88
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

קולינריא

עוגיות 'תכשיט' - ממתק ערבי עשיר בשקדים ואגוזים (בלי גלוטן ובלי לקטוז)

עוגיות 'תכשיט' - ממתק ערבי עשיר בשקדים ואגוזים

לא... ממש לא חסרים לנו חגים משלנו עם כל ההאבסה והקינוחים האופייניים להם שהייתי צריכה להביא לכם את המתוק המפואר הזה מהמטבח הערבי על קבוצותיו השונות. אלא שהסיבה שלי היא כפולה ומיוחדת והיא בעצם אותה סיבה למתכונים אחרים שכבר העליתי ושייכים למטבח הערבי העשיר כמו העטייף, הנמורה והכנאפה. הסיבה הראשונה הידועה היא: הצליאק אינו מבחין בין גזע, דת ולאום - מאחר שכך, על קהל קוראי וצרכני הבלוג הזה נמנים גם רבים בני הדת המוסלמית שחגיהם יעדרו את שלמות השמחה כאשר על בני המשפחה נמנים כאלו שאינם יכולים ליהנות מהמוטיב המרכזי בחג, שהוא סוג של מוטיב משותף לחגי כל העמים: המוטיב הקולינרי. עבורם, חשוב לי להביא לפחות את המתכונים המובילים בגירסה ללא גלוטן ולקוות בלב פנימה שמתישהוא, מישהו, גם יביא את השלום... אפילו עם גלוטן... אנחנו כבר נסתדר עם זה.

הסיבה השניה, המיוחדת והאישית, היא סוג של סמליות המתבססת על זכרונות מבית ההורים. הסמליות שבלהביא מתכונים ללא גלוטן לאלו שהביאו את הגלוטן (החמץ) הראשון לבתי השכנים היהודים במרוקו בצאת חג הפסח. לפעמים עולים בי זכרונות מחוייכים על סיפורים ששמעתי מהוריי בילדותי, כמו למשל על יחסי השכנות הטובים בין המוסלמים ליהודים במרוקו ותוהה האם יגיע יום וגם אנחנו או ילדינו יחוו את האווירה החיובית הזו. המקור למרק המשי (חרירה) המרוקאי המפורסם הוא המרק שהיו מכינים המוסלמים ברמדאן, המופלטות שנאפו במוצאי חג הפסח, במימונה - הוכנו עם הקמח שהביאו השכנים הערבים מיד בצאת החג... אז שילבתי את שני החגים הללו, עשיתי להם 'ונהפוך הוא' והחלטתי בעיתוי הזה להביא את הממתק הכי מושקע לחג שחותם את הרמדאן.

עיד אל פיטר ('חג שבירת הצום') הוא החג המסמל אצל המוסלמים את סיומו של חודש הרמדאן הלא הוא חודש הצום. שלושת ימי החג מתאפיינים בריבוי מתוקים שההשקעה בהם מתבטאת לא רק בעושר הרכיבים (דגש על שקדים ואגוזים) אלא בחותם האישי של כל אישה לצד היצירתי שבה לקישוט ולעיטורים. בין קהילות מוסלמיות שונות ייתכנו הבדלים של יום עד יומיים במועד החג אך הבדלים רציניים יותר הם מנת חלקם של המתוקים שזוכים לאינספור גרסאות. המיוחדות והמושקעות שבהן זוכות אף להנצחה בצורת הפיכה לאחד מסממני החג. גם עוגיות סנדוויץ' השקדים הללו נמנות על המונצחות והמנצחות ויש הטוענים כי מקורן באחת הקהילות המוסלמיות באלג'יר, אך באמת קשה להתחקות על כך מאחר והבסיס – הוא כמעט אותו בסיס לרוב ממתקי החגים והשמחות בקרב המוסלמים: בצק דקיק, שקדים, אגוזים, סירופ סוכר... מזכיר קצת בקלאווה, לא?

אני לקחתי אותן עוד צעד אחד קדימה לגרסה נעדרת הגלוטן... וכעת הן מתאימות לכולם ללא הבדלי דת, גזע, מין או רגישות

עוגיות 'תכשיט' – ממתק ערבי עשיר בשקדים ואגוזים

המצרכים (60-65 עוגיות)

  1. 2 כוסות קמח תמי (280 גר')
  2. ⅓ כוס שמן קנולה/חמניות/אחר חסר טעם
  3. 1 שקיק סוכר וניל (10 גר')
  4. ½ כוס (120 מ"ל) מי ורדים או זהר, אפשר לדלל עם שליש מים (16 כפות)

למלית

  1. 300 גר' תערובת שקדים ואגוזים (לוז, פיסטוק)
  2. 1 כוס אבקת סוכר (130 גר')
  3. 1 ביצה גדולה
  4. ½ כפית תמצית שקדים

