00
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

על קצה המזלג

קרפלך במילוי בשר טחון

30/08/2013

 

כבר שנים שאני שומעת, בשקט, את הבדיחות על האוכל הפולני. לפעמים אני גם קצת צוחקת... בכל זאת רגל קרושה זה לא משהו שקל לעיק/כול...חחח
אבל עם כל הכבוד, זו לא המנה היחידה במבטח הפולני. הכוונה שלי בפוסט הזה, הוא לא לסנגר על המטבח הפולני, אבל להזכיר לכם ולעצמי.. כי מזכרונות הילדות שלי מבית סבתי, עליה השלום. היו שם, במטבח הפולני שלה, עוד הרבה מאכלים שונים שאהבתי מאוד. כמו למשל מרק האיטריות "לוקשן" שהוכנו בעבודת יד מושקעת. או הקניידלך הנהדרים שהכינה סבתא, בעיקר בחג הפסח, אבל לאור הדרישה שלנו, היא הייתה לעתים, מפנקת אותנו בקניידלך גם בימים אחרים. ואיך אפשר מבלי להזכיר את הקומפוט המתוק והקר שהוגש בסיום הארוחה. ואת הקרפלך (הכיסונים) הנהדרים שהוכנו במלית בשר טחון והוגשו או בצלחת בצרוף המון בצל מטוגן או בקלחת כתוספת למרק העוף (שרק עליו ועל סגולותיו, אפשר לכתוב ספר שלם).
טוב זה ממש רק על קצה המזלג, של המטבח הפולני. אבל לעניות דעתי מצפיה בסבתי בזמן מלאכת הכנת הפסטה ("לוקשן" ביידיש), הבנתי שאין לו למטבח הפולני כל סיבה להתבייש כי בענייני אטריות הוא לא נופל במאומה, מהמטבח האיטלקי שאנחנו כל כך אוהבים לפרגן לו. אז כן אפשר קצת לצחוק כי הרבה תבלינים אין בו במטבח הזה, אבל כשייש חומרי גלם טובים, כישרון ואהבה גדולה גם ללא ריבוי תבלינים, ניתן להוציא מטעמים נהדרים!!

היום החלטתי לנסות ולהשיב מעט כבוד לקרפלך הפולני. שרבים נוהגים לקרוא לו כיסונים. אבל אני דוקא חוזרת למקורות ומשאירה אותו בשמו המקורי "קרפלך" (ככה הוא יותר טעים לי surprise

אני אתן לכם את שתי האפשרויות האחת בצלחת עם בצל מטוגן ופטריות טריות (נו טוב... הפטריות הן שידרוג קטן שלי) והשניה כתוסתפת למרק העוף.
 

ואתם רק תחליטו האם אתם רוצים את הקרפלך שלכם ....

בקלחת או בצלחת?

 

 

המצרכים לכ- 45 יחידות

לבצק:

  • 3 כוסות קמח

  • 2 ביצים

  • 1 כפית מלח

  • כ- 3/4 כוס מים פושרים

 

למלית:

  • 500 גר' בשר בקר טחון טרי

  • 1 בצל גדול קצוץ

  • מעט שמיר קצוץ (לא חובה)

  • מלח ופלפל שחור

 

ההכנה:

  1. הכניסו את כל מרכיבי הצק לקערה ולושו בידיים, עד לקבלת בצק אחיד ולא דביק.

  2. עיטפו את הבצק בניילון נצמד והשאירו אותו בקירור למשך כשעה.

  3. בינתיים חממו מחבת רחבה עם מעט שמן, וטגנו את הבצל הקצוץ, הוסיפו את הבשר הטחון והשמיר וערבבו עד שמתקבלת תערובת פרורית והבשר מחליף את צבעו לבהיר.

  4. הכניסו את המלית למסננת, והשאירו בצד לכרבע שעה לסינון הנוזלים וצינון.

  5. רדדו את הבצק לעלה דק וחיתכו בעזרת כוס, עיגולים בקוטר של כ- 6-7 ס"מ. (אפשר לחלק את הבצק לשני חלקים כדי שיהיה יותר קל)

  6. הניחו במרכזו של כל עיגול בצק, מעט מהמלית והדקו היטב את הבצק למעין סהרון קטן. קפלו את שני קצוות הסהרון האחד על השני והדקו.
    (
    מי שרוצה יכול בשלב זה להקפיא את הקרפלך, בקופסא סגורה היטב ולהוציא מתי שמתחשק).

  7. הרתיחו בסיר חסין אש מים עם מלח, והכניסו את הקרפלך (לא כולם יחד על מנת שלא יקררו את המים).

  8. בשלו את הקרפלך כ- 10 דקות, הוציאו וסננו מהמים.

 

*הוראות הכנת הקרפלך בתמונות:

 

* עד כאן תהליך ההכנה בשתי אפשרויות ההגשה זהה. 
מי שרוצה להכין את הקרפלך עם המרק, מוזמן להכין סיר מרק עוף ולהוסיף לכל קלחת קרפלך אחד או שניים.
מי שמעוניין להכין את הקרפלך עם הבצל המטוגן והפטריות. מוזמן להמשיך לפי ההוראות הבאות:

 

המצרכים הנדרשים:

  • 2 בצלים גדולים פרוסים

  • 4-5 פטריות שמפניון טריות פרוסות

  • 4-5 פטריות פורטובלו פרוסות

  • מלח ופלפל

 

  1. אל המחבת בה טיגנו קודם את הבשר, הוסיפו מעט שמן וטגנו את רצועות הבצל עד להזהבה יפה.

  2. הוסיפו את פרוסות הפטריות, תבלו במלח ופלפל, הקפיצו כמה דקות והוסיפו את הקרפלך המוכנים.

  3. ערבבו היטב והגישו חם.

 


 

 

 

 

אז מה אתם בוחרים בקלחת או בצלחת???????

 

 

 

בתאבון לכולם ולהתראות במתכון הבא!!

 

 

 

 

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

23 תגובות

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל hilfcook2011 אלא אם צויין אחרת