33
עדכונים

מנוי במייל

קבלת עדכונים על רשומות חדשות ישירות לתיבת האמייל
יש להזין אימייל תקין על מנת להרשם לעדכונים
ברגעים אלו נשלח אליך אימייל לאישור/ביטול ההרשמה
*שים/י לב, מרגע עשית מנוי, כותב/ת הבלוג יוכל לראות את כתובת האמייל שלך ברשימת העוקבים.
X

bob ממשיך במסע

טעימת יינות בורגון לבנים מבציר 2010

כחובב יין אני פוגש מעת לעת אנשים חדשים הכמהים להתנסות וללמידה. מדובר באנשים בגילאים שונים ומתחומי עניין שונים המוכנים ורוצים להתמודד עם מהמורות כמו היקף הידע הרב, השונות בטעמים ועלויות לא מבוטלות הכרוכות בתחביב יקר זה.

ייתכן שאני משוחד אבל ברור לי שיש בעולם היין קסם כובש: סיפורים, צבעים, ריחות ותדמיות. אם אלה מועברים על ידי המדריכים (mentors) המתאימים, הקסם מועצם שבעתיים.
תומר והדס הם מדריכים כאלה. יש בהם תשוקה, נחישות, ידע רב והם לא נחים לרגע. תומר אף משווק בארץ את יינות בורגון באמצעות החברה `אוסף יינות בורגון`.

בורגון או בורגונדי הוא חבל ארץ יפיפה בצרפת הנמצא צפונית ל-ליון ודרומית מזרחית ל- פריז. מבחינת ייננית מדובר באזור מורכב ומאתגר הן ליצרנים, הן למשווקים והן ללקוחות. אמנם מצד אחד יש בו דומיננטיות לשני זני הענבים שרדונה ופינו נואר אבל מהצד השני האזור מורכב מחלקים רבים מעין פאזל למתקדמים. מעבר לחלוקות שהטבע יצר (הטרואר), חוקי הירושה אף הם תרמו את תרומתם. במהלך השנים הנחלות חולקו שוב ושוב בין היורשים לעיתים לכדי מצב שבו שורות בכרם מתחלקות בין בעלים שונים. היות ומדובר באזור יין נחשב ומבוקש רבים שמרו על נחלתם וכך התהוו עם השנים מספר גדול מאד של יצרנים ויינות. בבורגון מקובל דירוג חשוב ובעל משמעות אשר התקבע במשך שנים רבות. מקורות הדירוג נמצאים בעבודתם של הנזירים ציסטרסיאניים שטיפלו בכרמים של הכנסייה. יכולתם לקרוא ולכתוב אפשרה להם לתעד את המידע שנאסף על בסיס הניסיון (כמו איכויות הקרקע, ניקוז מים, חשיפה לשמש, התאמה של זן ענבים לקרקע וכדומה). כיום הדרגה הגבוהה ביותר היא ה- Grand Cru והיא כוללת כ- 1% מהחלקות. הדרגה השנייה היא Premier Cru ובה כ- 11% מהחלקות. כל השאר מדורגים כ- Village או Bourgogne. הדירוג נובע מאיכויות הטרואר.

במרחב הווירטואלי מצוי מידע רב לכל מי שמתעניין.
לדוגמה : Burgundy-Wines, Burgundy Report ורבים אחרים.

 

 

בקווים כלליים ניתן למנות בבורגון חמישה אזורי יין:

ב- Cote d’Or יש שני תתי אזורים חשובים:

Cote de Nuits הצפוני הכולל,בין היתר, את הכפרNuits St. George  שיהיה לו ייצוג בטעימה אבל גם את  Vosne Romanee, Gevrey Chambertin, Morey St. Denis, Chambolle Musigny המפורסמים. באזור זה מייצרים בעיקר יינות אדומים וניתן למצוא פה כמה מהשמות הגדולים של בורגון : Romanee Conti, Richbourg, La Tache.

