44
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

הסקירות של גלי

המלצות וביקורות ספרים של קרולין (גלי) וילדיה!

איך להאכיל אלוף / מאיה גלפנד



 

 

"איך להאכיל אלוף? – יומנה של בעלת מקצוע" מאת מאיה גלפנד בהוצאת "מסדה", כולל עשרות מתכונים לצד מחשבות וסיפורים אישיים שכתבה כאשתו של בוריס גלפנד, סגן אלוף העולם בשחמט. גלפנד מציגה את האוכל כהשקפה של אישיות האדם. האדם יכול ללבוש מסכה על פניו, אך האוכל חושף את כל שהאדם מנסה להסתיר. לדעתה מה שאדם מכניס לפיו – משקף אותו הרבה יותר טוב ממה שהוא מנסה להביע באמצעים אחרים. היא ניסתה לשקף דרך האוכל את מסעו של בעלה בוריס מילדותו עד לפסגת הקריירה של שחמטאי מקצועי – הדו-קרב על תואר אלוף העולם. הספר הוא תפריט אישי מיוחד שלה שהוכן בהתייעצות עם דיאטניות בקשר לתזונה נכונה. מטעמים מהמטבח הרוסי, הקווקזי, האסיאתי והאירופאי. התפריט מורכב ממאכלים פשוטים וממאכלים מורכבים - כאלה שנעשים בשנייה וכאלה שדורשים זמן הכנה ממושך. כל התבשילים בריאים, יפים וכמובן טעימים. בין המתכונים: עוגת בצק פריך עם תפוחי עץ ומרנג שוויצרי, דג אמור שלם במלח גס, צלעות עגל אפויות בתנור, ריבת אוכמניות שחורות ותפוח, מנטים (מאכל מהמטבח המרכז-אסיאתי), פלוב (פילאף) עם בשר, סלט אוליבייה, צימס.



איזה ספר מקסים! זהו ספר מתכונים המשלב את סיפורה האישי של מאיה גלפנד, אשתו של בוריס גלפנד, סגן אלוף העולם בשחמט. לצד המתכונים בספר משולבים השקפותיה של הסופרת ומובאים ואפיזודות אישיות מחייה לצד האלוף. שילוב האנקדוטות מחייה את הספר ומונע ממנו להיות עוד ספר מתכונים יבש. התפריט מורכב ממאכלים פשוטים ומורכבים כאחד וביניהם: עוגת ביסקוויטים (שאף אני מכינה מדי פעם), עוף ממולא (מזמן חיפשתי מתכון טוב למאכל זה), מרקים, מאכלי דגים ועוד. אהבתי את השילוב בין המתכונים למסעו של בעלה בוריס, שכל חייה סובבים אותו. ואהבתי את המסר המועבר בו: "ההבדל היחיד בין המטבח לחיים הוא שאין בחיים מתכונים הרשומים בספר בישול!"

למרות שפע המתכונים המצויים ברשת, כיף מדי פעם לחזור לספרי הבישול ולדפדף בהם להנאתכם. לכבוד שבוע הספר הקרב ובא, כדאי להתחדש ואני ממליצה לכם על ספר מתכונים מיוחד זה. גם אם לא תנסו את כל המתכונים שבו, תהנו לקרוא את הסיפורים שמאחורי המתכונים. כמו בכל ספר,  מומלץ לדפדף בדפיו לפני הקנייה ולראות אם המאכלים שבו מתאימים לכם.

בשורה התחתונה: הספר מוצלח והמתכונים בו שווים והוא בהחלט מומלץ לחובבי הבישול!
 

זהו ספרה השני של מאיה גלפנד (32) אם ל- 2 ילדים, תושבת ראשון לציון, שהוציאה לאחרונה גם ספר לבני נוער, "הרפתקאותיו של עלה הפיקוס בארץ הקקטוסים" בהוצאת "גוונים", סיפור התבגרות המתווך דרך דמותו של עלה קטן וחבריו הפרחים. כמו בתהליך הגדילה של כל אחד, ילד או צמח, גם כאן יש קושי, פחד וסכנה ולבסוף שמחה ופריחה.

