00
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

Pastaghetti

לחם "כפרי" - קמח מלא (ברובו) ואגוזים

אהבה אמיתית ללחם ובעיקר לאפיית לחם היא מעבר לאהבה לאוכל, היא צורך.
אהבה יוצאת דופן להכנת לחם ולא רק, ניתן למצוא בבלוג המיוחד והמלמד של אינפי - מומלץ בכל לב למי שאוהב לא רק את הקטע של המתכון אלא גם כתיבה משובחת ושפע של ידע.

כאשר אני חושבת על לחם, ברוב הזמן דעתי נודדת לימי שישי בבוקר, חורף או קיץ, לא ממש משנה, אמא שלי, אללה ירחמוה מאוד, נהגה לאפות לחם לשבת, לחם שאין לו אח ורע. אמא שלי, נהגה לערבב את כל החומרים בקערת חרס גדולה שהייתה לבנה מבפנים וחומה מבחוץ, הייתי מתבוננת כיצד הקמח הופך אט-אט לבצק ויוצאת לבית הספר מתוך ידיעה ברורה שהריח של הלחם שלה ילווה אותי, עד שאחזור הביתה, לפרוסה עבה של לחם בלי כלום משום "שאסור לאכול לחם עם חמאה לפני הקוסקוס עם הבשר".
אני לא אומרת שאמא שלי הייתה אופה מדהימה, ממש לא, אך הלחם שלה, במיוחד ההוא של שישי בצהריים היה משהו שלעולם לא אשכח.

אם נסתכל עמוק יותר במושג לחם, נמצא בו את מדע החיים, מבנים מורכבים והיסטוריה של ההתפתחות האנושית. ארכיאולוגים מתאמים התפתחות תרבויות אנושיות עם האבולוציה של מה שנחשב היום כמינים מודרניים של חיטת לחם. לחם הוא אחד מהמזונות המוכנים העתיקים, כאשר גושים של בצק, הונחו על אבנים חמות ברמץ של מדורת עצים. לחם הפך במהרה לשם נרדף לחיים עצמם.
ביהדות מברכים "המוציא לחם מן הארץ" ובנצרות, בתפילת האדון מבקשים "תן לנו היום לחם חוקנו" ואני בטוחה שבתפילות ובברכות של דתות נוספות, המילה לחם מופיעה לא פעם.
אפיית לחם הייתה ללא ספק אחד מהניסויים הכימיים הראשונים, תגלית יוצאת דופן - נמצא שתבואת הקרקע המעורבת לתוך מים, יכולה להפוך למסה מלאת טעם, תפוחה, לחה, פריכה מבחוץ, פשוט על ידי הצבתה ליד אש. כנראה שזהו המקור ללחמים השטוחים המוכרים לנו עד היום.

הלחם שאני מציעה לכם היום הוא פשוט שבפשוטים, אך עם טעם מורכב ונהדר, כזה שנשאר טרי גם ביום למחרת

מתכון לכיכר אחת גדולה או שתיים קטנות
350 גר` קמח חיטה מלאה (לא קמח "כפרי", אלא קמח חיטה מלאה) מנופה
150 גר` קמח לחם מנופה
1 כף שמרים יבשים
1 כף מלח
120 גר` אגוזי מלך קצוצים גס
375 - 380 מ"ל מים קרים

 

 בקערת מיקסר לשים את שני סוגי הקמח, השמרים והמלח ולערבב מעט. להוסיף את כל כמות המים ולהתחיל ללוש מעט, עד שכל החומרים מתחברים לכדי בצק, להוסיף את האגוזים וללוש במהירות נמוכה בוו לישה כ-10 דקות. מרקם הבצק הוא רך למדי. במידה והבצק רטוב מיד, להוסיף מעט קמח חיטה מלאה.
בגמר הלישה, לכסות את הקערה ולהניח להתפחה עד להכפלת הנפח ואף מעט יותר (כשעה וחצי).
לקמח בנדיבות משטח עבודה ולהעביר את הבצק. לשטח מעט את הבצק בכף היד ולאסוף את הקצוות לאמצע, להדק אותן היטב. להפוך את הבצק (שהתפר יהיה כלפי מטה) ולאט-לאט להחליק על פניו בכפות הידיים כלפי מטה ותוך כדי סיבוב הכיכר.
 ניתן להתפיח ב-3 דרכים:
1. בקערת התפחה שאותה יש לקמח היטב ואז להניח את הכיכר בתוכה כשהתפר כלפי מעלה, לפזר קמח על הכיכר ולכסות את הקערה במגבת .
2. בקערת קש פשוטה, עגולה או אובלית, לפרוס בתוך הקערה מגבת מטבח נקיה ולפזר עליה קמח בנדיבות. להניח את הכיכר בתוך הקערה כשפני התפר  
    כלפי מעלה, לפזר קמח על הכיכר ולכסות את הקערה בשולי המגבת.   
3. לרפד תבנית אפיה בנייר אפיה, להניח את הכיכר בתבנית כשהתפר כלפי מטה, לקמח את פני הכיכר ולכסות במגבת.

להתפיח את כיכר הבצק כשעה ובינתיים לחמם תנור אפיה ל-220 מעלות. להניח בתחתית התנור תבנית או קערה ריקה.
כאשר כיכר הבצק תפחה, לרפד תבנית אפיה בנייר אפיה. להפוך את הקערה (במידה ומתפיחים בקערת התפחה או בקערת קש) על התבנית. לבצע במהירות ובנחישות כמה חתכים על פני הכיכר בסכין חדה.
לשפוך כוס מים לתוך הקערה שנמצאת בתחתית התנור, זאת כדי ליצור סביבה עתירת לחות.
לאפות כ-20 דקות בחום 220 מעלות ולאחר מכן להוריד את חום התנור ל-200-190 מעלות ולאפות עוד כחצי שעה, או עד שהכיכר אפויה לשביעות רצונכם.

אישית, אני אוהבת לחם עם קרום בצבע חום עמוק, כזה שמוסיף ללחם כמה טעמים חמימים וחביבים ולכן אני נוטה לאפות את כיכרות הלחם עוד קצת.

 

 

ובברכת רק דברים טובים.

מגי

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

60 תגובות

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל MAGIG אלא אם צויין אחרת