33
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

bob ממשיך במסע

וטעמתם יין בששון

11/02/2014

 

מעת לעת אני נתקל באנשים אשר רוצים להתקרב אל עולם היין אך חוששים ממנו. טעימת יין היא אחד מהכלים הטובים והנפוצים להכרות, להתנסות ולהעמקה בנבכי ורזי עולם היין.

הטעימות יכולות להיות שונות זו מזו בשל טיבן ומאפייניהן.
אפשר שהטעימה תתרחש בבית עם חברים ומכרים ואפשר שהיא תהיה פורמאלית בחנות יין או ביקב או בכל מקום מסודר המאפשר לקבץ אליו את הטועמים ;
לעיתים הטעימה תתקיים בעמידה ולעיתים היא תתקיים בישיבה סביב שולחן ;
חלק מהטעימות מועברות על ידי מנחה מקצועי (משווק, בעל יקב, יינן) ואלה לעיתים קרובות כוללות הרצאה או דברי הסבר מובנים. יחד עם זאת ברוב הטעימות, היין נמזג על ידי מוזג המצרף בעל פה מידע קצר על היין הנמזג ;
ישנן טעימות המלוות באוכל וישנן טעימות המשתדלות למתן את ה-"רעשים" מבחינת טעמים וריחות בכדי לתת את מירב תשומת הלב ליין ;
ישנן טעימות השוואתיות : טעימת רוחב - היינות שטועמים הם של יקבים שונים מאותו בציר או מותגים שונים של אותו יקב מאותה השנה. טעימת אורך – היינות הם של יקב אחד לאורך מספר בצירים ;
ישנן טעימות בהן הנושא הוא זן מוביל או תערובת זנים מובחנת ;
וישנן גם טעימות המוגדרות "עיוורות" (הטועמים אינם יודעים מהו היין שכן התוויות מכוסות) בהן שואפים הטועמים לאתגר את עצמם ולזהות או לנחש סגנון, יין או זן.

להלן מספר דוגמאות לטעימות יין שונות שהשתתפתי בהן בתקופה האחרונה:

 

סומלייה 2014

 

תערוכת סומלייה 2014

השנה התערוכה חזרה אל היכל התרבות וחגגה עשור. במסגרתה ניתן היה להסתובב בין הדוכנים ולטעום את היינות המוצעים. חלק מהמציגים קיימו טעימות קטנות באזורים נפרדים. היו שם גם: מתחם גראפות, דוכנים למוצרי יין נלווים ודוכני מזון (גבינות, שמן זית, שוקולדים וחטיפים).
הארגון, יש לציין, היה מצוין. תגובות שראיתי באתרים השונים מחזקות את דעתי זו. יחד עם זאת בקרב האנשים שאני מכיר רווחה הטענה שהתוכן שהוצג לא היה מספק. נעדרו גורמים משמעותיים כמו הכרם, ישרקו (החברה הסקוטית לשעבר), סגל/ברקן, תבור, פלם, טפרברג. כמו כן, היינות שהוצגו היו בעיקרם "יינות עבודה" ולא יינות פרימיום. אפשר גם לציין את חסרונם של מספר יבואני בוטיק.

 

 

הפעם החלטתי לחוות את התערוכה באופן חברתי. למרות ש-"התמנגלתי" ולא רשמתי הערות טעימה מסודרות, עברתי בין הדוכנים השונים וטעמתי לא מעט יינות. החוויה היחסית המקיפה התאפשרה הודות לעובדה שביקרתי בתערוכה יומיים ברציפות. 

במתחם שקד טעמתי את היינות של קבוצת לאפיט רוטשילד בטעימה שהונחתה על ידי Michel Negrier נציג הקבוצה שהגיע במיוחד לארץ: Legende Bordeaux 2012, Legende Medoc 2010, Legende Pauillac 2009, Blason D`Aussieres Corbieres 2010, Chateau D`Aussieres Corbieres  2011, Chateau Peyre- Lebade Haut Medoc 2010, Moulin De Duhart Pauillac 2010, Los Vascos Grande Reserve Chile 2011, Le Dix de Los Vascos 2010, Caro Cosecha 2010. את היינות הללו, שהם יינות של קבוצת לאפיט הבינלאומית, משווקים בעולם בצורה שונה מאשר את "יינות הדגל" מאזור פויאק (שאטו לאפיט, קארואד דה לאפיט ודוהאר מילו) שאותם ממשיכים לשווק אך ורק באמצעות השיטה המסורתית בבורדו המתבססת על סוכני יין (נגוסים). 