"תרשו לי להציג את עצמי, אני מאיה גלפנד, בעלת מקצוע", כותבת המחברת בספרה החדש. "אם תשאלו אותי מהו המקצוע, אענה לכם שלא תמצאו אותו באף רשימת מקצועות, אבל לדעתי זהו המקצוע החשוב ביותר. המקצוע האבוד, המוזנח והמזולזל. המקצוע שרק מעטות מעזות לעסוק בו, שנחשב למיושן, לא ראוי ולא מכובד, אבל אין לו תחליף. זהו המקצוע שבורא ובונה את החיים. זהו המקצוע שלי. אני רואה את עצמי כיוצרת הבית שלי וכשומרת בשעריו, אני מופקדת על המשפחה שלי ועל החיים המשותפים שלנו בבית. אני אחראית על השלום, האושר והשובע של בני הבית, ואני זאת שאחראית על טיפוחו של כישרון גדול בשם בוריס גלפנד, בעלי, סגן אלוף העולם בשחמט".

על ההשראה לכתיבת הספר מספרת מאיה גלפנד: "הרעיון נולד באופן פתאומי, אינני יכולה להגדיר רגע מסוים שבו החלטתי לכתוב ספר כזה. מאחר שאני נמצאת בתהליך יצירתי מתמיד, אני כל הזמן ממציאה משהו חדש, בין אם זה מתכון או סיפור. בשלב מסוים החלטתי למזג בין סיפורים למתכונים וכתבתי את הספר. כל המתכונים למעט אלה שצוינו בפרט, הם פרי דמיוני ולא מורכבים במיוחד. אינני מעיזה להתחרות בטבחים מקצועיים או שפים מפורסמים. המטבח שלי הוא די פשוט ונגיש, מורכב מחומרים שאפשר להשיג בסופר או בשוק ומתכונים שניתן להכין בלי מיומנות רבה".

"כתבתי את הספר כי עניין אותי לחקור את האוכל בתור השקפה של אישיות האדם. בחיי היומיום הוא יכול ללבוש מסכה של הצלחה או צניעות, של גבריות ברוטלית או נשיות מעודנת. האוכל בעצם חושף את כל שהאדם מנסה להסתיר. שמירת הכשרות – זה אופי; צמחונות – היא גם סוג של אופי; אכילת של דז'נק פוד – גם היא אופי. לדעתי, מה שאדם מכניס לפיו – משקף אותו הרבה יותר טוב ממה שהוא מנסה להביע באמצעים אחרים".

בוריס גלפנד, בעלה של מאיה, הוא שחמטאי ישראלי בדרגת רב אמן בינלאומי, סגן אלוף העולם בשחמט, ראש בנבחרת ישראל. במאי 2012 התמודד נגד וישוואנתן אנאנד באליפות העולם בשחמט 2012 ונוצח בשלב שובר השוויון במשחקים מהירים. בשנת 1992 דורג גלפנד במקום השלישי בעולם אחרי אלופי העולם גארי קספרוב ואנטולי קרפוב. גלפנד הוא מרבי האמנים הגדולים בעולם בשני העשורים האחרונים וגדול שחמטאי ישראל בכל הזמנים, מחזיק גביע העולם, אלוף אולימפי, ניצח יותר מ40 תחרויות בין-לאומיות. נכון לאפריל 2015 מד כושרו הוא 2747, והוא מדורג במקום ה-15 בעולם ובמקום הראשון בישראל

מאיה גלפנד מסכמת: "בשבילי החיים לא שונים הרבה מהמטבח. כדי להכין תבשיל צריך גם ללכלך ידיים, גם לעבוד קשה, לעתים עם חומרים לא נעימים, גם להזיע וגם לחכות בסובלנות. במטבח אי-אפשר להימנע מטעויות וכישלונות, אין לדעת מראש מה ייצא מהתנור, ואי-אפשר להיות בטוח שהעוגה תהיה פריכה כמו לפני שבועיים, אבל כשיושבים סביב שולחן ערוך ביום שישי בערב, משפחה שלמה עם אורחים וחברים, זה משתלם, ולא משנה שאפשר היה להוסיף עוד קצת מלח למרק או ששכחת לטפטף מיץ לימון  מעל הסלט. הארוחה המשותפת היא התגלמות של עבודה קשה במטבח. התבשילים שאני הכי אוהבת מהמטבח שלי הם פילאף (פלוב), בורשצ' ועוגת דבש (מדוביק)".

 

איך להאכיל אלוף? יומנה של בעלת מקצוע" מאת מאיה גלפנד
איורים: מקס מלצר
הוצאת "מסדה", 216 עמודים

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

4 תגובות

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל גלי1היחידה אלא אם צויין אחרת