Cote de Beaune הדרומי בו נמצאים, בין היתר, הכפרים: Meursault, Puligny Montrachet, Chassagne Montrachet שיהיה להם ייצוג בטעימה. בתת האזור מייצרים בעיקר יינות לבנים אך גם יינות אדומים. שמם של היינות הלבנים מאזור זה הולך לפניהם.

אזור חשוב נוסף הוא Chablis. הוא הצפוני מבין האזורים ויינותיו הם לבנים בלבד ומתאפיינים במינראליות רבה.

אזורים נוספים הם: Cote Chalonnaise הקטן מבין כולם, Maconnais ובדרום Beaujolais בו בולט זן הענבים Gamay. האזור התפרסם בזכות חגיגות ה- בוז`ולה נובו הנערכות ביום חמישי השלישי של חודש נובמבר.

סרטון על בורגון (2:44 דקות)

 

בציר 2010 הוא בציר של כורמים. בשל תנאי מזג האוויר ההפכפכים היה צורך בערנות והקפדה של העושים במלאכה. חודשים מאי ויוני היו חמימים אבל אוגוסט היה חורפי וקר. בנוסף במהלך החורף היו פעמים בהן הטמפרטורה שנמדדה הייתה נמוכה ממינוס 20 מעלות. מצב זה מסוכן לכרמים וחלק מהם אף נפגעו קשות. נגרם גם נזק להנצות וכנגזרת מכך היבולים היו נמוכים. מצד שני הגפנים ששרדו הגיעו להבשלה טובה, רמות הסוכר ורמות החומציות היו טובות וההבשלה הפנולית כמעט מושלמת.
היינות הלבנים של הבציר הם בהכללה יינות מרוכזים וחדים ובעלי יכולת השתמרות ארוכה. יש הטוענים שהיינות הלבנים בבציר זה טובים מהיינות הלבנים של 2007. טענה נוספת המושמעת ממומחים היא שבבציר זה רמת היינות הלבנים השתוותה לרמת היינות האדומים.

 

 

הטעימה נערכה בנמל תל אביב במתחם "בית בנמל". לאחר שהתכנסנו ונעשתה היכרות בין המשתתפים, קיבלנו אפריטיף - clos de chateau של  Chateau de Puligny Montrachet. היין הפשוט לכאורה מגיע מחלקות קרקע שהן "החצר האחורית" של השאטו. יחד עם זאת היין הצליח להכניס אותי לאווירה של בורגון.
היינות שנפתחו כ- 12 שעות לפני תחילת הטעימה נמזגו לכוסות. כל יין זכה להסבר קצר ולסבב התייחסויות. נחמד היה לראות שאנשים לא חששו לבטא את דעתם. נראה שהם חשו בטוחים. האווירה הייתה נעימה. הטעימה נמשכה כ- 4 שעות ובמהלכה הגיעו מטעמים מהמטבח של המקום. לבבות ארטישוק בלימון, ברוסקטות, פלפלים על הגריל עם טונה כבושה ועוד ליוו אותנו בנוסף ללחמים ולגבינות שהונחו מבעוד מועד על השולחן.

 

בית בנמל

 

 

Deux Montille,  Auxey-Duresses 2010

על המיזם

רשמי טעימה: שילוב של `קרירות` של שבלי עם `חומציות` ו-`שמנוניות` של מרסו. טעם שיורי ארוך.

 

Christian Moreau, Chablis, grand cru, Vaudésir 2010

על היקב

רשמי טעימה: האף מורכב מריחות הדרים ולימוניות. הפה מעט מריר. הרבה כוח. חוסר איזון בין האף לפה.

 

Arlot,  Nuits-St-Georges, 1er cru,  Clos de l`Arlot Blanc 2010

היין היחיד מאזור Cote de Nuits.

על היקב

רשמי טעימה: ארומאטי, מוחצן (יש בו 3% פינו גרי), בשל, עץ מורגש, `חם` יותר מקודמיו. יין כבד.

 

Roulot, Meursault 2010

הכרם נמצא באחת מהנקודות הצפוניות ביותר ב-מרסו.