במתחם יקבי רמת הגולן טעמתי את היינות המבעבעים: גמלא `השמורה` ברוט NV, ירדן בלאן דה בלאן 2007, ירדן רוזה 2008. המפגש עם רועי יניב הוליד את הנסיעה לצפון שתוארה ברשומה הקודמת.

במתחם יקב מרגלית טעמתי את יינות הקברנה פרנק מ- 2007, 2008 (הרבה ברט), 2009 ו- 2011.

במתחם יקבי כרמל: שיראז קאיומי 2009 , סירה 2005 של כרמל, לימיטד אדישן 2009 ויער יתיר  2010.

מספר יינות של יקב בר מאור ויקב שושנה.

מבין היקבים שאינני מכיר התרשמתי לחיוב במיוחד מ  :

יקב אלכסנדר  ( אתר היקב )

היינות  של יקב אורטל (הדף בפייסבוק )

והיינות של יקב כישור ( הדף בפייסבוק )

 

 

 

טעימת בורדו 2003

טעימת רוחב מקצועית בהנחיית הילה, מנהלת ההדרכה של "דרך היין", שנעשתה בישיבה סביב שולחן במרתף של הסניף ברחוב חשמונאים בליווי לחמים, גבינות ומים. הטעימה נועדה לבדוק את התפתחות היינות כעשור לאחר הבציר. 
דפי מידע על היינות והיקבים הוכנו מבעוד מועד וחולקו לנוכחים. היינות שנבחרו בקפידה, נפתחו כ- 4 שעות לפני הטעימה. את שלוש היינות הראשונים קיבלנו לטעום באופן עיוור בכדי להכניס מעט התרגשות ולנסות לחדד/לכייל את החושים. יתר היינות נמזגו בסבבים במטרה לבדוק תתי אזורים שונים.  

ברשומה מתחילת השנה הרחבתי על בורדו 2003. במקרה הנדון אתייחס רק להערות טעימה.

 

 

3 היינות שנבחרו לטעימה העיוורת:

Chateau Sociando Mallet, St. Julien

רשמי טעימה: יין מודרני. האף חנפני (פרחוני) ומעט בשל. בפה חמיצות גבוהה. חסר קצת גוף. 

 

Chateau Giscours, Margeaux

רשמי טעימה: מקרין עולם ישן. האף פחות נעים אבל בפה טוב מקודמו. היו מי שציינו שהברט דומיננטי.

 

Chateau Pavie, St. Emilion

רשמי טעימה: מכונה "יין המריבה" *. האף מוגבל. הטעם ריבתי. החום של השנה מורגש.

* שני מבקרים יין חשובים (ג`נסיס רובינסון הבריטית ורוברט פארקר האמריקאי) העניקו ליין זה מבציר 2003 חוות דעת שונות בתכלית. הצורך של כל מבקר להגן על דעותיו ובכך על מעמדו גרמה למריבה מתוקשרת ולחילופי דברים קשים בין המבקרים ובין תומכיהם או מתנגדיהם. 

 

טעימה עיוורת 

 

יתר היינות בטעימה:

Chateau Leoville Barton, St. Julien

רשמי טעימה: אף מצוין. בפה מורכב ומעניין. טאנינים בורדולזיים קלאסיים. טעמי קפה. "גברי" במובן שמרני/קלאסי. בעל מבנה. חספוס בסוף. עתידו עוד לפניו. 

 

Chateau Leoville poyferre, St. Julien

רשמי טעימה: אף מבושם. מהנה אם כי פחות מרשים מקודמו. יותר אמריקאי בגישה, סוג של עולם חדש. רך ונעים אפילו "נשי". בשל אבל לא יותר מידי. גם הוא יוכל להחזיק מעמד עוד שנים רבות.

