44
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

SHOP&MORE

תרבות של יין אצל חיים איש הענבים

תרבות של יין אצל חיים איש הענבים

ביקור מרתק אצל איש הענבים ביפו הלוא הוא חיים גן, חשף אותנו לעולם המרתק של תעשיית היינות בארצנו הקטנטונת, למדנו מושג או שניים מעולם היין, והתוודענו ל TERRAVINO,

טעמנו יין וניפצנו כמה מיתוסים, מזגו לכם כוס יין  ובואו נתחיל-CHEERS!

אנחנו מתיישבים סביב שולחן ארוך וערוך , חיים שואל איך טועמים יין? וגם עונה ,עם כמה כללי יסוד מובהקים, חיים גן כבר 25 שנה סביב תעשיית היין , הוא מרתק אותנו עם הידע העצום שיש לו על יין , מספר לנו על terravino -תחרות היין הבינלאומית המתקיימת בארץ, השנה בנתניה . על תרומתה של התחרות לקהל.

3500 תוויות יין שונות יש על מדף היינות הישראלי, איך יודעים מה לבחור? חיים אומר "המבוכה שבמבחר" , אם כן צריך למצוא פתרון, איך הציבור ידע לבחור יין? או מה ההבדל בין יין שעולה 25 שקלים ליין שעולה 250 שקלים? איזה יין שאתם קוראים לו "מובחר" אתם מכניסים הביתה?

יין משתבח עם הזמן? אופס..ממש לא!

 למה יין שונה מכל נוזל שקיים בטבע? פתחתם בקבוק יין? תנו לו לנשום.

מהו טעם נרכש?טעם שמאפיין את נוף מולדתנו, את הבית של אמא, של סבתא, גם יין הוא טעם נרכש, בעצם בלי טעם נרכש לא נוכל להתפתח, שימו לב כיצד אנחנו מקובעים בטעם, ולראיה קחו את המסעדות בארץ, המנות הראשונות לרוב יצירתיות במיוחד, מגיעים לעיקריות, קיבעון! הולכים על בטוח

מכירים את המשפט-"על טעם ועל ריח אין מה להתווכח"? אז זהו, שזה לא נכון! 

החלטנו שטעם מר שווה רעל, ובעצם פיתחנו מנגנון הגנה מילדות, תנו משקה מר לתינוק וראו כיצד מיד הוא מעלה קצף.

למה שותים יין? יש כאן עניין בריאותי, (במינון הנכון כמובן) יש ביין נוגדי חמצון שמנטרלים כולסטרול בדם.

כי אלכוהול יוצר אווירה, כי יינות מפרישים טנינים שגורמים לקיבה לעבוד טוב יותר.

חיים אומר שיש חוקיות בטבע ואנחנו נולדנו ביולוגית צמחונייים, עם הזמן פיתחנו אבולוציונית אינזימים שמפרקים בשר, יין עוזר גם בזה.

חיים שואל אותנו - אתם אוכלים בשביל לחיות או חיים כדי לאכול? 

אוכל- מתגרים דרך העיניים והריח ואז מתחילים לאכול, אולם ידעתם שמהביס  השלישי של הסטייק נניח, אין כבר טעם, אין בעצם כלום, אם כך למה אנחנו ממשיכים? כדי לשבוע.

בעולם היין יש סוד קסום, בעזרת התאמת יינות לאוכל ,אנחנו מחזירים את החיך למצב של תחילת הארוחה, וזאת בזכות תכונת הנטרול של היין.

כשמצוננים מאבדים את חוש הריח, וחיים אומר שעוד לא נולד האדם שיכול לזהות בעיניים עצומות בין בצל לתפוח גרנד סמית

או בין קולה לפאנטה.

חריף רבותיי זה לא טעם זו בעצם כוויה כימית, חומר כימי שצורב.

שמעתם על הטעם החמישי ? האוממי מתכתי, חיים אומר שמנסים להנחיל לנו עוד טעמים  מעבר לארבע..ושאין כזה טעם חמישי.

מלח סותר מרירות ידעתם? חיים ממליץ לנסות בבית, קחו לכם קמפרי והוסיפו חצי כפית מלח-תקבלו טעם מתוק

מהו החוש הכי מפותח? חוש הריח, החוש היחידי שלא מגיע לכדי שפיטה, אם אתם לא תתרנים תיווכחו שאפשר לגלות מיליון ריחות שונים, ריח הוא חוש מדהים, הוא נדבק לזכרון,  תריצו בראש ילדות , הבית של סבתא, התבשיל שלה על הגז, מדהים איך אפשר לזכור ריח!

