00
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

מזון למחשבה

קוד חופשי

כוחה של ההנבטה תזונה חכמה

 נבטים הם זרעים או גרעינים שהוציאו שורש,גבעול או עלים.נבטים הם מקורות הטובים ביותר למינרלים,וויטמינים וחומצות אמינו. כמות הוויטמינים שבזרע גדלה בהנבטה במאות אחוזים.בתהליך ההנבטה של חיטה למשל ,תוכפל כמות הוויטמין E פי שלושה,וחלק מהוויטמין B יוכפל פי שישה.ואילו אפונה יבשה שלמה (אינה חצויה) אינה מכילה במצבה היבש וויטמין C אך לאחר ההנבטה בת ארבעה ימים מתקבלים 86 מ"ג וויטמין C ל- 100 גרם.יתרון נוסף בנבטים הינו תכולת קלוריות נמוכה.

למה בכלל להנביט ? 
מאחר שתהליך ההנבטה פשוט, אינו מצריך ידע רב, בריא ואף ההנבטה יכולה להיות גם פעילות מהנה ומעשירה עבור ילדינו. ובנוסף בשל הסגולות התזונתיות: בתהליך ההנבטה הופך העמילן (פחמימה) לנבט, ומתעכל בגוף ביתר קלות, יחסית לזרע שזמן העיכול שלו ארוך ונוטה להכביד על מערכת העיכול. כשהזרע הופך לנבט, הויטמינים, המינרלים והאנזימים (חלבונים) שבו הופכים לזמינים יותר לגוף. 

תהליך ההנבטה:

תהליך ההנבטה אורך יום עד מספר ימים, לפני הנבטה כדאי לשטוף את הזרעים משאריות קרקע ומחיידקים גורמי מחלות שעלולים להמצא בקרקע או על הזרעים. לאחר שלב זה משרים את הזרעים במים. שלב זה יכול לקחת בין 20 דקות לבין 12 שעות, תלוי בסוג הזרעים. ההשריה מגדילה את תכולת המים בזרעים ומוציאה אותם ממצב התרדמה שלהם.אפשר להנביט כל זרע בתנאי שהוא שלם אינו חצוי או קלוף.את תהליך ההנבטה מתחילים עם השריה של מספר שעות.

עקרונות בסיסיים בהנבטה:

רצוי להנביט באזור חשוך ומוצל, שכן חשיפה לאור הופכת את הנבט למריר.

בקיץ ובאזורים חמים ויבשים, רצוי לשטוף ולרענן את הנבטים יותר מפעמיים ביום שלא יתייבשו וייעצר תהליך הנביטה.

ריח רע מצביע על כשלון ההנבטה וייתכנו כמה סיבות אפשריות: הזרעים לא היו איכותיים מספיק ולכן במקום לנבוט החל תהליך ריקבון. הזרעים הושרו במים זמן רב מידי. הטמפרטורה גבוהה מידי או נמוכה מידי. אין ניקוז מספיק של מי ההשריה.במקרים אילו, זורקים את הזרעים ומתחילים שוב את תהליך.

 שיטות הנבטה ביתיות:

בתבנית:מניחים את הזרעים על גבי תבנית ומכסים במגבת רטובה (סחוטה מעט). דואגים שהמגבת תישאר לחה כל הזמן ומרטיבים בעת הצורך. שוטפים את הנבטים פעמיים - שלוש ביום.

במסננת (הדרך המועדפת עלי):מניחים את הזרעים במסננת. מנחים את המסננת עם הגבהה קלה בתוך קערה גדולה יותר לצורך ניקוז הנוזלים. מכסים במגבת יבשה אטומה לאור. שוטפים את הנבטים פעמיים - שלוש ביום.

בשיטת לחץ:נוהגים כמו בהנבטה במסננת בתוך קערה, רק שבמקום לכסות עם מגבת, מכסים בקערה נוספת,שיוצרת לחץ ישיר על הזרעים ומזרזת את נביטתם. שוטפים את הנבטים פעמיים - שלוש ביום. כדי לחסוך במקום, מניחים קערה על קערה, כשבכל אחת סוג נבטים שונים.

