00
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

מזון למחשבה

קוד חופשי

יום העצמאות - חג המנגלים - איך ננפנף דיאטטי ובריא יותר?

06/05/2014

יום העצמאות הינו חגיגת המנגלים. אי אפשר להימנע מארוחת "על האש" ביום זה. אבל במאמץ מינימלי אפשר להפוך את הארוחה הזו ממלכודת קלוריות,לבריאה יותר,טעימה יותר ולמזער נזקים.

המפגש בין הבשר לגריל

מסתבר ששיטת ההכנה של בשר "על האש" או "בר-בי-קיו" גורמת ליצירה של חומרים מסרטנים בגוף. במהלך צליית הבשר על הגחלים הלוחשות נוצר חומר שנקרא בנזופירין - אשר בתוך הגוף הופך לחומר מסרטן. צלייה על גבי גחלים בטמפרטורות גבוהות למשך יותר מכמה דקות עד לחריכה,אינה בריאה בשל פוטנציאל קרצינוגני (מעודד סרטן). צליית הבשר על האש,כרוכה בסיכון לבריאות עקב הווצרות של חומרים מסרטנים כתוצאה מחריכת הבשר ומספיגת עשן במזון. למרות האמור אפשר למזער נזקים וליהנות מארוחה טעימה עם מינימום נזקים ואף דיאטטית. בואו איתי אל המסע בעקבות המנגל שלב אחר שלב.

איך נמזער את נזקי הנפנוף

ההדלקה: הדליקו את המנגל כשעה לפני הארוחה,כך הפחמים יספיקו לצלייה של שעה לפחות. אין להוסיף פחמים במהלך הצלייה ,מאחר שבעת הבעירה הראשונית נוצרים גזים רעילים ובנוסף,האש לא תהייה אחידה.

הדלקת הפחמים: מומלץ להדליק את הפחמים על ידי הספגת קרטון של ביצים -שמותאם לתבנית המנגל, בשמן טיגון רגיל ומדליקים. במידה ואתם נמצאים באתר פיקניק הממוקם בחורשת אורנים. מומלץ לאסוף מחטי אורן יבשות, לבנות מצע, להערים עליו פחמים ולהדליק.

פחמים: מומלץ להשתמש בפחמי עץ שלא הושרו בחומר דליק.- אם בכל זאת אתם מעדיפים להשתמש בפחמים דליקים,תנו להם לשהות זמן ממושך יותר על המנגל לפני שתניחו עליו את הבשר. כך תגרמו לחומרי הבעירה ולריחות להתנדף.

מתי הפחמים מוכנים?

הפחמים מוכנים כשהם מקבלים גוון אפרפר - לבן. רק אז ניתן להניח את הבשר על האש.

הרשת: לפי השיטה המסורתית, נועצים במזלג חצי בצל או תפוח אדמה ומעבירים על הרשת. שימוש בשומן צמחי אינו מומלץ מאחר והוא נוטה להישרף במהירות. ניתן לשמן את הרשת בגוש שומן בקר שמספיק לשעה ארוכה. לצליית נתחי בשר רזה מומלץ להרחיק את הרשת 2-3 ס"מ מהפחמים. לצליית נתחים שמנים יש להקפיד שהרשת תהיה במרחק של 20 ס"מ .

וויסות החום: איך יודעים שהחום מספיק? הניחו את כף ידכם מעל הרשת וספרו עד 10. במידה ואתם מסוגלים לסבול את החום למשך מספר שניות בלבד. סימן שהחום מספיק לצליית הבשר.

מתי מנפנפים?

מנפנפים רק בהתחלה עם ההדלקה כדי להגביר את האש. במידה והאש דועכת יש להסיר את הבשר מעל האש ורק לאחר מכן לנפנף. לא מומלץ לנפנף כשהבשר על האש אחרת יידבקו אל הבשר פירורי אפר וטעמו של הבשר יפגע.

בחירת השיפודים

שיפודי ברזל עדיפים על שיפודי עץ חד פעמיים, הם מתחממים וצולים את הבשר גם מבפנים. במידה ובכל זאת אתם מעדיפים שיפודי עץ, מומלץ להשרות את השיפודים במים או במרינדה של הבשר לפני שמשפדים את הבשר, על מנת שהשיפודים לא ישרפו והבשר ידבק אליהם. 

