33
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

bob ממשיך במסע

יינות Walla Walla - וואלה ?

 

ניתן למצוא על פני הגלובוס אזורי יין רבים, חלקם בולטים יותר וחלקם פחות.
נתוני ה- FAO - Food And Agriculture Organization Of The United Nations לשנת 2011 מורים שצרפת עומדת בראש יצרניות היין, אחריה איטליה, ספרד ובמקום הרביעי ארה"ב. בהחלט מיקום מכובד.
בארה"ב עצמה כ- 90% מהיין מיוצר במדינת קליפורניה כאשר Napa  ו- Sonoma  הם האזורים המפורסמים ביותר. יחד עם זאת גם היינות של מדינת וושינגטון מתחילים לצבור תאוצה ומקבלים חוות דעת וציונים טובים על ידי מבקרי יין.

אזור היין Walla Walla משתרע בעיקר בדרום מזרח מדינת וושינגטון אך חלקו נמצא גם בצפון מזרח מדינת אורגון. שמו של האזור, שם הנהר הזורם בו ושמם של האינדיאנים שחיו באזור קשורים זה בזה כאשר המשמעות של השם היא "מים רבים".

 

 

היסטוריית היין של האזור מתחילה אי שם במחצית המאה ה-19 והיא קשורה בהתפתחותו הכלכלית. ציידי פרוות ומחפשי זהב שהגיעו לאזור, הקמת העיר וואלה וואלה והקמת תחנת מסחר של חברת מפרץ הדסון (HBC), ביססו את המעמד הכלכלי והמסחרי של האזור. הביקוש ליין לא איחר להגיע. הכרמים ניטעו ובהמשך החלו בייצור היין. עם הזמן הבהלה לזהב פחתה. גם חברת הרכבות Northern Pacific Railway שהניחה קווי רכבת במדינות הצפון פסחה על האזור. הירידה בחשיבות הכלכלית של האזור לא איחרה להגיע ופגעה בתהליך התפתחותו. קשיי מזג האוויר שפגעו בכרמים ותקופת היובש בתחילת המאה ה- 20 היו המכות האחרונות שנחתו על התחום.
ההתעוררות המחודשת של תעשיית היין החלה בשנות ה-70 של המאה ה-20. Leonetti Cellars  היה היקב הראשון (1977) ואחריו הוקמו Woodward Canyon Winery ו-L`Ecole No. 41 . אזור הפיקוח הרשמי הוכרז ב- 1984. בתחילת הדרך איכות היינות הייתה פחות חשובה מן הכמות. עם השנים החלו להפנות משאבים ומאמצים בייצור יינות איכות. במכללה המקומית (WWCC) מתקיימים לימודי ייננות ואף פעילות של יקב מסחרי.

עמק Walla Walla הינו חלק מעמק  Columbia. שטח הכרמים הנטועים בו עומד על כ- 7,000 דונם. ופועלים בו יותר מ- 100 יקבים. מבחינה אקלימית הימים חמים והלילות קרים. רכס הרי Cascade במערב מונע גשמים ומאפשר לשלוט בהשקיה. לעומת זאת הבעיה העיקרית של המגדלים היא קרה וקיפאון אשר עלולים לפגוע קשות בכרמים. החלקות המצויות בקרבת נהר קולומביה נחשבות לטובות יותר. באזור ניתן למצוא שילוב של סוגים שונים של קרקע (חמרה, סחף, לס וכבול). הקרקע מאפשרת ניקוז טוב של מים. באזור מגדלים זני ענבים אדומים רבים: קברנה סוביניון (הזן הנפוץ ביותר), מרלו, סירה, מלבק, קברנה פרנק, סנג`יובזה, טמפרניו ועוד. היינות הלבנים נדירים יחסית. מבין זני הענבים הלבנים הגדלים כאן ניתן לציין : שרדונה, ויונייה, סמיון, סוביניון בלאן, ריזלינג, פינו גרי, רוסן, ו-גוורצטרמינר.

