00
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

מזון למחשבה

קוד חופשי

כל מה שרציתים לדעת על ממתיקים מלאכותיים ותחליפי סוכר

15/01/2014

 ממתיקים מלאכותיים הומצאו על מנת להחליף את הסוכר המזיק כל כך לבריאותנו. כמו כן הוא תחליף לסוכר לאנשים רבים כגון: חולי סכרת,לאנשים שרוצים לשמור על גזרתם,וכמובן מונע עששת.

לפניכם סקירה קצרה על התועלת והנזקים של הממתיקים המלאכותיים.

מה זה ממתיקים מלאכותיים?

ממתיק מלאכותי הוא תוסף מזון כימי בעל ערך תזונתי נמוך מאוד,המשמש להמתקת המזון כתחליף לסוכר ומיוצר באופן סינתטי.טעמו מתוק אך כמות האנרגיה (קלוריות) שבו קטנה מזו של סוכר. חלק מתחליפי הסוכר הם טבעיים ואחרים הם מלאכותיים ומכונים "ממתיק מלאכותי".ממתיקים מלאכותיים הם בעצם מרכיבים דלי קלוריות ופחמימות ולכן אינם באים על חשבון מרכיבים בתפריט היומי ולא משפיעים על רמות הסוכר בדם.מדובר במגוון רחב של מוצרים על בסיס המתקה שונה ולכן אף ההשלכות שונות על הבריאות, בואו נכיר ביחד את ההבדלים.

רשימת הממתיקים המלאכותיים.

סכרין (ידוע גם בשם סוכרזית) - סכרין הינה הממתיק המלאכותי הראשון שהתגלה בשנת 1879 על ידי  קונסנטין פאלברג. הסכרין מתוק פי - 300 מסוכרוז,אבל משאיר אחריו טעם לוואי מתכתי מר, במיוחד בריכוזים גבוהים. הסכרין נשאר יציב בחימום או בנוכחות חומצות.נשמר היטב לאורך זמן.ערבוב של ממתיקים שונים עוזר להתגבר על החסרונות של כל אחד בנפרד. לדוגמה:במשקאות דיאטטיים רבים נעשה שימוש בסכרין מעורבב עם אספרטם.כך שהסכרין שומר על מתיקות לאורך זמן גם לאחר שחיי המדף של האספרטם פג. ואילו האספרטם מבטל את טעם הלוואי המר של הסכרין.                           

אספרטם - ממתיק ללא טעם לוואי,המתאים בעיקר למשקאות קרים ולמוצרים שאינם דורשים בישול או חימום.האספרטם מתוק פי 180 מסוכר.משמש כתחליף לסוכר במאכלים ובמשקאות דיאטטים רבים מסומן כתוסף תזונה E - 951 .המינון המומלץ הינו 40-50 מ"ג לק"ג משקל אדם.מנתול מהאספרטם נחשב כרעיל למערכת העצבים ובפרט לעצב הראייה.בפחית משקה ממותק (כ- 330 מ"ל) מקבל הגוף כ- 18 מ"ג .במיצי פירות בפחיות בנפח דומה :23 מ"ג מנתול במיץ תפוזים.29 מ"ג במיץ תפוחים. ולמעלה מ-100 מ"ג מנתול ב- 350 מ"ל מיץ עגבניות.חומצת האמינו החיונית פנילאלנין בנמצאת באספרטם מהווה סיכון בריאותי לסובלים מהמחלה התורשתית פנילקטונוריה.

אצסולפאם K - מתוק פי 200 מסוכרוז מכונה כ- E950 .ניחן בטעם לוואי מריר לרוב מעורבב עם תחליפי סוכר אחרים כגון:סוכרוז על מנת לתת לו טעם כולל דמוי סוכר על מנת לטשטש את טעמו המר.מחקרים העלו חשד לפגיעה בתפקוד הקוגניטיבי.

סוכרוז - הינו סוכר לבן העשוי מסלק אדום וקנה סוכר. ישנם השפעות שליליות רבות מאכילת סוכרוז כגון: עששת השיניים עודף משקל,סוכרת,ואף עלייה ביתר לחץ הדם. 

סוכרלוז - הינו סוכר לבן לייט הינו מתפרק בגוף האדם מסומן כ- E955 מתוק פי 320 מחקרים שנעשו גילו כי הסוכרלוז גורם לעודף משקל בדיוק כמו הסוכר הלבן, יש לו את אותם התכונות כמו סוכר לבן רגיל. 

מלטודקסטרין - הינו רב סוכר מתיקותו משתנה בהתאם להפקתו. הוא מופק מעמילן משמש בדרך כלל ליצור משקאות מוגזים וממתקים .ניתן אף למצוא אותו במזונות בעובדים אחרים. אינו מומלץ לסובלים מרגישות לגלוטן ולצליאק.

סורביטול - הינו אלכוהול סוכר,מתוק כ- 2-4 מסוכר לבן. עשוי מסירופ התירס נמצא  באופן טבעי אף בתפוחים,אגסים,אפרסקים,שזפים,דובדבנים,תמרים,משמש. מסומן כ- E420.משמש לעיתים קרובות במזונות דיאטה כגון סוכריות מנטה,סירופ נגד שיעול משקאות, גלידות,מסטיק ללא סוכר,ואף נמצא גם במשחות שיניים.סורביטול עלול להחמיר תסמונת מעי רגיז וכאבי בטן.משמש אף כחומר משלשל לסובלים מעצירות.

מלטיטול -הינו סוכר אלכוהולי משמש כתחליף סוכר,מתיקותו כסוכרוז משמש בעיקר ליצור ממתקים ללא סוכר כגון:סוכריות מסטיקים שוקולדים מאפים וגלידות .כמות גדולה מהמלטיטול עלול לגרום לשלשולים.

אירתריטול -הינו אלכוהול סוכר,מתוק כ-60%-70% סוכרוז .נמצא באופן טבעי בפירות וירקות מותססים,נמצא במזונות תעשייתים מעורבב עם שמרים ליצירת תסיסה. אינו משפיע על רמות הסוכר בדם.הוא נספג באופן חלקי על ידי הגוף ומופרש בשתן ובצואה.במינונים גבוהים עלול לגרום לבחילות.

סירוף אגבה -הינו "צוף" נקטר, מתוק יותר מדבש נוטה להיות פחות צמיג.מגיע ממכסיקו ודרום אפריקה.מורכב מפרוקטוז וגלוקוז.יש סוגים שונים של סירופ אגבה כהה- בהיר ומשמש לטיבול קינוחים בשר עופות מאכלי ים.ואף משמש כתוספת לפנקיק וופל,טוסט צרפתי.עקב רמתו הגבוהה של פרוקטוז עלול להוביל לעמידות לאינסולין וגורם סיכון למחלות לב.

תחליפי סוכר טבעיים

סטיביה - צמח תבלין נטול קלוריות מתוק פי 10-15 מסוכר לבן ,אבקת הסטיביוזיד המופקת מהצמח מתוקה פי 200 מסוכר לבן. הצמח בעל 240 סוגים שונים, אחד ממיניו הוא סטיביה רבאודיאנה מגודל לשם חומרי המתקה המצויים בעליו. משמש ליצור ממתקים טבעיים .למיצוי עלי הסטיביה השפעה זניחה על רמת הגלוקוז בדם ועל כן נחשב כממתיק נטול קלוריות.טעמו של הסטיביה הוא אניס או שומר .

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

6 תגובות

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל מזון למחשבה1 אלא אם צויין אחרת