 

Chateau Lafon Rochet, St. Estephe

רשמי טעימה: רך, חמיצות גבוהה. לא נותן הרבה כעת.

 

Chateau Calon Segur, St. Estephe

רשמי טעימה: אף פרחוני. עולם ישן. נגיש אבל ויש פוטנציאל. סיומת ארוכה. עולה על היין שלפניו.

 

Chateau Cos d`Estournel, St. Estephe

רשמי טעימה: נגיש, נעים וטעים.

 

Chateu Montrose, St. Estephe

רשמי טעימה: רבים ציינו שהוא יין מצוין. עבורי באף הוא היה בסדר גמור אבל הפה תוקפני.  

 

Chateau Pontet Canet, Pauillac

רשמי טעימה: באף קלייה, קפה. גישה של עולם חדש. נקי בטעמים. עשוי מצוין. נגיש. יש הלימה בין האף לפה. מאוזן.

 

Chateau Lynch Bages, Pauillac

רשמי טעימה: תחושה של עולם ישן. האף מזכיר יותר ירק ופחות פרי. בפה מינראלי, מעט אגרסיבי.

 

Chateau Clerc Milon, Pauillac

רשמי טעימה: צבע כהה, מישהו ציין "לינץ` באז לעניים", מלא, טעים, חנפני במידה.

 

Chateau Mouton Rothchild, Pauillac

רשמי טעימה: למרות צעירותו, אלגנטי והרמוני, מאוזן, תחושה של משי, הרבה וניל, סיומת ארוכה.

 

בסיום הערב הוצע למשתתפים יין קינוח: 

Chateau Rieussec, Sauternes

רשמי טעימה: חסרו ריחות בוטריטיס (הפטרייה האצילית הנותנת ליין את אופיו המיוחד) יחד עם זאת ליין הייתה מתיקות מתונה והוא היה נעים לשתייה.

 

לסיכום: טעימה מעניינת של יינות משנה חמה בצורה קיצונית.

 

 

 

 

 

טעימה עיוורת של יינות אדומים

יינן ישראלי מוערך מקליפורניה הגיע לביקור בארץ. הגעתו היוותה תמריץ לקיום טעימה מאתגרת במיוחד. הטעימה התקיימה בבית אחד החברים שהוא ואשתו אירחו אותנו באהבה ובמסירות. המשתתפים בטעימה נתבקשו להביא בקבוק יין אדום מכוסה בנייר כסף ולציין לגביו את מידת בגרותו ואת רמת העוצמה המתאימה לו לדעתם (מ- 1 עד 5 כאשר 5 מציין את העוצמה הגבוהה ביותר). רמת התקציב הייתה אחידה פחות או יותר ונקבעה מראש. 
היינות המכוסים כוסו בבית המארח בשקית נוספת על מנת לטשטש את צורת הבקבוק. בכדי לסבך עוד קצת את העניינים, הוסכם שהאדם שימזוג את היין למשתתפים יתחלף.נוצר מצב שבו למעט אדם אחד, במקרה הטוב, לאף אחד אחר לא היה מושג מה נמזג. טעימה עיוורת מהסוג הזה היא הטעימה המורכבת ביותר שאני מכיר. 

 

היה גם כיבוד טעים טעים

 

רשמי הטעימה הבאים נכתבו לפני שהיינות נחשפו.  

Fourrier, Gevrey Chambertin 1er Cru Cherbaudes Vieille Vigne 2006

בורגון.

רשמי טעימה: האף יכול היה להסגיר בורגון, הפה לא. צבע אדום בוהק. בסך הכול טעים עם מתיקות ובשלות.

 

M. Chapoutier Hermitage La Sizeranne 2005

צפון רון

רשמי טעימה: בתחילה האף לא היה נעים לי אבל הוא התעדן בהמשך. בפה מתובל. בשלות טובה ולא מוגזמת. יחסים טובים בין חמיצות למתיקות. לאחר שהמעטה הוסר נטען שהיין אינו אופייני למה שעושים היום בהרמיטאז.

 

J. Hofstätter Pinot Nero Alto Adige – Südtirol "Barthenau" Vigna S. Urbano 2000

צפון איטליה, טירול

רשמי טעימה: הצבע מעיד על בגרות. באף סוג של בשלות יתר. גם בפה טעמי בשלות. דובדבן. היה מי שטען שהוא בוגר מידי. 

