"ב טוענים שהמקור לביאליס מגיע ממשפחתם, זה קצת כמו לחפש את המקור לפוקצ'ה...

קראתי כתבות וגם תגובות רבות, המעניינת ביותר הייתה של בחורה פולנייה שכתבה שהביאליס בכלל נקראים Cebularz.

בעקבות אותה בחורה פולניה חיפשתי עוד קצת את הביאליס, קבולרץ, איך שתבחרו לקרוא להם...

חיפושים נוספים הביאו לחשיפת טענות נוספות שבעצם מדובר במאפה מלובלין! וכיום הוא אפילו מוכר רשמית כמאפה לובלנאי... מכאן הסיפור רק מסתבך.

תוצאות חיפושי המתכונים שקיבלתי היו מעניינות, בתכלס הבסיס הוא אותו בסיס: מים, קמח, מלח, שמרים, בצל ופרג... אז בחרתי להתמקד במתכון שהעלתה בלוגרית אוכל שאני סומכת על המתכונים שהיא מביאה, מדובר ב- Smitten Kitchenעשיתי לו התאמה בעקבות ההכנה שלי.

נגיעה אחרונה בגברת מימי שרתון, היא מספרת שהביאליס של ניו יורק קטנים מאלו של ביאליסטוק שהיו בגודל של צלחת סלט. בחרתי לעצב אותם בניו יורק סטייל.

יש כאלו שאוהבים להוסיף לביאליס שלהם חמאה מלמעלה, אחרים גבינת שמנת עשירה וסלמון, אני אומרת שלא משנה אם תתמקדו בהם כמו שהם או שהם ילוו את ארוחת הבוקר שלכם, אי אפשר לעמוד בפניהם.

במקרה שלנו הביאליס ליוו מרק עגבניות עדין בניחוח טוסקני, הגשתי לצידם גם גבינת שמנת עשירה, הם סחפו מחמאות יפות לארוחת צהריים קלילה.

 

ביאליס BIALYS

 

ביאליס / Cebularz / Bialystoker kuchen / Bialys

 

מצרכים:

לבצק:

300 גרם קמח לחם (ועוד קצת במידה והבצק שלכם דביק מדיי)

2 גרם שמרים יבשים

6 גרם מלח

206 גרם מים בטמפרטורת החדר

* שמן זית לעיצוב והברשה, מעט זרעי פרג

 

למלית:

10 גרם שמן צמחי

43 גרם בצל קצוץ

חצי כפית זרעי פרג

רבע כפית מלח

פלפל שחור לפי הטעם

* גרגירי פרג, ואפשר גם מלח גס למי שאוהב

 

אופן ההכנה:

1. הכנת הבצק:

הניחו את כל מצרכי הבצק היבשים (מלבד המלח) בקערת המיקסר והפעילו אותו על מהירות נמוכה.

הוסיפו בהדרגה המים עד שיתקבל בצק מעט דביק, הוסיפו המלח והמשיכו את עבודת הלישה לכ-7 דקות נוספות.

הבצק צריך להיות גמיש ורך, אם יש צורך הוסיפו מעט קמח. בסופו של דבר, הבצק צריך להיפרד מדפנות הקערה.

2. שמנו מעט את הבצק והניחו אותו בקערה להתפחה. כסו את הקערה בניילון נצמד ומגבת מטבח.

בזמן ההתפחה הכינו את המלית.

3. הכנת המלית:

הניחו מחבת על הגז, הוסיפו שמן וטגנו את הבצל עד שהופך שקוף-זהוב. הורידו את המחבת מהגז והוסיפו את זרעי הפרג, המלח והפלפל. 

טעמו את המלית ותקנו הטעמים לפי העדפתכם במידת הצורך. אחסנו את המלית במקרר עד לשימוש.

4. חלקו את הבצק לעיגולים שווים במשקלם, ככה הם יהיו יפים ודומים אחד לשני. עצבו את כדורי הבצק לצורה חלקה ככל האפשר אך לא יותר מדיי כדי שישאר רך ואוורירי. הניחו את כדורי הבצק בתבנית אפייה וקמחו את חלקם העליון, הניחו להם להכפיל את נפחם.

5. חממו תנור ל-250 מעלות צלסיוס.

6. לאחר שהביאליס הכפילו את נפחם בשנית, עצבו אותם בצורת דיסק, עם שקע במרכז.

גומה במרכזם והניחו כפית גדושה מהמלית, הברישו אותם בשמן זית ובזקו מעט גרגירי פרג בטבעת החיצונית.

הניחו תבנית אפייה בתחתית התנור ושימו בה 7 קוביות קרח, הכניסו התבנית לתנור החם וצרו סביבה עשירה באדים.

הכניסו את התבנית עם הביאליס לאפייה עד שהחלק החיצוני העבה שלהם הופך לשחום, שימו לב לא לאפות יתר על המידה.

בתנור שלי תהליך האפייה ארך 25-20 דקות, ייתכן ואצלכם האפייה תהיה קצרה יותר.

כדאי להגיש את הביאליס חמימים עד פושרים.

סופ"ש טעים ורגוע! 

 

ביאליס BIALYS   ביאליס BIALYS

בתמונה הראשונה הביאליס נראים לאחר התפחה שנייה ולפני אפייה, בתמונה השנייה ניתן לראות אותם עם מלית הבצל והפרג.

 ביאליס BIALYS

ככה נראים הביאליס בחיתוך, רכים וטעימים עם קרום פציח.

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

תגובה אחת

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל תותי-בת אלא אם צויין אחרת