איך ננפנף דיאטטי?

ירקות

רצוי להתחיל את המנגל עם מנת ירקות ושילוב מזונות בריאים: רמת הסיכון בניזונים מבשר אדום יורדת כאשר בתפריט נמצאים מזונות העשירים בסיבים תזונתיים לכן הקפידו לצרוך עם הבשר ירקות ודגנים מלאים כגון סלטי ירקות למיניהם,פיתה מחיטה מלאה ועוד.. מומלץ אף להוסיף ירקות ממשפחת המצליבים עליהם נמנים הכרוב, כרובית, ברוקולי, כרוב ניצנים, קולורבי, צנון, עלי רוקט ועלי חרדל ידועים ביכולתם להפחית הסיכון לסרטן לכן מומלץ להרבות בצריכתם.רצוי להעדיף סלטים שהוכנו בבית מעל פני הקנויים ברשתות השיווק.

 לא לוותר על הפחמימות! תפקידן לספק שובע באותה ארוחה ולשדר למוח שמספיק לנו. החלבון (הבשר) נותן לנו שובע עד הארוחה הבאה. לכן, כאשר אנו מוותרים על תוספת הפיתה או תפוח האדמה קשה לנו יותר לשבוע ואנו אוכלים יותר בשר – עוד שישליק, עוד שיפוד, עוד סטייק עוד קבב ובעצם אוכלים כמות הרבה יותר גדולה ממה שהיינו אוכלים אם היינו משלבים פחמימה. שלבו במידה 1/2 פיתה מחיטה מלאה או תפוח אדמה בינוני או אף קלח תירס שיספקו לנו את הפחמימה המשביעה.

תפוח אדמה - מבשלים חלקית בבית ממליחים ומזלפים מעט שמן זית, עוטפים בנייר כסף ומניחים על הרשת.

עגבניות - מניחים אחדות על הרשת למספר דקות.

ירקות משופדים - חצאי פלפלים,פלחי כרובית,חצילים,פטריות בצל וקישואים. מושחים בשמן מפזרים מלח ופלפל גרוס משפדים ומניחים על המנגל למספר דקות.

קלחי תירס - מומלץ לבשל בבית לדרגת אל דנטה ולצלות על הרשת מספר דקות מכל צד.

חצילים - חציל שלם לעטוף בנייר כסף ולהניח על הרשת. לאחר מכן לחצות לחצי ולהוציא את הפנים .אפשר לשלב עם 2 כפות טחינה להוסיף לימון מלח ושן שום.

פטריות - להניח על הרשת למספר דקות ולשלב אותם עם סלטים למינהם.

הפחתת נזקי הבשר

 שני החסרונות הבולטים בצלייה על האש הם החום הרב בו נצלה הבשר והמגע בין הלהבה לבשר. הלהבה חורכת את הבשר, מקלקלת אותו וגורמת להיווצרות של חומרים מסרטנים. למעשה ככל שהבשר מכיל יותר שומן ועובר יותר תהליכי עיבוד כך גדל הפוטנציאל שלו להתקלקל ולהכיל חומרים מסרטנים.

המגזין האמריקאי למזון ומדע, פרסם לאחרונה מחקר חדש בו מצא כי השריית הבשר במרינדות למשך שעה, הקטינה באופן משמעותי ( 57% - 88% ) את רמת התרכובות המסרטנות בבשר. לדעת החוקרים ההסבר לכך הוא כי המרינדות מכילות תבלינים ועשבי תיבול בעלי נוגדי חמצון, ואלה מסייעים להפחתה בהיווצרות התרכובות המסרטנות במהלך הצלייה, מדללים אותם ומנטרלים את השפעתן על הגוף. השתמשו בשום,ג`ינג`ר ובעיקר כורכום במרינדות שלכם. כך תפיקו יותר בריאות.