 

Chateau Lafite Rothschild Pauillac 1998

בורדו

היין שזכה למרב המחמאות הן כמכוסה והן כגלוי. רבים גם זיהו את האזור.

רשמי טעימה: יין טוב מאד. חמיצות טובה יחד עם מינראליות נוכחת ומתקתקות.

 

Chateau Lafite Rothschild Pauillac 1998

 

אילן מיסטי היל 2001

יין מבית היוצר של רוני ג`ימס ז"ל, היינן האגדי הראשון של יקב צרעה בהרי יהודה.  

רשמי טעימה: אף ירוק. יש שונות רבה בין האף והפה. בפה תחושה של אזור חם. טעם מתחנף אבל מצד אחד חסר בו משהו ומצד שני יש בו משהו מלאכותי. יין ישראלי שצלח את מבחן הזמן.

  

Chateau d`Or et de Gueules Costieres de Nimes "La Bolida" 2008

דרום רון. 

רשמי טעימה: גס, "מלוכלך", חבל.   

 

Il Paradiso di Frassina Brunello di Montalcino Vendemmia 2004

טוסקנה איטליה

רשמי טעימה: שוב קיים פער בין האף לפה. האף בשל/מתקתק הפה מעט מר.

 

Clos Mogador Priorat 2001

פריורט ספרד

קורקי - היין נשפך.

 

La Spinetta Barbaresco 2002

פימונטה איטליה.

רשמי טעימה: פחות אהבתי את האף. היה בו משהו לא ברור שהזכיר לי דבק או פלסטיק. חלק מהמשתתפים דווקא אהבו וציינו פרחוניות וסברס (!). הפה, לעומת זאת, היה נוכח. למרות הטאנינים ו-"הבריונות" היין היה די מלוטש. הוא היה גדוש אבל היה מי שהרגיש שהעוצמה באה מהעץ ולא מהפרי.

 

Dunn Napa Valley Howell Mountain 2002

היין מנאפה קליפורניה עורר מחלוקת. היו שאהבו והיו שסלדו.

רשמי טעימה: האף לא ברור. מצד אחד טאנינים גסים, מצד שני מתקתקות ומינראליות. בשלות וטעם ארוך.  

 

Perrin L`Argnee Vieilles Vignes Gigondas 2010

100% גרנאש מגפנים בנות 130 שנה מדרום הרון. 

רשמי טעימה: בשל, מתקתק, מתאמץ, מודרני.

 

Ciacci Piccolomini d`Aragona Brunello di Montalcino Vigna di Pianrosso 1997

טוסקנה איטליה

רשמי טעימה: נראה יין מבוגר שהתיישן יפה. מתקתק ורך. בסך הכול טעים.

 

Jacques Puffeney Arbois Chardonnay Montigny Les Arsures 2006

היין עורר וויכוח. ייתכן שהוא מעניין בתור קוריוז (יין כתום שהוגש בסוף הטעימה) אבל לי הוא לא היה טעים.

רשמי טעימה: במילה אחת ביזארי. באף ריח שבין מיץ של שימורי מלפפונים חמוצים למרק ירקות. בפה מחוזר. בין יין לשרי.

 

 

 לסיכום:

התנסות ותרגול הם דרכים ללמוד תחום, כל תחום.

מי שחפץ להכיר קצת יותר את עולם היין הייתי ממליץ בחום לא לחשוש, לעשות מעשה ולחפש היכן מתקיימות טעימות יין בהישג יד ולהשתתף באחת או יותר מהן. ניתן למצוא טעימות יין, לרוב ללא תשלום, בחנויות יין מתמחות בעיקר בימי שישי. 

אישית הייתי מעדיף טעימות יין במסגרות קטנות, טעימות שניתן בהן גם הסברים אבל אפשר לחוות יין גם במסגרת משפחתית ולנצל יום יפה או סוף שבוע נעים לביקור במרכזי מבקרים של יקבים המציעים בעבור תשלום אף ביקור ביקב.

 

 

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

26 תגובות

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל bob68 אלא אם צויין אחרת