00
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

טיול בעיר

העברת המידע לבלוג חדש
הרשאה לשימוש במידע
המידע והתמונות שבאתר מיועדים לשימושם של כל אוהבי ידיעת ארץ ישראל ותולדותיה

המידע והתמונות שבאתר נועדו להנאתם של אוהבי ידיעת ארץ ישראל ותולדותיה. קוראים המעוניינים בכך רשאים לשכפל את המידע ולעשות בו שימוש (לא מסחרי) כאוות נפשם.

 

כל שאני מבקש בתמורה הוא להוסיף, בצמוד לתמונה או למאמר, הפניה אל הרשומה בבלוג ממנה נלקחו הדברים, וזאת על מנת להפיץ ברבים את הידיעה על דבר קיומו.

הבית הערבי של קיבוץ זיקים

במערב קיבוץ זיקים, לצד מגדל המים של היישוב, נמצא מבנה נטוש שהוקם בשנת 1920.      

 

 

המבנה בנוי במרומי גבעה מיוערת, ממערב למגדל המים.

 

 

הוא מעוצב בדמות האות "ר".

 

 

בכניסה אל החצר הפתוחה שבפינה הדרום מזרחית מותקן שלט הסבר. במרכז החצר יש דגם של קיבוץ זיקים בראשיתו (ראה פרטים בקישור הזה) וסמוך לקירות יש תערוכת תמונות (ראה פרטים בקישור הזה).

 

 

ההתיישבות באזור. "הבית הערבי" בולט מעל פני השטח ובחירת מיקומו על ידי משפחת עלמי הפלשתינית לא באה משום כך במקרה. הבית שולט על אזור שפכו של נחל שקמה, אשר כמו במרבית שטחו של מישור פלשת, מי התהום בו קרובים לפני הקרקע. עובדה זו מאפשרת חקלאות ענפה, למרות כמות הגשמים הנמוכה יחסית באזור (ממוצע של 400 עד 500 מ"מ לשנה).
בונה הבית היה חאפז אל עלמי, גיסו של מוסא עלמי, שהיה מן המנהיגים המתונים של הפלשתינים בארץ ישראל. משפחת עלמי הייתה בעלת השטח בין יד מרדכי ושפך שקמה בדרום ועד לאזור אשקלון (מגדל).
בניית הבית החלה בשנות מלחמת העולם הראשונה והסתיימה בשנת 1920. התגוררה בו כל משפחת עלמי המורחבת דאז. הבית בנוי אבני כורכר וכדרכם של הפלשתינאים באזור, אין הוא ניצב על יסוד. עובדה זו אינה מוסיפה ליציבות המבנה.
שליטתו של הבית על האזור הייתה אחד הגורמים שהביאו להחלטה על התיישבות קיבוץ זיקים במקום, בפברואר 1949. מיום העלייה שימשו חדרי הבית לצרכי הקיבוץ השונים, עד אשר ננטש סופית בשנות השישים המאוחרות והוא כיום מועמד לשימור.

 

 

כך נראה האולם המרכזי של המבנה. סביב האולם יש פתחים המובילים אל חדרים נוספים.

 

 

דוגמה לחדר לראשות מצד שמאל, אשר שימש בעבר את ספריית הקיבוץ.

 

 

חלוקת החדר לשלושה שלישים (כפי שניתן לראות בחלונות בחלקו הגבוה של הקיר) היא מוטיב החוזר על עצמו בכל הקירות בציר האורך של הבניין.

 

 

מבט אל הנוף הנגלה מחלונות החדרים שבצדו הצפוני של המבנה. בקדמת התמונה ניתן לראות את שכונת ההרחבה של קיבוץ זיקים, על רקע חוף הים שבאופק.

 

 

כך נראה המבנה במבט מצדו הדרום מזרחי.

 

 

וכך הוא נראה במבט מצדו הדרום מערבי.

 

 

בצד זה יש מרפסת בולטת המשקיפה לעבר חוף הים.

 

 

בכניסה אל המרפסת מוצגות שתי תמונות היסטוריות (ראה פירוט בקישור הזה).

 

 

מבט נוסף לעבר הבית הנטוש הממוקם במרומי הגבעה הגבוהה.

 

  

 

התמונות צולמו ביום 7 באוגוסט 2011.

 

 

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

תגובה אחת

הצעה לקריאה נוספת
הנצפות ביותר
© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל משה רימר אלא אם צויין אחרת