יין אדום יבש, ככל שנאחר את הבציר, יבשילו הענבים עד כדי צימוקים, היין שיתקבל יהיה שמן, מתקתק,שחור,בשל מעושן וקלוי ,כן כל אלו, כדי להשיג יין אדום חמצמץ צעיר נצטרך תהליך אחר.

הידעתם? קשה יותר בעשרות מונים לייצר יין לבן! את ההבדלים בין יין אדום ללבן בוחר חיים להדגים ככה: יין אדום=טבח שף, יין לבן= קונדיטור,  או מה ההבדל בין חביתה לקרם ברולה? 3 שניות! בקיצור כדי להכין יין לבן צריך להיות יינן בחסד עליון.

ידעתם שתעשיית יין נמדדת לפי איכות היין הלבן שלה? 

"שרדונה" אמרתם? זה לא יין לבן אלא צבע לבן.

אז למה יין לבן זול יותר מיין אדום?

יין לבן נמכר תיכף כשמיוצר ואילו יין אדום דורש תיבול יקר

שופטים טועמים יודעים להפריד באינסטינקסטים בין הארומות לבוקה.

התיבול בעולם היין הוא יקר מאוד, יינן לוקח לו מוצרי גלם והולך איתם לארון התבלינים, יין שעבר תהליך תסיסה כימי הוא דבר חי ונושם, זו הסיבה שסוגרים אותו עם פקק שעם, היחס ליין הוא כאל מוצר גלם אחר.

אז איך פותחים בקבוק יין? חיים אומר שיש המון דרכים הזויות, חלקן מסוכנות לבריאות,ישנם היינות הפשוטים עם  פלסטיק ונצרה של עופרת, החוכמולוגים פותחים מסביב וכך עפים להם בנחת שבבי מתכת,ועופרת מסוכנת לבריאות. 

קפסולת מתכת פותחים בזוית 45 מעלות- שלא הומצאה סתם מסתבר..

עם מה? עם פותחן מלצר , הכי פשוט והכי טוב.

מגיעים מהצד ,דוקרים עם השפיץ במרכז, מרימים מנוף ראשון ומנוף שני והופ..הפקק יוצא! חיים מדגים הלכה למעשה.

אז רגע..מה עושים עם פקק שעם שנשבר ונכנס לתוך בקבוק היין? מוציאים! לא משאירים אותו בפנים.

שעם זו קליפה של עץ אלון השעם, שעם עשוי משכבות והוא מחליק, אם דוקרים מהצד ושולפים.

יין בן שנה בצבע חום- הוא יין לא נכון, או יין שקיבל טראומה בצורת מכת חום.

"בשומת" הוא השם החדש למילה "ריח"

באיש הענבים מקיימים סדנאות  יין , חיים אומר שאחרי 5 מפגשים מקבלים ארגז כלים בסיסי, יש כאן גם קורסים לסומליירים, וסדנאות בנות 2-4 שעות.

מה עושים כאן בעצם? מיזמים לקידום תעשיית היין הישראלית בעולם.

אם מדברים על קידום תעשיית היין בעולם חייבים להזכיר את  TERRAVINO , תחרות הין הבינלאומית שמתקיימת בישראל שהחלה לפני 9 שנים ביוזמתם של חיים גן ומשה הארגנטינאי.

לתחרות יש גוף בין ממשלתי המפקח על כל תעשיית היין והכרמים בעולם, כדי להשתתף בה צריך לשלוח אנליזה, נשלחים לתחרות בין 320-330 יינות, המפגש שלנו נערך סמוך לתחרות.

25 אלף משפחות מתקיימות מתעשיית היין, לנו בארץ יש תעשיית חקלאות עילאית, מפעלי התפלה מהטובים והכי טובים בעולם, נסיון חקלאי עשיר, כיום כורם אינו נחשב חקלאי אלא מתמחה ביין.

בארצנו מעוטת המים -ענבים לא צריכים מים, למה אנחנו צריכים כאן תחרות יין?  כי זה תורם לתיירות, לכלכלה ולתדמית חיובית של ישראל בעולם כמעצמת יין.

