33
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

bob ממשיך במסע

טעימת פינו נואר

 

לפני מספר חודשים התקיימה טעימת אורך עיוורת כשהנושא שלה היה זן הענבים פינו נואר. המארגנים רצו שנרחיב את ההיכרות עם הזן. מעבר ליינות בורגון, אזור המפורסם ביינות ה-פינו נואר שלו, הובאו לטעימה גם יינות מגרמניה, ניו זילנד וקליפורניה.

את הטעימה הנחו: Romana Echensperger והיינן ערן פיק מיקב צרעה.

רומאנה, שזהו לה הביקור השני בישראל, עושה צעדים מתקדמים לקראת התואר הנכסף Master of Wine  הנחשב לאחד מן התארים החשובים ביותר והקשים להשגה בעולם היין. ברזומה שלה תפקיד סומלייה במסעדות בברלין ובפריז (Vendome). נטען שכמו שהיא שגרירה של יינות פינו נואר גרמניים בעולם כך היא שואפת לקדם את היינות הישראלים בגרמניה.

 

מנחי הטעימה

פינו נואר (Pinot noir)

ככל הנראה אחד מהזנים הראשונים שבויתו (בסביבות 100 לספירה). לאשכול צורה של אצטרובל שחור וזה המקור לשמו. נחשב לזן פגיע שקשה לגדלו ולהשיג תוצאות יין עקביות וטובות. יחד עם זאת במידה ומצליחים איתו הוא יהפוך ליין מורכב, איכותי ומהנה. לא אחת מכנים אותו "הזן המלכותי" אולי גם בשל העובדה שהוא אחד מהזנים בשמפניה. לזן סיכוי טוב יותר באזורים קרים. בעולם שקדם להתחממות הגלובלית, התנאים האופטימאליים להצלחתו היו בבורגון. נראה כי ההתחממות הגלובלית "דוחפת" את הזן צפונה בחצי הכדור הצפוני ודרומה בחצי הכדור הדרומי. רגישותו של הזן לטרואר וההרכבה שלו על כנות שונות ברחבי העולם יוצרים שונות רבה מאד בתוצאות הסופיות. כיום ניתן למצוא אותו באזורי יין שונים ורבים בעולם: בורגון, שמפיין, לואר, אורגון, קליפורניה, ניו זילנד, אוסטרליה, דרום אפריקה, צ`ילי ועוד. ניתן גם למצוא גידולים שלו בארץ. ברוב המקרים הוא ישמש כיין זני ולא חלק מתערובת.
בורגון - הזן הוזכר כאן לראשונה ב- 1370. רבים עושים את הקישור המיידי בין הזן לבין האזור הזה.
גרמניה - הזן נקרא  Spätburgunder והוא הזן האדום הנפוץ ביותר. עם השנים יינות הפינו נואר הפכו להיות כהים ועשירים יותר מבעבר. השינוי הזה נובע מהשינוי בגישה לגידולים. נראה שמעמדם של יינות פינו נואר הגרמניים הולך ועולה בשנים האחרונות.
ניו זילנד - בעשורים האחרונים חל שיפור בכורמות ובייננות של הזן בניו זילנד. הבאת קלונים חדשים למדינת האיים שינו משמעותית את מעמדו של הזן והעלו מאד את איכות היינות המיוצרים שם.
קליפורניה -  המדינה המובילה בארה"ב בכמות הפינו נואר הגדל בה. יחד עם זאת באורגון יינות הפינו נואר נחשבים לטובים יותר. הצלחות בגידולו הופיעו בסוף שנות ה-80 של המאה הקודמת.

 

מקור התמונה ב-ויקימדיה

הטעימה העיוורת התנהלה בשלושה סבבים. בכל סבב נעשה ניסיון לחבר את היינות לאזורים כאשר היה ידוע מראש שיין אחד מבורגון, יין נוסף מגרמניה ויין שלישי מאזור אחר בעולם. בסוף כל סבב הוסרו הכיסויים והתגלו האזורים.

* סבב ראשון

Ata Rangi Pinot noir Martinborough New Zealand 2011

אתר היקב

יקב קטן בניו זילנד בבעלות ובניהול Clive Paton, אשתו Phyll ואחותו Alison. הגפנים הראשונות נטעו ב- 1980. יין הפינו נואר נחשב ליין הדגל של היקב. הייננית Helen Masters יחד עם בני המשפחה פונים דווקא לכיוון השמרני.

רשמי טעימה: אף מצוין ומרענן. מורכב (חמיצות, טאנינים), אלכוהולי (13.8%), בשל, ידידותי אך יחד עם זאת חסר ניצוץ ומעט משעמם.

 

Furst Hunsruck GG Spätburgunder Franken Germany 2009

אתר היקב

היקב נמצא בחלק המערבי ביותר של אזור Franconia בבוואריה. היקב קיים מ- 1638. Paul ו- Monika Furst בנו את היקב מחדש ב- 1979 וכיום הם מנהלים אותו יחד עם בנם Sebastian.

רשמי טעימה: אף מפולפל. בפה היין עצור, שטוח, חסר עומק, חסר פרי ולא מלהיב. לטעמי משקף עשייה מודרנית, סוג של ניקיון.

