77
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

הבלוג של בתיה דורון

מבשלת, מצלמת, מטיילת, כותבת, מסקרת

קוד חופשי

פתחתי בלוג נוסף, אשמח אם תרשמו לקבלת עדכונים

  http://batyadoron.blogspot.co.il/

טקס הפרשת חלה אצל משפחת אפללו

טכס הפרשת חלה - לאחרונה, אני שומעת על הרבה טקסים כאלה שמתקיימים בבתים פרטיים. האמת מעולם לא השתתפתי בטקס כזה לכן, שמחתי לקבל הזמנה לטקס שנערך בביתה של נוי והודעתי לה מראש שאני באה גם בשביל החוויה וגם לצלם כמובן.

מה זה בעצם הפרשת חלה מאיפה היא הגיעה אלינו ולמה הטכסים האלה הפכו להיות טרנד?

בזמן שבית המקדש היה קיים, ניתנו לכוהנים מתנות כהונה וזאת כי הם מסרו עצמם לעבודות המקדש ולא היה להם זמן לדאוג לפרנסתם. נשות העם היהודי מסרו מתנת כהונה שהיא מתנת חלה =הפרשת חלה.

זוהי המצווה הראשונה שניתנה לעם ישראל כשנכנסו לארץ: "בבואכם אל הארץ אשר אני מביא אתכם שמה... ראשית עריסותיכם חלה תרימו תרומה..." (במדבר, ט"ו/י"ט) ומכאן מקור השם שלה "חלה" שפירשו הוא כמות קטנה המופרשת מהעיסה. בעצם הפרשת חלה מתקיימת בכל סוג של עיסת בצק, לעוגיות לדוגמא ולא רק חלות.

היות ומצוות הפרשת חלה היא מצווה מהתורה, הורו חכמינו להמשיך לקיימה גם בימינו, כשבית המקדש אינו קיים, וכיום את החלה המופרשת מן העיסה שורפים.

סגולות הפרשת חלה - מה משמעותה בשבילנו, הנשים? זוהי אחת משלוש מצוות שיוחדו לנשים (הדלקת נרות ושמירת נידה). מצוות הפרשת חלה ידועה כמשרה ברכה לבית, יש אמונה שזוהי מצווה חזקה ורבת כוח להגן ולשמור על נשים.

זמן הפרשת חלה הוא שעת רצון ונשים מתפללות ומבקשות בזמן ההפרשה על זיווגים, בריאות, הצלחה, שמירה ועוד.

איך מפרישים חלה? ראשית רק מקמח שעשוי מחמישה מיני דגנים (חיטה, שעורה, כוסמת, שיפון, שיבולת שועל) שאותם לשים בנוזלים (מיים, יין, שמן, חלב וכו`).

הפרשת חלה רק מעיסה של 1,600 גרם, מפרישים ממנה 30 גרם. אני יודעת גם על כאלה שמפרישות מ-1,200 גרם.

את הפרשת החלה עושים לאחר שלשים את הבצק ולפני האפיה. התהליך הוא כזה: לאחר סיום הלישה, מברכים, מבקשים בקשות ומפרישים. 

הברכה: "ברוך אתה ה` אלוקינו מלך העולם אשר קדשנו במצוותיו וציוונו על הפרשת חלה".

הטקס הזה הפך להיות טרנד, טקסים כאלה מתקיימים בבתים רבים (לפחות ממה שאני מכירה) כשעל הטקס אמונה בדרך כלל רבנית שמנהלת את הטקס על פי כל כללי הפרשת החלה, לשים, מברכים, מתפללים וכמובן מבקשים בקשות.

ועכשו, אתם מוזמנים לראות את התמונות שמדברות בעד עצמן - חלק מהטקס הוא כמובן הכיבוד שמוגש, כאן האוכל והעוגות היו בשפע ועל הכל היו אמונות האם ובנותיה ולשם הן גם גייסו בנות משפחה וחברות.

הרבנית שהנחתה את כל הטקס אומרת דברי פתיחה ומספרת על ניסים ואירועים

מקבלים יין לברכה

מקבלים סוכריות לברכת ש"הכל נהיה בדברו"

 

לאחר הברכות על היין ועל מזונות, הפסקה לאוכל - וכמה אוכל מכל טוב


 

שימו לב למאפים האלה מבצק שמרים ממולאים בגבינות/טונה/סלט ביצים/ירקות - רעיון נפלא לאירוח

 

פשטידת בטטות טעימה מאוד

סלט כרוב מיוחד שמורכב בין היתר מאיטריות של מנה חמה - טעים

עלי הגפן עליהן עמלו בנות השבט ותודה לנוי ולמעיין קלה


 



כמות המתוקים כאן לא יביישו אף מימונה

עוגיות טחינה בטעם של עוד

לאחר הארוחה והנשנושים המתוקים, מתחילים בטקס של לישת הבצק = מ-4 קילו קמח

מנפים את הקמח בנפה שעשויה משי - ככל שהיא דקה, ככה טובה יותר

רגע, קשה לנפות לקערה, אופס רעיון, לנפות לתוך שקית גדולה

יופי, הולך יותר קל ואת הקילו האחרון מכניסים גם לניפוי


וכל הקמח מנופה, שופכים לתוך הקערה ומתחילים ללוש



 


 

וכמובן שמברכים תוך כדי לישת הבצק


 

והכל נעשה גם תחת עינה הפקוחה והעירנית של האמא המדהימה - אין דברים כאלה




 

כולן רוצות לראות וללוש


 




 


 

תוך כדי לישת הבצק, כל אחת הדליקה נר ובקשה בקשות


הבצק מוכן להתפחה

עכשו לאחר שהבצק נלוש, מפרישים את החלה ומברכים, עם כיסוי ראש כמובן


            

כשהבצק נח ותופח, מכבים את האורות, הרבנית שמה מוסיקה כולן מצטרפות לשירה השקטה וכל אחת מתייחדת עם בקשותיה/תחינותיה לקב"ה - זה היה רגע חזק למי שמאמין


לאחר סיום המוסיקה, הדלקנו את האורות, ממשיכים בטקס

הטכס המשיך עד לשעות מאוחרות, אני פרשתי עוד לפני ששלחו את החלות לאפייה. למחרת קבלתי לטעום מהחלות ויש לציין שלחלות היה טעם אחר, מיוחד.

כמובן שגם אני השתתפתי בתפילות ובבקשות ויצאנו מהטקס כשאנחנו טעונות באנרגיות חיוביות. 

תודה רבה למשפחת אפללו המקסימה שארחה אותנו ואת כל הנשים שהתאספו בחצר של המשפחה

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

25 תגובות

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל בתיה דורון אלא אם צויין אחרת