הבשר

מומלץ לבחור בשרים רזים:בין נתחי הבקר הרזה נמצאים הפילה, הסינטה, הכתף השייטל ועוד, רק תשאלו את הקצב. בין נתחי העוף, החזה הוא הרזה ביותר ובשאר החלקים רצוי להסיר את העור מאחר שהוא מכיל כמות גבוהה של שומן רווי המזיק לכלי הדם.

צלייה במידה:ככל שזמן הבישול ארוך יותר והחום שאליו נחשף הבשר גבוה יותר כך מתקלקל הבשר וניזוק. לכן ככל שזמן חשיפת הבשר לחום יתקצר כך יקטן הנזק.

שיטת צלייה: מומלץ להניח על רשת כפולה נייר כסף,להוסיף מעט שמן לבשרים ועוף על מנת שלא ידבקו לנייר הכסף, ולהניח את הבשרים על נייר הכסף מידי פעם להפוך את הבשר.(זהירות - בסוג הצלייה הזה ניגרים נוזלים על כן יש להקפיד לא להיכוות מהנוזלים ולסנן את הנוזלים לפני כל הפיכה) כך הבשר עובר תהליך אידוי. לאחר מכן להעביר את הבשרים על המנגל לצריבה קלה.

עיבוד בשר:ככל שהבשר מעובד (נקניקים, נקניקיות, קבבים...) ומכיל שומן כך גדל הפוטנציאל שלו להכיל חומרים מסרטנים לעומת בשר שאינו מעובד (נתח בקר, עוף...) ולכן מומלץ להשתמש בבשר שאינו מעובד.בשר כבש הינו בעל רמת סיכון גבוה יותר להכיל חומרים מסרטנים לעומת בשר פרה או עגל ולכן מומלץ להמעיט את צריכתו.

הכנה ביתית: מומלץ להכין קבבים, המבורגרים, קציצות ונקניקים בבית מעל פני בשרים מעובדים הנמכרים ברשתות השיווק. המלצה נוספת היא לקנות את המוצרים האלה מקצביות המכינים אותם בהכנה יחודית ובלעדית להם הם משתמשים בחומרים הרבה פחות מעובדים ומופחתי שומן.

♥ ניקוי הרשת כשהרשת עדין חמה,היא קלה יותר לניקוי. מומלץ לשפשף אותה במברשת פלדה.

לפני שעוזבים את השטח, מחכים שהפחמים יתקררו. אם הזמן דוחק, מכבים אותם במים ואוספים לשקית אשפה.

כמה בשר מומלץ לאכול?

מנת בשר לאישה: 150 - 100 גרם.

מנת בשר לגבר: 200 - 150 גרם.

הבחירה שלכם למנגל ביום העצמאות

מנה דיאטטית מנה רגילה
1 שיפוד פרגית - 100 קלוריות 1 שיפוד כבד - 240 קלוריות
1 סטיק פרגית במרינדה - 150 קלוריות 1 המבורגר - 250 קלוריות
סלט ירקות ביתי ללא שמן - ללא קלוריות 1 קבב - 100 קלוריות
2 כפות טחינה - 90 קלוריות 1 כנף - 200 קלוריות
1 פיתה קלה מקמח  מלא - 100 קלוריות סטיק בקר קטן - 300 קלוריות
שיפוד ירקות - ללא קלוריות 1 פיתה רגילה - 300 קלוריות
2 כפות חומוס או מיונז - 140 קלוריות מנת צ`יפס - 300 קלוריות
1 כוס יין - 150 קלוריות 0.5 ליטר בירה - 180 קלוריות
1 כף חומוס או סלטים מוכנים - 40 קלוריות 1 פרוסת עוגה - 250 קלוריות
1 נקניקיה קטנה - 100 קלוריות 100 גרם פיצוחים - 600 קלוריות
1 שיפוד לבבות - 120 קלוריות 1 כוס שתייה מתוקה - 125 קלוריות
1 קלח תירס - 80 קלוריות 1 צלע - 300 קלוריות
1070 קלוריות 3145 קלוריות
ובנימה אופטימית גמבה מנגל סטייל
 

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

38 תגובות

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל מזון למחשבה1 אלא אם צויין אחרת