00
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

בחירות נכונות

הקונצ'רטו לטחינה וחלבה

19/09/2013

 

בכל פעם שאני עולה לאוטובוס ופני מועדות לסיור אני חווה FLASH - BACK אמיתי לימי היותי מורה. אני שבה לרגע אחר. רואה את עצמי עומדת בפתח האוטובוס מברכת את תלמידי מסמנת מי הגיע, מי הביא אישור הורים ומי לא שכח כובע ומים. למזלי כי טוב בסיור לאלון התבור למפעל הטחינה של בארכה הייתי על תקן אורחת שבחרה להינות מכל שנייה לאורך היום הזה,  והזכרון המר- מתוק ההוא הפך מהר מאוד לכייף במתיקות חלבה בארכה.

 

 

הדרך צפונה היתה נעימה וחלפה כהרף עיין. כשהגענו למפעל קבלו את פנינו מחייכים ומברכים אברהים באשיר מנהל המפעל בכבודו ועובדי מפעל המכובדים. כיבוד מפנק הוגש בשפע. 

 

הפגישה עם אברהים באשיר מנהל המפעל היא חוויה בפני עצמה. מתוך ההתרשמות האישית שלי וכמי שפגשה את באשיר גם בעבר ושמעה ממנו אודות ההסטוריה  של המשפחה, באשיר הוא אדם שכל הוויתו טחינה גולמית. אוהב את העשייה, אוהב את החדשנות, אוהב את עבודתו ונוהג במפעל כשליחות וכייעוד

 

אכן בארכה הוא מפעל הטחינה הגדול ביותר בעולם. השילוב בין מסורת ומודרניזציה שדרגו את תוצרתו ומקמו אותה גבוה בשוק. בצעד ייחודי מחזיק המפעל 4 מומחים שתפקידם הבלעדי לטעום ולבחור את זרעוני השומשום לפני כניסתם לתהליך הייצור. במידה שהזרעונים אינם ראויים הם נפסלים ולא מועברים לפס הייצור. כשבקרנו במעבדת המפעל יכולנו לראות את המעקב המקצועי הצמוד של כל דגימה מכל פס ייצור כשכל פרטיה שמורים למשך תקופה ארוכה ומשמשים כבקרת איכות. 

 

עובדתית: שומשום, שהוא הרכיב העיקרי ממנו עשויה החלבה, מכיל סידן וברזלהחיוניים לבריאות השלד ויצור כדוריות דם אדומות. טחינת החלבה עשירה בשומנים טובים  המכילים חומצות שומן בלתי רוויות. צריכה של חומצות שומן בלתי רוויות מסייעת לאיזון רמת הכולסטרול בדם.

החוקרים סבורים שמקורה של החלבה בחצי האי ערב במאה השביעית, אלא שאז היה מדובר בעיסת תמרים מומתקת עם חלב. מספרים שהסולטן הטורקי סולימן הגדול, שחי במאה ה-15 בנה בארמונו מטבחים מיוחדים להכנת חלבה.

 

המילה חלבה הגיעה לעברית וללשונות רבות אחרות מן הערבית, ופירושה "ממתק" שמה המלא של החלבה בערבית הוא חַלַאוַה טַחִינִיַּה - حَلاوَة طَحِينِيَّة, כלומר 'ממתק טחינה'. שורש ה-Saponaria Officinalis, המכונה גם "שורש החלבה", שמקורו בטורקיה ובאיראן, מאפשר להקציף את החלבה בתהליך הכנתה. הקצפה יוצרת את סיבי הסוכר העדינים, שנותנים לחלבה את מרקמה המיוחד. מומלץ לאכול את החלבה בטמפרטורת החדר.

צילום אביב חופי

 

בהרצאתה של הדס יריב טכנולוגית מזון מוסמכת שמענו עובדות חשובות על קסם השומשום:סגולות זרעוני השומשום המהווים מרכיב יחיד בבטחינה ומרכיב עקרי בחלבה. השומשום הוא מקור לחלבונים טובים. מקור לחלבון וסיבים. ויטמינים ומינרלים. עשיר בנוגדי חימצון. ואחרי שאין מה להתווכח על שפע ההבריאות נותר להתייחס גם לנתוני הקלוריות... indecision    מומלץ לצרוך חלבה כארוחת ביניים בבוקר או אחר הצהריים, עם משקה חם, כממרח בכריך לארוחת בוקר, כחטיף לאחר אימון ספורט, כנשנוש מתוק, או לערבב אותה עם יוגורט. חלבה מומלצת במיוחד לנשים בהריון ולמניקות. אך כמו כל דבר טוב ומתוק, מומלץ לצרוך את החלבה במנות קטנות. (שלא תגידו שלא אמרתי... surprise)

צילום אביב חופי

 

