44
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

אבא פולניה

אורז וגזר בציר ירקות (קל להכנה).

א- מקור הביטוי "ירצו - יאכלו. לא ירצו - לא יאכלו".
ב- החלטתי להשתעשע.
ג- הלכתי על אורז עם גזר מרוסק בציר ירקות (ממש לא קשה ולא מסובך).
ד- מנפלאותיו של תפוח האדמה.
ה- עוד טיפ, על הדרך.

א.  מקור הביטוי (למיטב ידיעתי).
פעם, לפני הרבה שנים - בשנותיה הראשונות של המדינה - היה משטר צנע בארץ. מי שזוכר - בזמנו של שר האוצר דב יוסף. היו מוצרי מזון שניתן היה לקנות רק בקיצוב ע"י שימוש בתלושי מזון (חוץ מהכסף ששילמו). יש טעימה מהאוירה הזו בסרט אסקימו לימון. כמובן שהתפתח מה שנקרא שוק שחור. אנשים שהבריחו או מצאו דרך אחרת לשים יד על כל מיני מוצרים בקיצוב - מכרו אותו בלי שום קיצוב בסתר במחיר מופקע. מי שתפסו אותו - חבל לו על הזמן.

אחד המצרכים המבוקשים היה קפה שנמכר בקיצוב זערורי. אז הסיפור הוא שאחד ניסה להעביר במכס בנמל כמה שקים. שאלו אותו מה יש בשקים. אמר - מזון לעופות (שכמובן לא היה בקיצוב). אמרו לו לפתוח שק אחד וראו שזה קפה. שאלו אותו במכס - לא אמרת שזה מזון לעופות? ענה להם - זה מה שהם יקבלו ממני. ירצו? יאכלו. לא ירצו? שלא יאכלו.

למה אני מספר את זה?
ב.
כי בזמן האחרון החלטתי להשתעשע במטבח (כבר סיפרתי לא פעם שאני לא באמת יודע לבשל. בקושי יודע קצת להכין אוכל - וזה לא אותו דבר).
אז לפעמים אני מכין כל מיני דברים בכמויות קטנות. כל מיני נסיונות שלי לאכול משהו מעבר לשגרה הפשוטה. מי מהבנות שתעקם פרצוף (מה שקורה לפעמים אצל המפונקות שלי) מצידי - שלא תאכל. תרצה משהו אחר - שתכין. הן כבר לא ילדות.

ג.
הפעם הלכתי על אורז. אבל במקום אורז לבן (בלי טעם ובלי ריח - כמו שהבנות אוהבות), במקום לבשל אותו סתם במים - הלכתי על אורז עם גזר מרוסק, מבושל בציר ירקות. יצא חבל"ז.
להכנת הציר (יש הדרכות כולל סרטים באינטרנט אבל עשיתי מהראש ובזריזות - מה שבציר רציני עושים בבישול איטי והרבה זמן או בסיר לחץ):
ראשית, הכל תלוי כמה אורז אתם רוצים להכין. המינון הבא הוא לכוס אורז אחת (כשהאורז יבש ולפני בישול). כל המידות של "כוס" במתכון זה - כל הכוסות באותו גודל (שאתם תבחרו).
לוקחים כל מיני ירקות. אפילו אפשר להשתמש בירקות קפואים וגם כאלה שהקפאתם בעצמכם. שום דבר לא קדוש. כל שינוי - עניינכם:
בטטה חתוכה לקוביות 1.5X1.5X1.5 ס"מ. כמות - כוס או כוס וחצי.
דלעת חתוכה לקוביות גדולות. בערך 2.5X2.5X2.5 ס"מ.
קישוא בינוני חתוך לדיסקיות בערך בעובי 1 ס"מ.
גזר אחד לא גדול - חתוך לדסקיות בעובי קצת יותר מחצי ס"מ.
חצי קופסת שימורי גרגירי חומוס שלמים. מי שרוצה להשתמש בקצת מהמים של השימורים - הולך. אפילו מוסיף קצת טעם.
אפשרי - תפוח אדמה חתוך לקוביות 2X2X2 ס"מ.
כל ירק שורש אחר - לפי טעמכם: קולורבי, לפת, שורש סלרי, שורש פטרוזיליה וכו' וכו'.
מעט מאד פטרוזיליה (גבעול 1 - 3).
בצל אחד לא גדול, שלם.
מי שמכניס עשבי תיבול (עלים וגבעולים) ולא אוהב לאכול אותם אחר כך, ראיתי פטנט. קושרים אותם בחוט ומשאירים את המשכו מחוץ לסיר, או שמים בשקית מיוחדת לבישול. אחרי הבישול שולפים אותם משם.
מי שרוצה ירקות נוספים או אחרים - שיוסיף כאוות נפשו מכל מין וסוג. הכמויות - תלוי כמה אורז אתם מכינים. הסבר בהמשך.
תבלינים לפי הטעם. אצלי זה היה מעט אבקת מרק בצל (בערך כף שטוחה וזה גם קצת מלוח. קצת הרבה), מעט תוספת מלח, פלפל שחור וקוביית שום כתוש (או שן או שתי שיניים שתכתשו בעצמכם).
 