סרטון קצר על האזור (02:08)

 

השתתפתי בטעימת יינות Walla Walla. ארגון טעימה כזו הוא עניין מורכב היות ולרוב היינות אינם בהישג יד. למיטב ידיעתי, חברת "הכרם" היא היחידה המייבאת לארץ מקצת מן יינות האזור. חלק גדול מן היינות הובאו לארץ על ידי רועי מארגן הטעימה שביקר באזור. ההרכב האקלקטי של היקבים והשנים יצר טעימה מגוונת. חלק גדול מהיינות אינם יינות מכרם יחידני אלא תערובת של מספר כרמים.
הטעימה לוותה בהסברים של בעל הבית המארח ובארוחה. ללא ספק טעמתי מספר יינות שלא הייתי נחשף אליהם בדרך אחרת ועל כך תודותיי למארגן.

בבלוג של רועי מארגן הטעימה, יש מידע נוסף על האזור ודיווח מכלי ראשון.

 

 

 

Domaine Ste Michelle blanc de noirs NV

פתחנו ביין מבעבע המיוצר בשיטות ייצור של מחוז שמפיין ב- Domaine Ste Michelle שהוא בבעלות Chateau Ste Michelle.

אתר היקבעמוד פייסבוק

 

היין עשוי בעיקר מענבי שרדונה אבל כולל גם פינו נואר ופינו מונייה. 12% אלכוהול. מיובא על ידי חברת "הכרם".

על היין

 

רשמי טעימה: צבע נחושת, פירותי, מתוק. יין פשוט ולא מורכב. מבעבע קליל לפתיחה.

 

שני היינות הבאים מגיעים מהיקב המודרני  Long Shadows אשר הוקם ב-2003 על ידי Allen Shoup מי שתרם להצעדת Chateau Ste Michelle, שהוזכר קודם, להצלחה כלכלית. Allen Shoup נחשב גם כאחד מהחשובים במקדמי תעשיית היין של וושינגטון. היקב פועל יחד עם שבעה ייננים מאזורי יין נחשבים בעולם. כל אחד מהם מקבל גישה לכרמים שונים בוושינגטון עם זן הענבים לו הוא מומחה. ייצור היינות נעשה ביקב בחלקים נפרדים. היות והייננים לא נמצאים כל העת בכרם או ביקב, פותחה עבורם טכנולוגיה המאפשרת להם שליטה מרחוק על התהליכים השונים.

     

 

Long Shadows Wineries Riesling Poet`s Leap 2011

 

היינן הוא Armin Diel הגרמני מיקב Schlossgut Diel שב- Nahe הידוע ביינות הריזלינג שלו.
יין ריזלינג שנעשה בשנה קרה, הוא חצי יבש עם 12.3% אלכוהול.

על היין

 

רשמי טעימה: ריח של אננס ומשמש. בפה ציפה של אשכולית. היין לא רזה אלא יש בו "בשר" (mid palate). עבורי האף טוב מהפה.

 

 

Long Shadows Wineries Cabernet Sauvignon Feather 2005

היינן הוא Randy Dunn שהתפרסם כיינן של יקב Caymus בעמק נאפה בין השנים 1975-1985 ומאז ביסס את שמם של יקבים נוספים. הוא מומחה ליינות קברנה סוביניון. רואה את ייעודו בהכנת היינות ולא בשיווקם. היינות שלו ידועים כיינות מתיישנים. את היין הזה שנעשה בכמויות קטנות (כ- 5000 תיבות בשנה) הוא עושה בשיתוף עם Allen Shoup.
2005 נחשבת לשנה טובה. 14.2% אלכוהול.

על היין

רשמי טעימה: "רגליים יפות" המעידות על גליצרול. מרירות גבוהה, ירקרקות, הרבה פרי שחור, טאניות רבה אך לא מחוספסת, אין חמיצות, הרבה עץ. יין "קשה" שהתרכך בכוס.

 

Northstar Merlot Columbia Valley 2001

היקב שייך ל-  Chateau Ste Michelle ומייצר יינות מבוססי מרלו (לפחות 75%).