השומשום הדרך לניקוי / צילום אביב חופי

כשנכנסנו למפעל רק אחרי שלבשנו חלוקים וכובעים לבנים וידנו חוטאו כמו לפני ניתוח, קבל את פנינו ריח משכר של שומשום קלוי. התלהבתי מפס היצור כמו ילדה קטנה בגן שעשועים. הכל היה כל כך מדוד, נקי ומעורר תאבון עד שסרבתי להמשיך לנקודת ההסבר הבאה... הכרנו את תהליך יצירת הטחינה: השומשום שנרכש באתיופיה עובר ניקוי, ניפוי, שטיפה, קילוף, קליה, ניפוי נוסף ואז נטחנים זרעוני השומשום המשובחים באבן ריחיים מסורתית ללא מגע יד אדם והופכים לטחינה גולמית שתשווק כטחינה או במגוון מכובד של סוגי החלבות. שהרי בארכה היא חלבה עם כבוד.   

המעבדה/צילום אביב חופי

את תהליך הכנת החלבה מתחילים מבישול מבוקר של תערובת סוכרים בתוספת  שורש ה-Saponaria 

התערובת עוברת הקצפה לקרם קטיפתי עד להוספת הטחינה הגולמית. לתערובת המוכנה מוסיפים תמציות וטעמים שונים, אורזים, אוטמים ברדיד אלומניום ומשווקים בארץ ולחו"ל. 

חטוי ידיים / צילום אביב חופי

 

המוצרים: 

חלבה קלאסית בטעם וניל - חלבה בסיסית המבוססת על הטחינה הגולמית האיכותית של בארכה. יכולה לשמש כחלופה בריאה לשוקולד, כיוון שהיא מורכבת ברובה מממרח שומשום והיא עשירה בחלבון, ברזל וסידן.

צילום אביב חופי

 

חלבה קלאסית שוקו וניל - חגיגה חדשה לאוהבי החלבה! שילוב מושלם של חלבת בארכה וניל משובחת עם חלבת פולי קקאו מעודנת. השילוב המושלם יוצר חלבה רכה, נימוחה בפה, בטעם ייחודי ובלתי נשכח.

 

חלבה קלאסית וניל ללא סוכר - חלבה המיוצרת משומשום מלא ומועשרת בסיבים תזונתיים, ללא תוספת סוכר - ומשום כך בעלת ערכים תזונתיים גבוהים ופחות קלוריות. חלבה ללא סוכר מכילה רמת הסידן ממקור טבעי ומגנזיום הגבוהים פי 5 מכל חלבה אחרת.

חלבה שאמית וניל במרקם עדין - חלבה שאמית חלבה רכה ונימוחה במרקם ייחודי הניתן למריחה ואינו נדבק לשיניים. ניתן לאכול את החלבה השאמית בחטיף, כקינוח וכן להשתמש בה לאפיה ובישול.  (אצלנו משום מה לא נשאר כלום כאשר אני "שומרת" אותה לאפייה)

 חלבה שאמית שוקו עם פולי קקאו - חלבה שאמית היא חלבה רכה ונימוחה בפה. פולי הקקאו נותנים לחלבה טעם ייחודי, המתאים לאכילה יומיומית ולאירוח. היא ארוזה באריזה ייחודית הניתנת לשימוש גם כמגש ולחיתוך נוח של החלבה לפרוסות.

 חלבה שאמית עם פולי קפה - החלבה השאמית עם פולי קפה ערבי היא חלבה רכה ונימוחה בטעם מריר של פולי קפה ארומטיים, המתאימה לנשנוש כפינוק עצמי או לאירוח. פולי הקפה משתלבים נפלא עם מתיקותה של החלבה - הנאה צרופה לאוהבי הקפה, המתאימה לאכילה לצד הקפה או משקאות חמים אחרים.

חלבה שאמית וניל עם פיסטוק - חלבה שאמית רכה ונימוחה המכילה תוספת של פיסטוקים שלמים וגרוסים המעניקים לחלבה טעם אותנטי וייחודי, המתאים לאכילה יומיומית ולאירוח.

חלבה מסולסלת בטעם וניל - חלבה מסולסלת בטעם שוקו וניל - חלבה מסולסלת בטעם קפה. 

צילום אביב חופי

חטיפי חלבה 

חטיף חלבה וניל - חטיף חלבה בקטנה בטעם וניל ילווה אתכם בכל מקום וישמש חלופה בריאה לשוקולד או כל ממתק אחר. עם רק 99 קלוריות לחטיף תוכלו להנות מחלבה עשירה, מעודנת ומפנקת.  נמכרת באריזת 6 יחידות).

חטיף חלבה שוקו וניל עם פולי קקאו - חטיף חלבה בקטנה שוקו וניל עם פולי קקאו ל חטיף המשלב מתכון חלבה מסורתי עם תוספת חדשנית ומיוחדת.

חטיף חלבה וניל בתוספת פיסטוק - חטיף חלבה בקטנה בתוספת פיסטוק, במרקם מעודן ונמס בפה. השילוב המושלם של טעמי הוניל עם פיסטוק משובח ירגש אתכם בכל פעם מחדש. רק 99 קלוריות לחטיף תוכלו להנות מחלבה עשיר.

