00
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

מהלב ומהראש

מלך הבּירהּ

 

היי חברים!
הינה חגגנו את ראש השנה וקיבלנו את פני השנה החדשה בזררועות פתוחים ושולחן עמוס בכל טוב. באמת מעניין איך נוצרה המסורת לציין כל חגיגה עם שפע של אוכל וכמות מיני מזונות כאילו מחר עוברים ללחם ומים . מה שבטוח המסורת הזו תלווה אותנו כנראה לנצח שמצד אחד זה לא טוב כי ביומיים של שכרון טעמים אנחנו משמינים בשביל חצי שנה של יסורי דיאטה מפרכים ומצד שני זה טוב כי כולנו נפגשים סביב שולחן ערוך בהידור, גדוש במאכלים מושקעים ומרגישים את החג במלוא עוצמתו עם כל ההבטחות לזמנים טובים יותר.

​אני כמעט בטוחה שאצל כולם זה דומה פחות או יותר-יש נסיונות הרפתקניים חדשים באוכל ויש אבני יסוד שחוזרים על עצמם בכל התכנסות חגיגית וזה בוודאי תקף בכל הקשור לסלטים. גם בברית המועצות לשעבר נהגנו להעמיד על השולחן סלטים מסורתיים בלעדיהם החג פשוט לא יכול היה להתקיים. על שניים מהסלטים- סלט ויניגרט וסלט שוּבּה כבר סיפרתי כאן ועכשיו הגיע זמנו של מלך הסלטים ושמו סלט אוֹליבייה(Oliviye) או סלט הבירהּ(Stolichniy).

ויקיפדיה(הרוסית) מספרת שאת הסלט המציא שף צרפתי לוּסיין אוֹליבייה אשר החזיק במוסקבה הבירהּ מסעדה בשם ארמיטאז'(Ermitaj כשמו של מוזיאון מפורסם בסאן-פטרבורג) עוד במאה ה-19.המתכון המקורי כנראה יהתמוסס בין דפי ההיסטוריה המסועפת שכן עבר שינויים והתאמות רבים בהתאם לתקופות הצנע השונות שפקדו את המעצמה הרוסית במהלך העשורים שלאחר מכן ובטוח מה שהושרש במטבח הביתי די רחוק מפאר היצירה של השף המהולל. אך מה שחשוב זה שהסלט שאנו מכירים ועליו גדלנו הוא מנה מושקעת, טעימה וכפי שציינתי בגדר חובה על כל שולחן חגיגי באשר הוא.מלך הבירהּ ומלך השולחן!

 

 

 

*כמו בכל המנות אותן מכינים לפי זיכרון הכמויות כאן לא מדויקות מדי, לכן כרגיל אני ממליצה לטעום ולתקן בסוף ההכנה*

סלט הבּירהּ
הרכיבים( ל-6-4 מנות):
2 תפוחי אדמה בינוניים
3 גזרים בינוניים
1-2 ביצים
3-4 מלפפונים חמוצים
1/2-2/3 פחית שימורי אפונה ירוקה
1 חתיכה של חזה עוף פרוס (כ-200 גרם)
4-5 גבעולי בצל ירוק
כ-2 כפות שמיר טרי קצוץ
מיונז, מלח,פלפל שחור

 

ההכנה:
ממלאים סיר במים, שמים את הביצים ומביאים לרתיחה.
מוסיפים את הגזרים ותפוחי האדמה ומבשלים עד מוכנות.(כדאי להוציא את הביצים והגזרים לפני כי הם מתבשלים מהר יותר מתפוחי האדמה).מצננים לטמפרטורת החדר.
ממלאים סיר נוסף במים, מוסיפים מעט מלח ועלה דפנה ומביאים לרתיחה.
מכניסים פנימה את חזה העוף ומבשלים כ-10 דקות עד שהחזה מבושל דיו. מצננים.
מסננים את האפונה מהנוזלים ומעבירים לקערה שתכיל את הסלט.
קולפים את הירקות והביצים המבושלים וחותכים לקוביות קטנות( אני אוהבת כ-0.5-0.7 ס"מ) ומוסיפים אל האפונה.
חותכים גם את המלפפונים החמוצים ואת חזה העוף (לחלופין אפשר לקרוע בידים לפיסות קטנות) ומוסיפים לקערה.
קוצצים את הבצלים ומוסיפם יחד עם השמיר הקצוץ.
מטבלים במעט מלח ופלפל שחור, מוסיפים מיונז בנדיבות ומערבבים. טועמים ומתקנים תיבול.
מכסים את הקערה ומעבירים למקרר לכמה שעות להתגבשות טעמים.
אם רוצים מפזרים מעט שמיר קצוץ טרי לפני ההגשה.

 

הערות והמלצות:
כפי שציינתי הכמויות הן מה שנקרא "לפי העין", מכיוון שלא הכנתי את הסלט שנים שמתי 3/4 מהכל ובסוף הוספתי לפי הצורך-הטעם אמור להיות לא טפל(יותר מדי תפוחי אדמה/ביצים) ולא חמוץ מדי(יותר מדי מלפפונים).
אני לא אוכלת חלבון מבושל לכן את הביצה אני קוצצת ממש דקיק ולא שמה יותר מאחת.
בעיתות מצוקה אפשר להשתמש בשימורי אפונה וגזר ולוותר על בישול הגזר הטרי, אך זה פחות טעים כמובן.
במקור במקום חזה העוף היינו מוסיפים מין נקניק וורוד מבושל ומזעזע שבזמנו נקרא "נקניק הרופאים" (דוֹקטוֹרסקָיה קוֹלבּסה), לא יודעת אם יש מקבילה בארץ ונדמה לי שגם לא כדאי לחפש :-)
יש אומרים שסלט מקורי לא מכיל גזר, אחרים מוסיפים תפוח עץ ירוק חמוץ, אני זוכרת את הסלט ככה ולכן זה ה"אמיתי" בשבילי
.

 

בהצלחה, בתיאבון וחגים שמחים ומהנים לכולם!
 

 

 

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

4 תגובות

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל IliAsh אלא אם צויין אחרת