אז מה הסיפור של חיים והיין? הוא ממש לא נולד בבורדו ליינן ולגם כוסיות יין משובח מילדות, בעצם עד גיל 21, היין היחידי שחיים נחשף אליו היה "תירוש" של יקב כרמל.

כשכל היחידה של חיים נסעה לטיול במזרח אחרי הצבא, חיים נסע לצרפת , ביקר ביקב והתהפנט.

היקב היה שייך לברון דאל פייר יינן מבוגר בן 80 , חיים עבד אצלו ומשם התגלגל חלום היין, חיים למד בארה"ב ייננות, היה סומלייה, ייצג תעשיות יין באיים הקריביים, פתח עסק ליעוץ בארה"ב, ואז כשהתגורר בקראקאס נקישה בדלת , מישהו מהשגרירות עדכן, מלחמה בארץ, חיים לקח טיסה לניו יורק משם לסירקין..מלחמת המפרץ השניה. 

יין אוחזים מהידית לא מערסלים.

אחיזת שפיטה- לפי ההילה ניתן לזהות מאיפה הגיע היין

אנחנו שוב ב TERRAVINO , עובדה היא שהציבור מפחד מעט מיין, תחרות זו באה לעשות סדר, ככל שתעשיית היין שלנו תתעצם, תהיה פרנסה מכובדת לענף שלם.

אוכל הוא עניין של גיאוגרפיה, אקלים משפיע מאוד על הצלחת שלנו, כאן יש לנו מטבח ים תיכוני בגלל האקלים, הדרום שמן זית וינות לבנים, בצפון חמאה,ידעתם למשל שברשות הפלסטינאית צורכים פי 8 שמן זית מאשר בישראל?

לרוסים קר, לאתיופים חם,  המאכלים בהתאם..אבל קורה דבר מעניין, אט אט מאמצים בעולם תזונה ים תיכונית ולא קוראים לזה דיאטה..

חיים אומר שעם כל הכבוד לטרבינו ולאיש הענבים ,מי שמבין ביין יודע שיש חוקיות בנושא, זהו ידע של מאות שנים סביב עולם היין.

טרבינו כבר כאן איתנו בנתניה, בשנה שעברה כולם זוכרים את הסופה והתחרות בירושלים, אז כדי למנוע כבישים מושלגים סגורים..נבחרה נתניה לעיר התחרות של טרבינו.

שופטים מגיעים מכל העולם, הכי מקצועיים שיש, בין 26-27 מדינות משתתפות, המון דוגמאות יין, היין שמגיע מחו"ל לרוב לא כשר.

יין שזוכה מקבל סטיקר לבקבוק והרבה כבוד.

כשהתחרות החלה ב-2006 , הייתה תקופה של פיגועים והיה קשה מאוד לשכנע שופטים להגיע הנה ובזכות קשרים טובים הגיעו  15 שופטים ראשונים והשאר היסטוריה..

כבר בין 4 ל 5 שנים כולם רוצים לבוא לכאן, גם מי שהיה פרו פלסטיני הגיע ונחשף לתרבות היין האוכל והטיולים שיש לישראל להציע, ומה קורה בעצם, אותם מבקרים ושופטים ואנשי היין חוזרים הביתה לארצם והם נעשים מעין שגרירים שלנו.

התחרות פרטית בהחלט ממומנת על ידי חיים גן ומשה ספארק , התחרות 100% פרטית, הממשלה לא מעורבת, מה שקורה הוא שכל יינן שמגיע הנה מביא איתו תיירים וכולם מרוויחים.

היקבים ששולחם יינות לישראל לתחרות ה TERRAVINO מגיעים הנה בבגלל ובזכות יוקרתה של התחרות שחרטה על דגלה לקדם את תרבות היין בישראל.

מהסדנא עם חיים ומשה יצאנו מרותקים ומבושמים.קיבלנו יין לבן לטעום בבית ,  2200 בקבוקים בלבד יוצרו מהסוג הזה, וחיים מזמין אותנו לטעום ולהבין לאן יכול להגיע יין לבן ואיכותי.

איש הענבים רחוב בעל הטורים 12 יפו, TERRAVINO 

לחיים!

 

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

תגובה אחת

סטטיסטיקה
מספר כניסות לבלוג מה - 08/2010
1,486,901
© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל silvik123 אלא אם צויין אחרת