מי שרוצה - חתיכת עצם בקר לא גדולה. רצוי עם בשר עליה (לא חובה למי שרוצה את הציר פרווה).
 
מכניסים הכל לסיר, חוץ מהתבלינים.
ממלאים במים כך שיכסה את כל הירקות - ועוד קצת. חשוב שבסוף בישול הציר יהיו לכם לפחות 2-2.5 כוסות נוזלים (זה הציר).
 
טיפ: לא התכוונתי להוסיף תפוח אדמה אבל לא היתה לי ברירה. כשתיבלתי כנראה יצא לי יותר מדי (הרבה יותר מדי) פלפל שחור. כשטעמתי כמעט נשרף לי הגרון. מיד הוספתי לסיר תפוח אדמה לא גדול חצוי ונעלמה החריפות כאילו לא היתה.

מרתיחים ואחרי הרתחה מנמיכים את האש ומבשלים עד שכל הירקות רכים (הכי קשה שהיה אצלי זה הגזר והבטטה).
 
רק אחרי הבישול ניגשים להכנת האורז:

כוס אורז (או כמה שתרצו והיחס עם הנוזלים זה כוס אורז לכוס וחצי ורצוי אפילו 2 כוסות נוזלים).
מרסקים בפומפיה גזר בינוני או בינוני מינוס (ועוד לא עושים איתו כלום).
מטגנים את האורז בקטנה (או בכלל לא) במעט שמן. לא לטגן מעל דקה. מוסיפים את הגזר המרוסק, מערבבים ומוסיפים את הנוזלים (מה יותר חם יותר טוב) במנות של חצי כוס כל פעם כי השמן יקפוץ בזמן ההוספה. לא צריך לתבל. הנוזלים כבר מתובלים. מביאים לרתיחה (זה קורה מהר) בסיר מכוסה, מנמיכים את האש, מערבבים קצת. אחרי דקה עוד ערבוב וזהו.
מבשלים 20 דקותכל דקה וחצי בערך מערבבים. אחרי 8 דקות בערך מפסיקים לערבב ולא פותחים יותר את הסיר. מכבים את האש וממתינים 10 דקות בלי לפתוח את הסיר. האורז לא אוהב את זה.
אחרי זה - בתאבון.
יצא אחלה.
ירצו? יאכלו. לא ירצו - שלא יאכלו.
טיפ: פעם היה האורז מתייבש תוך פחות משבוע ואחר כך גם מתקלקל. לא עוד.
כיסיתי את הסיר עם שתי שכבות נילון נצמד תוך השארת שוליים די רחבים מעבר לדפנות הסיר. עליהן הנחתי את המכסה ועטפתי את השוליים שלו במה שבצבץ מהנילון הנצמד. יוצא אטום כדבעי. נשמר היטב גם אחרי יותר משבוע.

 

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

תגובה אחת

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל lseugy אלא אם צויין אחרת