 

 

כששוחחתי עם באשיר במהלך הסיור שאלתי האם יש במקום גם את חנות המפעל. לפי הבעת פניו יכולתי ללמוד מיידית שנגעתי בנקודה רגישה. באשיר שיתף אותי על חלומו הגדול להקמת מרכז למבקרים. מרכז גדול  ובין היתר כיאה למפעלים מכובדים יכלול גם את חנות המפעל. התאכזבתי... כי בעצם שאלתי כי רציתי מאוד לקנות לאמא טחינה גולמית טריה של בארכה שהיא הכי הכי הכי אוהבת.

 

 

אבל חלבה היא גם חומר גולמי להכנת מגוון אנסופי של עוגות, עוגיות, קינוחים, גלידות ורטבים ובמגוון שילובים יצירתי המאחד טעמים ובריאות. אצלי בבית מככבים כמה מתכונים משתפת אתכם בחלקם. 

 

 

ממרח חלבה / פיליס גלזר

החומרים:

50 גרם חמאה בטמפרטורת החדר

1/2 חבילה (כ-100 גרם) גבינת שמנת

100 גרם חלבה בטעם וניל, מפוררת

אופן ההכנה: במעבד מזון טוחנים יחד חמאה וגבינת שמנת, מוסיפים חלבה ומערבבים (ניתן להוסיף עוד חלבה לפי הטעם). מעבירים לכלי עם מכסה ושומרים עד שבוע במקרר.

גלילות חלבה / הספר אפיה ביתית 

לבצק:

4 כוסות קמח תופח

150 גר´ חמאה רכה

1 גביע יוגורט או 3/4 כוס מיץ תפוזים

1 כף סוכר

1 כף ברנדי

2 חלמונים

קורט מלח

החומרים למלית:

400 גר´ חלבה מפוררת

1 כוס אגוזים קלויים וקצוצים

1 כוס שוקולד צ´יפס

הכנה: *שמים את כל מצרכי הבצק בקערה ולשים לבצק אחיד וגמיש.

*צרים מהבצק כדור, עוטפים אותו בנילון נצמד, משהים במקרר לפחות2-3 שעות.

*מחמים את התנור לחום בינוני -180 מעלות.

*מחלקים את הבצק ל-3 חלקים ומרדדים כל חלק לעלה מלבני.

*משטחים על כל עלה 1/3 מהמלית.

*מגלגלים את העלים לגלילות מניחים בתבניות ומברישים בביצה

*מנמיכים את חום התנור ל-170 ואופים כ-35 דקות עד להזהבה יפה.

* מיד לאחר האפיה, חותכים את הגלילות -בעודן חמות- לפרוסות אלכסוניות וברוחב כ- 2 ס"מ

 

עוגת חלבה משהו משהו / יפיק מרגלית  

לבצק: 1 מרגרינה
1 חבילה קטנה של קמח אוסם 4 חלמונים 1/2 כוס סוכר

בסיס: 4 כפות קקאו
4 כפות סוכר
4 כפות מים
מעט קוניאק
200 גרם חלבה
1/2 חבילת מרגרינה

ציפוי: 4 חלבונים
1 כוס סוכרהכנה1. לערבב את המרכיבים של הבצק, ללוש ולרפד את התבנית.
2. להכנת הבסיס יש לבשל את המרכיבים לעיל אך את המרגרינה מוסיפים בסוף, אחרי שמבשלים את שאר החומרים, ולשים עלהבצק.
3.את חלבונים והסוכר מקציפים ומורחים על החלבה.
4. לאפות בחום בינוני (180) עד שהציפוי משחים קלות.

ויש גם עוגת טחינה שאני מאוד אוהבת, ממליצה ומשתפת גם אתכם. 
 
כשיצאנו מהמפעל עשינו פנינו ישירות לאום אל פחם למסעדת אל באבור. השולחן העמוס שנפרש למולנו היה חוויה מושלמת ליום רצוף טעימות וחוויות . אישית ממליצה מאוד על סלט החצילים ביוגורט  שאהבתי עוד ועוד. 

 

כתף ממולא מולם בגלקסי S4 

 

 

תוזה לתפוז. לדורון ולהדס.  תודה למארחים במפעל  בניהול אברהים. 

תודה על הארוחה במסעדת אל באבור . תודה לצלם אביב חופי. תודה על היום המהנה. להתראות בחוייה הבאה. 

 

חג סוכות שמח. 

 

 

 

ותודה לכם שהגעתם שוב לכאן והכרתם עוד חלק ממני. אשמח ויותר כשתגיבו.

מזמינה אתכם לדף הפייסבוק שלי

  שלכם תפו  

 

 

 

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

24 תגובות

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל תפו ופוזה אלא אם צויין אחרת