00
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

מזון למחשבה

קוד חופשי

אוזני המן כבר ממזמן הם לא רק אוזניים

אוזני המן - הן מלאות בפרג, תמרים, שוקולד ואפילו חלווה, ניתן למצוא אותן על המדפים בכל חג פורים, והן מה זה טעימות. למה קוראים לאוזני המן "אוזני המן"? מהם ערכיהן התזונתיים? אוזני המן הינם המאכל המובהק של חג הפורים עדיין לא ממש ברור הקשר בין המאכל המתוק לבין המן ואוזניו.מקור אוזני ההמן הוא בקהילות יהדות אשכנז, שם נהגו לקרוא למאכל בשם "מהן טאשאן" שפירושו כיס פרג ומדובר במאפה כיסונים ממולאים בפרג שנהגו לאכול בפורים. 

כמה קלוריות יש באוזני המן?

ממוצע הקלוריות של אוזני המן  העשויה בצק וממולאת בפרג, חלווה, שקדים, תמרים או שוקולד, מכילה בין 150 ל-200 קלוריות, אך מי מאיתנו מסתפק באחת? 

מה היתרונות והחסרונות הבריאותיים של כל אחד מהמילויים.

הפרג הינו רכיב תזונתי אקזוטי במיוחד. נהוג להוסיף אותו לסוגי לחם שונים, לסלטים וירקות ובעיקר בשביל הטעם, הארומה והצבע. בצורתו הטחונה הו משמש כמעבה לאפיה וכמילוי וכחומר "מחבר" בתערובות של מאפים.

הפרג נחשב אחד המזונות העשירים ביותר בסידן: ב-100 גרם פרג יש 1,500 מ"ג סידן. הפרג עשיר במינרלים: אשלגן, זרחן, מנגן ומגנזיום. הוא מכיל 20% חלבון מן הצומח ו-45% שומן. מבחינה קלורית חשוב לדעת כי כל 100 גרם פרג מכיל 530 קלוריות.

חלווה ידועה כעתירת שומן וקלוריות  המורכבות מהרבה סוכר ושומשום ומכילה שומן וגם סידן. כל 100 גרם חלווה מכיל כ-500 קלוריות ו-75 מ"ג סידן, זוהי בהחלט כמות יפה של סידן, אך ספיגתו בגוף נמוכה יחסית. 

אגוזים מומלצים כשילוב בכל דיאטה ותזונה נכונה (אך בכמות מוגבלת בשל ערכם הקלורי). האגוזים נחשבים עתירי שומן מסוג חד בלתי רווי המפחיתים כולסטרול וידועים גם כמפחיתים את הסיכוי להתפתחות מחלות לב. 

כל 100 גרם אגוזים מכילים 550 עד 690 קלוריות, כשיותר ממחציתם מקורם בשומן וכ-20% חלבון, מסיבה זו משמשים האגוזים כמקור איכותי לחלבון בקרב צמחוניים. בנוסף, האגוזים מכילים מינרלים חשובים דוגמת: מגנזיום, אבץ, מנגן וכן עשירים בויטמין E ובסיבים תזונתיים.

תמרים עשירים באשלגן ומגנזיום שהוא מינרל הידוע בהשפעתו המרגיעה. תמרים מכילים חומצה פולית וסידן והם עשירים בסיבים תזונתיים ולכן מסייעים לפעילות מערכת העיכול. כל 100 גרם תמרים מכילים כ-290 קלוריות. 

שוקולד עשיר בסוכר ושומן רווי. בשנים האחרונות החלו לייחס לשוקולד תכונות חיוביות, הקקאו שבשוקולד הוא הגורם החיובי ובעל השפעה מיטיבה בעיקר בכל הנוגע להורדת הסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם.אבל בכל זאת, מומלץ להימנע מאכילה מוגזמת של שוקולד, כל 100 גרם שוקולד (ללא תוספות) מכיל בממוצע כ-550 קלוריות.