 

Jacques Frederic Mugnier Nuits Saint George Clos de la Marechale Premier Cru 2008

אתר היקב

מונייה הוא אחד מהיצרנים הנחשבים של בורגון. החלקה קלו דה מרשל היא חלקת מונופול גדולה בת כ- 90 דונם (הגדולה ביותר ב-קוט ד`אור). החלקה חזרה לבעלות מונייה לאחר שפג תוקפו של הסכם חכירה על האדמה בן למעלה מ- 50 שנה. האזור מאופיין בהכללה ביינות כפריים ומחוספסים עם רמת עידון לא גבוהה.

רשמי טעימה: היה בו משהו שלם יותר, אם כי עדיין לא במיטבו. הלימה בין האף לפה. היו בו יותר תוכן (שכבות, טאנינים טובים), חבילה שלמה. היה גם מי שציין שהוא ה-סקסי בשלישיה. יין לשימור ארוך.

 

סבב ראשון

 

* סבב שני

Rippon “RIPPON” Mature vine Pinot Noir 2010

אתר היקב

יקב משפחתי באזור טבע יפיפה (על גדות האגם Wanaka ב-  Otagoבניו זילנד). Rolfe Mills דור שלישי בחווה החל בניסיונות היין הראשונים שלו ב- 1975. ב- 1982 ניטעו הכרמים והבציר הראשון שוחרר ב- 1985. היין התיישן 17 חודשים בחבית ולא עבר סינון והצללה.

מאתר היקב

רשמי טעימה: נחמד באף אבל הפה מאכזב. קיימת חמיצות אבל היין מעט "דליל".

 

Jacques Frederic Mugnier  Nuits Saint George Clos de la Marechale Premier Cru 2010

רשמי טעימה: אף ירוק. היין צעיר מידי ולכן סגור. פוטנציאל ההתיישנות רב. עושה רושם שהוא רץ למרחקים ארוכים.

 

Jean Stodden Herrenberg Spätburgunder GG 2008

אתר היקב

משפחת Stodden מעמק Ahr עוסקת ביין עוד מ- 1578. הזן הדומיננטי באזור הוא פינו נואר.

רשמי טעימה: הטוב בסבב ואולי הטוב בין היינות שטעמנו עד כה. האף מאד מורכב ומעניק עושר של תחושות חמוץ-מתוק ואפילו מינראליות. בפה בשלות אבל לא מוגזמת. חמיצות מדהימה. טעם שיורי ארוך. רבים הסכימו שיש לו עוד כ- 10 שנים לפניו. 

 

סבב שני

 

* סבב שלישי

Bernhard Huber Spätburgunder Trocken "Alte Reben" Qualitätswein Baden 2002

אתר היקב

היקב נמצא בבאדן. עד 1987 היה חלק מקואופרטיב (85% מתנובת האזור משווקת על ידי קואופרטיבים). מאותה שנה החל לשווק את יינותיו באופן עצמאי. 70% מהכרמים (ביקב 260 דונם) נטועים פינו נואר. כיום הוא נחשב לאחד מהיקבים שהובילו את המהפך במעמדו של הפינו נואר הגרמני בעולם.
היין מגפנים בנות 20-40 שנים אינו מסונן. התיישן 18 חודשים בחביות.

רשמי טעימה: הרוב התלבטו האם הוא מגרמניה או מבורגון. הכיוון היה של עולם ישן אבל האף מעט הטעה.

 

Au bon Climat "Knox Alexander" Santa Maria California 2005

אתר היקב

היקב נוסד ב- 1982 ומייצר יינות פינו נואר, פינו לבן ושרדונה בעמק סנטה ברברה. היינן והבעלים Jim Clendenen זוכה לתשבוחות ולהערכה. היקב הוא אורגני.

היין Knox Alexander נקרא על שם בנו והגפנים באות מכרם Bien Nacido הנמצא בעמק סנטה מריה.

רשמי טעימה: רבים לא אהבו. הייתה תחושה של יין מהעולם חדש שאינו עשוי טוב. הצבע כהה, האף ירוק ומזכיר תרופה, הפה לא מזמין.

 

Jean Grivot Clos de Vougeot Grand Cru 2001

אתר היקב

Etienne Grivot ואשתו Marielle מנהלים את היקב. הם דור חמישי של משפחת Grivot המייצרים יין ב- Vosne-Romanée

רשמי טעימה: גם כאן הדעות נחלקו בין יין מבורגון ליין מגרמניה (עדיין לא ידענו מיהו מי). האף "לא נקי". בפה סוג של חספוס (טאנינים) אם כי היו חסרים ריכוז וחמיצות.

 

סבב שלישי

 

 

 לסיכום

טעימה עיוורת היא בהגדרה טעימה מאתגרת ומאיימת. לא אחת אני מרגיש בה כסומא באפלה. מצד שני טעימה כזו מחדדת את החושים. ככל שאני משתתף ביותר טעימות עיוורות כך החששות שלי הולכים ופוחתים.

בטעימה הזו היה לי ברור שאני נמשך יותר ליינות המוגדרים כיינות העולם הישן. נראה כי אני מעדיף יינות שהגיעו מאזורים עם היסטוריה ארוכת שנים בגידול אותו זן.      

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

24 תגובות

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל bob68 אלא אם צויין אחרת