על היקב

רשמי טעימה: יין מעניין מאד. אף אבק שריפה. מינראליות בולטת הן באף והן בפה. סוג של אקסטרים הן בחמיצות והן במינראליות . עמוס טעמים, מוחצן. יש בו הכול ובכמויות מודגשות. קשה לדמיין אותו מוגש לצד אוכל. טעם שיורי ארוך. מסוג היינות שעומדים בזכות עצמם.

 

Antoine Jobard, Meursault, 1er cru, Poruzots 2010

על היקב.

רשמי טעימה: כרם עם חשיפה טובה מאד לשמש. ליין "משקל" ואופי. מרירות של ציפת אשכולית. בפה עשבי תיבול במיוחד מרווה. מרירות `נושכת`. נשאר זמן רב בפה.

 

Sauzet, Puligny-Montrachet, 1er cru La Garenne 2010

על היקב

רשמי טעימה: באף פרחים לבנים. קשוח, מרירות בולטת, יכול להתאים לאוכל. עם ההתפתחות בכוס איבד נקודות.

 

 

 

Ramonet, Chassagne-Montrachet, 1er cru, Ruchottes 2010

יקב ששמו הולך לפניו.  
על היקב.

רשמי טעימה: צעיר אבל כבר מאוזן, אלגנטי, נתן בכל דבר במידה, יכול להתאים לאוכל. ההלימה בין האף לפה הייתה מרומזת ומרוככת. לא יין שנותן בראש אבל יין עם פוטנציאל רב.

 

De Montille, Puligny-Montrachet, 1er cru Cailleret 2010

על היקב

רשמי טעימה: הדעות לגביו היו חלוקות. היו שציינו שהוא עשוי בצורה מושלמת ויש התאמה בין האף לפה. עבורי הוא היה אניגמאטי. אולי מתון מידי למה שמצפים מיין מחלקה טובה שכזו ובקליבר הזה.

 

Bonneau du Martray,  Corton-Charlemagne,  grand cru 2010

על היקב

"יין של אור ולא של חום". 
רשמי טעימה: למרות שנטען שהוא לא אמור להיות עם מסה/שרירים, הרגשתי שהוא נוכח ועם חמיצות בולטת. הייתה הלימה בין האף לפה. יין עם מורכבות טובה. המרכיבים השונים כמו חמיצות, חמאתיות ומרירות הסתדרו היטב. היה קצת מכל דבר.

 

Château de Puligny,  Chevalier-Montrachet, grand cru 2010

על היקב

רשמי טעימה: סביר להניח שהוא הטוב ביותר בטעימה אבל גם היקר ביותר. אמנם בטעימה הוא לא נתן הרבה אבל די ברור שמדובר ביין מסוג הרצים למרחקים ארוכים. בשלב זה הצעירות הייתה בעוכריו. יהיה מעניין לפגוש אותו בעתיד ולאחר שימור הולם.

 

  

 

 לסיכום

הייתה זו טעימה מוצלחת, שילוב של יינות טובים עם אווירה נעימה. על בסיס יינות הטעימה הבציר מוכיח את עצמו.

עבורי Auxey-Duresses של Deux Montille ו-  Poruzots של Jobard היו טעימים בטעימה עצמה אבל עם ניסיון להביט קדימה Ruchottes של Ramonet בלט במיוחד. 
המורכבות המעודנת של Corton-Charlemagne ראויה לציון.
Roulot היה יוצא דופן אבל מבחינתי הוא סוג של הימור.
לגבי  Chevalier-Montrachet נראה כי נצטרך לחכות בסבלנות עוד מספר שנים על מנת להתרשם ממנו כראוי.

 

סרטון ארוך ומקיף על בורגון ועל אלמנטים נוספים בעולם היין  (22:43 דקות)

הוספת תגובה

נשארו 150 תוים
נשארו 1500 תוים

26 תגובות

© כל הזכויות לתוכן המופיע בדף זה שייכות ל bob68 אלא אם צויין אחרת