אתר היקבעמוד פייסבוק

על היין חתום היינן הקודם של היקב Gordon Hill. מ- 2005 היינן הוא Davis "Merf" Merfeld. היין מיובא על ידי "הכרם".

על היין

רשמי טעימה: למרות שעל התווית נכתב 14.5% אלכוהול, הרגיש לנו שאחוז האלכוהול גבוה יותר. היין עשוי נכון יחד עם זאת הוא היה מאד בשל, דחוס, הרבה מכל דבר, מתחנף ו-"לעיס".

 

 

סרטון על היקב ובכלל על האזור (3:40)

 

 

Rotie Cellars Grenache "Little G" 2010

היקב הוקם מתוך רצון לחלוק כבוד ליינות עמק הרון. היינן Sean Boyd שואף להשתמש בזני הרון (כמו: סירה, גרנאש ומורבד) הגדלים על אדמות וושינגטון ולייצר יינות בתערובות ובטכניקות מסורתיות כפי שנעשה בעמק הרון.

אתר היקב , עמוד פייסבוק

100% גרנאש. ייצרו ממנו בסביבות 1000 בקבוקים בלבד. 14.1% אלכוהול. הבקבוק כבד מאד.

על היין

רשמי טעימה: מזכיר יינות ספרדיים. גרנאש טוב, חמיצות מעולה, מלא, טעם שיורי ארוך. יחד עם זאת הייתה בו מתיקות רבה מעין תותי פרוטי. היו שאהבו מאד וציינו את הפוטנציאל הרב שיש ליין הצעיר הזה.

 

L`Ecole No. 41 Apogee Pepper Bridge Vineyard 2005

אחד מהיקבים הוותיקים בעמק Walla Walla. הוקם ב- 1983 וכיום מתופעל על ידי הדור השני למשפחה שהקימה אותו. ממוקם במבנה היסטורי ששימש כבית ספר (מופיע על התוויות).

אתר היקב , עמוד פייסבוק

ענבי היין מגיעים מכרם יחידני (Pepper Bridge). מורכב מ- 45% קברנה סוביניון, 45%  מרלו, 7% מלבק, 3% קברנה פרנק (תערובת בורדולזית) עם 14.4% אלכוהול. מיובא על ידי חברת "הכרם"

על היין

רשמי טעימה: טאני אבל עושה רושם של יין מאוזן, לכל הדעות המאוזן ביותר עד כה. נוכחות טובה וחוט שדרה. הצהרת הכוונות, לפחות על פי ההרכב הזני, היא שהיין שייך ל-עולם הישן. לטעמי הוא קרוב יותר ל-עולם החדש.

 

בשלב זה עצרנו להפסקת אוכל מנחמת וטעימה. נשנושים ולחם הוגשו במהלך הטעימה. בנוסף אליהם הוגשו גם פסטה אלי אוליו פיקנטית, תבשיל כבש, אורז קריבי, שעועית וסלט עלים עם בוטנים וכוסברה.

 

 

 

Figgins Estate Red Wine 2009

אתר היקב , עמוד פייסבוק

היקב הוא חלק מיקביLeonetti  הוותיקים באזור. הבעלים Chris Figgins גדל על ברכי אביו Gary. כ- 130 דונם כרמים המרוכזים באתר אחד בצפון מזרח העמק. היקב מוציא שני יינות: האחד ריזלינג המופק בכמויות קטנות והשני העיקרי הינו תערובת בורדולזית (קברנה סוביניון, פטיו ורדו ומרלו) ממנו יצאו עד כה שלושה בצירים.

על היין

היין בילה כ- 22 חודשים בחביות עץ (מחציתן חדשות). הופקו כ- 1600 ארגזים (כ- 20 אלף בקבוקים). היין שנועד לשימור ארוך זכה לציונים גבוהים של מבקרי יין.