לסירופ הסוכר (גלזורה)

  1.  250 גר' אב' סוכר
  2. ¾1  כוסות מים
  3. 2  כפות מיץ לימון סחוט
  4. 100  גר' סוכר ענבים
  5. 1  כפית קורנפלור (או קמח תפא"ד) מדוללת ברבע כוס מים

לקישוט: סוכריות קישוט כסף/זהב/פנינה

הוראות הכנה

  1. מכינים את הגלזורה (צריכה להיות קרה כשהעוגיות תצאנה מהתנור): בקלחת/סיר קטן מבשלים יחד כשעה את אבקת הסוכר, המים ומיץ הלימון עד שמתקבל נוזל סמיך (מביאים לרתיחה ומנמיכים את הלהבה למשך כל זמן הבישול). מוסיפים את סוכר הענבים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה וממשיכים בבישול כחצי שעה נוספת תוך בחישה מפעם לפעם - הסירופ אמור לשמור על צבעו הבהיר-שקוף.  מוסיפים את הקורנפלור המדולל במים, מערבבים להבלעה ומכבים את הלהבה. כשהסירופ מתקרר, מתקבל זיגוג מתוק מבריק ויציב.
  2. הבצק: במעבד מזון מעבדים בפולסים קצרים את הקמח, השמן וסוכר הווניל לתערובת פירורית. מוסיפים בשלבים, כף אחר כף, ממי הוורדים תוך כדי ערבול במהירות בינונית עד קבלת בצק אחיד ונעים הניתק מדפנות הקערה. עוטפים בניילון נצמד ומשהים למנוחה של 15 עד 30 דקות – בינתיים שמכינים את המלית.
  3. מכינים את מלית השקדים: טוחנים גס את השקדים, מוסיפים את אבקת הסוכר, הביצה ותמצית השקדים וטוחנים מספר שניות לקבלת עיסה דביקה. משמנים את הידיים ומעבירים את העיסה למשטח ניילון/סיליקון, מכסים עם גליון ניילון נוסף ומרדדים לעובי של כחצי ס"מ. קורצים בעזרת חותכן משונן עיגולים בקוטר 6 ס"מ, מרכזים אותם על מגש ומעבירים למקרר להתייצבות בזמן שעובדים על הכנת עיגולי הבצק.
  4. עיצוב הבצק והרכבה: מחלקים את הבצק לשלושה כדורים: שניים לבסיס וכיסוי העוגיות, כ"א במשקל 165 גר' ושלישי לקישוט במשקל 135 גר'.
  5. מכדור בצק גדול אחד מכינים את הבסיס לעוגייה: על משטח מקומח מרדדים לעלה דקיק עד כמה שניתן, כמעט שקוף (כמו בצק הפסטה/פזואלוס – אפשר להיעזר במכונת פסטה ולהגיע לדרגה 4-5). קורצים בעזרת חותכן משונן עיגולים בקוטר 6 ס"מ. מניחים אותם על תבנית מרופדת נייר אפיה. חוזרים על הפעולה עם שאריות הבצק מכדור זה.
  6. קורצים באותו קוטר עיגולים מעלה השקדים (ששהה במקרר) ומניחים עיגול שקדים מעל עיגול הבצק
  7. מרדדים וקורצים עיגולים משליש הבצק השני באותו אופן כמו שליש הבצק הראשון (סעיף 4), מחוררים בעזרת גלגלת ומניחים מעל שכבת השקדים בכל עוגייה. קיבלנו 'סנדויץ'' שקדים.
  8. העיטורים: מרדדים את כדור הבצק האחרון, הקטן יותר, וקורצים עם חותכן פרחים/לבבות קטנים ומסדרים 3 כאלו על כל עוגיה, נועצים סוכריית זהב/כסף במרכז כל פרח/לב בהידוק.
  9. אפיה וזיגוג: מחממים תנור לחום בינוני 170 מעלות (רצוי טורבו), אופים בתנור חם משך 10-12 דקות – העוגיות מזהיבות רק במעט (לא אמורות להשחים) וניתן לזהות את שלב ההוצאה מהתנור ברגע ששכבת השקדים מבהירה וקצוות העלה העליון מתרוממים מעט ומזהיבים קל
  10. מוציאים מהתנור וכשהעוגיות עודן חמות מאוד טובלים טבילה מהירה בסירופ הקר ומעבירים מעל רשת לסינון עודפי גלזורה.

nullnullnullnullnullnullnullnullnullnullnullnullnullnullnull

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

10 תגובות

טעימה בתמונות
בתרמומיקס
לתשומת לב הצליאקים

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל Tami661 אלא אם צויין אחרת