10 עובדות על אוזני המן

♥ מקור אוזן ההמן הוא ביהדות אשכנז העתיקה. המאכל נקרא באידיש "מאן טאש". מאן - פרג, טאש - כיס כלומר כיס פרג. במהלך השנים הוסבה המילה מאן להמן וטאש לאוזן ובכך הפך שמו של המאכל הלאומי של החג לאוזן המן.

♥ בדרך כלל הבצק של אוזן ההמן הינו בצק פריך, אולם לעיתים משתמשים בבצק שמרים ופריך ביחד בשילוב מיוחד וטעים הנקרא בצק פרסבורגר.

♥ באוזן המן אחת יש כ-150 קלוריות.

♥ כ-80% מהקלוריות באוזן המן הינן מהבצק, העשוי ממרגרינה או חמאה. שאר הקלוריות (20%) הן מהמילוי.

♥ פרג, המילוי הקלאסי לאוזן ההמן הוא מילוי העשיר בסיבים תזונתיים, זרחן, אשלגן וסידן. ערך מילוי הפרג באוזן ההמן הוא כ-35 קלוריות.

♥ אוזני המן ללא סוכר הם אמנם מופחתים בסוכר, אך לא מנועים ממנו לגמרי. הסוכר הקיים בהן מגיע מהבצק, שהוא פחמימה המתפרקת לסוכר בדם. בנוסף, באוזני המן כאלו מוסיפים שומנים כדי לשפר את הטעם.

♥ אכילת אוזן המן אחת, עד שתיים מדי יום במהלך החג (במסגרת תקציב קלורי מומלץ), לא תפגע בדיאטה.

♥ במה תוכלו להחליף אוזן המן אחת? אוזן המן שווה ל-150 קלוריות וניתן להמירה במגוון מאכלים השווים לה בערכם הקלורי: כריך מלחם קל בממרח שוקולד, כוס שוקו גדולה על בסיס חלב, שלושה פירות העונה, שש כוסות פופקורן, מיני פסק זמן (או וופל אחר), מעדן חלב מוס, פרוסת עוגה יבשה.

♥ תמרים הוא המילוי השני הכי נפוץ באוזן המן.תמרים עשירים בסידן, אשלגן ומגנזיום. באוזן המן אחת יש כ-60 קלוריות של ממרח תמרים.

♥ ניתן להכין אזני המן בעצמכם ולשלב קמח מלא, במקום לבן, סוכר חום ומלית של תפוחי עץ. אוזן המן כזאת אמנם לא תכיל פחות קלוריות, אולם תוסיף לטעם גם רכיבים בעלי תועלת תזונתית.

 אוזני המן במלית פרג (15 יחידות).

החומרים לבצק

300 גרם קמח תופח מאליו: כ-2 ו-1/8 כוסות 
1/4 כוס סוכרלייט (תחליף סוכר) 
2 ביצים 
40 גרם שמן קנולה (1/4 כוס)
1 כף גדושה רסק תפוחים טבעי (25 גרם)
למלית: 300 גרם מלית פרג מוכנה (נמכר במרכולים)

אופן הכנת הבצק
מערבבים את כל החומרים בקערה לקבלת בצק אחיד, רך ונוח מאוד לעבודה.

אופן הכנת אוזני המן:
מרדדים את הבצק 
בעזרת כוס קורצים עיגולים (בקוטר כ- 10 ס"מ)
מניחים במרכז העיגול כף גדושה (20 גרם) ממלית הפרג.
מרימים שלושה קצוות של עיגול הבצק ומקרבים אותם למרכזו.
מהדקים בעזרת האצבעות טוב טוב לקבלת משולש.
מניחים על תבנית שרופדה בנייר אפייה (אין צורך לשמן).
אופים בחום בינוני כ-15-20 דקות , או עד שאזני ההמן משחימים קלות.

חג פורים שמח

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

8 תגובות

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל מזון למחשבה1 אלא אם צויין אחרת