אנקדוטה לגבי ההרכב הזני של היין ותעודת עניות לכותבים על היינות (מקצועיים ככל שיהיו): ב- The Wine Advocate נכתב שבשל הקרה ה-פטי ורדו לא שולב ביין זה וההרכב הזני הוא 60% קברנה סוביניון ו- 40% מרלו. ב- Wine Enthusiast, ב- Wine Spectator וב- Wine & Spirits אין עדות לנתון הזה וההרכב הזני ממשיך להיות שלושת הזנים. אינני יודע מי צודק אבל זוהי דוגמה לקושי הקשור בכתיבה על יין המבוסס על חלקי מידע שלעיתים לא מסתדרים זה עם זה.

רשמי טעימה: נפתח מספר שעות לפני הטעימה והמתין בדקנטר. אף עוצמתי. הטעמים שונים מכל מה שנתקלנו בו עד כה. ספקטרום רחב ומעניין. מרוכז, אופי וחמיצות מול גוף כבד.   

 

לסיום המארח חשב שיהיה מעניין לבצע השוואה בין שני יינות סירה, האחד מ- walla walla ("העולם החדש") והשני מ-עמק הרון ("העולם הישן") . הקושי הגדול היה למצוא יינות מתאימים להשוואה. הפשרה הייתה לקיים השוואה בין שני יינות משנים שונות.

 

 

Cayuse En Cerise Syrah 2007

היינן Christophe Baron שמקורו במחוז שמפיין, הגיע לאזור ורכש חלקת אבנים מתוך ידיעה שגפן תניב את התוצאה הטובה ביותר אם תאלץ להתמודד ולהיאבק בטרואר. הכרם הספציפי שימש בעבר כמטע דובדבנים וזו הסיבה לשמו (En Cerise). כ- 40 דונם שניטעו ב- 1998 בגפנים שונות, בין היתר בזן הסירה הניבו את היין הזה. היינות נמכרים מראש. 14.6% אלכוהול.

אתר היקב

רשמי טעימה: באף אנימליות, עור ואפילו גומי. ליין יש אופי ואישיות. מרוכז, בשר מעושן, בעל קצוות/משונן, סיומת מרירה.

Rene Rostaing Cote Rotie Cuvee Classique 1999

את היין הראשון שלו ייצר Rene Rostaing ב- 1971. מדובר ביצרן מסורתי שאיננו בין אלו המאחרים לבציר. ליקב כ- 75 דונם המפוזרים ב- 20 חלקות שונות. הוא מייצר שלושה יינות קוט רוטי שונים. שימוש מועט בעץ חדש (כ- 10%).
היין ששתינו הוא קווה קלאסיק , 100% סירה. יש בו תערובת של פרי מ- 13 חלקות שונות של כרמים.מייצרים ממנו כ- 1750 ארגזים (כ- 21 אלף בקבוקים) בשנה. ביין  13%אלכוהול.

רשמי טעימה: אף מתון, אלגנטי, רך, לא מעושן (למרות הציפייה), הפרי לא בפרונט. צריך לזכור שהמדובר ביין מבוגר משמעותית מבן זוגו להשוואה.

 

 לסיכום

זו הייתה טעימה של יינות שאת רובם המכריע אינני מכיר כלל. למרות הקושי להתרשם (מדגם קטן של יינות ושנים שונות) ההיכרות הייתה מעניינת ומרחיבת אופקים.

עמק וואלה וואלה מסקרן היות והוא ממוקם פחות או יותר בקו הרוחב של בורגון. אנשי היין של האזור שהם חלק מתעשייה חדשה יחסית ההולכת ומתעצבת נראים ונשמעים נחושים לייצר יינות איכות. למרות "החלוציות" אני מקבל את הרושם שהם נושאים עיניהם אל העולם הישן. קשה לנבא מה צופן העתיד אבל בשלב הזה היינות שטעמנו היו ,לטעמי, יותר בכיוון של עולם חדש. ההשוואה בין שני היינות בסוף הטעימה הדגישה את ההבדלים.

מבין היינות של עמק וואלה וואלה, שלושת היינות האחרונים (Pepper Bridge , Figgins ו- En Cerise ) היו הבולטים והמשכנעים ביותר.

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

14 תגובות

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל bob68 אלא אם צויין אחרת