בשקית בד:תופרים שקית בד בגודל 15X15 או 15X20. שמים בפנים כף זרעים (אחרי שהשרית אותם למספר שעות). שוטפים את הזרעים פעמיים ביום ואת השקית הרטובה תולים או שמים בתוך מסננת כדי לנקז את המים. צריך לדאוג שהשקית תהיה רטובה כל הזמן.

לוח זמנים להנבטה

הזן

כמות יבשה

זמן השריה

זמן הנבטה

תנובה

הערות

אזוקי

½ כוס

12 שעות

3-5 ימים

4 כוסות

קל להנבטה

אלפלפא

3 כפות

4-6 שעות

4-6 ימים

4 כוסות

להציב באור יומיים לפני הקטיף

אפונה ירוקה

½1כוסות

8 שעות

2-3 ימים

4 כוסות

להשתמש באפונים שלמים

גריסים

1 כוס

6 שעות

12 שעות

2.1/2 כוסות

רק דגן מקולף

דוחן

1 כוס

5 שעות

12 שעות

3 כוסות


זרעי דלעת

1 כוס

4 שעות

1 יום

2 כוסות

מתנפח, לא נובט

חומוס

1 כוס

12 שעות

2-3 ימים

4 כוסות


חיטה

1 כוס

6 שעות

2-3 ימים

3 כוסות


חילבה

¼ כוס

6 שעות

3-5 ימים

4 כוסות

טעם חריף, לערבב עם זרעים אחרים

חמניה

1 כוס

6 שעות

24 שעות

2 כוסות


כוסמת

1 כוס

6 שעות

24 שעות

2 כוסות

מאש

1/3 כוס

8 שעות

3 ימים

4 כוסות

לגדל בחושך, לשטוף במים קרים

עדשים

¾ כוס

8 שעות

3-5 ימים

4 כוסות


צנונית

3

4-6 שעות

4-5 ימים

4 כוסות

חריף, טוב לערבב עם סוגים אחרים

קינואה

1 כוס

3 שעות

1 יום

3 כוסות


שומשום

1 כוס

4 שעות

12 שעות

4 כוסות

הופך מריר אם נובט זמן רב

שיפון

1 כוס

6 שעות

2-3 ימים

3 כוסות


שקדים

1 כוס

12 שעות

1 יום


מתנפח, לא נובט


רוצים שהנבטים יהיו מוכנים לבישול בערב?
בוקר יום 1 משרים את העדשים/מאש
ערב יום 1: מחליפים את המים
בוקר יום 2: מעבירים למסננת ומכסים במגבת
ערב יום 2: שוטפים
בוקר יום 3: שוטפים
ערב יום 3: הזרעים מוכנים לשימוש (מאש יכול לקחת עוד יום)


רוצים לבשל בששי בבוקר? מתחילים ביום שלישי בערב
שלישי בערב – משרים
רביעי בבוקר – מחליפים את המים
רביעי בערב – מעבירים למסננת ומכסים במגבת
חמישי בבוקר - שוטפים
חמישי בערב – שוטפים
ששי בבוקר – הזרעים מוכנים לשימוש

איך מבשלים ?
 ניתן להכין מהזרעים המונבטים כל דבר שמכינים מזרעים לא מונבטים – מרקים, רטבים, קציצות, פשטידות, מג`דרה ותבשילים אחרים. ניתן אף להוסיף לסלטים חיים ללא בישול.הזרעים המונבטים צריכים כשליש מכמות המים שצריכים זרעים שאינם מונבטים וכחצי מזמן הבישול. ניתן גם לאדות אותם ב"פרח אידוי" או מעל מסננת.

הזרע מגיע לשיאו מבחינת ערכו התזונתי אחרי 50-100 שעות בתהליך הנביטה.

רצוי שהנבט יהיה לפחות באורך הזרע.

אפשר לשמור את הנבטים במקרר בקופסה הרמטית למשך כמה ימים. 

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

תגובה אחת

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל מזון למחשבה1 אלא אם צויין אחרת